Speldator (15-20k) - råd framförallt kring chassi och moderkort

Permalänk
Medlem

Speldator (15-20k) - råd framförallt kring chassi och moderkort

Hej,

Länge tänkt uppgradera till en helt ny dator, och hoppas det blir verklighet i samband med lanseringen av 3070.

  • Datorn skall som sagt användas till spel. I dagsläget har jag bara en 1080p skärm, men härnäst på uppgraderingslistan står en 27" 1440p.

  • Datorn köps på Inet och de skall även bygga ihop den. Vilket kan vara en nackdel då alla komponenter ev inte är i lager när 3070 släpps. Som det ser ut nu kommer exv Ryzen 7 3700X ta slut innan, och väntar jag till Ryzen 5 5600X lär 3070 vara slut. Ett alternativ är även att avvakta ytterligare och kolla på 3060ti och AMDs släpp.

  • Angående moderkort. Jag har väldigt svårt att klura ut vad jag egentligen behöver, och vilka som är bättre än andra. Här valde jag ett Asus då de har gott rykte, men märke spelar ingen roll. Har exv inga krav på wifi, överklockning etc. Vad rekommenderas? Kvalitet och stabilitet värderas högst.

  • Som jag förstår är ett mer öppet chassi med bättre luftflöde att föredra, där jag tittat mest på Meshify C och P500A. Vill dock såklart inte ha en högljudd dator. Har i dagsläget ett Define R4 och hade tidigare ett Antec 1200. Jag kommer dock inte ihåg om 1200 var högljutt, var så längesen.. Vad rekommenderar ni i samma prisklass? Är det värt att köpa till extrafläktar?

  • Uppskattar allmän input på mitt tänkta bygge nedan! Grafikkortet är såklart placeholder.

Permalänk
Medlem

Jag skulle verkligen väntat på när Ryzen 5 5600X kommer, nu vet vi ju inte säkert då inga riktiga tester finns, men den verkar riktigt bra för spel., sen skulle jag nog valt ett par minnen med cl14 istället tex:

https://www.inet.se/produkt/5301362/g-skill-32gb-2x16gb-ddr4-...

men annars ser det bra ut tycker jag, Moderkortet är bra.

Permalänk
Medlem

Lådan och moderkortet känns inte riktigt som att de passar, ROG strix lägger mycket krut på RGB någon du inte kommer ha så mycket ut av i ett stängt chassi. Du kan nog hitta ett billigare moderkort som är lika bra. Zen om du ska ha ett 500-serie moderkort så bör du nog hia dig 5 nov och köpa en Zen 3 direkt, alternativt fynda en Zen 2 till nedsatt pris.
3700X kostar ju lika mycket just nu som sommaren 2019.

Permalänk
Medlem

Tack för input @pekkasteele och @Fenrisulvfan - det uppskattas! Jag är fullt medveten om att det är egentligen är dumt att köpa en 3700X i dagsläget. Grejen är ju som sagt den att väntar jag till 5600X släpps kommer 3070-korten vara slut, och sen lär 5600X hinna ta slut i väntan på andra kort/påfyllning.

Angående RBG tycker jag varken det är bu eller bä; kan vara lite ballt men inget som prioriteras. Har ni förslag på ett annat moderkort som presterar lika bra, men kanske har mindre krut på blinkande ljus?

Skulle gärna få lite input kring val av chassi också! Behöver inte alls vara varken Meshify eller P500A.