Permalänk

Felaktig elinstallation?

Hej!

Lite off-topic ämne kanske men finns många här på Swecklockers som kan det här med el bättre än mig så tänkte att jag kollar här om nån kan svara på min fråga Kan dessutom tillägga att jag bor i Norge

Skulle korta ner sladden till en takupphängd lampa som följde med lägenheten och som hängde där när jag flyttade in. Drog ner själva "koppen" som sitter mot taket för att komma åt den grejen som man använder för att "korta" sladden. Ser då att det förutom de två sladdar som går in i kontakten mellan själva lampan och den sladd som är dragen i taket sticker det ut en bit avskalad kopparsladd som inte är inkopplad någonstan. Ser ut som det skulle vara jord men varför är den i så fall inte inkopplad och varför avskalad? Har dessutom inte jordade kontakter i lägenheten. Tänkte att kanske man tagit en sladd med jord när man har lagt till sladden för lampan men i så fall ska man väll inte bruka en slad som har jord?

Tog fram multimetern och mätte mellen en av de sladdar som är i bruk i lamkontakten och kopparsladden och den visade 115v så jag antar att det betyder att den är strömförande? Denna sladda går upp i taket från en dimmer på väggen och har nog tillkommit för inte så längesen, misstänker kanske att det som bodde i lägenheten har gjort installationen själv...

Bild

Så någon som har något klokt att säga kring detta innan jag kontaktar min hyresvärd? Hyr privat så finns ingen vaktmästarstab men måste ju självklart säga ifrån om något med elen verkar tveksamt och har haft väldigt god kontakt med henne innan. Det enda pinsamma är att jag misstänker att det är hennes son som gjort denna installationen

Tacksam för all hjälp!

Permalänk
Medlem

Norge kör väl ofta D kopplade system?

Med andra ord tvåfas och 230V mellan faserna.

Så du har nog mätt mellan fas och jord.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk

@Karaff: Jo, de flesta äldre norska installationer är väll D-kopplade om jag förstått rätt och då kanske det är helt korrekt och ofarligt att jag har mätt upp 115 volt där i mellan? Men ska det se ut så som det ser ut på bilden jag länkade? Att det bara stickar ut en bit koppar från ledningen som sen aldrig går in i själva lampkontakten?

Permalänk
Medlem

Har lampan inte någon plint för skyddsjord / PE ledare så skall den inte kopplas in.

Brukar du slicka på lampan när du håller i något jordat samtidigt?

Det jag vill säga är att en taklampa i ett torrt rum kanske inte är största elchocksrisken..

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Kan ha varit en kronkoppling men med en överbliven ledare vid byte av en brytare kanske?
Förstår du inte mitt svammel så ring en elektriker som får komma och mäta.

Edit: ...eller jord. Beror på kabeln och hur det ser ut i andra änden. Vet faktiskt inte hur Norges kablar i sig ser ut.

Permalänk

@Karaff: Ok, så det är kanske så enkelt att man låtit bli att koppla in den eftersom lampan inte har jord. Har bara för mig om man ska följa alla regler och vara "up to code" så ska man då inte en bruka en sladd som har kontakt för jord. Som du säger så är ju risken för att något ska kunna ske väldigt liten om man bara låter bli att hålla på med det men vill gärna inte ha något som är potentiellt farligt.

@TubularBoy Jo, tror jag hänger med men är inte helt hundra på det här och det var länge jag läste på ordentligt så som du säger så är det bästa att ringa elektriker. Vill mest utesluta att jag är helt ute och cyklar eller att svaret var helt självklart innan jag gör en grej av det.