Permalänk
Medlem

Ryzen 3600 problem med minnen.

Hejsan.

Jag har fått lite problem med min CPU, jag körde den först i ett ASUS ROG STRIX B450-I Gaming och där fungerade det utmärkt sånär på att agget var lite klent och bara dog, så det är bytt till ett större och allt funka bra igen.

Jag har nu bytt till ett MSI B450-A PRO MAX för att kunna köra med 4x8GB RAM för att få DualRank, men då vill den inte alltid starta även om jag kör på 2133MHz, har provat olika UEFIs men inget vill, får man igång den och börjar spela så tvär dör burken efter en stund och jag kan inte få igång den igen, stoppar jag då i min 2600x som jag har liggandes så fungerar det kanon och allt är frid och fröjd. Det enda sättet jag har sett att det funka på är om jag kör 1sticka, eller 2stickor fast inte i DualChannel.

Har provat det mesta jag kan komma på och skulle nu behöva lite hjälp. Kan det vara så att IMCn i min CPU är dålig? Eller vad skulle det kunna vara för fel? 3600 ska ju vara mindre känslig för minnen än vad 2600 ska vara. Går det på garantin eller åker man på att helt enkelt köpa en ny CPU? Denna är inte ens 1år så är ju inte jätte sugen på att behöva köpa en ny heller :/

EDIT: Tänkte tillägga att ibland är det RAM som den fastnar på och andra gånger är det CPU, enligt ledsen på moderkortet.

Trevlig helg
MVH
BM-Mods

Permalänk
Medlem
Skrivet av BM-Mods:

Hejsan.

Jag har fått lite problem med min CPU, jag körde den först i ett ASUS ROG STRIX B450-I Gaming och där fungerade det utmärkt sånär på att agget var lite klent och bara dog, så det är bytt till ett större och allt funka bra igen.

Jag har nu bytt till ett MSI B450-A PRO MAX för att kunna köra med 4x8GB RAM för att få DualRank, men då vill den inte alltid starta även om jag kör på 2133MHz, har provat olika UEFIs men inget vill, får man igång den och börjar spela så tvär dör burken efter en stund och jag kan inte få igång den igen, stoppar jag då i min 2600x som jag har liggandes så fungerar det kanon och allt är frid och fröjd. Det enda sättet jag har sett att det funka på är om jag kör 1sticka, eller 2stickor fast inte i DualChannel.

Har provat det mesta jag kan komma på och skulle nu behöva lite hjälp. Kan det vara så att IMCn i min CPU är dålig? Eller vad skulle det kunna vara för fel? 3600 ska ju vara mindre känslig för minnen än vad 2600 ska vara. Går det på garantin eller åker man på att helt enkelt köpa en ny CPU? Denna är inte ens 1år så är ju inte jätte sugen på att behöva köpa en ny heller :/

EDIT: Tänkte tillägga att ibland är det RAM som den fastnar på och andra gånger är det CPU, enligt ledsen på moderkortet.

Trevlig helg
MVH
BM-Mods

Du kör 3000-minnen i 3200MHz. Minnena kanske inte klarar 3200?
Men det krånglar tydligen även @2133. Vad är det för minnen?

Hur varm går CPU?

GPU kan vara kasst också. Hade liknande RAM-problem med en Athlon64x2 och ett Radeonkort cirka 2007. XP blåskärmade randomly.
Bytte till ett Geforce jag hade i byrålådan, problemet försvann. Det var alltså GPU som var fel på i mitt fall. Kan du kolla med ett annat grafikkort?

Permalänk
Medlem

Jag fick bara upp mina minnen till 2933 mhz på det moderkortet (asus rog strix) med en r5 3600.
Man kan försöka att manuellt få in timings men jag har inte testat det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Networker:

Du kör 3000-minnen i 3200MHz. Minnena kanske inte klarar 3200?
Men det krånglar tydligen även @2133. Vad är det för minnen?

Hur varm går CPU?

GPU kan vara kasst också. Hade liknande RAM-problem med en Athlon64x2 och ett Radeonkort cirka 2007. XP blåskärmade randomly.
Bytte till ett Geforce jag hade i byrålådan, problemet försvann. Det var alltså GPU som var fel på i mitt fall. Kan du kolla med ett annat grafikkort?

Dom körde med 3200MHz minnen förut, dom har grabben fått för ett tag sedan bara inte uppdaterat.
Grafikkortet felar inte, då allt fungerar helt klockrent bara jag stoppar i min gamla Ryzen 2600x eller kör 2stminnen i SingleChannel på min 3600 :/

Skrivet av ekhyddan:

Jag fick bara upp mina minnen till 2933 mhz på det moderkortet (asus rog strix) med en r5 3600.
Man kan försöka att manuellt få in timings men jag har inte testat det.

Jag körde dom i 3000 då jag bytte med grabben, så gamla minnen som står där idag. På ROG STRIX kortet så funkade 2x8 i 3000 utan problem men på MSI kortet så funkar det inte så länge jag inte kör SingelChannel, eller med en annan CPU.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BM-Mods:

Dom körde med 3200MHz minnen förut, dom har grabben fått för ett tag sedan bara inte uppdaterat.
Grafikkortet felar inte, då allt fungerar helt klockrent bara jag stoppar i min gamla Ryzen 2600x eller kör 2stminnen i SingleChannel på min 3600 :/

Jag körde dom i 3000 då jag bytte med grabben, så gamla minnen som står där idag. På ROG STRIX kortet så funkade 2x8 i 3000 utan problem men på MSI kortet så funkar det inte så länge jag inte kör SingelChannel, eller med en annan CPU.

Kan vara din CPU det är fel på. En minneskanal kan vara kass i den. Eller funkar "båda" kanalerna om du kör en kanal i taget? Kan vara värt att kolla upp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Networker:

Kan vara din CPU det är fel på. En minneskanal kan vara kass i den. Eller funkar "båda" kanalerna om du kör en kanal i taget? Kan vara värt att kolla upp.

Jag kollar det i morgon, just nu kör jag 8+8GB i dom 2första slotsen och då fungerar det.

BTW, glömde svara på det förut, det är Corsair Vengance LPX 3000 cl15

Permalänk
Medlem
Skrivet av Networker:

Kan vara din CPU det är fel på. En minneskanal kan vara kass i den. Eller funkar "båda" kanalerna om du kör en kanal i taget? Kan vara värt att kolla upp.

Har varit lite dött här ett tag nu, men kan meddela att jag tog kontakt med AMD och fick skicka in min CPU till dom, skickade in den dagen innan jul och dom har redan skeppat iväg en ny (Inte hunnit komma ännu) så något verkar dom ha hittat med den och otroligt bra support hade dom också.