Byta hårddisk motor.

Permalänk
Medlem

Byta hårddisk motor.

Det är mer komplicerat emot vad man kan tro? Korten på undersidan har olika firmwares för motorer av samma model? Att inte få in små partiklar är något svårare.

Permalänk
Medlem

What ?
Vad försöker du riktigt få fram nu ? ....

Permalänk
Medlem

Om det är svårt att byta motorn eller ej beror på hur den är monterad. Endel är mycket enkla att byta, andra är pressade på plats.
Den riktiga utmaningen är att se till att hårddiskplattorna fortsätter att vara synkroniserade även efter att du bytt motorn.
Råkar det vara en hårddisk som är fylld med gas, så är även detta ytterliggare ett problem.

Om du är ute efter att experimentera, kör på, om det är något du vill använda framöver, köp en ny hårddisk istället.

Om du är ute efter att rädda data från disken så måste plattorna i hårddisken (OM mer än 1) fortsätta vara synkroniserade mot varandra även efter att du bytt motor.
Enklast i detta fall är att leta upp en donatorhårddisk, som är av exakt samma modell, sedan flyttar man över plattorna, läsarmarna och kretskortet till den donatorn. (Osäker på om man faktiskt måste flytta läsarmarna.)
Kom ihåg, plattorna, om mer än 1, måste fortsätta vara synkroniserade.
Har du otur får du med några dammkorn som i värsta fall orsakar permanent fysisk skada på plattor/läshuvud.

Detta är en mycket svår process som man inte skall ge sig in på utan att förstå hur det fungerar samt hur man flyttar sakerna utan att skada tex läshuvuden, om man inte är ute efter att experimentera.
Det finns gott om youtubevideon där folk genomför denna process, man skall dock komma ihåg att hårddiskar är mycket delikata och mycket enkla att förstöra invändigt.

Om det är så att motorn inte snurrar, så finns det metoder man kan prova för att får den "unstuck", om det visar sig att den bara fastnat, det kan tex medföra att den snurrar tillräckligt länge för att du skall kunna rädda data från den.

Permalänk
Medlem

Innan sådana övningar, läs i några kvällar https://forum.hddguru.com/index.php och www.hddoracle.com (sistnämda har dock virusvarning på siten just nu som den inte hade förr och ja, det finns programvaror man kan ladda ned som kan gå väldigt djupt ned på diskarna och nu kanske klassas som just virus... - så det är på egen risk...)

De samlar folk från just dataräddningsbranchen och det finns mycket detaljerat att gräva för olika diskmodeller och dess egenheter om man är intresserad.

Om huvudena har fastnat på skivan på en modern disk så är också läsarmens läshuvud oftast skrot - man får tänka på att många youtubers när det gäller att 'rädda' disk så är på äldre modeller (2010 och tidigare) som är mer robusta och nästan uteslutande på bara laptopdiskar (de är dom som kan få huvudena utslagna ut på skivan av olyckliga stötar som får det hela datorn rotera fort i någon axel och av knycken att huvudet vrids ut medans tappad 3.5" med huvudena på skivan stillastående är huvudena mer eller mindre skrot och kräver minst läsarmsbyte innan dataläsningsförsök)

När det gäller heliumfyllda diskar så har i princip ingen haft någon framgång med dessa hittills - det är inte bara att fylla på mer ren helium när nivån är låg - det finns massa adaptiva kalibreringar som inte tål för stora ändringar på en gång verkar det som och har det gått under lägsta gränsen för heliumnivå så måste man troligen höja precis så att det är över gränsen igen och sedan sakta höja medans disken arbetar så att det hela tiden uppdaterar kalibreringar.

Alla som håller på med att rädda snurrdiskar mer seriös brukar skaffa in PC3000-kort och mjukvaror för ett antal hundra tusen i pengar.

Permalänk
Medlem

Ta bilder eller filma tack om detta blir av