Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Ny dator, behöver experthjälp

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2020

Ny dator, behöver experthjälp

Hejsan!

Har tänkt att köpa min första dedikerade gamingdator och vänder mig till er eftersom jag inte har någon koll på delar

Spelar mest overwatch/wow och prioiterar fps framför upplösning. Hade även tänkt att programmera en del ifall det kan vara värt veta och ser gärna att den kan driva två skärmar (en vanlig slö och en mer dedikerad för spel dvs 144hz).

Eftersom jag inte är någon expert så har jag kollat in denna:
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/stationar...

Men såg denna, som är av samma serie fast nyare modell + skärm, så tänkte att det kanske är värt att lägga till lite extra:
https://www.inet.se/produkt/v100951/acer-nitro-gamingpaket#ja...

Säg gärna vad ni tycker, vad jag har förstått så är den senare rätt vass.

Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2009

Det andra paketet du länkade verkar prisvärt så hade kört på det om du inte är intresserad av att bygga själv.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2020

@Nygards: Tack för svar! Har ingen erfarenhet av bygga datorer och hade därför tänkt beställa montering av delar, blir det fortfarande värt då?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Mar 2011

Första datorn är inte alls bra. 8gb ram och en gammal 9400f.

Andra datorn tycker jag ser OK ut. Tänk på att med en märkesdator troligtvis inte kan uppgradera den i framtiden. Lägger in lite förslag nedan på alternativ:

Bygge 1:

Liknande prestanda.
+ Goda möjligheter att bygga vidare på denna plattform. AMD lanserar nya cpuer 8 okt som kommer passa i moderkortet. Dvs när du känner att denna sätter stop kan du slänga i en ny. Är möjligt att det går att stoppa i andra CPUer i Acern också, men det brukar vara vara mindre frihet då OEMer inte brukar släppa nya bios och/eller inte stöder alla CPUer.
+ Riktigt bra kvalitets nätaggregat du kan ha med dig i ca 10 år.

- Lite sämre CPU prestanda än i Acern
- Nya cpuer visas om en månad, möjligt att det kommer något bättre då

https://www.inet.se/datorbygge/b1183572/5600xt

Nvidia släppte precis nya GPUer och därmed är marknaden helt överfull av riktigt bra kort till riktigt bra priser. Du kan säkert hitta ett 2070super/2080 för ca 3000-4000kr vilket skulle ge 30% mer grafikprestanda jämfört med Acern

Nedan ser du mer eller mindre samma dator som från Acer fast med standarddelar, dvs du kan byta delar om det behövs. Värt att anmärka är att moderkortet inte stödjer överklockning vilket kanske kan sätta stop senare. Med denna konfiguration skulle du kunna köpa ett begagnat grafikkort och få rätt mycket mer prestanda, se här för en bra lista över GPU https://www.sweclockers.com/artikel/18402-sweclockers-prestan...

+ Du kan välja komponenter själv, t ex begagnad GPU, storlek på SSD osv

- Du får inte med en skärm på köpet

https://www.inet.se/datorbygge/b1183575/samma-som-acer

Jag hade dock rekommenderat att bygga själv då du kan spara rätt mycket pengar och detta är en rätt tight budget. Det är inte särskilt svårt och dessutom finns det mängder med sweclockers som ställer upp och hjälper, se https://www.sweclockers.com/forum/trad/1196197-gratis-hjalp-v...

OBS, det är fullt möjligt att Acern har till största del standarddelar. Dock tvivlar jag starkt på att det är ett moderkort från en av de "vanliga" tillverkarna vilket kan skapa problem med nya CPUer samt att nätagget är lite väl klent för en betydelsefull uppgradering.

B450 Tomahawk 3700X 16gb G.Skill Flare x 860 Evo Noctua DH15 Seasonic focus+ 750W FD Define C Gigabyte RTX 2070 windforce

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2020

@Oppna: Ursäkta sent svar, har haft lite mycket på tapeten.

Stort tack för utförligt svar! Jag skall definitivt kika på att bygga en egen och kommer ta inspiration från ditt förslag och ev byta ut processor och grafik!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Mar 2011

@enandert: Ingen fara, glömde nämna i mitt förra inlägg. Här har du sweclockers byggarguide, jag följde den första gången jag byggde och det gick galant.

https://www.sweclockers.com/artikel/23638-sweclockers-datorby...

Värt att nämna är att det ingår inte windows i något av de byggen jag länkat utan det får du köpa till. Det finns licenser att köpa billigt på t ex ebay, så kallade "grålicenser". Dessa är genuina licenser som kommer fungera helt normalt men är väl inte sålda av direkt helt officiella källor så att säga. Finns mängder med trådar angående detta.

Hojta till om du har några fler frågor eller har problem om du ska bygga, om du befinner dig i Göteborgstrakten kanske jag kan hjälpa till om du vill.

B450 Tomahawk 3700X 16gb G.Skill Flare x 860 Evo Noctua DH15 Seasonic focus+ 750W FD Define C Gigabyte RTX 2070 windforce