RAM-minnen med olika frekvenser i olika kanaler?

Permalänk
Medlem

RAM-minnen med olika frekvenser i olika kanaler?

Behöver minnen i båda kanaler vara lika eller räcker det med att kanalerna innehåller samma slags stickor?

T.ex kommer 2100mhz stickor ”downclockas”/strypas om jag har ett par 1800mhz i andra kanalen? Och behöver det vara samma timing på dem.

En sista fråga dessutom, kan olika storlekar på minnen kombineras om dom har samma stats? T.ex 8gb + 4gb

Tack på förhand😌

Permalänk
Medlem

Du måste köra samma hastighet och timings på samtliga minnen så du blir begränsad av de långsammaste sas.

Man kan kombinera olika storlekar. Det viktiga är att du har lika mycket minne i bägge(för dual channel) kanalerna.

Permalänk
Medlem

Minnena har ingen egen frekvens utan bara en frekvens som tillverkaren garanterar att de klarar, klocksignalen kommer sedan från processorn. Så alla stickor kommer köra med samma inställningar, vilket ofta brukar bli någon grundinställning som fungerar med alla minnen om man blandar olika minnen. Det beror på moderkortet hur det hanterar den situationen, eventuellt kan du behöva justera inställningarna manuellt om moderkortet väljer för låga inställningar.

Och ja, du kan blanda storlekar också, men det optimala är lika mycket minne i varje kanal. T.ex. 8+4 i en kanal och 8+4 i den andra om du använder en plattform med två minneskanaler (dual channel). Om du istället bara kör 8 i en kanal och 4 i den andra så får du normalt dual channel på 4+4 och single channel på resterande 4.

Sen är det förstås bäst att ha matchande minnen för att minimera risken för strul, men det fungerar ofta att blanda rätt friskt.