Permalänk
Medlem

AC86U + 1000 mbit

Tjena,

Köpte en AC86U från Elgiganten nu under Black Friday för att kunna få full anvädning av min 1gbit-lina, men av någon anledning får jag inte ut mer än 350-400 mbit med varken ethernet-kabel eller wifi. Kör jag med ethernet-kabel från datorn direkt in i väggen så får jag 800-750 mbit.

Vad är det som saktar ner hastigheten genom routern? Har googlat på det och verkar vara flera som har samma problem men ingen verkar ha någon lösning.

Från väggen till routern kör jag med kabeln som kom med routern.

Permalänk

Har du testat installera Merlin Firmware? Jag gick ifrån typ 300mbit/s upp till 500mbit/s på min gamla Asus RT-AC68U.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BigO161107:

Har du testat installera Merlin Firmware? Jag gick ifrån typ 300mbit/s upp till 500mbit/s på min gamla Asus RT-AC68U.

Nej, funderade på det men är rädd att jag kommer förstöra routern.

Permalänk
Medlem

Jag kör med en RT-AC86U och Bahnhof 1Gbit/s utan problem
Dock hade jag rätt stora dips igår kväll, men tror det hade att göra med AWS crash igår

Kollat om du kör senaste firmware på den?

Permalänk
Moderator

Jag kunde nå ca 700-900 Mb/s upp/ner på kabel, och 550/600 på 5 GHz WIFI via mobilen med min AC86U innan jag installerade Merlin Firmware. Kör test nu och jag är begränsad till ca 900/50 Mb/s på kabel, ca 480/410 Mb/s på 5 GHz WIFI via mobilen.

EDIT: Testade 5 GHz WIFI på min surface pro 4, blir begränsad till 335 Mb/s ner och 45 Mb/s upp. Misstänker att Merlin spökar, mina enheter ser inte 5 GHz nätverket konstant men 2,4 GHz är alltid tillgängligt.

EDIT 2: En fabriksåterställning och en omstart senare får jag 920/940 Mb/s via kabel, 370/480 Mb/s via 5 GHz WIFI på min Surface pro 4.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Betty (Kung Pow):

Jag kör med en RT-AC86U och Bahnhof 1Gbit/s utan problem
Dock hade jag rätt stora dips igår kväll, men tror det hade att göra med AWS crash igår

Kollat om du kör senaste firmware på den?

Yes, uppdaterade igår när jag installerade routern.. Måste väl vara något med routern eftersom jag får dubbla hastigheten när jag kör med sladd direkt in i väggen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trac3r:

Yes, uppdaterade igår när jag installerade routern.. Måste väl vara något med routern eftersom jag får dubbla hastigheten när jag kör med sladd direkt in i väggen?

Vad har du för leverantör? Något problem med MAC låsning kanske?
Prova köra en factory reset också

Permalänk
Medlem
Skrivet av Betty (Kung Pow):

Vad har du för leverantör? Något problem med MAC låsning kanske?
Prova köra en factory reset också

Har Ownit som leverantör. Vad innebär MAC-låsning? Har inte mycket kunskap om nätverk..

Permalänk
Medlem

Testa att slå av QoS och alla "säkerhets"-features som packet inspection eller vad det nu kan heta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trac3r:

Har Ownit som leverantör. Vad innebär MAC-låsning? Har inte mycket kunskap om nätverk..

Vissa leverantörer låser ditt internet till en MAC adress på ett nätverkskort
Ofta kan man kopiera sin dators MAC till routern om så har skett, men får du signal på både dator och router så är nog inte fallet

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trac3r:

Yes, uppdaterade igår när jag installerade routern.. Måste väl vara något med routern eftersom jag får dubbla hastigheten när jag kör med sladd direkt in i väggen?

Har du gjort en fabriksåterställning efter uppgraderingen?
Asus kan bete sig märkligt om man inte gör detta.
Du måste mata in alla inställningar igen så har dessa nedskrivna.

Permalänk
Medlem

Default-config med MerlinFw är definitivt lösningen, sannolikt en inställning som QoS eller någon annan säkerhetsfeature som @Xcorp sa. Mer i detalj så innebär dessa ofta att trafiken inte kan använda hw-accellereringen i nätverkschippen utan måste passera CPUn varpå prestandan blir skit.

Har själv en RT-AC68u från 2013 som klarar GB-hastigheter, dvs förutsatt att den överklockats samt accellerering är aktiv.

Permalänk
Hedersmedlem

Är detta löst?