Permalänk
Medlem

TV för runt 10000 kr

Hej

Jag är i behov av en TV då jag inte äger någon och hockeysäsongen börjar snart. Jag har kollat runt en hel del men blir inte riktigt klok på vad som är rätt TV för mig.

Främst ska jag använda TVn till att kolla på hockey. Sedan blir det nog lite film, TV-serier och Youtube men det är inte lika viktigt. Hockeyn jag ska kolla på är SHL streamat via Cmore och det är väl en ganska bra källa?

Jag har tidigare kollat på hockey på en Panasonic plasma med interpolation avstängt och tycker det är en bra upplevelse. Vad jag förstått har plasma bättre motion blur än LCD och OLED, eller är det ingen märkbar skillnad?. Hjälper dagens interpoletion på OLED/LCD något vid hockey eller gör den bara saker värre som de äldre varianter jag testat?

Förutom motion är jag lite orolig för vertical banding som verkar ganska vanligt på OLED, vilket jag har läst kan vara ganska störigt i hockey på grund av den väldigt vita bilden.

De TV-apparater som är mest intressanta är Sony 55XG9505 och LG 55C9.

Spontant känner jag att Sonyn borde vara nog tillräcklig när det kommer till hockey. Däremot känner jag att jag skulle störa mig ganska mycket på light bleed i film och tv-serier. Har för mig att man kan offra lite svärta för att bli av med light bleed? Det skulle vara ett alternativ.

Jag skulle väldigt gärna vilja höra från folk som kollar mycket på hockey (helst via Cmore) på någon av dessa TV-apparater hur ni upplever det.

Är det värt att lägga 5000 kr extra på LG 55C9 istället för Sony 55XG9505 och riskera att behöva krångla med en dålig panel bara för att få en bättre upplevelse i film och TV-serier? Hoppas jag var någorlunda tydlig i min text, fråga gärna om jag är otydlig med något.

Med vänliga hälsningar,
Fixoon

Permalänk
Medlem

Du får fundera på hur många år du kommer behålla TVn. Svaret för många är säkert 3-5år och då skulle jag definitivt investera några extra tusenlappar för att bli nöjd!

Många på SweC inkl. mig själv är varma förespråkare av OLED och det låter som på ditt användande att du skulle få mest ut av en sådan panel så jag skulle definitivt satsa på det!

Tänk på att även B9-modellen finns tillgänglig för cirka 1500:- mindre än C9.
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5107986

Ska inte skilja speciellt mycket på dessa modeller, iaf inte på panelen.
Läs mer här:
https://www.sweclockers.com/artikel/28511-sweclockers-guide-t...

Permalänk
Medlem

Vänta på blackflayday

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av Fixoon:

Jag har tidigare kollat på hockey på en Panasonic plasma med interpolation avstängt och tycker det är en bra upplevelse. Vad jag förstått har plasma bättre motion blur än LCD och OLED, eller är det ingen märkbar skillnad?. Hjälper dagens interpoletion på OLED/LCD något vid hockey eller gör den bara saker värre som de äldre varianter jag testat?

Bättre, sämre, hjälper eller stjälper – svaret är annorlunda: det kommer att se annorlunda ut så det är upp till godtycket vad man ser som bättre eller sämre. Rörelser ser i alla fall annorlunda ut jämfört med en plasma oavsett vad du väljer.

Vertikala band och ojämnheter i paneler är för en OLED främst något som syns i mörka delar, så mindre problem för hockeyen. För LCD är det ofta tvärtom där ojämnheterna syns i ljusa delar. Detta är mer något av exemplarvariation. Samt för LCD:er då också en fråga om vinkeln.

Permalänk
Medlem

Hej igen

Jag hade typ bestämt mig för en LG 55C9 men så tog de slut överallt. Sedan dess har jag väntat på att LG 55CX ska falla till ett rimligare pris. Har dock nu börjat fundera på om 55 tum är för litet, det kommer vara lite drygt 3 meter mellan ögon och TV.

Problemet är dock att 65 tum, OLED och ett rimligt pris inte är en vanlig kombo. Billigaste just nu är nog LG 65B9S på 18k. LG 65CX har lustigt nog gått ner till 25k och tillbaks upp på 30k. LG 65BX verkar precis ha släppts i norden och ligger högre i pris än sin bättre broder LG 65CX.

LCD är ju ett billigare alternativ på 65" men nu när jag hade ställt in mig på OLED känns det trist att tänka på LCD igen. Vad hade ni valt på drygt 3 meters avstånd? 65" LCD eller 55" OLED?

Funderar just nu på att vänta och se om LG 65B9S sjunker några tusenlappar. Vill helst hamna under 15k för en TV men kan kanske sträcka mig lite grann om det är just 65" och OLED.

Permalänk
Medlem

Större tv kommer ge mer. Tänk på att det ett skiljer hela 26 cm på diagonalen mellan 55" och 65".

Hittade en sida där man kan se skillnaden mellan olika storlekar.
https://tvcalculator.com