Byta ut tangentbord och skärm/ovansida på ASUS

Permalänk
Medlem

Byta ut tangentbord och skärm/ovansida på ASUS

Har en bärbar dator, som heter ASUS X552L, som tyvärr haft någon användare innan som inte tagit hand om den på korrekt vis. Det saknas en del tangenter från tangentbordet. Funderar om det går att byta ut och det verkar möjligt efter att jag har sett lite videoklipp angående detta. Har någon här gjort detta tidigare eller känner till om det är väldigt omständligt, t.ex. efter att man tagit bort själva "palmrest" om tandgentbordet är fastlött eller liknande, d.v.s. om det är svårt att få bort?

Vet någon var det går att hitta ett svenskt tangentbord till ovanstående modell? Gärna inklusive "palmrest".

Vet ni om det går att använda detta? Det står att det gäller för X550 och är inkluderat med "pamrest". Ser väldigt lika ut som det som jag har. Om det går att använda, tror ni då att allt är hopmonterat att det endast är att ta loss "palmrest" på min dator och ersätta med den här? Givetvis får man dra ut kablarna och sätta i de i den nya.

https://www.ebay.com/itm/Danish-Swedish-Norwegian-Finnish-Nor...

Detta ska passa X552L, men då saknas "palmrest".

https://www.ebay.com/itm/New-for-Asus-X552C-X552E-X552L-X552M...

Det finns inget att köpa i Sverige? Det kanske är svårt att matcha priserna som är utomlands.

Vad händer om jag t.ex. köper ett tyskt tangentbord för X552L och monterar in, måste jag installera det på något sätt eller kommer de svenska inställningarna, t.ex. Å att finnas på samma tangent, men att det är ett annat tecken på den tyska?

---

Har ni något förslag på var det kan gå att hitta en ny skärm och ovansida (som det står ASUS på) till ett rimligt pris eller är det dyrt? Har hittills sett priser på runt 1000 kr. Det är en glänsande skärm, d.v.s. inte matt. Det verkar inte så svårt att byta, åtminstone hur det såg ut på videoklippen. Frågan är bara hur det blir om jag vill byta ovansidan också. Det är rejäla repor där. Det är klet på skärmen som absolut inte går att få bort, åtminstone inte när jag provade. Det kanske har bränt genom och mattat ned just de ställena. Någon idé eller alternativ som är vettigt? Eller så får man leva med det kanske. Passar skärmar från andra ASUS X-modeller?

En del frågor. Skulle vara tacksam för svar. Vissa delar kanske blir för dyrt för att byta, men datorn har schyst prestanda så tänkte försöka göra i ordning den, om det inte blir för kostsamt. Tangentbordet är det mest väsentliga.

//BBSRC

Permalänk
Medlem

Beroende lite på hur tangentbordet sitter ska det inte vara några problem om du får tag på en kompatibel utbytesdel. Det som kan vara lite knixigt med tangentbord på bärbara är att det kan finnas ett membran/heatshield mellan detta och de övriga datordelarna. Då kan det behövas specialgrejjor (varmluftpistol etc.) för att du ska kunna återanvända den men om den ser ut som X555L (länkad nedan) är det nog enkelt då laptopen verkar kommas åt från ovansidan. Se bara till och ha lite bra verktyg så ska det nog gå bra. Behöver du också byta skärmen på laptopen kan de vara lite mer mecka, men är den välgjord så brukar det inte vara så svårt om du återigen får tag på en kompatibel del. Jag vet inte vad datorn är värd men tror inte att det finns så mycket ekonomi att laga den om inte delarna är billiga den stora vinsten är att du får mecka och du skonar miljön lite.

https://www.ifixit.com/Guide/Asus+X555LA-SI305041++Keyboard+A...

Permalänk
Medlem

Jud1th:

Tack för svar. Jag kanske får satsa på att endast försöka åtgärda tangentbordet då, om jag inte hittar någon billig skärm.

Du menar om min dator är som den här är i videon, vid t.ex. 3:40-3:50 (i nedanstående länk), d.v.s. att man kan ta lös den övre delen på detta sätt som han gör i klippet? Om jag förstod dig korrekt förstås.

https://www.youtube.com/watch?v=wHjRG08SKEM

Skulle tro att min dator är något liknande som den i länken. Då stämmer den väl överens den som du länkade in och även den som jag hittade på eBay:

https://www.ebay.com/itm/Danish-Swedish-Norwegian-Finnish-Nor...

Då borde chanserna vara ganska stora att den varan som är i eBay-länken fungerar? Förstår att inte du kan ge några garantier. Tänker mest att, om den övre delen i min dator går att ta loss på samma sätt som i videon, då borde den från eBay passa.

Hittade ett klipp avseende skärmbyte på en X552L (se länk nedan). Ser inte så svårt ut. Snarare en fråga hur mycket prislappen slutar på. Får nog hoppa över detta och även att byta ovandelen (som skärmen sitter i).

https://www.youtube.com/watch?v=ipfNzcFWaWM

//BBSRC