X570 Taichi Razer Edition, ARGB och ljudproblem.

Permalänk
Medlem

X570 Taichi Razer Edition, ARGB och ljudproblem.

Hej
Har lite problem med mitt nya moderkort som jag tänkte att någon annan kanske har upplevt och fått ordning på.
Det är ett X570 Taichi Razer Edition med en 5900X.
Köpte det mest för att det fanns i lager att köpa samma dag. Skulle köpt ett Asus istället. men men.

Jag har problem med att få aRGB kontakterna på moderkortet att fungera med dom inbyggda Led listerna i ett Lian-li Lancool ll chassi. Lådan har en inbyggd aRGB kontroller med kontakt för att ansluta till aRGB headern på moderkortet.

Belysningen fungerar som den ska när jag låter lådans aRGB kontroller styra.

När jag ansluter lådans kontrollerkort till moderkortet och försöker styra belysningen från moderkortet så flimrar bara belysningen i alla möjliga färger. All LEDar lyser i olika färger och är ostadiga.
Köpte även en Lian-LI Unifan 120mm som uppförsig likadant när den är ansluten till moderkortet, men den fungerar som den ska när man ansluter den till lådans aRGB kontroller och låter den styra.

Så jag antog att det var moderkortets aRGB kontroller som inte fungerar.

Men om jag kopplar in en lös aRGB list också från Lian-li direct till moderkortet så fungerar den som det ska. Den fungerar även som den ska om jag kopplar in den genom lådans inbyggda kontroller genom moderkortet. Så den lösa ARGB listen fungerar korrekt medans resten inte fungerar..

När jag sedan skulle spela lite musik med hörlurar genom moderkortets inbyggda ljudkort så fick jag mig en smärre chock.
Inte hört så dåligt inbygga ljud sen tidigt 90tal.
Ljudet är fruktansvärt urvattnat. Inget mellanregister, basen är väldigt svag. Det en kraftigt obalans på volymen mellan väster och höger. Obalansen försvinner om jag använder en förstärkare med högtalare, men ljudet är samma, inget mellanregister eller bas. (Jepp, ballancen är ställd på mitten i windows.

Använder ett par Razer Kraken Wired hörlurar som ligger på 32ohm. Borde inte vara några problem att driva direkt från moderkortet.

Jag har lekt runt lite med drivrutinerna till ljudkortet men med samma resultat. Dom som windows installerade, Sen direkt från realtek. Drivrutinerna som Asrock tillhandahåller fungerar inte alls, Kommer inte ljud med dom och tex. spotify kraschar när jag försöker spela ljud med dom.
Slutade med att jag stängt av RGBn och stängde av ljudkortet i bios och kör en extern dac.

Någon snäll själ som känner ingen problemen och har hittat en lösning?

Visa signatur

You think you know. What's to come. What you are. You haven't even begun.

Permalänk
Medlem

Om någon råkar ut för samma sak med ljudet så visade det sig att 3.5mm ljudpluggen i chassit är fel kopplad från fabrik.

Visa signatur

You think you know. What's to come. What you are. You haven't even begun.

Permalänk
Medlem
Skrivet av craft:

Om någon råkar ut för samma sak med ljudet så visade det sig att 3.5mm ljudpluggen i chassit är fel kopplad från fabrik.

Vad innebar det?
Är du annars nöjd med kortet? Du skrev Asus. Vilket hade du tänkt köpa?
/Christer

Permalänk
Medlem

Sent svar. Hoppas du inte införskaffat ett X570 Taichi.

Jag är väldigt missnöjd med kortet. Fick inte ljudkortet att fungera. Jag bytte låda till min gamla R5a med samma resultat.
Det verkar som att Windows drivers för ljudkortet mappar ljudkanalerna fel. Vilket gör att man hör ena framkanalen och en surround kanal fast man har ställt in 2.0 ljud. Installerar jag drivrutinerna från asrock blir det helt tyst.

Det kan absolut vara något fel på just mitt exemplar men jag orkar inte skicka in det.

Såg att dom har släppt en patch till RGB styrningen för att öka kompatibiliteten med ljusslingor. Men det är inget jag kan prova för den lådan jag använder nu har inget fönster alls.

Sen märke jag att nätverkskortet är ostabilt (killer nic) Vid hög IO tex. flera video streams igång så dör det utan några felmeddelanden. Hoppar igång igen när man drar ut och sätter i nätverkssladden. Det blev något bättre av att jag stängde av hw checksum men det dog fortfarande ibland.

Jag löste ovanstående problem med att sätta in ett Soundblaster ljudkort, Ett 10gbe asus nätverkskort. Och byta till ett chassi utan fönster.

Jag håller mig borta från asrock för ett tag framöver.
Har inte kollat på vilket Asus kort jag skulle köpa istället.

Visa signatur

You think you know. What's to come. What you are. You haven't even begun.