Commodore Amiga 1000 fyller 35 år

Permalänk
Medlem

Amiga 500/1200 och CD32 har man haft i yngre dagar. Sistnämnda tappade min far 2L cola över
Hade även Commodore 64 och VIC20 under en kortare period.

Min bror har fortfarande kvar sin A500 med expanderchip (Vampire 500 v2) samt C64.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Gick det i praktiken att göra så mycket annat?
Vill minnas att datorn gick på knäna om man formaterade en diskett även med modernare pc och försökte göra annat samtidigt.

Därför att delar av PCn arkitektur var enklare, eller vi som vi Amiga/Atari-människor kallade den "dassig och något efterbliven", vilket den var på ett rent teknisk plan också. Ja, det var en tidig arkitektur men det gick att offload:a vissa typer av jobb eller delar av jobb till specialiserade co-processorer, något som tog lååång tid innan det fick inträde på PC, och flera gånger inte lika smart löst. Det mesta skulle gå genom CPUn var filosofin där, t.ex. hantering av USB-enheter, IDE/PATA, mixning av ljud och liknande. Det var liksom delar av anledningen till CPU-racet på PC, man behövde bl.a. alltid extra Mhz till att hantera periferienheter.

Amigan var liksom anledningen till att jag tidigt skaffade SCSI till PCn också, då PATA kändes helt bedrövligt, vilket det också var så snart man skulle göra nåt server-aktigt.

Idag så är det smartphones och tablets som har designats mer med filsofi liknande vad dessa maskiner hade i mitten-slutet av 80-talet, man kan baka in mycket mer "coprocessor"-funktionaliter i samma paket.

Permalänk
Medlem

Hade Amiga 500 Plus 91-93. Därefter blev det en 486:a. Sex år sedan ägde jag en A1200. Till den skaffade jag 030 turbokort och flickerfixer. Var dock aldrig nöjd med bildkvaliteten och hade glömt så mycket av Amiga kunskaperna att jag hela tiden fick strul så jag sålde bort allt billigt. Nuförtiden emulerar jag bara Amiga ibland. Senast på Raspberry Pi 4. Hittade en pimiga distribution som hade det mesta färdiginstallerat. Man kunde tom surfa ut på webben med en webbläsare i AmigaOS.

Permalänk
Medlem

Vi hade en Amiga 1000 i familjen, sedan fick jag en A600 och min bror hade en A4000 en kort period innan alla övergick till PC. Har mååååånga härliga minnen från Amigatiden.

/hulle.

Permalänk
Medlem

Hade Amiga 500 med 3MB Turbo RAM och dubbla diskstationer, användes mest för midi, lysande för ändamålet

Permalänk
Medlem
Skrivet av anders190:

En av mina riktiga nördpassioner, Amiga, en dator jag aldrig hade och var i fel ålder för att någonsin haft en chans att haft den. Lite så jag önskat att jag var 5 år äldre (är likt Amiga 1000 också 35) eller att märket levt vidare

Ja, det finns en särskild charm med hårdvara från förr som gått förlorad. Jag hade också gärna varit med om t.ex. rymdkapplöpningen på 60-talet som kulminerade i månlandingarna. Tidsandan och framtidstron då måste varit otroligt inspirerande. Transistorns och mikroprocessorns första utveckling var nog också ett nördparadis. Möjligheten att ha full kontroll på hårdvaran och i detalj förstå hur alla komponenter fungerar, den tiden är tyvärr förbi sedan länge.

Modern komplexitet har istället gjort att man får hacka på ett högre plan, och det behöver inte vara sämre. Den som inte upplevt tiden innan WWWs genombrott har nog svårt att förstå hur dåligt informationsflödet var då, hur svårt det var att hitta information. På det hela taget är nördens utgångsläge betydligt bättre idag, med fler möjligheter att utveckla sitt intresse i kontakt med likasinnade, nästan oavsett hur smalt specialintresse man har.

Teknikutveckligen tycker jag blir alltmer intressant med tiden, och i valet mellan att få uppleva 5 år innan min födelse eller 5 år efter min död så skulle jag nog välja det senare - vem vet, vi kanske får uppleva personliga kvantdatorer innan vi dör, hur coolt vore inte det?

Permalänk
Medlem

Minns att programmet Real3D (3D modellerings program) var en riktigt WOW-upplevelse då det inte bara multitaskade med andra program (precis som vanligt på Amigan) utan även med sig själv. Det kvittade vad man gjorde så blev programmet aldrig upptaget och låste ute användaren. Startade man en rendering i ett fönster så kunde man ändå köra vidare i de andra fönstren. Sådant är fortfarande inte självklart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Findecanor:

dock utan minnesskydd.

Haha, japp. Jag minns att jag "rippade" musik från spel rakt ur minnet några gånger...

Permalänk
Medlem

Ahh, Amiga. Min stora kärlek. Inte den första, det var C-64, men den största - utan tvekan.

Jag lyckades övertyga min gode far om att Amiga var den stora framtiden, och klok som han var insåg han det och vi skaffade en Amiga 1000 dagarna efter de första kom till Sverige, runt julen 1985. Det var så stort, så stort. Maken till magisk burk hade ingen hört talas om ens, då det begav sig.

Senare, 1988 tror jag, uppgraderades det till Amiga 2000 med hårddisk och lite mer minne, efter en hel sommars slit för att få loss pengarna. Då kände man sig bokstavligen som kung, dock en fattig sådan. Körde glatt på denna fram till sommarn 1992, då var det dags för PC och högskolevärlden, men det är en annan historia.

Dessa maskiner har lärt mig så himla mycket. De lade verkligen grunden för all min datorkunskap. Allt från hårdvarunära programmering med 68K till C, första stapplande stegen med SQL, allt meckande med krypteringsalgoritmer, komprimeringsdito osv. Jag roade mig mycket med att hacka sönder kopieringsskydd på spel, reverse engineering och dylikt. Inte av nån anledning, och inte för distribution, bara för att det var roligt och ofta väldigt utmanande. De ljuva tonåren, eh.

Jag hävdar bestämt att Amiga är den i särklass roligaste plattformen som gjorts till dags dato. Visst finns det mycket skoj idag också, men det är inte riktigt samma sak. Idag vet vi liksom allting redan, det finns dokumentation och ingående förklaringar till i stort sett vad som helst, och tja.. Det är inte samma upptäckarglädje, på nåt sätt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av cyklonen:

Haha, japp. Jag minns att jag "rippade" musik från spel rakt ur minnet några gånger...

Jag lekte någon gång med ett program som ritade upp hela minnet som en stor karta, där man kunde se på vilka adresser det låg bitmappar, text och annat som syntes när man scrollade runt i den. Vet någon vad det hette?

Permalänk
Medlem

Amiga 1000 hette inte ens Amiga 1000. Utan siffran 1000 var något som tillkom lite senare, då Amiga 500 och Amiga 2000 kom ut på marknaden. Det fanns ett coolt tillbehör till Amiga 1000, det var en "sidovagn" som innehåll en riktig PC, tro det var en 8086 i den kan senare har varit 286.

Däremot är story bakom Amiga tillkomst mer intresserade, eftersom Amiga byggdes på kretsar på Atari 8 Bitars. Amiga var ett projekt som Commodore lyckade köp. Bakgrunden var Commodore grundare Jack Tramiel, hade lämnat Commodre och köpt Atari. Commodore lyckades buda över Jack Tramiel. Därav startade Atari , ST projektet. Om man tittar på Atari STn uppbyggnad innehöll den för tiden standard kretsar, den hade ett enklare OS än AmigaOS.

Man att AmigaOS var det första multitaskade OS i kommersiellt bruk är jag dock inte beredd att hålla med om. Sinclair QL hade ett multitaskade OS ( Den dator som Linus Torsvald lärde sej att programmera på ) sedan fanns både Xenix och OS/9 vid den här tidpunkten.

Men Amiga blev väninnan i många pojkrum och fostrade många programmerare.

Permalänk
Medlem

Vilka minnen , Amigan är datorn som satt sina spår, älskade denna maskin hade 4-5 st Amiga 500 avslutade med en 500+ innan jag köpte en 1200 som jag satt i ett accelerator kort 030 tror jag det var grym maskin med aga grafik sålde den men fick ett återfall strax efter och köpte an Amiga 600.
Amiga3000 var en dröm man hade kommer ihåg kompisens han hade där han renderade bilder i Imagine där snabbheten för en annan var nåt man drömde om, sen kom A4000 som man önskade man kunde köpa.
Kommer ihåg jag köpte min A500+ för nästan 6000kr plus en GVP Hd på 50mbyte och 8m i minne för ca 6000kr, den datorn drev jag en BBS i 2 år där jag hade ett extra telefonabbonemang, vilka minnen.
Lyxet med A500 innan man skaffa hd var ju 4 diskett stationer som laddade spelen , kommer ihåg kompisar som hela tiden fick byta diskett medan en annan hade matat in de man skulle ha Ports Of Call var ett av många favoritspel samt Hired Guns

Permalänk
Medlem

Jag klev på Amigatåget först med en beggad 600 (jag var länge Amigamotståndare som klängde mig fast vid min C64), som sedan ersattes med en 1200, som sedan utökades med en 68EC030 (utan MMU) @ 40 MHz och 4 MB "fast" ram.

Sen klängde jag mig fast vid min Amiga och var PC-motståndare fram till 1997, då Commodore varit dött i några år och det till slut kom ett OS som i praktiken var ett steg framåt från Workbench 3.1 för min del: Windows 95 OSR2.

Min Amiga 600 sålde jag för länge sedan, men min 1200 + skärm + övrigt har jag kvar. Högt nostalgivärde.

Permalänk
Medlem

Började med en A500 som hösten 1995 ersattes av en P90 med Win95. Tog inte många år innan en A500 åter införskaffades. Blev sedan två A600 och en A1200.
Har idag bara A1200 kvar, med blizzard 1230.

Permalänk
Medlem

För ca 20 år sedan hade jag chansen att köpa en Amiga 1000 för, om jag minns rätt, 800kr. Tror den hade några extragrejor typ hårddisk också. Jag tyckte visserligen att den var värd pengarna, men då jag redan hade en trimmad A500, en CD32, en Amiga 3000 och en A1200T (som jag bytt till mig för typ ett par öl och en påse ostbågar) kändes A1000 som en onödig utgift i min starkt begränsade budget. Trist. Amigor var inte värda ett vitten begagnade ett tag.

Permalänk
Medlem

Jag hade en Amiga 600 med 40mb hårddisk(kan varit 20, men minnet säger 40)
Bytte bort det mot ett NES som jag sedan sålde. 😖

Permalänk
Chefredaktör 🕹
Skrivet av klein:

Man att AmigaOS var det första multitaskade OS i kommersiellt bruk är jag dock inte beredd att hålla med om. Sinclair QL hade ett multitaskade OS.

Helt rätt! Artikeln uppdaterad

Missade helt qdos och artikeln syftar på datorer för hemanvändare vilket kanske inte framgick ordentligt

Permalänk
Medlem

Grattis Amiga 1000! Själv var jag ganska sen på "boing"-bollen och skaffade en begagnad A500 med 1.2 kickstart i början på 90-talet. Det var ett litet felköp, då flertalet spel började kräva kickstart 1.3. Så datorn ersattes med en Amiga 500 Plus (KS 2.04) under en resa till Tyskland. Senare utrustades datorn med en GVP A500 HD+ på hela 52 MB samt extra minneskort. Denna datorn har jag kvar idag och numera är den även uppgraderat med 4 MB RAM (fast), så 6 MB totalt!

I samband med PC:ns intåg i de svenska hemmen (1994?), så fick även vi en "riktig" dator i huset. Dvs en i486-clone i form av en Cyrix Cx486DLC på hela 40MHz! Insåg däremot att Windows var långt ifrån så bra som "kontorsfolket" hävdade på den tiden.

Istället fyndade jag en Amiga 3000 som senare även fick ett "Picasso II"-grafikkort. Amiga 3000 var för mig på många sätt den bästa Amigan, men avsaknaden av AGA-chipsetet fick mig att slutligen skaffa en Amiga 4000 med 68040 på 25MHz.

När jag sålde min Amiga 4000 någongång under 1998, så var den bestyckad med ett CyberStorm PPC 604e på 180MHz, 146 MB RAM (2+16+128), 4.3 GB SCSI HDD, VLAB, CyberVision PPC och Ariadne II (ethernet). Saknade dock ett ljudkort för att kunna sampla ljud, då min externa sampler från Datel inte längre höll måttet.

Mina favoritprogram var utan tvekan TVPaint (hade Wacom-ritplatta) samt ImageFX, men i övrigt började programutbudet ta död på Amigan för mig. Det blev inte heller bättre av att Phase5 och Haage & Partner på den tiden slogs om standarden för PowerPC, vilket ledde till att datorn behövde starta om för att köra PowerUp eller WarpOS anpassade program. Detta fick mig att istället köra ShapeShifter och emulera MacOS.

Lärde mig bland annat Macromedia Director genom ShapeShifter och MacOS, vilket även hjälpe mig att landa mitt första jobb inom IT.

Saknar AmigaOS än idag och hoppas att någongång få se ett liknande OS. Workbench i sig var dock inte mycket att hänga i julgranen, utan jag körde DOpus Magellan II på den tiden. DOpus kunde till skillnad från Workbench faktiskt multitaska

Kör än idag Directory Opus på Windows 10, även om jag inte ersätter Explorer.exe helt (vilket är möjligt).

Permalänk
Medlem

Sparade ihop pengar till en begagnad Amiga 500 och en Commodore 1084-skärm runt 1989-90. Uppgraderades senare till en Amiga 1200 som kompletterades med en Amiga CD32.

Alla dessa enheter är bort idag men äger idag 2st Amiga 500. En utrustad med 512Kb extraminne + Gotek för lite spelande, den andra datorn har en Vampire 500V2 för övrig "lek".

Amiga var den dator som skapade ett datorintresse för mig och är nära till hands när det pratas datorer och nostalgi.

Permalänk
Medlem

Körde en Amiga 500 (med X-drive) i många år när jag var liten, tror jag hade en 90-95 innan jag skaffade min första PC och Windows 95.

Prenumerade även på gamla Amiga Info som var rätt skön och fin tidning.

Många grymma spel, som i många fall slog konsolerna på fingrarna

Permalänk
Medlem
Skrivet av RHWarrior:

Amigan var liksom anledningen till att jag tidigt skaffade SCSI till PCn också, då PATA kändes helt bedrövligt, vilket det också var så snart man skulle göra nåt server-aktigt.

Me too! Höll på att bli tokig när man använde CD-ROM innan jag köpte på mig en Adaptec-kontroller och SCSI HDD+CDROM.

Permalänk
Datavetare

För er som hackat era copper-listor, minns saker som detta

Aldrig haft en A1000, men väl en A500 (med 0,5 MB fast-ram och totalt 1 MB RAM) samt en A1200 (med 4 MB fast-ram, totalt 6 MB RAM + 40 MHz MC68EC030).

A500 var en lysande dator för sin tid, A1200 var tyvärr skräp så hela den historian blev ett dyrt äventyr för en tonåring med ont om slantar, 4 MB RAM var inte billigt på den tiden

Permalänk
Medlem

Vågar knappt tänka på hur många timmar jag har lagt ner på programmering och musikskapande på min gamla Amiga. Först A500 och senare A3000. En helt fantastisk dator att programmera på. Det sorgliga är att många av dessa maskiner sakta håller på att förstöras av dåliga kondensatorer och batterier. Min A3000 är död då batteriet har förstört delar av moderkortet, men min plan är att försöka mig på en renovering när det finns tid och återuppväcka den.

När det gäller alla gamla disketter så har jag ett tips. Rädda dom innan de är för sent! PC kan som bekant inte läsa Amiga disketter, men av en slump hittade jag ett Arduino projekt där en man ganska enkelt kan använda en PC floppy för att läsa Amiga disketter via USB. Vår räddare heter Robert Smith. Spana in hans open source projekt på http://amiga.robsmithdev.co.uk

Permalänk
Medlem

Vad kan man säga? Amiga har format mig till den jag är idag (inom vissa områden förstås, långt ifrån alla). Och i förlängningen varit det som gett mig det yrke jag har idag.

Det började just med Amiga 1000. Har en morbror som köpte en strax efter att de släpptes i Sverige. Förändrade helt min syn på vad en dator var för något. Resten är historia som man säger.

Permalänk
Medlem

Jag hade en Amiga 500, men fick den begagnad nån gång på 90-talet. Jag minns att kontakten för joysticken var samma som Sega 16bitars använde, så man kunde köra med sega-kontroller istället för joystick om man ville

Permalänk
Medlem

Hade en Amiga 500 och en Amiga 1200, men blev aldrig Amiga människa. Amiga 500 var inte så rolig att köra bara på diskett. När Amiga 1200 var aktuellt då var den ganska föråldrad jämfört med en PC. Skaffade en 486SX-25 med Cirrus Logic 5440 kort istället och körde OS/2 Warp på den. Började köra Linux på tidig 90 tal och då var PCn en bättre plattform.

Hade dock Atari ST, både en ombyggd 520STm och senare en 1040.

Permalänk
Medlem

Kul att det är så smidigt att spela gamla Amiga spel i dag med WHDload spel/Demos och Retropie, ev. Launchbox.

Permalänk
Medlem

Så fort Amiga nämns så får man nostalgi kännsla.
Hade aldrig nån dator själv.
Föräldrarna använde PC på jobbet och ansåg att ingen dator behövdes hemma.
Vi hade en Spectra video ett tag som vi spelade spel på (vet inte vad mer man kunde göra på den var för liten) och sen blev det fortsätta spela med Nintendo osv.
Däremot hade jag 2 kompisar som hade riktiga "Amiganer" till föräldrar, det var verkligen speciellt när man var hos dom och dom visade vad man kunde göra plus spela alla spel.

Permalänk
Medlem

Lite synd att artikeln inte nämnde en av de intressantaste aspekterna av Amiga A1000 - locket på datorn har signaturerna från utvecklingslaget ingjutet i plasten, inklusive tassavtryck från Jay Miners hund. (!)

Hade själv en Amiga A500 som jag köpte sommaren 1987. En klasskamrat från gymnasiet hade en A1000, och en annan klasskompis och hans yngre bror A2000. De drev en BBS under ett antal år som blev hyfsat välkänd bland Amigafolk får man nog säga. Det var fasen tider det! Jösses.

A500 förresten... Det var den vackraste datorn någonsin!

Permalänk
Medlem

Har stor nostalgi till Amiga 500 och Amiga 1200. Jag var bara ett 9-årigt barn vid tiden, men samtidigt nördigt intresserad av datorer. Fantastisk hårdvara. Ifall jag hade haft mer tid idag (och varit ekonomiskt oberoende) hade jag troligtvis utvecklat spel till plattformen. Det känns som att man hade kunnat gjort väldigt imponerande grejer på hårdvaran, speciellt med moderna verktyg som hjälpmedel.