Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Användning av Dlt tapes.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2018

Användning av Dlt tapes.

Fick tag på några dlt tapes på 100-200gb. Vad är de bästa för att använda i datorn och billigaste? Kan man lagra vilka filer som helst?

Rubrik förtydligad från "Dit tapes." /Vzano, Mod
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2005

Vad är de bästa för att använda i datorn och billigaste?
Menar du vilken diskettstation som är billigast?
Tror du hittar mest på ebay, ganska dyra dock oavsett vart du hittar dem. Men beror även på vilken version det är.

Kan man lagra vilka filer som helst?
Ja, men det är tänkt som media för backuper. Söktiderna och överföringshastigheter är ofta långt ifrån vad en hårddisk levererar.
Nu har jag ingen dlt disk, men skulle anta att det är olämpligt att arbeta i filer direkt från disken. Men det är möjligt att filsystemet hanterar det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2018

Tack. Menade en diskettstation. Dom måste vara stora då disketten är stor. Eller ska man öppna plasthöljet?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2005
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

DLT är tapestreamer.

Glöm alla tankar att de fungerar som en hårddisk. Dessa är tänkta för att lagra redan färdiga arkiv eller arkiv som skapas 'on the fly' medans bandet skrivs.

i linux/unix skickar man 'mt-kommandon' som positionerar bandet - tex. slutet efter förra skrivningen och arkivformatet som lagras på bandet är ofta 'tar'

windowsvärlden har ofta program som kapslar in dessa åtgärder gömda bakom en GUI för tex. att göra en backup av datorn eller en mappträd i datorns disk.

Idag så är det LTO-maskiner som används och för närvarande är det bara IBM som fortfarande tillverkar själva LTO-bandmaskiner och framtiden för dessa ser ärligt sagt inte allt för ljus idag

mediakassetter för senaste generationerna LTO börja vara så kostsamma per TB att det ger ingen större vinst med billigare lagring på band än vad som idag kan göras med hårddiskar.

- hårddiskar är helt enkelt för billiga och lättare att hantera med tex riktiga filsystem.

---

Leker man runt med en sådan tape-streamer så inser man att att kommandona är i princip spola fram, spola tillbaka, positionera på index1, index2, index3... och att man kan positionera sig efter den sista indexet (för att skriva ny backup vidare på bandet)

Kikar man på TAR (som står för 'tape archiver') och dump/restore i Linux/Unix så ger det snart förklaringen varför oerhört många backupprogram (både fria och betal) och faktiskt en modern filsystem (ZFS) ser ut som det gör med med farfar, far och son-generation

Eller som det heter i många backupsystem - huvudbackup och sedan differens eller i en kedja inkrementell backup - och man kan inte ta bort huvudbakuppen och bara behålla diffbakupper eller del i kedjan av inkrementella backuppen för tex utglesning av backupper då om man gör det går hela backuppen trasig - samma sak om man får någon fel i kedjan, så är hela backuppen efter den punkten skrot.

(samma sak är det med ZFS dataset med kloner och snapshot - man kan inte ta bort roten (= huvudbackuppen) eller någon snapshot i kedjan och bara spara den senaste snapshot eller clonen utan att göra nya kopior till ny dataset (och använda ZFS deduplikeringsfunktion - de få som orka ha det påslaget pga. att systemet blir så trött)

Moderna deduplicerade backupprogram (typ borg, resti, duplicaty, duplicity mfl) är av chunkande typ (liksom BTRFS kör på samma sätt lagrad i chunk på disken med 1GBytes strip) och den tekniken kräver lagring som kan accessa i slumpvis ordning (även om det fyller på sekventiellt så blir det problem när man skall göra återställning med läsning av bitar av olika chunk fram och tillbaka för att sätta ihop en fil) och passar inte lagring som tape-streamer där data skall skrivas sekventiellt från ena ändan till slutet utan att skriva om eller ändra någon data halvvägs på vägen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2018

Hittade en Hewlett-Packard C1504C DDS drive i samma låda men banden ser nästan lika stora ut som disken. Tydligen så är denna en annan tape uppspelare?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2015
Skrivet av OldSchool297:

Hittade en Hewlett-Packard C1504C DDS drive i samma låda men banden ser nästan lika stora ut som disken. Tydligen så är denna en annan tape uppspelare?

Den är för ett annat format av band: DDS