Permalänk
Medlem

Installation av Windows 10

Hej kära sweclockare!

Jag försöker installera Windows 10 på min stationära dator, men den slutför inte i slutför steget.

det rullar på bra med detta:
"kopierar windows-filer"
"förbereder filer för installation"
"installerar funktioner"
"installerar uppdateringar"

sist på slutför händer det inget alls, varit på detta steg i cirkus 3-4h, vilket jag gissar på att det inte ska vara... kommer liksom ingen vart med installationen.

Det är förövrigt en ny SSD som jag införskaffat mig, är det den som är trasig? eller inte kompatibel? den hittas när jag är BIOS så tycker inte det bör vara något konstigt då.

Jag använder mig av ett nytt USB med installerat W10 på, från deras egna sida, så det bör fungera tycker jag.

Vad kan jag göra? Blir tokig när något så lätt som att installera windows inte fungerar. Är detta ett vanligt problem?

MVH
Fredrik

Permalänk
Medlem

Har du bara låtit installationen stå eller har du testat att göra om det från början?

Annars kan det vara värt att testa att skapa om ditt Win10-USB, dessa kan krångla ibland.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pnollten:

Har du bara låtit installationen stå eller har du testat att göra om det från början?

Annars kan det vara värt att testa att skapa om ditt Win10-USB, dessa kan krångla ibland.

Har provat att starta om installationen en gång då det bara fastna på slutför i ett par timmar, provade innan jag åkte hemifrån att köra, står kvar på samma slutför som innan nu 2-3h senare. Ska prova att installera om windows verktyget på usb-stickan!

Mvh

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pnollten:

Har du bara låtit installationen stå eller har du testat att göra om det från början?

Annars kan det vara värt att testa att skapa om ditt Win10-USB, dessa kan krångla ibland.

Har nu provat att installera om W10 på usb och det gick bra, såg även en video där jag formaterade om USB till "NTSF" och installerade om w10 på det, men nu istället fastnar den på första steget istället och bara står och laddar på 0%

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frenzyy:

Hej kära sweclockare!

Jag försöker installera Windows 10 på min stationära dator, men den slutför inte i slutför steget.

det rullar på bra med detta:
"kopierar windows-filer"
"förbereder filer för installation"
"installerar funktioner"
"installerar uppdateringar"

sist på slutför händer det inget alls, varit på detta steg i cirkus 3-4h, vilket jag gissar på att det inte ska vara... kommer liksom ingen vart med installationen.

Det är förövrigt en ny SSD som jag införskaffat mig, är det den som är trasig? eller inte kompatibel? den hittas när jag är BIOS så tycker inte det bör vara något konstigt då.

Jag använder mig av ett nytt USB med installerat W10 på, från deras egna sida, så det bör fungera tycker jag.

Vad kan jag göra? Blir tokig när något så lätt som att installera windows inte fungerar. Är detta ett vanligt problem?

MVH
Fredrik

Har du överklockat någonting, minnen eller cpu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Puttefnasket:

Har du överklockat någonting, minnen eller cpu?

Hej!

Nej det har jag inte gjort!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frenzyy:

Har nu provat att installera om W10 på usb och det gick bra, såg även en video där jag formaterade om USB till "NTSF" och installerade om w10 på det, men nu istället fastnar den på första steget istället och bara står och laddar på 0%

Testa att uppdatera BIOS om du inte redan gjort det. Har datorn fungerat korrekt innan du installerade ssd:n? Börjar låta som hårdvaruproblem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pnollten:

Testa att uppdatera BIOS om du inte redan gjort det. Har datorn fungerat korrekt innan du installerade ssd:n? Börjar låta som hårdvaruproblem.

Den har börjat bete sig knäppt och laggar typ fast om jag hade wow + en stream igång. Dock hade jag något annat igång fungerade det bra. Men därför jag ville byte till SSD och installera om på nytt, trodde det var hdd som började få några år på nacken, överlag så köpte jag och byggde denna burk tidigt 2012. Kanske bara inse att det är dags för nytt :/

Permalänk
Medlem

Du kan ju göra de typiska testerna. Börja med Memtest86, sedan boota via USB in i någon Ubuntu-distro och testa t.ex. CPUn och SSDn

Permalänk
Medlem

Reseta cmos och se till att radera eventuella partioner på disken innan instalation.

Permalänk
Medlem

Hej!

Jag installerade på min gamla ssd w10 och har min nya som andra disk, då fungerar det, vilket är väldigt märkligt.. dock är min andra hårddisk som utmatningsbar, en usb icon finns liksom i windows där jag kan mata ut den.. får prova såhär ifall det funkar ett tag, men ska prova memtest också!! Ifall ram också är defekt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frenzyy:

Hej!

Jag installerade på min gamla ssd w10 och har min nya som andra disk, då fungerar det, vilket är väldigt märkligt.. dock är min andra hårddisk som utmatningsbar, en usb icon finns liksom i windows där jag kan mata ut den.. får prova såhär ifall det funkar ett tag, men ska prova memtest också!! Ifall ram också är defekt.

Är båda diskarna SSD eller är ena en hårddisk?
Är båda kopplade via SATA portar?
Är det olika färger på SATA portarna?

Antagligen får du leva med att andra disken kan mata ut men du kan testa andra SATA portar.

eSATA stöd är antagligen skälet till att andra disken kan mata ut. Vill du veta mer bör det stå i moderkorts manualen. Har sett moderkort med olika färger på SATA portarna där bara ena färgen har eSATA stöd. Andra moderkort verka bli så när man ändrar SATA portarna till ACHI läge för att man vill koppla en SSD.

Permalänk
Medlem
Skrivet av panpo98:

Är båda diskarna SSD eller är ena en hårddisk?
Är båda kopplade via SATA portar?
Är det olika färger på SATA portarna?

Antagligen får du leva med att andra disken kan mata ut men du kan testa andra SATA portar.

eSATA stöd är antagligen skälet till att andra disken kan mata ut. Vill du veta mer bör det stå i moderkorts manualen. Har sett moderkort med olika färger på SATA portarna där bara ena färgen har eSATA stöd. Andra moderkort verka bli så när man ändrar SATA portarna till ACHI läge för att man vill koppla en SSD.

Tidigare körde jag med en SDD + en HDD vilket har fungerar utan anmärkning på det sättet, nu försökte jag installera bara den nya sdd som jag installera. Men eftersom det inte gick att installera den så körde jag in windows på min gamla 64gb sdd och då fungerade det, men som sagt var den nya ssd möjlig att mata ur, har nog inte kvar den lådan till moderkortet, säkert en 10 år sen jag byggde min dator och flyttat 2 gånger sen dess också hehe.

Dessvärre har jag nu fått sätta in min HDD igen då när jag startade min dator idag så frös allt bara, gick inte ens o stänga av datorn för det snurra bara. Installerar om allt igen med ssd+hdd, då jag gissar på att den hårddisken är defekt, försökte installera saker på den nya när jag var färdig igårkväll men då frös det också, och nu när jag startade datorn så fanns inga ikoner eller kunde inte starta nått från den nya ssd.

Ska jag bara köpa en ny eller bättre att helt inkassera i en ny burk?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frenzyy:

Tidigare körde jag med en SDD + en HDD vilket har fungerar utan anmärkning på det sättet, nu försökte jag installera bara den nya sdd som jag installera. Men eftersom det inte gick att installera den så körde jag in windows på min gamla 64gb sdd och då fungerade det, men som sagt var den nya ssd möjlig att mata ur, har nog inte kvar den lådan till moderkortet, säkert en 10 år sen jag byggde min dator och flyttat 2 gånger sen dess också hehe.

Dessvärre har jag nu fått sätta in min HDD igen då när jag startade min dator idag så frös allt bara, gick inte ens o stänga av datorn för det snurra bara. Installerar om allt igen med ssd+hdd, då jag gissar på att den hårddisken är defekt, försökte installera saker på den nya när jag var färdig igårkväll men då frös det också, och nu när jag startade datorn så fanns inga ikoner eller kunde inte starta nått från den nya ssd.

Ska jag bara köpa en ny eller bättre att helt inkassera i en ny burk?

Testa att köra HDTune error scan på disken, kan hitta vissa fel men inte alla. Låter dock som att problemet kan ligga i dina äldre komponenter och om burken är från 2012 kan det vara dags att uppgradera ändå. RTX 3070 släpps ju nästa vecka.