SSD S.M.A.R.T varning

Permalänk

SSD S.M.A.R.T varning

Såg att min kontorsdator varnade för smart när jag startade om den häromdagen.
Tycker dock att det verkar lite konstigt då det inte skrivits så mycket data till SSD:n.

Används nästan uteslutande till deltids kontorsarbete, så ingen dator som behöver jobba mycket, dock står den på jämnt.

Vad rekommenderar ni, byta disk?

Permalänk
Medlem

Jag håller med om att det verkar väldigt märkligt att SSDn skulle vara helt utsliten med tanke på åldern och mängden data som skrivits. SSDLife Pro 2.5.82 är dock från 2014 och närmast uråldrigt i sammanhanget, så chansen att programmet helt enkelt tolkar datan fel är nog stor. Kolla vad något modernare program säger, som t.ex. CrystalDiskInfo.

Permalänk
Medlem

Det är väl den disken som har fått så många negativa omdömen, om jag inte minns fel.
Står bl.a. så här:

"Alla enheter som har firmware version 506A kommer med de långsammare minneskretsarna. Troligtvis så kommer även de senare versionerna att ha betydligt sämre specifikationer"

Kingston lurar SSD-konsumenter – Varning utfärdad i Svenska SSD-Guiden
https://www.nordichardware.se/nyheter/kingston-lurar-ssd-kons...

https://www.newegg.com/kingston-ssdnow-v300-series-120gb/p/N8...

Permalänk
Rekordmedlem

Det kostar 250 kr att ersätta den https://www.inet.se/produkt/4300497/kingston-a400-120gb-2-5 men gör helst inte det utan skaffa nått större men framförallt gör det innan nått allvarligt händer om du har nått viktigt på den och passa även på att göra en backup om du inte redan har minst 2 oberoende kopior på viktiga personliga filer.

Permalänk

S.M.A.R.T-varningar bör alltid betraktas som skarpa.

Att sätta en varningsflagga genom S.M.A.R.T. är det sista enheten gör efter att ha kört all felkorrektion som går internt. Det är dömt att misslyckas att göra något annat än att kopiera innehållet, och hålla tummarna för att det fortfarande går. Vad som har gått fel är nog helt utanför en lekmans möjligheter att bedöma, men skicka för all del in den om du har garanti kvar.

Permalänk
Medlem

När kolumnerna "value" och "worst" är lägre värde än det som står i "treshold" så är det varning att ta på allvar.

pos 5 säger 0x117 vilket 279 flash-block är bortkopplade för att de inte fungerar längre
(motsvarande reallokerade sektorer i snurrdiskar) - men till skillnad mot snurrdiskar som har rätt rejäl bank av reservsektorer (många tiotusentals) så har SSD rätt begränsad uppsättning av dem och du är nära att de sista som finns kvar snart förbrukas.

pos C3, C9, CC indikerar att väldigt mycket felrättning har arbetat under lång tid och E7 mer eller mindre skriker att disken är fullständigt slutkörd.

---

Första steget är!:

Gör backup på alla filer du är rädd om och stäng inte av datorn innan detta är gjort - den här disken är på kanten att gå till READ-only läge så att du kan läsa data men inte skriva och typiskt för dessa diskar när de hamnat i RO är att efter en datoromstart så är de sedan stendöda

- därav att inte starta om datorn innan du har gjort backup eller göra en en heldiskbackup (om du inte har tex. macrium reflect installerad innan eller kan få in den utan att behöva starta om datorn - prova Microsofts egna systembackup och systemåterställning-program och lägg diskimagen på en extern USB-disk

---

Disken är förbrukat till 36% (E6 = 64% kvar) och varför det har så mycket fel redan beror förmodligen på att skräp-flash har använts och det gjordes väldigt mycket så av noname-SSD-tillverkare som Kingston mfl. för 2-3 år sedan när det var svår brist på flash-kretsar och man använde även det lägsta kvaliten av chip som sopades ihop på golven hos flashminnestillverkarna för att försöka överleva...