Permalänk

Något som dykt upp i mina två sista IPA-kok är att det efter några dagar/veckor på fat bildas en smörliknande smak på ölen. Googlat mig till att det är diacetyl som kan bildas under jäsningen. Någon här som har erfarenhet av det, och hur man kan få bort det i framtida kok?

Kör ganska hårt på renlighet så tror inte det är någon smitta. Använder dock bara star san för desinfektion. Kokar enligt BIAB-metod och jäser i en jäshink i källaren som håller runt 21-grader. Kan det vara värme från initiala jäsningen som blir för hög?

Har inte tillgång till el i källaren och lever på sambons nåd redan som det är, så ett extra kylskåp för jäs är inte på kartan. Finns det något man kan göra?

Permalänk
Medlem
Skrivet av bovinejoni:

Något som dykt upp i mina två sista IPA-kok är att det efter några dagar/veckor på fat bildas en smörliknande smak på ölen. Googlat mig till att det är diacetyl som kan bildas under jäsningen. Någon här som har erfarenhet av det, och hur man kan få bort det i framtida kok?

Kör ganska hårt på renlighet så tror inte det är någon smitta. Använder dock bara star san för desinfektion. Kokar enligt BIAB-metod och jäser i en jäshink i källaren som håller runt 21-grader. Kan det vara värme från initiala jäsningen som blir för hög?

Har inte tillgång till el i källaren och lever på sambons nåd redan som det är, så ett extra kylskåp för jäs är inte på kartan. Finns det något man kan göra?

Är du säker på att det inte är toner av blöt kartong du känner? För min gissning är att du inmundigar sönderoxiderad öl. Ju humligare öl ju känsligare för oxidation. Kör du dessutom en sekundärjäsning där du tillsätter rikligt med syre är jag övertygad om att oxidation är ditt problem. Hur för du över din IPA till fat? Jag tror inte temperatur är ditt problem faktiskt. Snarare något processtekniskt

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Skrivet av ingenjören:

Är du säker på att det inte är toner av blöt kartong du känner? För min gissning är att du inmundigar sönderoxiderad öl. Ju humligare öl ju känsligare för oxidation. Kör du dessutom en sekundärjäsning där du tillsätter rikligt med syre är jag övertygad om att oxidation är ditt problem. Hur för du över din IPA till fat? Jag tror inte temperatur är ditt problem faktiskt. Snarare något processtekniskt

Det skulle kunna vara blöt kartong, absolut. Det verkar utvecklas när ölen får stå, direkt efter kolsyrning brukar den vara OK.

Går full n00b här nu, men vad är sekundärjäsning? Metoden jag använt är att öppna jästunnans lock och föra över ölen genom hävert till jäsfaten där jag sedan kolsyrar dom med tvångskarbonering. Kan den perioden av öppet lock + eventuellt skvalpande när man för över ölen vara nog?

Har börjat kika på att införskaffa en Fermzilla 30L All Rounder för att kunna flytta över ölen syrefritt genom tryck.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bovinejoni:

Det skulle kunna vara blöt kartong, absolut. Det verkar utvecklas när ölen får stå, direkt efter kolsyrning brukar den vara OK.

Går full n00b här nu, men vad är sekundärjäsning? Metoden jag använt är att öppna jästunnans lock och föra över ölen genom hävert till jäsfaten där jag sedan kolsyrar dom med tvångskarbonering. Kan den perioden av öppet lock + eventuellt skvalpande när man för över ölen vara nog?

Har börjat kika på att införskaffa en Fermzilla 30L All Rounder för att kunna flytta över ölen syrefritt genom tryck.

Ja tyvärr kan det absolut räcka för att syresätta. Andra parametrar som påverkar negativt är ju bl.a. pH. Högt pH ger en mer instabil öl vilket medför att den degraderas snabbare. Du kan ju alltid fundera på att tillsätta antioxin redan i mäsken (kan köpas på humle.se) för att göra allt i din makt för att förhindra oxidation.

Sekundärjäsning höll många på förr i tiden med. Man tappade över ölet till ett nytt rent jäskärl då man trodde att jästkakan var något ondskefullt som ölet inte fick komma i kontakt i mer än en vecka. Detta är ju ett helt meningslöst steg imho som enbart skapar risk för oxidation. Att trycka över ölen från jäskärlet till fatet är ett måste, speciellt vid humliga stilar som NEIPA och tokhumlade ipor. Jag kopplar dessutom ihop fat med jäskärl för att blåsa ur allt syre ur fatet "gratis" då jästen producerar helt ren CO2. Ca 40 ggr volymen du jäser dessutom. Jag jäser ju även under tryck.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Jäsningen har nu lugnat ner sig betydligt. Nu hoppas jag att den stannar före den når 5,5 %. Jag låter den stå i jäskärlet i minst 9 dagar för att inte få så mycket svavelfis när jag trycker över den till fatet.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

<Uppladdad bildlänk>
Jäsningen har nu lugnat ner sig betydligt. Nu hoppas jag att den stannar före den når 5,5 %. Jag låter den stå i jäskärlet i minst 9 dagar för att inte få så mycket svavelfis när jag trycker över den till fatet.

Stannade på 1,007. Lite för torrt för stilen (1,009) men får väl duga. Som planerat iaf. Då mitt humlefilter satte igen så hårt så fick jag ut lite för lite beska. Oklart varför det satte igen. Undrar om inte antioxinet jag tillsatte mäsken är boven i dramat här. Det blev en brutal proteinutfällning i koket iaf.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Kokade en NEIPA i torsdags med orimliga mängder humle. Hoppas bara att det inte blir samma katastrof som sist. Jag tror dock jag kan ha hittat felet på min förra IPA. Förmodligen är det en läckande spunding ventil. Tog isär den men hittade inget direkt fel förutom att den läcker som ett såll. Alltså kan syre ha läckt in den vägen. Så nu blir det inte jäsning under tryck utan bara syrefritt. Imorgon ska jag kasta ner massor av cryo humle i jäskärlet. Då har den jäst i tre dagar.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Kokade en NEIPA i torsdags med orimliga mängder humle. Hoppas bara att det inte blir samma katastrof som sist. Jag tror dock jag kan ha hittat felet på min förra IPA. Förmodligen är det en läckande spunding ventil. Tog isär den men hittade inget direkt fel förutom att den läcker som ett såll. Alltså kan syre ha läckt in den vägen. Så nu blir det inte jäsning under tryck utan bara syrefritt. Imorgon ska jag kasta ner massor av cryo humle i jäskärlet. Då har den jäst i tre dagar.

Idag torrhumlade jag med motsvarande 30 g citra, 30g mosaic (bägge cryo) sedan. 20 g superdelic. Blir intressant att utvärdera denna när den väl är klar. Tyckte mig ana en doft i superdelic som jag inte är vrålförtjust i. Så kanske blir det sista gången jag brygger med superdelic.

En annan detalj jag kom på igår är att jag nog ska sluta laka. Jag har ju ändå ett bryggverk med plats för att köra allt på en gång. Skippa laka skulle nog spara mig 30-60 min på varje bryggning. Frågan är om jag öht tappar något i verkningsgrad. Jag får bättre kontroll på salter och volymer så kommer köra så framöver och testa.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Idag tryckte jag över min NEIPA efter kallkrasch. Körde ju torrhumling löst i jäskärlet och det limmade verkligen fast i botten.

Den landade runt 6,7 % och doftade väldigt gott. Får se hur den blir efter en vecka på fat.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Har 2 jäskärl fulla men lager som varit tvungen att ligga i cold crash i en månad för jag lyckades bryta benet så kunde inte ta hand om det, kollade nu och ena har någonting flytande över hela ytan som kan vara jäst, men är inte säker, är små partiklar, ser lite pulvrigt ut.

Någonting att oroa sig över tror ni eller bara trycka över till fat för att avnjutas?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sholdar:

Har 2 jäskärl fulla men lager som varit tvungen att ligga i cold crash i en månad för jag lyckades bryta benet så kunde inte ta hand om det, kollade nu och ena har någonting flytande över hela ytan som kan vara jäst, men är inte säker, är små partiklar, ser lite pulvrigt ut.

Någonting att oroa sig över tror ni eller bara trycka över till fat för att avnjutas?

Lukta, smaka innan du trycker över det. Tråkigt att du bröt benet, lät inte så skönt. Krya!

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Lukta, smaka innan du trycker över det. Tråkigt att du bröt benet, lät inte så skönt. Krya!

Kommer låta jättedumt, men hade inte ens tänkt på att det går att kolla, totalt hjärnsläpp
Tack, det börjar bli bättre med benet redan, bara jävla otur