Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Ny installerad windows 10 fryser efter uppgradering av cpu, moderkort och ram

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013

Ny installerad windows 10 fryser efter uppgradering av cpu, moderkort och ram

Hej,

En vän uppgraderade från i7 7700 och ett asus OEM moderkort med slöa OEM ram minnen till en MSI B550 Tomahawk, Ryzen 5 3600x och 16gb Trident Z rgb efter mina rekommendationer för att inte flaskhalsa sitt 2070super som han nyligen uppgraderade till.

Jag rekommenderade att installera om windows och han gjorde det men efter att installationen är färdigt fryser den alltid på andra omstarten där punkterna snurrar i en cirkel och den går aldrig vidare.

Vad jag testat:
- I bios ahci mode on, uefi mode, xmp profile on och off och förstoss resettat alla factory settings ett antal gånger, och prövat uppdatera till senaste bios versionen.
- Har också prövat koppla ur alla usb enheter inkopplade under starten.
- SSDn har blivit omformaterad flera gånger, och har dubbelkollat att den är detected som GBT och har också testat att installera windows på en fungerande hårddisk, och testat flera olika sata kaplar
- Har prövat windows egen startup repair, kört sfc /scan now och exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth (kan inte boota till safe mode i detta läget)
- Har också prövat gamla slöa 2400mhz ram som fungerade i riggen före uppgraderingen och nya Trident Z RGB ram.
- Har också provat med 2 grafikkort, hans 2 månader gamla 2070super och ett gammalt fungerande gtx1050.
- har provat med 2 usb minnen med media creation tool som endast tillåter nerladdning av windows 10 ver. 2004, också prövat med win10 ver. 1909 gjort med rufus och också testat senaste versionen av ubuntu och den crashar genast då man bootar från usb minnet.

Eftersom både windows och ubuntu crashar så utgick vi från hårdvaru fel, och han köpte ett nytt moderkort, Asus Tuf x570 Plus men fortfarande fryser windows på andra restarten efter installationen på exact samma ställe, och just nu har han 2 fungerande moderkort och planerar att returnera ett av dem.

Finns det något mer vi kan pröva? ända jag kan komma på mera är att felet är i cpun vilket ockå låter otroligt..
Har du något vi ännu kan pröva? hjälp uppskattas!

(vet inte hur man länkar in bild men här är bild på där det fryser: https://imgur.com/HZznWpr )

full specs:
MSI B550 Tomahawk och Asus Tuf x570 Plus
Ryzen 5 3600x
16gb Trident Z 3200mhz och 16gb 2400mhz från en OEM pc
Asus Dual 2070 Super
1tb Samsung 860 EVO och 1tb random hdd
Corsair RM650 80+Gold
Corsair 275R

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hedesunda
Registrerad
Dec 2005

När ni installerar windows på datorn, se till att den är nätverksansluten samt har endast EN enda disk ansluten dvs Evo 860. Koppla loss den andra HDD-disken. Prova även "Legacy boot" dvs mha MBR istället för GPT.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av hasenfrasen:

När ni installerar windows på datorn, se till att den är nätverksansluten samt har endast EN enda disk ansluten dvs Evo 860. Koppla loss den andra HDD-disken. Prova även "Legacy boot" dvs mha MBR istället för GPT.

Har provat med nätverksansluten och utan, det är alltid endast en disk ansluten, aka 860EVO. har provat ida med legacy boot enabled, ssd i mbr mode och en legacy windows usb sticka. ändå precis samma fel.

Om någon annan har något vi kan pröva hör gärna av er, vi är helt utan ider nu.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Bilder på bygget ? Riv isär allt och montera om för det kan ju vara nått som sitter fel.
I början skrev du OEM moderkort, exakt vad är det för moderkort och vilket märke/modell av dator är det från början ?

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Strängnäs
Registrerad
Okt 2012

@As1hangbf: Då har du bara 3 saker kvar att utesluta, om jag läst korrekt.

SSD, nätagg och processor.
Kraschar Ubuntu om du kör utan SSD/HDD inkopplat?
Kan du prova med annat nätagg?

Sedan är det bara processorn kvar, även om det är ovanligt, kan det vara fel på den.

CPU: i5-3570K@4,4GHz | RAM: 16GB (4x4GB) Corsair LP | MB: Asus Maximus V Gene Z77 | GPU: MSI Radeon RX580 Armor 8GB | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Crucial MX300 750GB | Monitor: LG OLED65C8 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: KDE Neon User Edition

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012

Låter ju faktiskt som något så ovanligt som en trasig processor.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Strängnäs
Registrerad
Okt 2012

Fungerar kylningen på processorn? Kan du se temp i BIOS och snurrar fläkten som den ska?

CPU: i5-3570K@4,4GHz | RAM: 16GB (4x4GB) Corsair LP | MB: Asus Maximus V Gene Z77 | GPU: MSI Radeon RX580 Armor 8GB | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Crucial MX300 750GB | Monitor: LG OLED65C8 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: KDE Neon User Edition

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av mrqaffe:

Bilder på bygget ? Riv isär allt och montera om för det kan ju vara nått som sitter fel.
I början skrev du OEM moderkort, exakt vad är det för moderkort och vilket märke/modell av dator är det från början ?

Allt är rivit isär och ihop plockat igen ett antal gånger, eftersom 2 olika moderkort har prövats. orginellt var det från nån Asus OEM "gaming dator" men det finns inget av de orginala delarna kvar i riggen.

Skrivet av Lembritt:

@As1hangbf: Då har du bara 3 saker kvar att utesluta, om jag läst korrekt.

SSD, nätagg och processor.
Kraschar Ubuntu om du kör utan SSD/HDD inkopplat?
Kan du prova med annat nätagg?

Sedan är det bara processorn kvar, även om det är ovanligt, kan det vara fel på den.

Eftersom han har provat installerat på SSDn och på en slö HDD med samma resultat så borde ssdn vara fine, nästa test är att köra linux live från usb. nätagg är inte testat efterom det borde inte ha någon skillnad.

Skrivet av Lembritt:

Fungerar kylningen på processorn? Kan du se temp i BIOS och snurrar fläkten som den ska?

Kyls av en 212 black edition som var fullt fungerande i den förra builden, alla fläktar snurrar och temp i bios är normal

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av [SmR]BMF:

Låter ju faktiskt som något så ovanligt som en trasig processor.

det är vad jag börjar misstänka även fast det låter helt fel eftersom den startar, kommer in i bios och klarar av att installera windows från usb minnet. men ifall flera här kan hålla med om att det måste vara cpun så måste det tillsist göras också ;/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Mar 2011

Är det några böjda pins månntro? Sådana här problem har ju skrivits om en del här på forumet och ett antal gånger har det varit böjd pin

B450 Tomahawk 3700X 16gb G.Skill Flare x 860 Evo Noctua DH15 Seasonic focus+ 750W FD Define C Gigabyte RTX 2070 windforce

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av Oppna:

Är det några böjda pins månntro? Sådana här problem har ju skrivits om en del här på forumet och ett antal gånger har det varit böjd pin

Intel kan nog plågas av böjd pin, amd kör pga (pinsen sitter på cpun) och böjda pins gör att du inte kan installera cpun i sockeln. Jag är egentligen inte kvalificerad nog för problemlösning på den här nivån men tycker att det låter lite som ett minnesfel och då TS testat med två olika minneskonfigurationer och på så vis uteslutet fel på ram-modulerna (så gott det går iaf ) får det mig att spekulera i huruvida minneskontrollern fungerar som den ska? Nästa steg är ju rimligen att testa med en annan cpu.

Lycka till

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
NV Skåne
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av [SmR]BMF:

Intel kan nog plågas av böjd pin, amd kör pga (pinsen sitter på cpun) och böjda pins gör att du inte kan installera cpun i sockeln. Jag är egentligen inte kvalificerad nog för problemlösning på den här nivån men tycker att det låter lite som ett minnesfel och då TS testat med två olika minneskonfigurationer och på så vis uteslutet fel på ram-modulerna (så gott det går iaf ) får det mig att spekulera i huruvida minneskontrollern fungerar som den ska? Nästa steg är ju rimligen att testa med en annan cpu.

Lycka till

Minneskontrollern sitter väl rimligtvis på moderkortet? Och det är testat två olika med samma resultat.

Jag hade nog provat med ett annat nätagg först. Fick nyligen själv byta för mitt gamla började ge upp. Främst för att det är billigare att köpa in ett nätagg extra än en cpu extra.

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* De gav mig en present. Jag gav dem en present. Vet du inte skillnaden, använd "dom".
* 🖥️ i5 8600K | Z370 | 32GB | GTX 1080 | 34" 21:9
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G700 | 🎧 G533 | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av Shudnawz:

Minneskontrollern sitter väl rimligtvis på moderkortet? Och det är testat två olika med samma resultat.

Jag hade nog provat med ett annat nätagg först. Fick nyligen själv byta för mitt gamla började ge upp. Främst för att det är billigare att köpa in ett nätagg extra än en cpu extra.

Minneskontrollern sitter på cpun när det gäller Ryzen. Men visst skulle ju kunna vara psu. Finns det ett nätagg att låna är ju det enklast innan man drar igång rma-karusellen, men känns som att en defekt psu borde ge svartskärm med reboot alternativt frysning och inte en avstannad boot (i samma sekvens dessutom och windowsprickarna fortsätter snurra) som TS beskrivit här.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
NV Skåne
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av [SmR]BMF:

Minneskontrollern sitter på cpun när det gäller Ryzen.

Man lär sig nåt nytt varje dag.

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* De gav mig en present. Jag gav dem en present. Vet du inte skillnaden, använd "dom".
* 🖥️ i5 8600K | Z370 | 32GB | GTX 1080 | 34" 21:9
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G700 | 🎧 G533 | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av Shudnawz:

Man lär sig nåt nytt varje dag.

Visst är det skönt

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2019
Skrivet av As1hangbf:

Hej,

En vän uppgraderade från i7 7700 och ett asus OEM moderkort med slöa OEM ram minnen till en MSI B550 Tomahawk, Ryzen 5 3600x och 16gb Trident Z rgb efter mina rekommendationer för att inte flaskhalsa sitt 2070super som han nyligen uppgraderade till.

Jag rekommenderade att installera om windows och han gjorde det men efter att installationen är färdigt fryser den alltid på andra omstarten där punkterna snurrar i en cirkel och den går aldrig vidare.

Vad jag testat:
- I bios ahci mode on, uefi mode, xmp profile on och off och förstoss resettat alla factory settings ett antal gånger, och prövat uppdatera till senaste bios versionen.
- Har också prövat koppla ur alla usb enheter inkopplade under starten.
- SSDn har blivit omformaterad flera gånger, och har dubbelkollat att den är detected som GBT och har också testat att installera windows på en fungerande hårddisk, och testat flera olika sata kaplar
- Har prövat windows egen startup repair, kört sfc /scan now och exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth (kan inte boota till safe mode i detta läget)
- Har också prövat gamla slöa 2400mhz ram som fungerade i riggen före uppgraderingen och nya Trident Z RGB ram.
- Har också provat med 2 grafikkort, hans 2 månader gamla 2070super och ett gammalt fungerande gtx1050.
- har provat med 2 usb minnen med media creation tool som endast tillåter nerladdning av windows 10 ver. 2004, också prövat med win10 ver. 1909 gjort med rufus och också testat senaste versionen av ubuntu och den crashar genast då man bootar från usb minnet.

Eftersom både windows och ubuntu crashar så utgick vi från hårdvaru fel, och han köpte ett nytt moderkort, Asus Tuf x570 Plus men fortfarande fryser windows på andra restarten efter installationen på exact samma ställe, och just nu har han 2 fungerande moderkort och planerar att returnera ett av dem.

Finns det något mer vi kan pröva? ända jag kan komma på mera är att felet är i cpun vilket ockå låter otroligt..
Har du något vi ännu kan pröva? hjälp uppskattas!

(vet inte hur man länkar in bild men här är bild på där det fryser: https://imgur.com/HZznWpr )

full specs:
MSI B550 Tomahawk och Asus Tuf x570 Plus
Ryzen 5 3600x
16gb Trident Z 3200mhz och 16gb 2400mhz från en OEM pc
Asus Dual 2070 Super
1tb Samsung 860 EVO och 1tb random hdd
Corsair RM650 80+Gold
Corsair 275R

Hmm, är det här ett nytt fenomen från MS? Kommer vi få se fler sådanahär trådar?

Det här är andra tråden på bara några dagar med samma problem som jag sett. "Krash vid uppstart under laddning".
Då ni redan har formaterat disken, så skull jag rekommendera att prova en "diskpart clean".

En "diskpart clean" kommer tömma hela disken, ta bort samtliga partitioner, etc. All data på den disken kommer gå "förlorad".
Därmed vill jag ha sagt, att det är rekommenderat att endast ha systemdisken inkopplad medans man kör detta kommando. Det är mycket tråkigt om man kör "diskpart clean" på en disk med data man vill spara.
Efter en "diskpart clean" så skall det bara vara att köra windows-installationen normalt, som att det var en ny disk i en ny dator.

Min misstanke är att det är något problem med EFI-partitionen, då jag tolkar det som att det är frågan om en "återvunnen" disk.
I klippet nedan kan du se hur man går tillväga. Det som är det intressanta börjar dock efter 2minuter.
https://www.youtube.com/watch?v=z4Z38pD1Gt0

Ett alternativ till "diskpart clean" är "EFI-rebuild", men om det är en disk som ändå formaterats helt, så är "diskpart clean" en snabbare process med samma effekt.
En länk till "EFI-rebuild" om du är intresserad av proceduren.
https://www.youtube.com/watch?v=F72D7uL6cZg

Edit:
Glömde tillägga. Det framkom aldrig den andra tråden om detta tips löste problemet eller ej.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av [SmR]BMF:

Intel kan nog plågas av böjd pin, amd kör pga (pinsen sitter på cpun) och böjda pins gör att du inte kan installera cpun i sockeln. Jag är egentligen inte kvalificerad nog för problemlösning på den här nivån men tycker att det låter lite som ett minnesfel och då TS testat med två olika minneskonfigurationer och på så vis uteslutet fel på ram-modulerna (så gott det går iaf ) får det mig att spekulera i huruvida minneskontrollern fungerar som den ska? Nästa steg är ju rimligen att testa med en annan cpu.

Lycka till

Det är helt klart svårare att installera med böjda pins på AMD men det går helt klart. Finns ett antal trådar på nätet om det.

Svårt att tro att det är psu eller cpu som är felet då det fungerar med stockkylare. Låter ju som om det är dålig kontakt mellan cpu och ram. Fel monteringstryck borde ju helt klart kunna vara en bov men anledningen till att jag funderade på pins var att det kan ju säkert förvärra situationen med monteringstryck

B450 Tomahawk 3700X 16gb G.Skill Flare x 860 Evo Noctua DH15 Seasonic focus+ 750W FD Define C Gigabyte RTX 2070 windforce

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av Viita:

Hmm, är det här ett nytt fenomen från MS? Kommer vi få se fler sådanahär trådar?

Det här är andra tråden på bara några dagar med samma problem som jag sett. "Krash vid uppstart under laddning".
Då ni redan har formaterat disken, så skull jag rekommendera att prova en "diskpart clean".

En "diskpart clean" kommer tömma hela disken, ta bort samtliga partitioner, etc. All data på den disken kommer gå "förlorad".
Därmed vill jag ha sagt, att det är rekommenderat att endast ha systemdisken inkopplad medans man kör detta kommando. Det är mycket tråkigt om man kör "diskpart clean" på en disk med data man vill spara.
Efter en "diskpart clean" så skall det bara vara att köra windows-installationen normalt, som att det var en ny disk i en ny dator.

Min misstanke är att det är något problem med EFI-partitionen, då jag tolkar det som att det är frågan om en "återvunnen" disk.
I klippet nedan kan du se hur man går tillväga. Det som är det intressanta börjar dock efter 2minuter.
https://www.youtube.com/watch?v=z4Z38pD1Gt0

Ett alternativ till "diskpart clean" är "EFI-rebuild", men om det är en disk som ändå formaterats helt, så är "diskpart clean" en snabbare process med samma effekt.
En länk till "EFI-rebuild" om du är intresserad av proceduren.
https://www.youtube.com/watch?v=F72D7uL6cZg

Edit:
Glömde tillägga. Det framkom aldrig den andra tråden om detta tips löste problemet eller ej.

Disk part clean är gjort flera gånger och alltid bara varit en disk kopplad under installationen. Efter att en bios uppdatering on the andra moderkortet (tuf x570 plus) så hittas inte längre ssdn men hårddisken hittas, förstoss testat med olika sata kablar och ström kablar men samma resultat. och det som gör det mer intressant är att diskpart - list disk inte ser ssdn eller hddn, fastän bios ser hddn men inte ssdn. misstänker att bios uppdateringen inte fungerar som tänkt annars vet jag inte mera ...

Skrivet av Oppna:

Det är helt klart svårare att installera med böjda pins på AMD men det går helt klart. Finns ett antal trådar på nätet om det.

Svårt att tro att det är psu eller cpu som är felet då det fungerar med stockkylare. Låter ju som om det är dålig kontakt mellan cpu och ram. Fel monteringstryck borde ju helt klart kunna vara en bov men anledningen till att jag funderade på pins var att det kan ju säkert förvärra situationen med monteringstryck

Skrivet av Oppna:

Är det några böjda pins månntro? Sådana här problem har ju skrivits om en del här på forumet och ett antal gånger har det varit böjd pin

fel monteringstryck eller pins kan vara potentiella orsaker, problemet är nu just att jag inte själv sett builden utan det är en vän som byggt den som sin första build efter mina rekommendationer, vilket gör felsökning svår och tidskrävande. skall föra informationen vidare i hopp om att saker och ting skulle äntligen klarna

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2019
Skrivet av As1hangbf:

Disk part clean är gjort flera gånger och alltid bara varit en disk kopplad under installationen. Efter att en bios uppdatering on the andra moderkortet (tuf x570 plus) så hittas inte längre ssdn men hårddisken hittas, förstoss testat med olika sata kablar och ström kablar men samma resultat. och det som gör det mer intressant är att diskpart - list disk inte ser ssdn eller hddn, fastän bios ser hddn men inte ssdn. misstänker att bios uppdateringen inte fungerar som tänkt annars vet jag inte mera ...

Om han ställer om SATA-kontrollern i UEFI/BIOS från AHCI till IDE, dyker den upp då?
Det går att köra SSD:n i IDE-läge men det är inte önskvärt.
Man kan ändra den till AHCI efter att man installerat windows, men då finns det två sätt att gå tillväga. Antingen pillar man i registret, och sedan gör ändringen i UEFI/BIOS, eller så gör man ändringen i UEFI/BIOS och sedan installerar om Windows eller "återställer det"

Min gissning till att SSD:n inte hittas i bios är att det har med "Secure Boot Keys" att göra.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av Viita:

Om han ställer om SATA-kontrollern i UEFI/BIOS från AHCI till IDE, dyker den upp då?
Det går att köra SSD:n i IDE-läge men det är inte önskvärt.
Man kan ändra den till AHCI efter att man installerat windows, men då finns det två sätt att gå tillväga. Antingen pillar man i registret, och sedan gör ändringen i UEFI/BIOS, eller så gör man ändringen i UEFI/BIOS och sedan installerar om Windows eller "återställer det"

Min gissning till att SSD:n inte hittas i bios är att det har med "Secure Boot Keys" att göra.

sökte runt på nätet, andra har haft problem med bios updaterinar med just x570 TUF, och du kan inte gå tillbaka eftersom den ser ut att inte ha bios flashback. han plockade lös alla komponenter i riggen och cpun hade inte heller någo böjda pinnar och byggde ihop rigged med de gamla delarna och allt fungerade genast. så nu kommer han skicka tillbaka allt och beställa nytt.. möjligtvis intel eftersom hans amd erfarenhet inte var så bra men det återstår och se

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013

Tack till alla som svarat, som nämt kommer han troligen skicka tillbaka allt och köpa nytt, så synd att man aldrig fick reda på var felet var med tack til allihopa