Permalänk
Medlem

Förklaring av Dual Rank

Ser att det sprids mer och mer förvirring av vad dual rank egentligen är och hur man kan få det så jag knåpar ihop en liten förklaring

Vi kan börja med att försöka förklara vad Ranks egentligen är, minnesmoduler är uppbyggda av minneschip, dessa minneschip har idag typiskt 8 bit bred bus för kommunikation per chip men det finns 4bit och 16bit också. Minnesbussen för konsument plattformar idag ligger på 64bit per kanal, 128bit för dual channel system så som AMD's AM4 plattform. Det betyder att för just AM4 så har man 64 bit addresserbart minne per kanal, för att kunna addressera mer än så per kanal kan man dela in minnet i flera ranks, detta för att kunna ha större kapacitet än vad som annars vore möjligt med samma densitet på minneschippen.

En rank av minneschip är således 64bit totalt, det kan då exempelvis vara 8st 8bit chip eller 16st 4bit chip, nu kan dessa sitta på bägge sidor på en minnesmodul/sticka eller på bara en sida, det spelar inte in på hur många ranks minnesmodulen i slutändan har.

En single rank modul har då exempelvis 8st 8bit chip eller 16st 4bit chip, en dual rank modul behöver 16st 8bit chip eller 32st 4bit chip, detta då det behövs 64bit per rank av minne.

För att faktiskt få Dual Rank per kanal så måste du alltså fysiskt ha tillgång till 2st ranks av minne per minneskanal, detta kan du då få genom 4st Single rank moduler i dual channel setup varpå varje kanal har tillgång till två ranks. Ett annat sätt är att stoppa i 2st Dual Rank moduler som har 2 ranks på varje minnesmodul/sticka för att få 2 ranks per kanal.

Man kan alltså få Dual rank på en dual channel setup med 2 minnesmoduler och med 4 moduler, du måste inte ha 4 moduler för att få dual rank

Anledningen till att man kanske vill ha Dual rank för just AM4 är att Dual rank har en fördel jämte single rank setup och det är att vid samma frekvens & timings så ger dual rank högre bandbredd och för vissa operationer lägre latens eller rättare sagt kortare väntan på operationer ska bli färdiga. Det är nämligen så att minneskontrollern kan exempelvis ha flera sektioner av minne "öppnat" för omedelbar tillgång på flera olika ranks, så istället för att byta sektioner inom samma rank genom att stänga föregående och öppna en ny i samma rank kan de hoppa till en annan rank där en sektion redan är öppen. Det är bara enstaka operationer som kan utföras samtidigt på detta sätt, du kan exempelvis inte skriva samtidigt till två olika ranks, detta då du är limiterad till buss bredden på 64bit per kanal och en rank är som sagt 64bit. Detta gör att Dual Rank faktiskt kan ge lite mer prestanda.

Just prestanda påverkan från dual rank beror som sagt på att du kan jag nämnde tidigare exempelvis hoppa mellan ranks för att korta ner antalet steg om du kan hålla två "sektioner" öppna samtidigt, detta då minnen är uppdelade i sektioner med rader, kolumner och banks, för att läsa/skriva/ta bort data från en sektion måste man välja att "öppna upp" en bank, när man sedan är klar så "låser" man denna bank för att sedan kunna jobba vidare i nästa. Med fler ranks kan man ha fler sektioner tillgängliga samtidigt utan att behöva "stänga" och "öppna" en ny.

Här syns det på ett lite mer lättförståeligt sätt hur 4bit och 8bit minnen är indelade

Nu handlar det inte om några enorma mängder prestandaskillnad och när det gäller spel så kommer det endast synas och märkas om man är näst intill helt cpu bunden, alltså med en kraftig GPU i låg upplösning och hög FPS. Kör man 4K med klen GPU i låg FPS så kommer DR vs SR göra exakt noll skillnad för er.

En annan brasklapp är att tidiga Zen exempelvis hade stora propblem med minneshastighet med något annat än Single Rank setup, detta då dual & quad rank sätter mer press på minneskontrollern, detta har polerats med varje generation av AMD och med Zen2 samt Zen3 som har samma minneskontroller så fungerar Dual Rank utmärkt och når praktiskt taget samma frekvenser som single rank setups. Sitter man med Zen eller Zen+ så kan det faktiskt vara lite av en nackdel med dual rank sett till maximal frekvens möjlig att nå.

Mer djupgående förklaring om orsakerna till att dual rank/ multirank ger mer prestanda finns här

ECC

När det kommer till ECC minne så är det lite annorlunda jämte icke ECC, detta då ECC faktiskt är 72bit per rank, en extra 8bit används för felkorrigering, detta görs genom att lägga till ett extra chip om det handlar om 8bit chip för en total om 9st 8bit chip.

Tripple/Quad Rank

På samma sätt som Dual rank så kan man ha tripple eller quad rank per kanal minne, det funkar exakt som Dual rank så vida att för tripple rank behöver man 3st 64bit sektioner av minneschip och för quad rank behöver man 4st. Dessa kan då vara utspridda över 1 modul eller 2 moduler. Tripple rank får man normalt bara genom att kombinera en single rank modul med en dual rank modul på samma minneskanal, exempelvis en 8GB modul med 8st 8bit chip och en 16GB modul med 16st 8bit chip för totalt 3 ranks av minne per kanal (192bit totalt) . En quad rank setup kräver 4st ranks av 64bit minne per kanal, exempelvis 2st moduler av 16GB med 16st 8bit chip per minnesmodul/sticka för totalt 32 chip av 8bit (256bit totalt)

Vilken antal ranks har era minnen?

Om ni tar ned eminenta CPU-Z och kikar under fliken SPD samt väljer en populerad minnes slot för läsning & kikar på följande ställe så framkommer det hur många ranks denna modul har.

Ni får leva med mina paint kunskaper

Här hittar ni CPU-Z

Hur vet man vilka moduler som har SR/DR/QR?

Här är det tråkiga med ranks, ingen tillverkare skriver ut detta när det kommer till "konsument minnen", det blir mer eller mindre att man får gissa eller höra med de som testat olika minnen för att få reda på vilken chiptyp minnena har, baserat på typen av chip & storleken på modulerna så kan man enkelt ta reda på hur många ranks varje modul egentligen har. Kikar man i CPU-Z så ser man också direkt hur många ranks varje modul har men det kräver som sagt hands on innan man vet det, antingen att man själv testar eller någon annan.

Om man kan se vilken chiptyp som används så kan man som sagt dra lite slutsatser om hur många ranks modulen egentligen har, som exempel så finns det 1GB chip och 2GB chip idag som är vanliga, det finns även 512MB chip men de är lite mer ovanliga idag.
Som exempel på 1GB chip så har vi Micron E-die och Samsung B-die, dessa är bland de bästa man kan få tag i sett till prestanda eller pris/prestanda. Med 1GB chip så behöver man 8chip eller 8GB totalt för en rank, en modul med 8GB är alltså single rank, om en modul har 16GB med dessa chip är det med andra ord dual rank, skulle du hitta 32GB moduler med dessa är det troligt quad rank moduler. Crucial Ballistix äldre hade uteslutande Micron e-die medans nya versioner kan ha Micron e-die eller Micron b-die
En annan typ av chip som blivit vanligare nu är Micron b-die, dessa är 2GB per chip så här är alltså en single rank modul 16GB och dual 32GB samt quad 64GB, en del Crucial ballistix använder Micron b-die samt HyperX Fury.

Ballistix 16GB moduler kan ha micron b-die eller micron e-die, är det b-die är modulerna single rank & är det e-die är det dual rank. Enda sättet att se vilka chip modulerna använder är att läsa av modellnumret på etiketten på själva modulen (t.ex. BL16G36C16U4RL.M16FE1), slutar numret på M16FE1 så är det e-die, slutar det på M16FB1 är det b-die (alltså inte samsung b-die utan micron). Du kan såklart även få reda på detta genom att montera in modulerna & läsa av med mjukvara men om man vill se det utan att montera dem så ska etiketten synas genom förpackningen.

Ett enkelt knep till att få dual rank är såklart att använda 4 moduler på en dual channel setup, då får man per automatik minst Dual rank per kanal, nackdelen här är att du kan få Quad rank om det råkar vara dual rank moduler du får och man blir också lite låst till minnesmängden man köper då det är svårare att uppgradera 4st moduler i kapacitet senare jämfört 2 moduler. Exempelvis köper man 4st 8GB moduler idag är de troligen Single rank per modul & då får man dual rank per kanal. Detta låser dock in en på 32GB minne och för att kunna utöka till 64GB exempelvis så måste man i det läget byta alla modulerna till större moduler.

Lista för chipstorlek

Bygger ut listan vartefter

512MB chip (4GBit)
Samsung E-die

1GB chip (8GBit):
Micron E-die
Micron D-die
Samsung b-die
Hynix CJR
Hynix DJR
Hynix M-die
Hynix A-die

2GB chip (16GBit):
Micron b-die: 2GB

Prestandaskillnad mellan SR/DR på Zen3

Hur stor skillnad gör då dual rank jämte single rank per kanal för Zen3, som jag sade tidigare så har det störst inverkan när man är mestadels cpu bunden och gpu inte är den begränsande faktorn för hur många fps man kan få. Här följer några enkla bilder där man tagit minnesmoduler med single rank per modul och använt 2st 8GB moduler (single rank moduler och single rank per kanal) eller 4st 4GB moduler (single rank moduler och dual rank per kanal) i dual channel. Minnesmängd ,timings och frekvens hålls identiskt så enda skillnaden här rent praktiskt är antalet ranks som kan nyttjas av minneskontrollern

Som synes kan det ge ganska stor skillnad i vissa spel, även för andra processorer än Zen3

Medans det i andra spel inte ger fullt lika stor skillnad, det kan dock röra sig om gpu begränsning för 5900x här

Jämför man sedan exempelvis ett kit med dual rank 3600MT/s C16 med snabbare SR minnen så kan den förtjänst som dual rank ger ätas upp av högre frekvens och lägre timings hos de snabbare single rank minnena, nu kan man dock köpa snabba dual rank minnen också och i det läget kommer DR vara snabbare än SR setups om man kan tweaka timings och frekvens till att vara det samma. Men jämför vi olika timings och olika frekvens med DR vs SR så kan det se ut som detta, här används också bara ren XMP så skillnad i timings kan maskera skillnad mellan SR och DR ganska ordentligt här. XMP kan nämligen sätta väsentligt olika timings för olika minnen.

Här är det än mer gpu bundet så skillnaderna blir inte superstora

För min del så är ett kit med Dual Rank i 3600MT/s med exempelvis Cas på 16 bland det bästa man kan köpa ur ett kostandsperspektiv, det går att få snabbare minne men det kommer kosta och den lilla skillnaden i prestanda det i slutändan ger är inte direkt värt det om man ser till hur bra 3600 c16 DR presterar. Även 3200C14 är ett bra alternativ när det kommer till kostnad/prestanda, de brukar dessutom vara b-die så de kan ofta tweakas till trevliga frekvenser/timings.

Permalänk
Medlem

Jag skall snart överge Intel för första gången på ca 13år och skaffa Ryzen 5 5600X. Men har läst så jäkla mycket att det är känsligt med RAM till Ryzen så vågar inte beställa delar ännu.

Kan någon tipsa om bra RAM? Tänker mig 2st moduler x 8gb på omkring 3200-3600Mhz som har denna "Dual Rank" grejen. Ingen RGB eller sånt skit, ska sitta i en dator inte på ett dansgolv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bill-Hertzhog:

Jag skall snart överge Intel för första gången på ca 13år och skaffa Ryzen 5 5600X. Men har läst så jäkla mycket att det är känsligt med RAM till Ryzen så vågar inte beställa delar ännu.

Kan någon tipsa om bra RAM? Tänker mig 2st moduler x 8gb på omkring 3200-3600Mhz som har denna "Dual Rank" grejen. Ingen RGB eller sånt skit, ska sitta i en dator inte på ett dansgolv.

Av naturliga skäl är det lite svårare att hitta 8GB moduler med dual rank då moderna minneschip oftast är 8bit 1024MB per chip, dvs du kommer upp i 8 chip på en 8GB modul och SR, du behöver med andra ord 8bit 512MB (512Mbitx8 internt) chip för att det ska bli dual rank med 8GB modul då du använder 16 chip för att komma upp i 8GB per modul. Det krävs alltså 8 chip minne per sida av minnesmodulen för totalt 16 om det är 8bit chip och minnet är 8GB totalt för att det ska vara DR.

Vilka minnen som har denna typ av chip som dessutom orkar upp i 3200-3600MT/s blir lite knepigare att svara på då få om några tillverkare skriver ut SR/DR eller vilka chip som nyttjas. Här får man läsa på om potentiella minnen och gå på hands on info från användare mer eller mindre.

Används mer moderna chip i storlek av 1024MB/chip så blir det bara single rank med 8GB modul, använder modulen 16st 512MB chip men av 4bit karaktär så blir det också bara single rank. 512MB chip kan också beskrivas som 4GBit chip och du vill som sagt ha 8bit varianten för att få DR med en 8GB modul, de beskrivs exempelvis som 512Mx8, 512MBit sektioner per bitbredd vilket ger 4096MBit totalt för en kapacitet om 512MB med 8bit. 1024MB/1GB chip beskrivs ofta som 8GBit och 2048/2GB chip beskrivs ofta som 16GBit chip.

Permalänk
Medlem

Kan vara värt att nämna att 4x8GB SR ger samma prestanda boost som 2x16 DR minnen.
Man behöver alltså inte dual rank minnen för att få 5-10% prestanda boosten

Permalänk
Medlem
Skrivet av Devil May Cry:

Kan vara värt att nämna att 4x8GB SR ger samma prestanda boost som 2x16 DR minnen.
Man behöver alltså inte dual rank minnen för att få 5-10% prestanda boosten

Redan nämnt 4x8 SR blir dual rank på dual channel plattform

Permalänk
Medlem
Skrivet av Devil May Cry:

Kan vara värt att nämna att 4x8GB SR ger samma prestanda boost som 2x16 DR minnen.
Man behöver alltså inte dual rank minnen för att få 5-10% prestanda boosten

Men det ökade väl också risken för instabilitet i systemet samt ev vid överklockning, tror jag läste detta någonstans.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bill-Hertzhog:

Men det ökade väl också risken för instabilitet i systemet samt ev vid överklockning, tror jag läste detta någonstans.

För äldre zen ja, zen och till viss mån zen+ men det var i princip lika med 2DR som 4SR. Idag med zen2/3 når DR setup med 4sr eller 2dr lika högt som en ren SR setup med bara 2sr moduler

Permalänk
Medlem

@teluus82

Tack för en grymt välskriven guide! Borde helt klart bli en PIN på den med tanke på att denna diskussion är ganska vanligt förekommande just nu i och med Zen3.

Hur är din erfarenhet av att köra 2x2x8 paket i sin avsedda hastighet? Jag köpte precis dessa HyperX 3600mhzkit från Komplett förra veckan när de var på rea men är lite orolig över att det var 2 paket med 2x8 stickor och instabilitet. Planen är inte att överklocka högre, eller sänka timings lägre än vad som står på kartongen men fortfarande lite orolig över potentiellt instabilitet. Kommer sitta med en 5900X i ett MSI B550 Gaming Edge wifi. Har du några visa ord att ge rörande ämnet?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

@teluus82

Tack för en grymt välskriven guide! Borde helt klart bli en PIN på den med tanke på att denna diskussion är ganska vanligt förekommande just nu i och med Zen3.

Hur är din erfarenhet av att köra 2x2x8 paket i sin avsedda hastighet? Jag köpte precis dessa HyperX 3600mhzkit från Komplett förra veckan när de var på rea men är lite orolig över att det var 2 paket med 2x8 stickor och instabilitet. Planen är inte att överklocka högre, eller sänka timings lägre än vad som står på kartongen men fortfarande lite orolig över potentiellt instabilitet. Kommer sitta med en 5900X i ett MSI B550 Gaming Edge wifi. Har du några visa ord att ge rörande ämnet?

4x8 funkar generellt fint på zen2/3 om det är SR moduler, det där står det dessutom att det är 1SR vilket är tillverkarns sätt & beskriva single rank, ser ut som 8 1GB chip per modul enlig specifikationsbladet här

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

4x8 funkar generellt fint på zen2/3 om det är SR moduler

Tack

Permalänk
Medlem

Bra inlägg, tack! Försöker bli klokare på minneskombinationer för att köpa något bra till ett kommande Ryzen 5000-bygge, detta hjälpte. Några grundläggande frågor kanske.

Om jag köper 2 st DR minnen, ska jag stoppa dem i varsin kanal (dvs t.ex. slot 1 och 2, istället för 1 och 3), eller ska dem sitta i par ändå?

Skrivet av tellus82:

Ett enkelt knep till att få dual rank är såklart att använda 4 moduler på en dual channel setup, då får man per automatik minst Dual rank per kanal, nackdelen här är att du kan få Quad rank om det råkar vara dual rank moduler

Vad är nackdelen med att råka hamna på Quad rank, för så som jag har förstått finns ändå inte QR stöd på AM4?

Sedan kanske lite mer specifikt för vad jag kikar på, om du har lust att tipsa lite:
- Såg att du svarade på liknande ovan, men för SR 8GB moduler. Kan det gå fel att köpa 2 "paket" med 2x16GB minne, kan dem ställa till problem om man kör 2x2x16?
- För bästa plug&play, dvs, ingen optimering eller manuell överklockning. Finns det någon kombination av SR/DR samt hastighet/timings som är bättre än någon annan?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mattedatten:

Bra inlägg, tack! Försöker bli klokare på minneskombinationer för att köpa något bra till ett kommande Ryzen 5000-bygge, detta hjälpte. Några grundläggande frågor kanske.

Om jag köper 2 st DR minnen, ska jag stoppa dem i varsin kanal (dvs t.ex. slot 1 och 2, istället för 1 och 3), eller ska dem sitta i par ändå?

Vad är nackdelen med att råka hamna på Quad rank, för så som jag har förstått finns ändå inte QR stöd på AM4?

Sedan kanske lite mer specifikt för vad jag kikar på, om du har lust att tipsa lite:
- Såg att du svarade på liknande ovan, men för SR 8GB moduler. Kan det gå fel att köpa 2 "paket" med 2x16GB minne, kan dem ställa till problem om man kör 2x2x16?
- För bästa plug&play, dvs, ingen optimering eller manuell överklockning. Finns det någon kombination av SR/DR samt hastighet/timings som är bättre än någon annan?

Med 2st dual rank minnesmoduler så stoppar du en modul i varje kanal för dual rank på dual channel.

Med 4st single rank moduler på en dual channel så är det en dual rank setup och beter sig likadant som 2st dual rank moduler rent praktiskt, skulle man köra 4st dual rank på en dual channel så blir det som sagt quad rank, quad rank kan tvinga ner den maximala frekvensen som minneskontrollern klarar av, det är helt enkelt "tyngre" för kontrollern att hantera vilket kan ha lite negativa effekter, just effekten av detta varierar lite beroende på vilken typ av minneschip minnesmodulerna nyttjar då hur tungdrivna de är varierar mellan dom.

Bland de mest lättdrivna modulerna man kan hitta är microns e-die, dessa brukar mycket sällan krångla i quad rank medans samsung b-die som annars är väldigt klockvänliga inte är speciellt lättdrivna och kan strula betänkligt i just quad rank. Men som vanligt så blir detta beroende av vilken hårdvara man kombinerar och resultaten kommer variera beroende på chipkvalité och hur hårt man pressar grejerna.

Som jag sagt på en del ställen så är sweetspot någonstans runt 3600/c16 men 3200c14 eller andra kan funka de med, det beror på vad man förväntar sig och eller vad man ska göra på datorn i fråga.

Permalänk
Medlem

Tror att jag kollat igenom alla 2 stick dual rank kit under 9ns (3200c14/3600c16) på B-die finder nu, och de billigaste är dessa:

https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?o=3464900

Hoppas att informationen kan komma någon till glädje!

Permalänk
Medlem
Skrivet av jockos:

Tror att jag kollat igenom alla 2 stick dual rank kit under 9ns (3200c14/3600c16) på B-die finder nu, och de billigaste är dessa:

https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?o=3464900

Hoppas att informationen kan komma någon till glädje!

Finfint tips! Saxar in från ett annat ställe där jag tipsar om bra binnade b-die med dual rank kit, de är dyrare dock.

Citat:

För snabbare minnen där man inte bryr sig så hårt i pris så kommer g.skill med nya Ripjaws V minnen som verkar ha rätt bra binning av samsung b-die, dessa är då DR i 16GB/modul och finns i 3600c14, 4266c17. De finns även i 4xSR 8GB med riktigt bra binning 4000c15

Permalänk
Medlem

Man får tacka för en mycket bra guide inom området.

Sitter själv i samma sits och funderar över minnen till mitt ryzen 5000 system. Blev nog klokare av detta.

Kan tillägga att vad jag fått fram är det endast Kingston som man enkelt får fram om de är single elr dual rank om man söker på deras hemsida med produkt kod. Man får också annan bra info t.ex bild av minnena med alla mått.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Häggen:

Man får tacka för en mycket bra guide inom området.

Sitter själv i samma sits och funderar över minnen till mitt ryzen 5000 system. Blev nog klokare av detta.

Kan tillägga att vad jag fått fram är det endast Kingston som man enkelt får fram om de är single elr dual rank om man söker på deras hemsida med produkt kod. Man får också annan bra info t.ex bild av minnena med alla mått.

Kingston är faktiskt duktiga på att beskriva minnesmodulerna, fler borde göra som dom.

Permalänk
Medlem

Vill nämnda att det finns dessa chip från Micron:

8Gbit Rev.J
16Gbit Rev.E

8Gbit Rev.J i HyperX Fury 3600 17-21-21 kit (2x8GB)
16Gbit Rev.E i HyperX Fury 3600 18-22-22 kit. (2x16GB)

Micron 16Gbit Rev.E är väldigt nya men verkar vara sämre än 16Gbit Rev.B.
Man vill fortfarande ha 16Gbit Rev.B, inte dessa 16Gbit Rev.E.

Micron 8Gbit Rev.J är på 17nm jämfört mot 19nm för 8Gbit Rev.E.
De är mycket lika sett till prestanda dock är mina 8Gbit Rev.J bättre än de 8Gbit Rev.E jag har.
De blir inte lika varma och behöver inte fläkt om man kör hög volt för överklockning.

Beror nog på binning om vilket är bättre i slutändan men tror Rev.J är bättre i längden.
Dock klarar mina Rev.E lägre tCL relativt volten de vill ha. Men allt annat fungerar bättre på mina Rev.J.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nighthog:

Vill nämnda att det finns dessa chip från Micron:

8Gbit Rev.J
16Gbit Rev.E

8Gbit Rev.J i HyperX Fury 3600 17-21-21 kit (2x8GB)
16Gbit Rev.E i HyperX Fury 3600 18-22-22 kit. (2x16GB)

Micron 16Gbit Rev.E är väldigt nya men verkar vara sämre än 16Gbit Rev.B.
Man vill fortfarande ha 16Gbit Rev.B, inte dessa 16Gbit Rev.E.

Micron 8Gbit Rev.J är på 17nm jämfört mot 19nm för 8Gbit Rev.E.
De är mycket lika sett till prestanda dock är mina 8Gbit Rev.J bättre än de 8Gbit Rev.E jag har.
De blir inte lika varma och behöver inte fläkt om man kör hög volt för överklockning.

Beror nog på binning om vilket är bättre i slutändan men tror Rev.J är bättre i längden.
Dock klarar mina Rev.E lägre tCL relativt volten de vill ha. Men allt annat fungerar bättre på mina Rev.J.

Attans ja då blir det ännu lurigare då, hade tänkt fixa 2x32gb med b micron :/ tack för tipset!

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

Attans ja då blir det ännu lurigare då, hade tänkt fixa 2x32gb med b micron :/ tack för tipset!

Om du vill ha Micron Rev.B så är det Ballistix MAX som gäller, vet inte vart annars man får tag i dessa.
De är dock riktigt dyra mot allt annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nighthog:

Om du vill ha Micron Rev.B så är det Ballistix MAX som gäller, vet inte vart annars man får tag i dessa.
De är dock riktigt dyra mot allt annat.

Deras vanliga 2x32GB 3600C16 har rapporterats nyttja det faktiskt men är det som du säger ett lotteri där med så blir det lite besvärligare

Permalänk
Medlem

Toppen! Hade ingen aning om denna rank-grejen som gått mig förbi. Brukar annars vara hyffsat påläst - och nu fick jag en uppdatering. Tackar!

Permalänk
Medlem

Grymt bra genomgång! Stort tack för att du tog dig tiden och förklarade allt på ett lättbegripligt sätt

Permalänk
Medlem

Jag tycker det är helt onödigt att oroa sig för detta för 99.9% av användarna. Ser här i tråden att folk är oroliga över vilka minnen det köper osv.

För det första, så kommer detta enbart märkas av när applikationen är CPU-beroende, vilket i exemplen i första inlägget i princip enbart sker i höga fps med top-end kort. Så alla som inte sitter med ett 3080 och 144hz i 1080p eller tom 1440p kan bara ignorera detta helt.

För det andra, så jämför vi här prestanda i olika ranks hos samma hastighet på minnet. Istället för att jaga rätt modul för dual rank eller quad-rank och betala extra för det, gå upp ett snäpp i hastighet istället till 3600mhz

Generellt borde pengar spenderas i följande ordning för en gaming dator: gpu->CPU->minne. Med en rimlig balans såklart. Jag säger inte att ni ska para ihop era i3or med ett 3080. Men sitter någon här och överväger att lägga en femhundring eller mer extra på minne till en 10600k eller 3600 så lägg den pengen på GPU eller ett snäpp upp i CPU istället.

Detta med dual och singel rank har varit på tapeten sen typ 90 talet i olika former.

Permalänk
Medlem

Wow, stor prestandaskillnad ju! Kanske ska byta ut mina 2x8Gb Flare X minnen mot 2x16 då om det kommer till bra pris.

Permalänk
Hjälpsam

@tellus82
Tack för en mycket läsvärd artikel.
Att dual-rank arbetsminne, presterar bättre, det visste jag men inte varför.

Har fyra Kingston ECC, 16 GB dual rank som går i JEDEC 11, Micron DRAM, de verkar onekligen lättdrivna.
Ingen vidare timing men de går i 2660 på 1,2 V!
20-19-19-43-62-1 (tCAS-tRC-tRP-tRAS-tCS-tCR)
https://valid.x86.fr/z2ljhr

Har beställt två av dessa, till min 5900x, Crucial Micron
DDR4, module, 32 GB, DIMM 288-pin, 3200 MHz / PC4-25600, CL22, 1.2 V, ej buffrad, ECC

3200 MT/s på JEDEC i 1,2 V, skall bli intressant.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

Ser att det sprids mer och mer förvirring av vad dual rank egentligen är och hur man kan få det så jag knåpar ihop en liten förklaring

Grym förklaring! Har själv suttit och läst på om detta de senaste dagarna, inte helt lätt att få överblick över. Har kollat på några liknande genomgångar på youtube.

Det enda som jag tycker är lite synd är att för 3200Mhz-varianterna (som jag tror många kör med för nya CPUer som Zen 3 t.ex. då det är det som officellt stödjs) så är det alltid latens CL14 som testas. Har förstått att det ska vara bättre med lägre CL, men det vanligaste för 3200 verkar vara CL16. Tillgången på 3200 CL14 är mer begränsad, och dyrare. Hade för egen del velat veta hur mycket det eventuellt påverkar testerna då jag kör med 3200MHz CL16.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jockos:

Tror att jag kollat igenom alla 2 stick dual rank kit under 9ns (3200c14/3600c16) på B-die finder nu, och de billigaste är dessa:

https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?o=3464900

Hoppas att informationen kan komma någon till glädje!

Lite sen på det kanske, men https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3465002 finns också.

@tellus82

typo
Permalänk
Medlem
Skrivet av nikwhatsup:

Wow, stor prestandaskillnad ju! Kanske ska byta ut mina 2x8Gb Flare X minnen mot 2x16 då om det kommer till bra pris.

Mycket enklare att köpa två till av de du har.

Permalänk
Medlem

Förövrigt är Aida64 ett bra program att se progress med tweaking. Det är inte alltid det översätter till applikationer, men det ger en bra pekpinne vart man är på väg. Detta är två helt olika kit med två tillverkare, men bägge har Samsung B-Die. Ena är ett 3600 cl16 kit från G.Skill och det andra är ett Adata 4400 kit. Precis som tellus visar så ger det en bra skuts i prestandan med 4 singlar i stället för två. Alternativt 2 dubbla, men de är svårare att klocka/tweaka samt ofta mycket dyrare per GB.

Permalänk
Medlem

Frågan är om 4st single rank är bättre än 2x dual rank... hmmm.