Disk last med ATA losenord

Permalänk
Medlem

Disk last med ATA losenord

Lyckades pa nagot satt lasa disken med losenord. Sa antar att jag behover en ny. Acer kan inte hjalpa till menar de.
Vet ni vad som ger mest for pengarna i denna dator? Budget runt 1000 kr.

https://www.acer.com/datasheets/2013/4871/XC600/DT.SLJEQ.069....

Permalänk
Medlem

Är den inte bara krypterad? Tänker att man kanske kan formatera om den?

Permalänk
Rekordmedlem

Har du inget du vill spara på den så prova att radera alla partitioner och starta om därifrån.

Permalänk
Medlem

Tack for svar. Det gar inte att komma in i datorn utan att koppla bort disken. Kor Mint pa usb. Kopplat i disken efter men t.ex gparted hittar inte den sa jag vet inte om den ens gar att radera. Tror den lastes med ATA losen vad det nu innebar. Mixtrade halvfull med hdparm sa antar det beror pa det.

Permalänk
Permalänk
Medlem

Vet inte hur i sa fall. Det fungerar inte i menyn for security. Inget ar valt dar.

Permalänk
Medlem

"Mixtrade halvfull med hdparm sa antar det beror pa det"

Här måste man verkligen hålla tungan rätt i munnen - har du tur så är disken bara 'fryst' i ett av stegen och inte gått igenom hela kedjan med alla stegen för att sätta/ta bort ATA-passord (när det görs annan väg än via bios)

BIOS-passord som sätter ATA-passord så är det i många BIOS inte samma sekvens av tecken du matar in som passord som sedan överförs till ATA-passord, utan BIOS hashar om det med egen salt och därmed blir disken ihopgift med en specifik moderkort och kan inte flyttas till någon annan HW/moderkort

Har du med hdparm satt ett passord direkt på disken och inte via BIOS så är det troligen inte samma passord som senare förväntas genom moderkortets BIOS när den upptäcker att disken är låst och vill att du skall mata in passord - i det läget bör man snarast med hdparm ta bort passordet igen på samma sätt som du satte det aktivt, då om du kört den högsta säkerhetsgraden då bara har ett 15-tal försök (3 ggr 5 försök i olika steg) på dig innan disken disablar sig permanent (skriver sönder nyckefiler i disken SA-area mm. vilket gör att inte ens professionella diskräddare kan gör något åt saken utan väldig insats och klurande == väldigt dyrt, om någon ens vill ta på sig jobbet att försöka)

---

Rådet är - använd vad som helst som bitlocker med TPM-modul, Veracrypt etc. för att få en disks innehåll privat, men håll dig långt ifrån allt som heter ATA-passord eller BIOS-passord såvida att det inte är ett företags dator som kan offras och att det finns en backuprutin som gör att lagrad data finns kvar på annat håll även om disken blir permanent låst.