MSI presenterar nätaggregatsserie med 12-pinskontakt för "Ampere"

Permalänk
Medlem
Skrivet av hunden:

ATX12VO har inte enbart en 10-pinnars kontakt för moderkortet, i specarna finns även en extra 6-pinnars kontakt (kallad "extra board connector" av Intel) för mer krävande moderkort. Huvudkontakten med 10 pinnar kan bara leverera upp till 288W men med extrakontakten får man ytterligare 288W. Ett grafikkort får ju dra 75W från PCIe-porten så ett moderkort med exempelvis två grafikkortsplatser skulle bara få 138W kvar till resterande komponenter så som USB-portar och andra expansionsplatser.

I praktiken kommer det för oss nördar/gamers nog alltid handla om att behöva använda både 10-pinnars och 6-pinnars-kontakterna. Eftersom kontakterna inte kan sitta precis bredvid varandra (för att inte krocka) så blir det inte så mycket platsvinst på själva moderkortet från 24-pinnarskontakten. 16 kablar istället för 24 gör väl däremot en del på kabelhärvorna.

Här finns ett moderkort för ATX12VO där båda kontakterna syns, tillsammans med kontakterna som förser SATA-enheter med ström: https://www.anandtech.com/show/15763/first-atx12vo-consumer-m...

Ja, jag tog inte med 6-pins kontakten eftersom den är extra funktionalitet utöver 10-pins som ersätter 24-pin. Behövs dessutom 4/8-pin till CPU likt tidigare men det jag vill peka på var att det inte vore orimligt att även lägga till 12-pin på PSU för väldigt strömkrävande saker.

Frågan är om Nvidia har ström i alla ledare eller om en eller flera av de tolv används för annat, 8-pins har ju 6 strömkablar så antingen används alla 12 till det eller så körs signal på en eller flera kablar.

Visa signatur

kill -s SIGCHLD `pidof Kenny`
bash: Oh my god, they killed Kenny
init: You Bastards

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Jag tror inte det. De flesta vågar inte använda så mycket våld som krävs för att koppla fel.

våld?

Saken är ju så att modulära PSUer brukar köra med samma kontakter, men med egna pin-outs. Det enda som är standard är den delen som pluggas in i grafikkort. Därför ska man alltid använda samma kablar som kommer med PSU. (annars kan det bli 12V där 5V ska sitta tex)

Problemet här är ju att man måste använda adaptern och 8pin kablar. Det går ju inte att använda en enda lång adapterkabel.
Detta borde ju innebära att adapterkablarna blir standard, men om PSU-makarna skickar med egna specialkablar som pluggas direkt från PSU till kort, så är vi tillbaka på samma sak igen. dvs, kablar som inte är standard.