Datorn stått i förråd i ca 6 måndader. Skärmen funkar inte

Permalänk
Medlem

Datorn stått i förråd i ca 6 måndader. Skärmen funkar inte

Hej!

Datorn har alltså förvaras i ett förråd i ca 6 månader. Nu när jag tänkte starta upp den får jag ingen bild på min skärm? Vad kan vara fel?

Har testats att bytt skärm, funkar inte då heller. Bytt ut ram minnen, testat med annan hårddisk, bytt plats på grafikkortet osv.

Några förslag innan jag går och köper mig ett nytt grafikkort?

Permalänk
Officiell representant

Är du säker att datorn hoppar igång, så att det inte är något som gör att den fastnar i Post? Ett dåligt nätaggregat som stått skulle möjligen kunna orsaka det.

Permalänk
Medlem

Låter som att det är nättagget som Samsung säger, eller så kolla att inte ström kabeln från PSU till PCIE sitter löst.

Antigen har agget gett upp eller så är det något problem med en kabel eller två. Kan måhända vara så att din GPU gett upp också.

Permalänk
Medlem

Det står inget om vad det är för dator men om det går. Har du provat köra skärmen i moderkortet?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Samsung:

Är du säker att datorn hoppar igång, så att det inte är något som gör att den fastnar i Post? Ett dåligt nätaggregat som stått skulle möjligen kunna orsaka det.

Osäkert, vid start lyser skärmens lampa grön (istället för gul) för att sedan visa "no signal" och blir sedan gul igen. Datorn ger inte ifrån sig något pip eller liknande. Kanske är nätagget alltså....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tobitheo:

Det står inget om vad det är för dator men om det går. Har du provat köra skärmen i moderkortet?

Har inga uttag i moderkortet skulle annars testat det

Permalänk
Medlem
Skrivet av teanox:

Låter som att det är nättagget som Samsung säger, eller så kolla att inte ström kabeln från PSU till PCIE sitter löst.

Antigen har agget gett upp eller så är det något problem med en kabel eller två. Kan måhända vara så att din GPU gett upp också.

Jo kollar runt lite och kan inte se något fel.

Permalänk
Officiell representant
Skrivet av Bergenbrant:

Osäkert, vid start lyser skärmens lampa grön (istället för gul) för att sedan visa "no signal" och blir sedan gul igen. Datorn ger inte ifrån sig något pip eller liknande. Kanske är nätagget alltså....

Har du kollat så att alla kablar från nätaggregatet sitter ordentligt fast?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Samsung:

Har du kollat så att alla kablar från nätaggregatet sitter ordentligt fast?

Ja hittar tyvärr inget som inte sitter fast. Mem känns så konstigt eftersom det kommer fram någon slags signal från grafikkorten till skärmen men ej någon bild.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bergenbrant:

Ja hittar tyvärr inget som inte sitter fast. Mem känns så konstigt eftersom det kommer fram någon slags signal från grafikkorten till skärmen men ej någon bild.

Låter på dig som att datorn startar, då kan vi avgöra att den får ström. Men ingen bild ligger ju helt på GPU :/ testa det i en annan dator om du kan så kan du utesluta det.

Permalänk
Officiell representant
Skrivet av Bergenbrant:

Ja hittar tyvärr inget som inte sitter fast. Mem känns så konstigt eftersom det kommer fram någon slags signal från grafikkorten till skärmen men ej någon bild.

Slår du på skärmen manuellt när lampan först blir grön? Vissa skärmar gör ju så. Men om den känner av när du slår igång datorn och någonting händer låter det som någon slags signal går ut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av teanox:

Låter på dig som att datorn startar, då kan vi avgöra att den får ström. Men ingen bild ligger ju helt på GPU :/ testa det i en annan dator om du kan så kan du utesluta det.

Får nog lämna in den, tror inte jag har någon att testa i dessvärre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Samsung:

Slår du på skärmen manuellt när lampan först blir grön? Vissa skärmar gör ju så. Men om den känner av när du slår igång datorn och någonting händer låter det som någon slags signal går ut.

Det är när jag slår på datorn så blir lampan grön automatiskt och slärmen blir lite ljusar, så jag blir lurad när det sedan står no signal. Ja jag undrar vad det kan vara, för skärmen känner av att datorn startar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bergenbrant:

Får nog lämna in den, tror inte jag har någon att testa i dessvärre.

Hm... Ja tyvärr :/ låter absolut inte kul... Men innan du lämnar in den, gör en Cmos reset. Ta ur batteriet i moderkortet och se om det startar, kan vara CMOS som strular bara.

Permalänk
Medlem
Skrivet av teanox:

Hm... Ja tyvärr :/ låter absolut inte kul... Men innan du lämnar in den, gör en Cmos reset. Ta ur batteriet i moderkortet och se om det startar, kan vara CMOS som strular bara.

Gjort det också Tycker det känns så konstigt att en dator bara kan ta så mycket stryk av att bo i förrådet några månader.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bergenbrant:

Gjort det också Tycker det känns så konstigt att en dator bara kan ta så mycket stryk av att bo i förrådet några månader.

Låter som att det då är GPU som dött helt enkelt, bara lämna in på felsökning om du inte kan felsöka själv tyvärr

Permalänk
Officiell representant

Det är nästan mer troligt att det är exempelvis en kondensator i nätagget än på grafikkortet, men det går så klart inte att utesluta att det är det senare utan att testa sig fram.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Samsung:

Det är nästan mer troligt att det är exempelvis en kondensator i nätagget än på grafikkortet, men det går så klart inte att utesluta att det är det senare utan att testa sig fram.

Tack för alla svar och hjälp, slutar med att jag får lämna in den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av teanox:

Låter som att det då är GPU som dött helt enkelt, bara lämna in på felsökning om du inte kan felsöka själv tyvärr

Jo, får se vad felet är. Tack för hjälpen!

Permalänk
Medlem

Hej igen ni! Jag har nu testat med ett annat fungerande grafikkort i datorn även nu utan framgång! Vad blir nästa steg? Testa annat nätagg?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bergenbrant:

Hej igen ni! Jag har nu testat med ett annat fungerande grafikkort i datorn även nu utan framgång! Vad blir nästa steg? Testa annat nätagg?

Kan du göra det så skulle det iaf inte skada. Funkar det så har du ju hittat felet och slipper lämna in den

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tobitheo:

Kan du göra det så skulle det iaf inte skada. Funkar det så har du ju hittat felet och slipper lämna in den

Ja kände så jag med, 800kr för felsökning som kanske tar dom 10 minuter...

Permalänk
Medlem

Snurrar alla fläktarna direkt när du startar datorn? Om inte, finns det några alls som snurrar? Finns det någon lampa på moderkortet som lyser eller blinkar?

Har du två eller fler ram-stickor? Ta då ut alla och testa med en i taget och se om någon fungerar. Observera att det är viktigt att du sätter ramen på rätt plats. Har man bara en sticka tror jag man ska sätta den i den platsen som är näst längst till vänster (dubbelkolla manualen).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trunk:

Snurrar alla fläktarna direkt när du startar datorn? Om inte, finns det några alls som snurrar? Finns det någon lampa på moderkortet som lyser eller blinkar?

Har du två eller fler ram-stickor? Ta då ut alla och testa med en i taget och se om någon fungerar. Observera att det är viktigt att du sätter ramen på rätt plats. Har man bara en sticka tror jag man ska sätta den i den platsen som är näst längst till vänster (dubbelkolla manualen).

Alla fläktar går igång förutom grafikkorten, men den brukar inte köra igång förrens under belastning som jag minns det. Har för mig att det fanns någon lampa som lös men tror inte att något blinkade.

Ska testa det igen imorgon, men borde inte datorn visa någon skärm även utan ram? Testat det två gånger minst. Men ska testa igen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bergenbrant:

Ska testa det igen imorgon, men borde inte datorn visa någon skärm även utan ram? Testat det två gånger minst. Men ska testa igen.

För att få bild så måste du ha processor, grafikkort samt minst en RAM-sticka monterade, utan RAM kommer datorn inte boota.

Permalänk

Bygla nätagget och mät om det ger ström som det ska.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gummybearkiller:

Bygla nätagget och mät om det ger ström som det ska.

Det ska testas!

Permalänk
Medlem
Skrivet av perost:

För att få bild så måste du ha processor, grafikkort samt minst en RAM-sticka monterade, utan RAM kommer datorn inte boota.

Toppen!