Samsung ssd 860 EVO 1TB "SATA 3 is Available"

Permalänk
Medlem

Samsung ssd 860 EVO 1TB "SATA 3 is Available"

Krångel med ny SSD. Samsung Magican säger att den körs på SATA 2, men att SATA 3 is Available. Har flyttat runt kablarna i anslutningarna (finns 6st). Även bytt kabel. Någon som har tips på vad jag skall göra?

Moderkortet är ASUS PRIME Z370-A
Har 4 st samsung SSD och en Intel 600P M2 installerat nu. Alla körs på SATA 6.0 utom den nya SSD´n.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fastcat:

Krångel med ny SSD. Samsung Magican säger att den körs på SATA 2, men att SATA 3 is Available. Har flyttat runt kablarna i anslutningarna (finns 6st). Även bytt kabel. Någon som har tips på vad jag skall göra?

Moderkortet är ASUS PRIME Z370-A
Har 4 st samsung SSD och en Intel 600P M2 installerat nu. Alla körs på SATA 6.0 utom den nya SSD´n.

Sata 5 & 6 delar pci-e med andra m.2 slotten på kortet så det kan vara det som orsakar en del strul om du bara testat de portarna, har du testat någon av de fyra första med disken & fått samma resultat så kan det vara något annat, exempelvis kanske du behöver uppdatera bios/uefi på moderkortet eller firmware på SSD'n

Detta skriver ASUS om SATA/M.2-NVME för kortet i fråga.

*1. The M.2_1 socket shares SATA_1 port when use M.2 SATA mode device. Adjust BIOS settings to use a SATA device.
*2. The M.2_2 socket shares SATA_56 ports when use M.2 PCIE mode device in X4 mode. Adjust BIOS settings to use M.2 PCIE devices in X4 mode.

Senaste bios verkar vara denna
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1151/PRIME_Z370-A/PR...

Permalänk
Medlem
Skrivet av tellus82:

Sata 5 & 6 delar pci-e med andra m.2 slotten på kortet så det kan vara det som orsakar en del strul om du bara testat de portarna, har du testat någon av de fyra första med disken & fått samma resultat så kan det vara något annat, exempelvis kanske du behöver uppdatera bios/uefi på moderkortet eller firmware på SSD'n

Detta skriver ASUS om SATA/M.2-NVME för kortet i fråga.

*1. The M.2_1 socket shares SATA_1 port when use M.2 SATA mode device. Adjust BIOS settings to use a SATA device.
*2. The M.2_2 socket shares SATA_56 ports when use M.2 PCIE mode device in X4 mode. Adjust BIOS settings to use M.2 PCIE devices in X4 mode.

Senaste bios verkar vara denna
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1151/PRIME_Z370-A/PR...

Tack för svar.
Har flyttat kabeln till dom 4 (A) första platserna som du säger. Mycket riktigt så hade jag kabeln på plats 5 och 6 (B) vid första försöket, precis som du antar. Det var då en del strul med enhetsbeteckning och enhetsbokstav direkt från start.

Körde Benchmark i Samsung Magican. Har 2 SSD 1TB nu, och jämförde nya och gamla SSD´n.
*SequentalRead *SequentalWrite *RandomRead *RandomWrite
Gamla1TB 563 533 77392 57128
Nya 1TB 142 135 25878 25390

Skall kolla Bios, men tror jag har senaste. Skall också kolla firmware

Permalänk
Medlem

Nu fungerar det. 4 SSD och en m.2 är inkopplade. Stort tack för hjälpen Tellus. Det var din anmärkning enl pkt *1 *2 som spökade, alltså antal anslutningar beroende på om det finns PCIE m.2 anslutning eller inte.
edit
Vid ytterligare koll i så verkar det dock som att detta moderkort bara kan ha 3 st SATA 6 diskar samtidigt, trots 6 platser. En av diskarna har fortsatt nedsatt hastighet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fastcat:

Nu fungerar det. 4 SSD och en m.2 är inkopplade. Stort tack för hjälpen Tellus. Det var din anmärkning enl pkt *1 *2 som spökade, alltså antal anslutningar beroende på om det finns PCIE m.2 anslutning eller inte.
edit
Vid ytterligare koll i så verkar det dock som att detta moderkort bara kan ha 3 st SATA 6 diskar samtidigt, trots 6 platser. En av diskarna har fortsatt nedsatt hastighet.

Om du använder bägge m.2 platserna så kan det bli så ja, använder du bara ena m.2 platsen så bör du kunna konfigurera bios/uefi så att det inte låser upp sata utrymme till m.2 platsen du inte nyttjar och på så vis antingen får skippa sata 5 & 6 eller sata 1 beroende på vald m.2. Delandet mellan första m.2 och sata 1 sker dessutom bara om nvme disken i den går i sata läge istället för pci-e läge. Om du med andra ord kör 1 nvme i m.2 plats 1 i pci-e läge borde du rent tekniskt kunna nyttja alla 6 sata platser, enligt beskrivningen från ASUS i vart fall. Men för detta behöver du troligt deaktivera m.2 plats 2 och se till att nvme i plats 1 gå i just pci-e läge och inte sata.