Permalänk
Medlem
Skrivet av NoWin:

Köper bara färdigkrossad malt i exakt den mängd jag vill ha från Maltmagnus så jag ser inte vitsen med att krossa själv.

Nej om man inte vill spara pengar finns ingen som helst anledning. Fast det fanns iof sorter jag ville ha som man bara kunde köpa hela.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Nej om man inte vill spara pengar finns ingen som helst anledning. Fast det fanns iof sorter jag ville ha som man bara kunde köpa hela.

Jag får nog krossa egen malt i 10 år före jag sparat nåt efter kvarnen, skruvdragaren(R.I.P.) och motorn är betald, men jag vill påstå att den extra fräschören är värt det, samt underhållnings/hobbyvärdet.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Jag får nog krossa egen malt i 10 år före jag sparat nåt efter kvarnen, skruvdragaren(R.I.P.) och motorn är betald, men jag vill påstå att den extra fräschören är värt det, samt underhållnings/hobbyvärdet.

En hobby har väl som definition obegränsad budget och tidsplan. 😁.
Men som du själv säger, den extra fräschören gör ju att det känns lite lyxigare att mala själv

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Snusfri

Som den ölälskare jag är så blir man redigt sugen på att börja själv efter att ha kikat i denna tråd.

Jag vill dock göra det så enkelt som möjligt för mig själv, och det verkar som en Brewzilla är bästa/smidigaste.

Det jag vill ha är typ en "bakmaskin", dvs hällla i ingredienser, trycka på lite knappar, vänta någon vecka, tappa upp, kyla, dricka

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Som den ölälskare jag är så blir man redigt sugen på att börja själv efter att ha kikat i denna tråd.

Jag vill dock göra det så enkelt som möjligt för mig själv, och det verkar som en Brewzilla är bästa/smidigaste.

Det jag vill ha är typ en "bakmaskin", dvs hällla i ingredienser, trycka på lite knappar, vänta någon vecka, tappa upp, kyla, dricka

Då kan du köpa en minibrew. Du behöver inte ens tappa om utan får ölen i ett färdigt kylt fat när bryggningen är klar.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Snusfri
Skrivet av ingenjören:

Då kan du köpa en minibrew. Du behöver inte ens tappa om utan får ölen i ett färdigt kylt fat när bryggningen är klar.

Såg intressant, men priset var inte intressant
Har 3k på Amazon.de jag ska spendera på något.

MiniBrew såg riktigt trevlig ut faktiskt, men tyvärr lite mer än vad jag är villig att lägga ut.

Om jag kan komma ner till ca 3k i pris och behöver göra följande är det helt okej:
1. Fylla på malt, humle, jäst och vatten
2. Trycka på knapp.
3. Vänta X dagar
4. Spara "mash", på med mer vatten.
5. Vänta X dagar mer.
6. Tappa på flaska

Typ.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Såg intressant, men priset var inte intressant
Har 3k på Amazon.de jag ska spendera på något.

MiniBrew såg riktigt trevlig ut faktiskt, men tyvärr lite mer än vad jag är villig att lägga ut.

Om jag kan komma ner till ca 3k i pris och behöver göra följande är det helt okej:
1. Fylla på malt, humle, jäst och vatten
2. Trycka på knapp.
3. Vänta X dagar
4. Spara "mash", på med mer vatten.
5. Vänta X dagar mer.
6. Tappa på flaska

Typ.

Nej det finns inte så pass automatiserat för det priset. Tror du får sikta på BIAB för de pengarna. Ett bryggverk som mitt går lös på minst 5 000 kr. Men då tillkommer jäskärl mm. Kör du BIAB metoden som är en smidig metod för nybörjare kan du lätt hamna på 3k totalt.

För BIAB behöver du:
BIAB påse
Gryta på minst 20 L
Coopers craft brew kit som jag tipsade om tidigare.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk

Jag har "bryggt" öl några gånger på maltextrakt och känner mig redo att uppgradera till någon form av BIAB-lösning, vilket verkar lättast i och med att jag har begränsat med utrymme i lägenheten. Har försökt googla mig till vad som behövs, och det jag saknar är väl i princip BIAB-påse och en kittel som är stor nog - vilket dock verkar kosta en hel del. Jag skulle vilja kunna koka 20~ liters batcher.

Vad är mest prisvärt i längden, att köpa en kittel på 25-35 liter för 1500-2000:-, eller gå på något i stil med en Digiboil 35L som har inbyggd termostat och kokplatta? Fördelen jag ser med det är att jag skulle kunna flytta från vårt lilla kök in till tvättstugan som har rejält mycket mer plats.

https://www.olbryggning.se/digiboil/102528/biab-paket-digiboi...

Alla tips välkomna till en glad amatör!

Permalänk
Medlem
Skrivet av bovinejoni:

Jag har "bryggt" öl några gånger på maltextrakt och känner mig redo att uppgradera till någon form av BIAB-lösning, vilket verkar lättast i och med att jag har begränsat med utrymme i lägenheten. Har försökt googla mig till vad som behövs, och det jag saknar är väl i princip BIAB-påse och en kittel som är stor nog - vilket dock verkar kosta en hel del. Jag skulle vilja kunna koka 20~ liters batcher.

Vad är mest prisvärt i längden, att köpa en kittel på 25-35 liter för 1500-2000:-, eller gå på något i stil med en Digiboil 35L som har inbyggd termostat och kokplatta? Fördelen jag ser med det är att jag skulle kunna flytta från vårt lilla kök in till tvättstugan som har rejält mycket mer plats.

https://www.olbryggning.se/digiboil/102528/biab-paket-digiboi...

Alla tips välkomna till en glad amatör!

Om du vet med dig att du ska fortsätta med BIAB är digiboil inget dumt alternativ. Den har väl samma ULWD element som Brewzilla tror jag? Sedan är det ganska bra att köpa en rejäl maltpåse direkt. Jag köpte en brew-in-bag på humle.se. Den är riktigt bra kvalité. Körde med en billigare innan men den var av märkbart sämre kvalité.

Det verkar dock vara den påsen med i det där kitet. Tror det är bland det bästa du kan köpa om du vill köra BIAB. Glöm bara inte köpa ett rejält mäskroder på samma gång! 61 cm rekommenderas

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av bovinejoni:

Jag har "bryggt" öl några gånger på maltextrakt och känner mig redo att uppgradera till någon form av BIAB-lösning, vilket verkar lättast i och med att jag har begränsat med utrymme i lägenheten. Har försökt googla mig till vad som behövs, och det jag saknar är väl i princip BIAB-påse och en kittel som är stor nog - vilket dock verkar kosta en hel del. Jag skulle vilja kunna koka 20~ liters batcher.

Vad är mest prisvärt i längden, att köpa en kittel på 25-35 liter för 1500-2000:-, eller gå på något i stil med en Digiboil 35L som har inbyggd termostat och kokplatta? Fördelen jag ser med det är att jag skulle kunna flytta från vårt lilla kök in till tvättstugan som har rejält mycket mer plats.

https://www.olbryggning.se/digiboil/102528/biab-paket-digiboi...

Alla tips välkomna till en glad amatör!

En digiboil är alltid bra att ha även om man sen byter till RIMS eller HERMS eller vadsomhelst är det alltid bra att kunna värma upp och hålla vatten vid en viss temp. Går ju att använda till att sterilisera glasburkar etc i med utöver bryggning om man är ens lite gör-det-självare. Jag har kollat på en digiboil 65 för att ersätta min 15gal kokkittel och induktionsplattan jag nu värmer lakvatten med. Jag hade kollat på en whirlpoolarm till den dock, jobbigt att röra upp i tillräcklig hastighet med paddel.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

En digiboil är alltid bra att ha även om man sen byter till RIMS eller HERMS eller vadsomhelst är det alltid bra att kunna värma upp och hålla vatten vid en viss temp. Går ju att använda till att sterilisera glasburkar etc i med utöver bryggning om man är ens lite gör-det-självare. Jag har kollat på en digiboil 65 för att ersätta min 15gal kokkittel och induktionsplattan jag nu värmer lakvatten med. Jag hade kollat på en whirlpoolarm till den dock, jobbigt att röra upp i tillräcklig hastighet med paddel.

Jo lakvattenvärmare är ju inte dumt. Just whirlpoolarm är något jag kommer skaffa till min BrewZilla inom kort. Smidigt med camlock också. Är man en IPA älskare är ju whirlpool ett måste!

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Jo lakvattenvärmare är ju inte dumt. Just whirlpoolarm är något jag kommer skaffa till min BrewZilla inom kort. Smidigt med camlock också. Är man en IPA älskare är ju whirlpool ett måste!

Kolla även på SS Brewtechs Whirlpool Fitting Borde gå att ansluta brewzillans pump till den, måhända man behöver lite extra slangar. Borde vara lagom till en digiboil med ifall man köpter till extern pump för t.ex. kylning eller överföring.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Kolla även på SS Brewtechs Whirlpool Fitting Borde gå att ansluta brewzillans pump till den, måhända man behöver lite extra slangar. Borde vara lagom till en digiboil med ifall man köpter till extern pump för t.ex. kylning eller överföring.

Jag tänkte skaffa denna. Detta då jag har camlock idag 🙂. Vad är fördelen med den delen du länkade?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Jag tänkte skaffa denna. Detta då jag har camlock idag 🙂. Vad är fördelen med den delen du länkade?

Mest att den är smidig och fastmonterad. Detta kan ju förståss vara till förtret om man ska ha ner en maltkorg, tänkte inte på det.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Kul med denna typ av tråd här!

Igår blev det första bryggningen på 10 månader med Grainfathern, en Wounded Knee IPA blev det och nu längtar man tills det jäst klart!

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToBeAs*:

Kul med denna typ av tråd här!

Igår blev det första bryggningen på 10 månader med Grainfathern, en Wounded Knee IPA blev det och nu längtar man tills det jäst klart!

Spännande, berätta mer! Vilken jäst körde du? Vilken humle, och hur ser din maltsammansättning ut? Kör du fat eller flaska?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Just Wounded Knee IPA är ett färdigt receptkit från MaltMagnus - är Safale S-04 och Citra, Amarillo och Simcoe som humle.
Blir tredje jäsningen i Snub Nose och sedan åker den på fat - min tapp-partykyl har varit tom för länge

Övergav flaskor rätt fort pga det räcker med rengöring som det är.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToBeAs*:

Just Wounded Knee IPA är ett färdigt receptkit från MaltMagnus - är Safale S-04 och Citra, Amarillo och Simcoe som humle.
Blir tredje jäsningen i Snub Nose och sedan åker den på fat - min tapp-partykyl har varit tom för länge

Övergav flaskor rätt fort pga det räcker med rengöring som det är.

Den ipan lät inte alls dum! Simcoe, citra och amarillo låter som ren magi. Hur torrhumlar du den? Jag är rätt sugen på att skaffa en fiffig lösning med en ventil man kan öppna ner till min FermZilla. Innan man öppnar ventilen har man skruvat på en petflaska på toppen (upp-och-nervänd) fylld med humlepellets. På så sätt behöver man inte öppna och släppa in syre i onödan.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Just denna skulle inte ha någon torrhumling men blev runt 160g under koket.
Ja, jag kollade på lite olika lösningar på torrhumlingen men kommer knappt ihåg vart jag landade i tankarna då det var uppe på sist.

Ja, syre är ju ens värsta vän i detta så man vill ju ha så slutna överföringar man bara kan ha.

Permalänk
Medlem

Vi har en ganska smidig strategi när vi torrhumlar. Vi preppar vårt Cornelisfat med ett humlefilter med vår humle i, sen purge:ar vi fatet och för sedan över ölen från jäshinken helt syrefritt. Sedan när den torrhumlat färdigt så för vi över ölen till ytterligare ett fat som då blir vårt serveringsfat. Vi har inte upplevt något problem med oxidering sedan vi gick över till den strategin, så det kan varmt rekommenderas om man har utrustningen för det!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Vi har en ganska smidig strategi när vi torrhumlar. Vi preppar vårt Cornelisfat med ett humlefilter med vår humle i, sen purge:ar vi fatet och för sedan över ölen från jäshinken helt syrefritt. Sedan när den torrhumlat färdigt så för vi över ölen till ytterligare ett fat som då blir vårt serveringsfat. Vi har inte upplevt något problem med oxidering sedan vi gick över till den strategin, så det kan varmt rekommenderas om man har utrustningen för det!

Smidigt! Hur för ni lättast över från jäsfat -> fat 1 och är det samma gadget för fat 1 -> fat 2?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToBeAs*:

Smidigt! Hur för ni lättast över från jäsfat -> fat 1 och är det samma gadget för fat 1 -> fat 2?

Vi sätter helt enkelt en slang på jäshinkens tappkran och drar den till "öl ut" på fatet (så den fylls underifrån), sen tar vi en till slang (vår picknick-slang) från "gas in" på fatet (toppen) och sätter dit den i hålet på locket där jäsröret brukar sitta. Så det blir (näst intill) ett slutet system där hinken fylls på med CO2 från fatet, istället för att ta in luft utifrån.

När vi flyttar mellan två fat så är det mer eller mindre samma sak. Men då brukar vi inte göra det till ett "slutet system", utan vi sätter vår CO2-flaska på fat 1 (med öl i), och med hjälp av det trycker vi över ölen till fat 2 och gasen från det fatet leder vi bara ut. Här är det enda viktiga att komma ihåg att ölet ska ut från botten av fat 1 och in i botten från fat 2 (så gasen kan flöda ut fritt).

Permalänk

Tjena!

Tänkte brygga en red ale kommande helg och funderar på att testa koka 30 minuter istället för 60. Tror ni det funkar för ölstilen? Får man någon smakfrån första givan(kör vanligtvis magnum)?

Visa signatur

Intel i5 @ 2,66Ghz | Noctua NH-D14 | 4gb corsair 1600mhz | Asus P7P55D-E PRO | Antec p182 | Corsair 550w |Asus 6950 2gb upplåsta shaders, ASUS 5770 V2|Samsung SpinPoint F3 1 TB |Benq BL2400PT | LG 42PQ6500 | Steelseries Siberia v1 |Asus Xonar DX |Creative EP-630 | AKG K601 | Dynavoice F-6 EX 5.0 |Canton Reference 9.2 DC | Atacama Nexus 6| Onkyo 607

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bjebbosten:

Tjena!

Tänkte brygga en red ale kommande helg och funderar på att testa koka 30 minuter istället för 60. Tror ni det funkar för ölstilen? Får man någon smakfrån första givan(kör vanligtvis magnum)?

Jag har kört på 30 min koktid många gånger och det funkar precis lika bra. Enda nackdelen är att du inte får ut lika mycket beska från bitterhumlen så det krävs lite mer. Men i övrigt är det vad jag brukar göra. Jag tror smaken från magnum efter 30 min är minimal. 15 min koktid brukar väl vara en gräns för att kallas smakhumle?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Skrivet av ingenjören:

Jag har kört på 30 min koktid många gånger och det funkar precis lika bra. Enda nackdelen är att du inte får ut lika mycket beska från bitterhumlen så det krävs lite mer. Men i övrigt är det vad jag brukar göra. Jag tror smaken från magnum efter 30 min är minimal. 15 min koktid brukar väl vara en gräns för att kallas smakhumle?

Kör mina recept i grainfatherns egna program och där får jag fram att skillnaden mellan 60 och 30 minuters koktid skulle vara 4 gram mera humle. Vilket inte är mycket alls, magnum humlen är ju billig också.

Kan mycket väl stämma att smak av humlen börjar vid 15 minuter.

Visa signatur

Intel i5 @ 2,66Ghz | Noctua NH-D14 | 4gb corsair 1600mhz | Asus P7P55D-E PRO | Antec p182 | Corsair 550w |Asus 6950 2gb upplåsta shaders, ASUS 5770 V2|Samsung SpinPoint F3 1 TB |Benq BL2400PT | LG 42PQ6500 | Steelseries Siberia v1 |Asus Xonar DX |Creative EP-630 | AKG K601 | Dynavoice F-6 EX 5.0 |Canton Reference 9.2 DC | Atacama Nexus 6| Onkyo 607

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bjebbosten:

Kör mina recept i grainfatherns egna program och där får jag fram att skillnaden mellan 60 och 30 minuters koktid skulle vara 4 gram mera humle. Vilket inte är mycket alls, magnum humlen är ju billig också.

Kan mycket väl stämma att smak av humlen börjar vid 15 minuter.

Jo precis, det kanske inte gör så stor skillnad på Magnum. Jag har ibland kört Tettnanger bara i exempelvis lager. Med en alfasyra på 2-4 % så blir det lite skillnad mellan 30-60 min

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Nu har jag bara skummat igenom lite, men jag saknar lite klistrade ämnen (ex, har vi någon semi-officiell guide för de som vill starta?) och annat bra att ha

Jätteintressant att läsa men hade varit bra om det fanns en samling på ett enkelt att hitta ställe från trovärdigare källor än att göra resan från start som jag antar många av er har gjort

Visa signatur

Krusidullen är stulen

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperSverker:

Nu har jag bara skummat igenom lite, men jag saknar lite klistrade ämnen (ex, har vi någon semi-officiell guide för de som vill starta?) och annat bra att ha

Jätteintressant att läsa men hade varit bra om det fanns en samling på ett enkelt att hitta ställe från trovärdigare källor än att göra resan från start som jag antar många av er har gjort

Det beror enbart på min egen inkompetens som redigerare i forumet. Ska se vad jag kan åstadkomma.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Då kan du köpa en minibrew. Du behöver inte ens tappa om utan får ölen i ett färdigt kylt fat när bryggningen är klar.

Vilken sjukt cool produkt! Synd att den är så fasligt dyr.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Idag bryggde jag en Helles exportbier. Siktade på 5,6 % ibu 25.
Malten utgjordes av Barke pilsnermalt, 7% Barke Munich och 7 % carahell.
Humlen blev Magnum i first wort och Tettnanger de sista 10 minuterna.
https://i.imgur.com/IwLFl4e.jpeg
Mäskvatten och lakvatten har behandlats och värms upp
https://i.imgur.com/uvJGA7D.jpeg
Viktigt att röra ut alla klumpar ur malten.
https://i.imgur.com/OQX8kRx.jpeg
Idag siktade jag på en mäsktemp runt 66 °C.
https://i.imgur.com/Qert6F4.jpeg
När det är dags för lakning hissas maltkorgen.
https://i.imgur.com/8xMgOvU.jpeg
Lakning sker med 75 °C vatten från min gamla bryggkastrull.
https://i.imgur.com/VmOnafM.jpeg
Man blir törstig av att brygga. Avnjuter min tyska pilsner. Ser ni så blank och fin den är?
https://i.imgur.com/HYKhEmn.jpeg
Rullande kok
https://i.imgur.com/IOzQqOs.jpeg
Refraktometern visar att jag är nära mål. OG 1.052 om jag läst/räknat rätt.
https://i.imgur.com/CAZwLaI.jpeg
Nedkylning till 16 °C råkade det bli. Jästen är Imperial Global. Kommer få jäsa i ca 19 °C. Återkommer med resultat om några veckor.

Lagern blev den bästa jag gjort. Brödig, fyllig och med bra beska. Jag skyller nog allt på bryggverket! Den enda tråkiga är att din inte blir spegelblank som mina lager brukar bli. Skyller även detta på mitt bryggverk då den filtrerade bort allt "kettle trub" innan jag pumpade det till jäskärlet. Böset i botten av avklarat kok gör faktiskt ölen klarare konstigt nog

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C