PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mockasin:

Jag kör 58% hydration. Jag har även i 5-7% olja i degen, då det hjälper mot längre tid i ugnen. Då blir den mer som en svensk pizza.
Precis efter jag satt in pizzan i ugnen så växlar jag över till grill-funktionen så elslingorna tänds. Jag inbillar mig att det ger en liten extra boost i temperatur i början.

Olja i bröd minskar baktiden. Det blir en hård skorpa på hög värme. Därför kan man istället baka bröd på lägre temp och längre tid.
Ju mer olja desto längre måste degen arbeta för att bilda gluten eftersom oljan hindrar vetet från att absorbera vattnet.
Vill man istället ha en krispig pizza kan man tillsätta något gram durumvete per pizza.
Grillen kan man använda innan för att värma bakstenen istället eftersom stenen kyls ned när man placerar brödet på det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MuLLvaD3n:

Jag passade på och investera i lite ny pizzautrustning här under mellandagarna. En knarkvåg, (den heter faktiskt så på hemsidan), och en vändspade. Knarkvågen hoppas jag ska leda till "jämnare" jäsning. När man gör mer deg, (12+ pizzor), så brukar jag dela upp det i 1kg-jäsningar. Att "eyeballa" 0.3 gram jäst är skitsvårt. Jag hoppas att detta kommer leda till jämnare jäsning mellan degar.

Jag har faktiskt rockat utan vändspade i över två år och det har fungerat hur bra som helst. Nu när jag lagar pizza under vintern vill jag dock undvika att ta ut den ur ugnen för det är sån temperaturskillnad, så jag hoppas att det ska hjälpa till med det en aning. Vi får se.

https://imgur.com/haqZXkx.jpg
https://imgur.com/WMEuTdx.jpg

Sambos morfar fyller 95 imorgon. Det firar vi med en pizzamiddag. Har 12 degar på jäsning inför det. Ni får review efteråt.

Testkörde "pizzavändaren" i söndags. Detta är en sån typiskt nörd-grej, men det var jättestor skillnad på slutresultatet. (Ta ordet "jättestor" men en nypa salt här. Det var stort i förhållande till vad justeringar brukar ge). I och med att jag inte behövde grädda pizzan 30 sec > ta ut den och vända på spaden > stoppa tillbaka den så blev det väldigt jämnt gräddad för jag kunde verkligen snurra efter behov. Superbra grej.

Tillverkade cirka 8 pizzar på strax under 20 minuter. Det är snabbt nog för att verkligen kunna skala pizza-konceptet till större sällskap. Speciellt om man börjar laga några pizzor till "precis innan" man ber folk sätta sig ner.

Det var för övrigt -11 grader ute och det fungerade finfint att laga pizzan i den temperaturen.

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk

Det är ändå skönt att se att man inte är ensam om att ha forcerat en plats för pizzaugnen.

Visa signatur

En shot på det, tack

Permalänk

Någon som testat Witt Etna Rotante pizzaugn?

Permalänk
Medlem

Hade inte tillräckligt med 00-mjöl, fick skarva med fullkornsvete. Inte lika krispigt men segt och tuggigt och rätt gott.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Vi körde pizza-AW på jobbet idag, fantastiskt trevligt!

Några degar blev det:

Tog med mig både storebror och lillebror, och ytterligare en elvariant fanns på plats

Många pizzor blev det, lite olika varianter

Till och med lite kvar i kylen som någon kan ta sig till lunch imorgon. Stor succe, vi gräddade upp alla degarna och det var en väldigt trevlig kväll. Koda 16 är en riktigt, riktigt trevlig ugn och luckan jag köpte till funkar kanon.

Kvällens favorit för egen del var helt klart biancon med chevré, päron, valnötter, honung och babyspenat. Fantastiskt gott, och en rolig variation från övriga mer "vanliga" pizzor.

Detta lär göras om!

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem

Hemmakontor = pizzabak på lunchen!

Permalänk
Medlem

Detta kanske kan vara något att prova? Variant på pizza: https://norrjern.com/inspiration/recept/pizzamacka/

Själv kör jag pizza på pizzastål i ugn på högsta värme, haft en vedeldad Ooni tidigare men så mycket smidigare att göra det i ugn och blir en lika god pizza om jag ska vara ärlig...