Är en "massa watt" bara så kallad bluff?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon201296:

Ingen kör väl med låst strömbudget, en 3700x på 80w är ju fruktansvärt. På grafikkortet är det mindre skillnad däremot men ser inte varför man inte skulle låsa upp den där också. Ifall detta är fallet här rekommenderar jag TS att göra ändringar i BIOS

Nästan alla kör med låst strömbudget. Det är bara en liten, liten, minoritet av hardcore-överklockare som låser upp den.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Erik_T:

Nästan alla kör med låst strömbudget. Det är bara en liten, liten, minoritet av hardcore-överklockare som låser upp den.

Det var som fan. Aldrig haft Ryzen själv men alla intel moderkort jag har haft har defaultat till olåst och i vissa fall även klockat alla kärnor till 1 core boost spec. Sen känner jag till att AMD klassar detta som överklockning men ifall detta stämmer så är ju många jämförelser mellan märken ganska orelevanta efterdom folk "stryper" komponenterna.

Aja, då lärde man sig något nytt

Permalänk
Skrivet av Calisthenics:

Man hade ju hoppats saker skulle bli mer energieffektiva.

Det blir dom också, men prestandan ökar i ungefär samma takt och det är starkt kopplat till storleken på transistorerna. Ta t.ex. Ryzen 5 5600X, den CPU:n har en TDP på 65W. Jämför det med AMD Athlon 64 X2 6400+ med en TDP på 125W. Ryzen gör ju rediga kalsongryck på Athlon alla dar i veckan.

Visa signatur

Dator: ja
Tillbehör: ja

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lagerlöf:

750W ;D

Ska dock in med ett 3080 så det kommer öka lite. Men de rekommenderade effekterna är ganska överdrivna ja, men det finns väl kanske en fördel av ligga på 60-70 % av max också istället för 90 % kanske?

Svarar "nja" på den frågan:) Himlar rätt ofta med ögonen åt en del rekommendationer på forum likt denna, folk tar ju i som bara den. Saker har sin livslängd, det finns ingen garanti att ett fett agg som kör 50% last kommer hålla längre än ett som ligger på 90% last. Kvalitet är något annat än kapacitet och de behöver inte vara helt beroende av varandra.

Jag kör på denna modell; Köp ett agg som du tror kan köra ditt nuvarande system i 5 år. Efter det är den avskriven och du bör vara nöjd med den. Datorn kommer då vara helt utdaterad och du har ingen aning om vilka effektbehov din nya dator kommer ha, så det är inte lönt att spekulera och köpa en 2 kW-enhet nu, eftersom den kan pajja om 6 år den med. Min gambling har varit lyckosam hittills, för jag sitter fortfarande med med mitt gold-certade 650W-agg från 2016, och kommer förmodligen utan problem kunna köra ett 3070-system med det också. Kommer förmodligen byta enbart om nya 12VO-standarden kommer ut på bred front.

Det sagt är 750W nog helt rätt väg att gå för ditt system med tanke på en 3080. Speciellt med tanke på att det säkert hade varit dyrare att köpa ett svagare agg då allt verkar vara 750 och uppåt numera. Då är det dumsnålt att köpa lägre klass "bara för att".

Visa signatur

Allan, please add signature

Permalänk
Inaktiv

Min är på 1050w och har passerat 10 år nu och suttit i 2 datorer och nu i min senaste som jag byggde för 2 år sedan, ja den var dyr, kostade runt 3k då jag köpte den MEN den håller och funkar perfekt fortfarande.
Kablarna som följer med är mellan 2,5-4 cm tjocka och sitter i fiber spunnen strumpa, de följde med 20 olika kablar.

Permalänk
Medlem

Körde länge på ett 230W agg till följande spec: ryzen 1600, GTX 1060 6gb på itx bräda med lite ssder. Funkade kalasbra. Har numera växt ur 230W agget och gått upp till massiva 500W för datorn i signaturen. Tror jag kommer behålla den tills teknikskifte sker.

Visa signatur

Audio: xDuoo TA-22, Hifiman Deva, HE-R9, Modmic Wireless, Dali Opticon 1, SVS SB 2000
SFF PC: Lian li Q58, Asus B550-I, Ryzen 5800x3D, 2x16GB 3600MHz cl16, 4080 Ventus, CM V750W Gold SFX, Philips 32" 4k 144hz 329M1RV
Coffee: Moccamaster KBGT741 Thermo, AeroPress, Lavazza ¡Tierra! Organic

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon301768:

Kablarna som följer med är mellan 2,5-4 cm tjocka

Hoppla!

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Känner att min inlägg från häromdagen är rätt relevant i denna diskussionen.

Skrivet av philipborg:

Japp, helt sant. Angivna effekten är total effekt för alla spänningar och alla rails den klarar samtidigt. Siffran för exempelvis 12v som både CPU och GPU primärt förlitar är nästan alltid lägre. Sedan så blir det ännu mer spännande om man drar in Multi-Rail nätaggregat, där man måste tag hänsyn till sina rails belastning. Sedan är inte effektuttaget konstant heller, speciellt med olika boost tekniker så fluktuerar det en hel del. Man får även inte heller glömma att TDP ≠ hur mycket ström komponenten kan dra, även i stock. Nätaggregat har också separata topp och kontinuerliga värden för allt.

Men sittar man på ett acceptabelt nätaggregat, ergo med fungerande skydd, så är oftast det värsta som kan hända att man slår i over current protection. Inga garantier däremot, så dra det inte till mig om något händer. Man hamnar däremot inte helt optimalt på ens nätaggregats effektivitetskurva.

Angiven watt är inte den enda faktorn man ska tänka på, snarare så är total watt bara en lös indikator på vad de andra värdena kan vara i för bollplan. Om man ignorerar det som en indikator på andra värden så är total angiven effekt en av de minst intressanta specifikationen för hela nätaggregatet, men det tenderar vara en bra indikator för resten. Men ja, i stock drar inte datorer så vansinnigt mycket ström. Om man validerar vad hårdvaran faktiskt vill ha och matchar det med specifikationerna för nätaggregatet så går det ofta att komma undan med lägre effekt.

Men vi faller tillbaka på andra faktorer. Priskillnaderna mellan exempelvis 650W och 750W är ofta försumbar. Som andra poängterat så ligger man även optimalt på effektivitetskurvan vid 50% last oftast och kraftigare nätaggregat tenderar ha bättre värmeavledning. Extrem exempel var med mitt AX1500i när jag kunde köra passivt upp till cirka 700W innan fläktarna startade, var iofs med positivt statiskt tryck.

Ytterliggare en faktor är överklockning, vi är trots allt på Sweclockers. Så fort man gör det så drar strömmen iväg.

Men kontentan är att bara för att man mäter X Watt så betyder det inte att ett nätaggregat med X Watt kommer klara det. Man behöver veta vad det toppar på för värden och hur länge. Ett genomsnitt över en period är mestadels relevant om man ska räkna energiåtgång eller försöker hålla nere temperaturen i rummet. Sedan som ovan så behöver man kolla upp hur mycket de klarar på varje spänning etc. Det är just för att det finns så många faktorer som exempelvis grafikkortstillverkare drar på rejält med rekommendationerna. För allt dem vet så sitter du kanske med en FX-9590 och ett nätaggregat som bara är bra på 5v.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem

Jag valde semipassiv 750W. Fläkten i nätagget går i princip aldrig igång. Det var det viktigaste för mig för 6 år sen när jag köpte den.

Visa signatur

i7 4790k | Asus Z97-A | 16GB | Gainward GTX 1070 Phoenix GS
Phanteks Enthoo Evolv ATX TG | EVGA Supernova G2 750W
Samsung 850 PRO 128GB | Samsung 850 EVO 250GB
Seagate Barracuda 4TB | Cryorig H5 Ultimate

Permalänk
Medlem

Ibland, körde själv en 8600k klockad till 4.8ghz och ett RTX2070 på 450w, folk sa att jag var galen men det är inga problem och nätagget lät inget heller.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Lagerlöf:

Min nya dator toppar ca 440 W i spel, 1080 Ti och 10850K@5.1 GHz.

Nu sitter det ett 3080 i burken också. Som väntat ligger effekten nu på 500-510 W som högst.

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon201296:

Vilket stresstest kör du? Kör du ett intensivt CPU stresstest drar datorn 200w+ och kör du ett intensivt GPU test så drar den ca 200w med det kortet. Du testar egentligen aldrig båda komponenterna på samma gång. I alla fall inte effektivt.

Då datorn har åtta kärnor och 16 trådar samt 32GB RAM, har jag "stresstestat" på både längden och tvären, kört flera samtidigt, exempelvis Ungine (benchmark) samtidigt med CPU-Z-bench, samt haft Firefox och glott på Linus tech-tips på YT. Då maxar det runt 250-300W, "hoppar omkring", men inte särskilt mycket mer. (Körde nu i kväll, sporrad av din fråga). Men normalt kör jag ju inte allt sådant samtidigt. Vid "ett stress-test-i-taget", går burken upp till runt 220-230w.

Har jag haft tur i "silikon-lotteriet"?
PSU-fläkten går på tomgång, så det var väl bra att köpa ett 650w ändå. Ett klenare PSU hade givetvis gått varmare.
Polarna tyckte jag var för snål när jag satte in ett 650, de kör själva på 750-1000w allihop.

Jag är ingen gamer, spelar bara enstaka timmar i veckan, kanske två-tre, så möjligen kanske man behöver kraftigare PSU om man spelar 24/7?

Nya RX6900XT, som slår Nvidia 3000-serien, ska tydligen dra max 300W enligt AMD, så då ligger förbrukningen totalt bra under 650W. (Kommer aldrig köpa ett så dyrt kort, min budget för GPU har legat runt 3000kr så länge jag kan minnas).

Men ska man av någon anledning köra SLI, kan jag fatta varför man skaffar överdimensionerad PSU.

Observera att jag mäter med Kjell och companys svinbilliga "Luxorparts"-mätare, den kan givetvis visa fel.
Dock visar den 40W och 100W (och 140W, båda lamporna tillsammans) korrekt när jag testar med resistiv last "gammal glödlampa". (Cirka 1% fel, kan bero på lamporna/sladdförluster också). Faktiskt ett jättebra tips i all sin enkelhet: Gamla glödlampor är rätt bra för att kolla om wattmätare funkar!

skrivfel
Permalänk
Medlem
Skrivet av philipborg:

Känner att min inlägg från häromdagen är rätt relevant i denna diskussionen.
Angiven watt är inte den enda faktorn man ska tänka på, snarare så är total watt bara en lös indikator på vad de andra värdena kan vara i för bollplan. Om man ignorerar det som en indikator på andra värden så är total angiven effekt en av de minst intressanta specifikationen för hela nätaggregatet, men det tenderar vara en bra indikator för resten. Men ja, i stock drar inte datorer så vansinnigt mycket ström. Om man validerar vad hårdvaran faktiskt vill ha och matchar det med specifikationerna för nätaggregatet så går det ofta att komma undan med lägre effekt.

Men vi faller tillbaka på andra faktorer. Priskillnaderna mellan exempelvis 650W och 750W är ofta försumbar. Som andra poängterat så ligger man även optimalt på effektivitetskurvan vid 50% last oftast och kraftigare nätaggregat tenderar ha bättre värmeavledning. Extrem exempel var med mitt AX1500i när jag kunde köra passivt upp till cirka 700W innan fläktarna startade, var iofs med positivt statiskt tryck.

Ytterliggare en faktor är överklockning, vi är trots allt på Sweclockers. Så fort man gör det så drar strömmen iväg.

Men kontentan är att bara för att man mäter X Watt så betyder det inte att ett nätaggregat med X Watt kommer klara det. Man behöver veta vad det toppar på för värden och hur länge. Ett genomsnitt över en period är mestadels relevant om man ska räkna energiåtgång eller försöker hålla nere temperaturen i rummet. Sedan som ovan så behöver man kolla upp hur mycket de klarar på varje spänning etc. Det är just för att det finns så många faktorer som exempelvis grafikkortstillverkare drar på rejält med rekommendationerna. För allt dem vet så sitter du kanske med en FX-9590 och ett nätaggregat som bara är bra på 5v.

Bra synpunkter!
Man kan överklocka rätt bra med ett 650W PSU. Beror givetvis vad man har för CPU och GPU. Men vid "normal överklockning", snackar inte om flytande kväve, eller ens kraftig vattenkylning, utan ska jag kanske kalla det för "svensson-överklockning", så räcker strömmen rätt bra. Sedan har du också helt rätt i att man ska titta på hur många A de olika "railsen" ger i ett PSU. Har sett skräp-PSU på 650W som bara ger runt 45-50A på 12v, mitt ger 54A. Exempelvis, ger inte hela sanningen, men ändå.

Men för en generell diskussion behöver man förenkla, och då är det lättast att tala om PSU 500/550/650/750/1000W etc.
Kvalitetsmärken brukar inte "ljuga om watten". Om ni fattar vad jag menar.

Hade jag blivit "lyckligare" om jag skruvat in ett 1000W-PSU i burken? -Retorisk fråga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kirayatail:

Men hur gick det till när du planerade riggen? Vilket beslutsunderlag fick dig att välja just 650W-modellen?

Jag byggde min maskin vintern 2017/2018, och räknade ut att den verkligen skulle dra strax över 650W (Ryzen gen 1, 2x Radeon RX Vega) och skaffade därför en PSU på 750W för att ha lite marginal. Mycket riktigt, när jag testar med en likadan mätare som du har så drog maskinen exakt 700W från väggen vid en hög belastning (cryptomining, folding@home).

Jag håller nog med @DavidTheDoom här, det är din uppgift att göra hemläxan. Det finns trevliga verktyg som exempelvis https://outervision.com/power-supply-calculator där du enkelt matar in specifikationen och får en beräkning av hur mycket du faktiskt kommer dra, samt vilken PSU-modell som är rimlig där priset på PSUn vägs mot förluster i elkostnad om du hade valt en billigare/dyrare.

Använde faktiskt just den du rekommenderade. 358W sa den både idag som då.
Så valda 650W torde ligga väldigt nära "sweet-spot" gällande PSU-effektivitet om man nu bryr sig om de få procenten kurvan diffar mellan bästa (50-60% belastning) och 100% dito, där det faller 5%-enheter. Planerade bygget i runt två år, slog till i somras när en semesterresa inte blev av beroende på världsläget, och jag därför fick tid över att skruva..

Skulle jag mot alla odds att få för mig att skruva i ett mer krävande GPU, så ligger behovet på 550W, högt och slarvigt räknat nu när jag skriver denna text. Dvs. ett AMD av senaste snitt som inte är släppt än. Men spelar bara några timmar i veckan, så känns inte värt det. Även om det går.

I somras fanns det heller inte så många PSU att köpa, alla i vettiga priser (runt tusenlappen för min del) var slut på lager i princip överallt. Berodde på corona. Lagren är bättre idag.

Men tror ändå inte jag köpt särskilt mycket kraftigare, eller för den delen svagare PSU än vad jag gjorde.
Känns som många av oss köper "overkill"-PSU mer än vad som är praktiskt nödvändigt.
Sedan snackas det också om att man ska överge ATX-standarden, och att PSU enbart ska ha 12v i framtiden. Så då känns det ännu mer knepigt att köpa mer ATX än vad man behöver idag för att "framtidssäkra".

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Sedan ska vi komma ihåg att rekommendationerna länge har varit att köpa en PSU som belastas till 50% för bästa effektivitet, som bilderna nedan visar. Detta har lett till att folk har köpt över 500W, och med tiden har man helt glömt bort varför. Dessutom har det varit alldeles för mycket vikt på effektivitet många gånger, man har behandlat det som att det är otroligt viktigt medan det i verkligheten är...... inte A och O. Som man ser i nedan bilder är det också mycket mindre intressant när man har högre 80+ certifieringar.

Jag kan också tillägga att med datorn i sign. drar jag som max runt 340W när jag spelar, så jag känner varken att det hade räckt med sig 500W, eller att jag borde ha gått lite lägre. Speciellt inte nu när man har sett hur mycket 3000-serien drar, och man vet att man kommer att fläska till systemet.

https://www.velocitymicro.com/images/upload/80plusratings.jpg

https://linustechtips.com/main/uploads/monthly_2017_09/efficiency80gold.jpg.ae1a6cbd2a0a241ce7b1a82e7e9f75d6.jpg

Bara en liten kommentar gällande effektivitetskurvorna: De flesta kurvorna man hittar på nätet är för Nordamerika, inte för EU. Dvs. kurvorna är för 115 volt. Förenklat kan man säga att ett "Bronze" i USA är samma som "Silver" i Sverige.
Alltså de effektivitetsprocenten en jänkare med sitt silver-PSU kan få fram i USA på 115V, får vi här hemma med ett "Bronze" på 230V. Kollar man på tabellen, är det så med alla "80+metaller", dvs. jänkarna måste ha ett snäpp "finare" för att få samma som vi i EU som kör ett "snäpp" fulare. Källa

CX650M ligger på 88% effektivitet vid 50% belastning.

Länk CX650M
Permalänk
Medlem
Skrivet av Networker:

Observera att jag mäter med Kjell och companys svinbilliga "Luxorparts"-mätare, den kan givetvis visa fel.
Dock visar den 40W och 100W (och 140W, båda lamporna tillsammans) korrekt när jag testar med resistiv last "gammal glödlampa". (Cirka 1% fel, kan bero på lamporna/sladdförluster också). Faktiskt ett jättebra tips i all sin enkelhet: Gamla glödlampor är rätt bra för att kolla om wattmätare funkar!

Nja, att de visar rätt för en rent resistiv last behöver inte betyda att de funkar för en PSU. Äldre, billiga, PSUer utan PFC (Power Factor Correction) ger en last som ser ganska annorlunda ut mot en rent resistiv last, och då kan billiga watt-mätare visa lite fel.
Men är det ett modernt nätagg med aktiv PFC (vilket i stort sett alla bättre nätagg har) så funkar nog även en billig wattmätare.

Permalänk
Medlem

Ditt system använder inte 200W vid full last, den kör antagligen en bit över.

Sen har du inget "monstersystem", bara GPU vid normal last drar 250-300W vid full belastning + 65-100W beroende på vilken CPU och andra tillbehör man har.

Det är inget påhitt, och nätagg är inte 100% effektiva, så återigen, inget påhitt eller bluff.

Däremot är 1200W nätagg i ditt fall bortkastade pengar då du inte når peaken av maximal verkningsgrad, men din dator drar inte heller mer än den behöver.

Billiga elmätare från Kjell/Clas Ohlson/Jula är också ren dynga, inget man kan lita på och finns tydligen inga regler för hur precisa de ska vara.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Networker:

Då datorn har åtta kärnor och 16 trådar samt 32GB RAM, har jag "stresstestat" på både längden och tvären, kört flera samtidigt, exempelvis Ungine (benchmark) samtidigt med CPU-Z-bench, samt haft Firefox och glott på Linus tech-tips på YT. Då maxar det runt 250-300W, "hoppar omkring", men inte särskilt mycket mer. (Körde nu i kväll, sporrad av din fråga). Men normalt kör jag ju inte allt sådant samtidigt. Vid "ett stress-test-i-taget", går burken upp till runt 220-230w.

Har jag haft tur i "silikon-lotteriet"?
PSU-fläkten går på tomgång, så det var väl bra att köpa ett 650w ändå. Ett klenare PSU hade givetvis gått varmare.
Polarna tyckte jag var för snål när jag satte in ett 650, de kör själva på 750-1000w allihop.

Jag är ingen gamer, spelar bara enstaka timmar i veckan, kanske två-tre, så möjligen kanske man behöver kraftigare PSU om man spelar 24/7?

Nya RX6900XT, som slår Nvidia 3000-serien, ska tydligen dra max 300W enligt AMD, så då ligger förbrukningen totalt bra under 650W. (Kommer aldrig köpa ett så dyrt kort, min budget för GPU har legat runt 3000kr så länge jag kan minnas).

Men ska man av någon anledning köra SLI, kan jag fatta varför man skaffar överdimensionerad PSU.

Observera att jag mäter med Kjell och companys svinbilliga "Luxorparts"-mätare, den kan givetvis visa fel.
Dock visar den 40W och 100W (och 140W, båda lamporna tillsammans) korrekt när jag testar med resistiv last "gammal glödlampa". (Cirka 1% fel, kan bero på lamporna/sladdförluster också). Faktiskt ett jättebra tips i all sin enkelhet: Gamla glödlampor är rätt bra för att kolla om wattmätare funkar!

Det låter absolut som normala värden. Det CPU test du nämner är inte särskillt CPU krävande heller nämligen 😊

Edit. Och 650w räcker riktigt bra och du har god marginal också, många överdriver PSU krav. Inget fel att köpa en kraftfullare än vad man behöver men heller inte nödvändigt.

Edit2. Jag kör själv med 600w PSU och överklockad 9900k och RTX2080super som referens.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GuuFi:

Ditt system använder inte 200W vid full last, den kör antagligen en bit över.

Sen har du inget "monstersystem", bara GPU vid normal last drar 250-300W vid full belastning + 65-100W beroende på vilken CPU och andra tillbehör man har.

Det är inget påhitt, och nätagg är inte 100% effektiva, så återigen, inget påhitt eller bluff.

Däremot är 1200W nätagg i ditt fall bortkastade pengar då du inte når peaken av maximal verkningsgrad, men din dator drar inte heller mer än den behöver.

Billiga elmätare från Kjell/Clas Ohlson/Jula är också ren dynga, inget man kan lita på och finns tydligen inga regler för hur precisa de ska vara.

GPUn drar inte mer än 225W (iaf inte mer än marginellt) då dess strömbudget ligger där. (75W mobo + 150W 8-pin)
Sen lägger vi på CPU på 100W så ligger det på ca 325W och lite krafs. Så då har vi ett min värde på 350W.

Då effekten på ett nätagg är specat efter vad den kan ge är effektförluster ointressant för om den räcker till eller inte.
Enda skillnaden blir på din elräkning och även på denna är det försumbart.

Eftersom nätagg är effektivast runt 50% effektuttag tar vi 350W x 2 = 700W. Detta blir vårat maxvärde.

Eftersom jag antar att folk inte endast har sin dator till att köra stresstester utan faktiskt spelar/surfar/arbetar i Office. Så kommer effektuttaget inte ligga på maxvärdet särskilt ofta därför skulle jag säga att 550W-650W agg är det optimala.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Networker:

Men för en generell diskussion behöver man förenkla, och då är det lättast att tala om PSU 500/550/650/750/1000W etc.
Kvalitetsmärken brukar inte "ljuga om watten". Om ni fattar vad jag menar.

Precis, det är oftast en bra indikator på vad resten av specifikationerna är. Men om man vill gå tightare närmare ens behov så bör man förlita sig mindre på det.

Skrivet av Networker:

Hade jag blivit "lyckligare" om jag skruvat in ett 1000W-PSU i burken? -Retorisk fråga.

Om man redan har ett nätaggregat så är det tämligen meningslöst att uppgradera om man inte har något av nedanstående behov. Det är primärt vid nyköp jag säger att det inte nödvändigtvis är fel att skaffa ett kraftfullare än precis så man klarar sig. Ett kvalités nätaggregat klarar sig i 10 år, troligen lär man byta ut andra delar innan dess så då är det inte fel att kunna gå upp i effekt också.

  • Nätaggregatet räcker inte längre för ens behov.

  • Nätaggregatet är gammalt. De åldras och dess totala kapacitet minskar varje år samt deras effektivitet går ner. Ett nätaggregat kan fungera när man köper det men efter 5 års drift inte längre räcka till. Billiga nätaggregat vill man även gärna byta innan de dör då risken är högre att de inte dör ensamma.

  • Nätaggregatet är av kass kvalité, t.ex. Ace Of Sweden.

  • Man vill ha högre effektivitet, primärt relevant vid 24/7 belastning.

  • Man vill ha någon annan feature i en specifik modell som är utanför ATX standarden. Exempelvis intergrerad monitorering.

  • Man har annan användning av det gamla nätaggregatet, exempelvis till ett annat bygge eller säljas.

  • Ljudnivån.

  • Chassi byte där nätaggregatets fysiska aspekter inte längre passar.

  • Estetiska faktorer som önskan att ha modulärt nätaggregat eller kunna köpa färdiga kabelsleeves.

Så om du inte matchar något av ovanstående så skulle jag säga att det är rätt meningslöst att uppgradera för sakens skull. Det är olika diskussioner vid inköp och uppgradera.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Nja, att de visar rätt för en rent resistiv last behöver inte betyda att de funkar för en PSU. Äldre, billiga, PSUer utan PFC (Power Factor Correction) ger en last som ser ganska annorlunda ut mot en rent resistiv last, och då kan billiga watt-mätare visa lite fel.
Men är det ett modernt nätagg med aktiv PFC (vilket i stort sett alla bättre nätagg har) så funkar nog även en billig wattmätare.

Du har helt rätt. Men detta var ett "snabbtest", som jag förhoppningsvis också fick fram. (Elmätare i svenska hem mäter främst resistiv last, det vill säga "det som du får betala på elräkningen"). Så jag är rätt nöjd med cirka 88% effeiktivitet med ett Bronze. Skulle jag "gått upp på stegen", hade inte "gold", "platinum" eller "titan" lönat sig alls. Mellanskillnaden i pris på PSU hade "ätit upp vinsten", så att säga. Vän av ordning säger att bra PSU utvecklar mindre värme. Helt sant!
-Löstes med en extra chassiefläkt för några tior! (Från gammal burk).

Tja, jag tror fortfarande rätt övertygat om att "vi blir pålurade en massa watt" när vi väljer PSU.
Trots att dina synpunkter var väldigt bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av philipborg:

Precis, det är oftast en bra indikator på vad resten av specifikationerna är. Men om man vill gå tightare närmare ens behov så bör man förlita sig mindre på det.

Om man redan har ett nätaggregat så är det tämligen meningslöst att uppgradera om man inte har något av nedanstående behov. Det är primärt vid nyköp jag säger att det inte nödvändigtvis är fel att skaffa ett kraftfullare än precis så man klarar sig. Ett kvalités nätaggregat klarar sig i 10 år, troligen lär man byta ut andra delar innan dess så då är det inte fel att kunna gå upp i effekt också.

  • Nätaggregatet räcker inte längre för ens behov.

  • Nätaggregatet är gammalt. De åldras och dess totala kapacitet minskar varje år samt deras effektivitet går ner. Ett nätaggregat kan fungera när man köper det men efter 5 års drift inte längre räcka till. Billiga nätaggregat vill man även gärna byta innan de dör då risken är högre att de inte dör ensamma.

  • Nätaggregatet är av kass kvalité, t.ex. Ace Of Sweden.

  • Man vill ha högre effektivitet, primärt relevant vid 24/7 belastning.

  • Man vill ha någon annan feature i en specifik modell som är utanför ATX standarden. Exempelvis intergrerad monitorering.

  • Man har annan användning av det gamla nätaggregatet, exempelvis till ett annat bygge eller säljas.

  • Ljudnivån.

  • Chassi byte där nätaggregatets fysiska aspekter inte längre passar.

  • Estetiska faktorer som önskan att ha modulärt nätaggregat eller kunna köpa färdiga kabelsleeves.

Så om du inte matchar något av ovanstående så skulle jag säga att det är rätt meningslöst att uppgradera för sakens skull. Det är olika diskussioner vid inköp och uppgradera.

Helt sant. Totalt sant. "Why fix it if it ain't broken", TYP.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dahle86:

GPUn drar inte mer än 225W (iaf inte mer än marginellt) då dess strömbudget ligger där. (75W mobo + 150W 8-pin)
Sen lägger vi på CPU på 100W så ligger det på ca 325W och lite krafs. Så då har vi ett min värde på 350W.

Då effekten på ett nätagg är specat efter vad den kan ge är effektförluster ointressant för om den räcker till eller inte.
Enda skillnaden blir på din elräkning och även på denna är det försumbart.

Eftersom nätagg är effektivast runt 50% effektuttag tar vi 350W x 2 = 700W. Detta blir vårat maxvärde.

Eftersom jag antar att folk inte endast har sin dator till att köra stresstester utan faktiskt spelar/surfar/arbetar i Office. Så kommer effektuttaget inte ligga på maxvärdet särskilt ofta därför skulle jag säga att 550W-650W agg är det optimala.

Här tänker du fel. Vid max belastning så ska du alltid ligga över verkningsgradskurvans topp för att optimera verkningsgraden. Den högsta verkningsgraden för nätaggregatet bör inträffa någonstans mellan genomsnittlig strömförbrukning vid låg belastning på datorn och strömförbrukning vid maxlast, inte vid maxlast eller till och med mer än maxlast som i ditt räkneexempel.

Med en dator som drar maximalt 325W så kommer nätaggregat större än ca 450-500W enbart vara en suboptimering verkningsgradsmässigt eftersom nätaggregatet vid låg belastning aldrig kommer i närheten av sin maximala verkningsgrad runt 50% effektuttag.

Permalänk
Medlem

Har fortfarande kvar ett Corsair HX620W som införskaffades i slutet av 2007.

Till de nya burkarna jag byggt valde jag 650 W-modeller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cad_edis:

Här tänker du fel. Vid max belastning så ska du alltid ligga över verkningsgradskurvans topp för att optimera verkningsgraden. Den högsta verkningsgraden för nätaggregatet bör inträffa någonstans mellan genomsnittlig strömförbrukning vid låg belastning på datorn och strömförbrukning vid maxlast, inte vid maxlast eller till och med mer än maxlast som i ditt räkneexempel.

Med en dator som drar maximalt 325W så kommer nätaggregat större än ca 450-500W enbart vara en suboptimering verkningsgradsmässigt eftersom nätaggregatet vid låg belastning aldrig kommer i närheten av sin maximala verkningsgrad runt 50% effektuttag.

Har jag sagt något annat?
700W var vad jag sa vad man Max skulle ha. Mitt svar blir lägre om du bemödade dig med att läsa klart.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk

kom upp i 880w från väggen och 819 från psun med 3900x och ett rtx 3090, samt 4 ssd och 2 vanliga hd

Visa signatur

Ryzen 5950X, Asus X570 Gaming-F, Evga 3090 FTW Ultra, 32gb G-skill Neo 3600Mhz, Corsair RM1000i, Corsair H150 med Noctuas snordyra fläktar, Define 7, 4 olika ssd

Permalänk
Medlem
Skrivet av westrandy:

kom upp i 880w från väggen och 819 från psun med 3900x och ett rtx 3090, samt 4 ssd och 2 vanliga hd

Överklockning av CPU och/eller GPU? Hur mätte du strömförbrukningen?
Att jag frågar är för att det där är en anmärkningsvärt hög strömförbrukning. Orimligt hög om du inte överklockar riktigt rejält.

Permalänk

jag kollade i corsairs icue som kan mäta åtgång om man har ett RM1000i psu... har en del fläktar med iofs men annars ingen oc alls

Visa signatur

Ryzen 5950X, Asus X570 Gaming-F, Evga 3090 FTW Ultra, 32gb G-skill Neo 3600Mhz, Corsair RM1000i, Corsair H150 med Noctuas snordyra fläktar, Define 7, 4 olika ssd

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Överklockning av CPU och/eller GPU? Hur mätte du strömförbrukningen?
Att jag frågar är för att det där är en anmärkningsvärt hög strömförbrukning. Orimligt hög om du inte överklockar riktigt rejält.

Kan också bero på kortslutning i burken. Exempelvis att någon kontakt eller något ISA-kort (hehe) inte sitter i som det ska.

(ISA var bara ett skämt..)

När jag "bygger burkar" kollar jag CPU:s TDP i Watt. Ligger ungefär på strömförbrukningen, TDP alltså.
Kollar också resten av komponenterna, SSD, HDD, GPU, mobo.

Där får jag ett "wattantal" på ett ungefär. Sedan ökar jag PSU med i alla fall 30%. Kanske 50.
Men detta är en tumregel, om jag inte kan hitta bättre siffror "före".

De flesta datorer funkar fin-fint med ett kvalitets-PSU på runt 600W. Som jag sa förut så drar min burk cirka 230-250W vid full belastning. (AMD har bara TDP på 65W, så kanske det är därför att det är så bra? Intel har blivit "nya AMD" gällande att dra kräm..)

Håller med om att "han/hon" har för hög strömförbrukning, vill gärna återupprepa detta.