Köp av NUC10/PN50 eller Apple TV?

Permalänk
Medlem

Köp av NUC10/PN50 eller Apple TV?

Hej, jag tänkte köpa en mediaspelare till min TV (ej smart TV) och nedanstående 3 saker skall jag använda den primärt till:

 1. Speale upp 4K filmer från den till TVn

 2. Surfa på nätet, kolla youtube t.ex.

 3. Skärmdela från iPhone och iPad

Klarar en NUC10/PN50 skärmdelning från iPhone och iPad likt Airplay? Eller måste man ha en Apple TV för det?

Permalänk
Medlem

Jag skulle rekommendera en ATV, främst 4K varianten:

 • Den kan skala upp material riktigt bra, ligger absolut i toppen av enheter som gör detta bra.

 • Utbudet av appar samt möjligheten att spela upp tyngre material direkt från exempelvis plex.

 • Fjärrkontrollen är väldigt trevlig att använda när man gett den några försök.

 • Eftersom du redan använder dig av iOS-enheter så blir det ett trevligt tillskott i familjen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zixxel:

Jag skulle rekommendera en ATV, främst 4K varianten:

 • Den kan skala upp material riktigt bra, ligger absolut i toppen av enheter som gör detta bra.

 • Utbudet av appar samt möjligheten att spela upp tyngre material direkt från exempelvis plex.

 • Fjärrkontrollen är väldigt trevlig att använda när man gett den några försök.

 • Eftersom du redan använder dig av iOS-enheter så blir det ett trevligt tillskott i familjen.

Tack för snabbt svar, jag är nybörjade med detta så ursäkta eventuellt dumma frågor. Jag vet att man kan installera Plex som app på Apple TV'n, men kan man bara köra MPEG-4 kodade filmer då? Jag kommer köra lite olika format, t.ex. .mkv mest och ibland .avi och ISO filer, vill gärna att det skall vara så enkelt som möjligt. Har ingen Plex-server idag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DrZeto:

Tack för snabbt svar, jag är nybörjade med detta så ursäkta eventuellt dumma frågor. Jag vet att man kan installera Plex som app på Apple TV'n, men kan man bara köra MPEG-4 kodade filmer då? Jag kommer köra lite olika format, t.ex. .mkv mest och ibland .avi och ISO filer, vill gärna att det skall vara så enkelt som möjligt. Har ingen Plex-server idag.

Jag har hittills inte stött på något material som inte har kunnat spelats upp på Plex, finns mer att läsa om supporterade format här - https://support.plex.tv/articles/203824396-what-media-formats.... Det blir lite problem med iso-filer då du inte kan mounta en disk i plex utan behöver få ut materialet på annat sätt.

Permalänk
Medlem

MPEG-4 är den absolut vanligaste codecen som använts är bara först nu sista 1-2 åren som annat börjat används istället så svaret är mycket troligen ja (har noll koll på allt överprisatt apple dynga dock).
.mkv/.avi kan ha en väldigt stor skillnad på vilka codecs som används till bild/ljud/text, mkv kan i stort sett använda vad som helst, avi är äldre och kan ej använda det nyaste men annars kan använda alla äldre codecs.

Airplay/osv har jag ingen aning om.

Plex´s paradgren är ju transcodingen.
Dvs om man har en enhet som tex bara klarar av mpeg4 så kan man spela upp en mkv fil med x265 codec men plex servern kodar om det till mpeg4 medans man tittar.
Fördelen är att man kan titta på allt i mer kräsna enheter, nackdelen är att man behöver en plex server med lite bättre cpu för att cpu´n ska hinna med att koda om allt utan att man får hack och ryck.

Netflix/andra appar/websidor som tex svt/dplay/osv.
Till windows/kodi/plex (och nu talar vi enbart dator dvs NUC) finns plugins/addons/appar för dessa MEN det är inte några officiella (dator=pirater) appar/addons/etc så NÄR (inte OM utan NÄR) dom (netflix/etc) ändrar nåt i sina system så slutar dessa appar/addons/etc att fungera tills dom är uppdaterade.
Vilket kan ta ett par timmar till veckor beroende på vad som ändrats hur lång tid det tar för app/adon/etc tillverkaren/na att upptäcka att nåt ändrats/osv/osv.
Det lilla jag provat på med detta var väldigt irriterande.

Fjärr kontroll till windows/linux är rena mardrömmen läs detta för lite mer info det.

Skrivet av grizzly666:

Ska man surfa runt så är ju något av tex dom länkade tangentborden att föredra.
MEN när man väl ligger i soffan o halv sover (och är i zoomplayer/XBMC/mediabrowser/mediacenter/mythttv/etc) så är ju en riktig fjärrrkontroll att föredra och då ska det ju även vara en fjärr/mottagare med BRA sändning/mottagning så man inte behöver leka sniper varje gång man ska trycka på en knapp.
Med fjärrkontroll så menar jag INTE en mobil heller nåt skit med touchscreen en fjärr ska man ju kunna använda utan problem/feltryck med en ögonbindel (dvs enbart på känsla som inte finns i en touchscreen).

Då kommer problemet med att skaffa en IR mottagare och där finns det så in i helvete många och stora mängder av dom är dåliga med tex dålig mottagning/dålig vinkel heller använder sig av skit drivrutiner som tex inte stödjer att hålla ner en knapp för att "scrolla" ner och JA det finns en hel del MCE IR mottagare som har dessa problem dock så är det mer ovanligt med "hålla ner en knapp" problemen.
Jag själv har köpt 10-15st olika MCE mottagare under åren INGA har varit bra i mottagning/vinkel (dvs man behöver vara en sniper för att använda skiten) (och jag har aldrig använt några av dom medföljande fjärrarna ett par är dock provade lite snabbt men åkt i sopkorgen efteråt).
Jag har öppnat alla dessa MCE mottagare för att prova så det inte är lådan som är boven och visst i 9 fall av tio så har vinkeln blivit bättre och möjligen något bättre mottagning men rent generellt så är det skräp IR sensor som används och det är då den som sätter stopp.
Problemet med att NÄR man hittar ett forum heller så där en MCE mottagare som "funkar bra" länkas så finns den väldigt,väldigt ofta inte kvar att köpa längre plus att "funka bra" kan ju betyda att den funkar men inte mer för en del.

Sen finns det andra IR mottagare som INTE är MCE (MCE=Media Center Infrared Remote Control) och dessa använder sig av andra drivrutiner (och sen använder sig av MCE IR koderna) och det finns då 20+ olika och dom flesta är skit där drivrutiner kan sakna "hålla ner en knapp" för att scrolla heller att dom helt enkelt är slöa dvs du hinner trycka ett par gånger innan nåt händer.
Soundgraphs IMON är ett exempel på nåt som funkar ok men inte mer den har dålig räckvidd/vinkel drivrutiner som gör den ganska slö (finns dock betydligt värre) och dom är ganska dyra.

En som har förbannat bra (bästa jag varit med om) räckvidd/vinkel och riktigt snabb är USB Ultra IR-Receiver v2.0 och kan sätta på htpc med ir fjärr dock är det DIY och en stor o en mindre nackdel.
Dessa två nackdelar är drivrutinerna (IgorPlug-USB) och då den största som är det går inte att hålla ner en knapp för scroll sen att drivrutinen behöver man betala (vilket inte går längre vad jag läst) för att slippa en nag ruta (som ej går att få bort med fjärren) samt att 64bit ej funkar.
Finns dock en hack på detta kallad EZdriver (finns en för 32bit och en för 64bit) problemet med 64bit är att den inte har "driver digital signature" och man behöver använda tangentbord under boot för att skippa detta HELLER stänga av digital signature helt och hållet (vilket jag aldrig fick att funka och många andra har problem med att det funkar ett tag för att komma tillbaks/osv) både 32,64bit har docj kvar "hålla ner knapp för scroll" problemet kvar.

Trots alla dessa stora problem är det detta jag körde med i många år för att alla MCE mottagare jag hade köpt tills då var så ruttna med mottagning/vinkel.

Vad jag kört med senaste året är FLIRC som IR mottagare den är nästan lika bra som den jag körde förut när det gäller mottagning/vinkel i övrigt är den lika snabb och hålla ner knapp för scroll/upprepa funkar fin fint.
Så i och med det köpet blev jag tillslut nöjd med hur en IR fjärr funkar på en HTPC tog bara 10+ år och 15-20 olika ir mottagare (har säkert glömt bort/förträngt ett par med).
Det verka fan som tillverkarna av dom flesta IR mottagare verkar tycka att funkar det om man riktar fjärren exakt mot mottagaraen och helst under 1m ifrån så duger det, sen om det tar 2sek innan ett tryck registreras heller inte det är inget viktigt alls.

Då kommer vi till drivrutiner/mjukvara/etc!
MCE mottagarna med en MCE fjärr (heller en universal som har MCE inprogramerat) funkar direkt (om det inte är en av dom som inte är en "riktig" MCE mottagare dvs kräver drivrutiner men använder sig av MCE IR koderna sen).
MCE mottagarna funkar direkt med tex mediacenter/filebrowser/xbmc (dock kan vissa funktioner saknas) andra prg kanske inte funkar alls då MCE använder sig av tangentbords kommandon så det hänger ju på hur programet är inställt på tangentbords tryck.

Vad man behöver göra om man vill ha mer funktioner heller styra ett program som inte funkar bra/alls är att installera och använda program som tar hand om detta dessa kan då styra med andra metoder.
Finns en mängd sådana program men Girder (ej gratis och mer avancerat) och eventghost (gratis och ganska avancerat om man vill) är dom populäraste och funkar till det mesta.
Finns mängder med plugin för olika drivrutiner/mottagare/program för båda dessa.

För FLIRC så måste man använda deras egna program/drivrutin men det går att få igång eventghost med http://forum.flirc.tv/index.php?/topic/523-how-to-use-eventgh... och på liknande sätt funkar det med all säkerhet att få girder att funka med.
Men Flirc's egna program funkar så pass bra för mig att jag inte orkat/behövt använda eventghost.
En sak att tillägga är att man för bäst upplevelse med universal fjärrkontroller bör använda sig av IR koder ifrån en samsung tv heller panasonic tv (har du tex en samsung så är det ju inte direkt bra att använda sig av samsungs kod för htpc blir ju en del korsning då).
Detta för att dom använder sig av koder som är "lättlästa" (vet inte hur jag ska beskriva det bättre och lätt förståeligt) och dom flesta knapparna är använda (fler än MCE gör) och behöver man fler kan man ta nån gammal fjärr (från nåt som inte används) man har liggandes och manuellt lägga in några av dom koderna (dessa är ju på dom mindre använda knapparna).
Sen är det bara att lägga in dom tangentbords tryck/kombinationer man vill använda sig av och det går även att göra så att prg startar med en kombo som tex CTRL+ALT+Z.
Högerklicka på exe filen för programet i fråga och välj egenskaper sen klicka i "kortkomando" sen tryck på den kombo du vill ha sen fyller man i samma kombo i flirc och man kan starta programet med fjärren.

Sen kommer vi till själva fjärrkontrollen!
Där har jag använt mig av ett par olika första var ifrån en video (JA en VHS video och för er ungar där ute så är det en apparat där man använder sig av ett magnetiskt band i VHS kassetter ) funka ok men hade lite för få knappar.
Sen blev det fjärren ifrån en kiss dp-558 dvd inspelare funka riktigt bra men slets ut efter ett par år (och då hade den använts till kiss i ett par år med).

Efter det hade jag en ATI remote wonder som är en RF fjärr (dvs inte IR och det var underbar mottagning) men den slets ut efter ett par år den med (var ganska kass "mekanisk" kvalitet på fjärren där).
När den var på sista versen så började jag prova på bluetooth som tex ps/3 fjärr och wiimote MEN dessa funka oerhört kasst visst mottagning funka kanon.
Det var tex byte/laddande av batteri 1-2 gånger i veckan (för drivrutinerna till win för dessa är skit och fjärren ligger helt enkelt med bluetooth påslaget hela tiden) men det absolut värsta var slöheten oftas var det 1sek fördröjning på knapp tryck men helt plötsligt kunde det funka kanon i några minuter för att sen vara 10sek+ i fördröjning.
Inte nog med detta utan ca 50% av gångerna så buffrades knapptrycken (dvs vid lagg så visste man ALDRIG om ett tryck registrerades förrens man såg det på tv´n) JA ett par filer lyckade jag radera för att man helt enkelt inte visste vad som registrerades (hade fan mardrömmar av detta).
Längsta "lagget" jag var med om var på troligen över en minut när man tryckte och inget hände och man var så förbannad jag inte ville gå fram till HTPC (ville inte slå den i atomer och hade tbord med sladd låg på den) så satt man ju ett tag och lungade ner sig först och sen gick fram och då kunde det helt plötsligt hända saker (dvs minst en minut).

Så tänker ni då provat olika bluetooth donglar? JAPP har 6st olika här hemma ALLA har fått bra recensioner och andra har fått ps3/wiimote att funka bra med dom.
Och det är donglar som använder sig av olika bluetooth drivrutiner har provat alla olika som finns plus att det finns en jävla massa hackade/andra drivrutiner för detta.
Visst det var skillnad mellan olika donglar/drivrutiner den sista jag hade (har förträngt vilken) var i alla fall rätt konsekvent med "lagget" i och med att 95% av tiden så var det på 1sek dvs NÄR knapp trycken registrerades vilket var 50% av gångerna även här.

Behöver jag tillägga att jag använde ATI fjärren för det mesta under denna tid? detta trots att man fick trycka så pass hårt på vissa knappar att man fick ont i fingrarna men den funkade BETYDLIGT bättre i alla fall.
Dvs jag provade bluetooth under ett tag i början sen provade då och då när jag hitta ny info/drivrutin/dongel/osv och jag provade på slutet på tre olika datorer (alla stationära utan bluetooth inbyggt).
Jag fattar inte hur jag kunde hålla på så länge med denna skit? jag antar att det var för att många tyckte det funka så jävla bra?
Sen (för att utesluta moderkort/minne/donglarna/etc bekymmer) provade jag med en kompis iphone 2 (tror jag det var) och det funkade bra det var en liten fördröjning men knappt märkbar men framförallt nästintill INGA missade knapptryck tyvärr så vägrar jag att använda en pekskärm som fjärrkontroll då jag använder dom på känsla.

Under slutet "bluetooth tiden" så köpte jag på mig en SMK-Link PS3 Blu-Link Universal Remote Control som har både bluetooth och IR.
Bluetooth funkade lika ruttet med den men IR funkade bra så den har jag använt i ett par år nu trodee inte den skulle hålla så länge som den gjort då den känns som riktigt rutten kvalitet men det syns knappt att den är använd och den funkar lika bra som när den var ny.
Tills jag köpte en logitech harmony smart (dvs den med riktigt fjärrkontroll) för en månad sedan.

Köpte även et IR kitt till min popcorn c-200 (är RF orginal) för att kunna styra den med harmony smart'en med.
Tyvärr så funkar det inte riktigt lika bra med IR som med RF ibland blir det en liten fördröjning och ibland missade knapptryck detta händer både med RF och IR (och då med popcorns egna fjärr till båda) MEN med IR så händer det lite oftare och det var märkbart (särksilt när man FF/REW där det är som mest irriterande).
Så tyvärr tillbaks till RF fjärren blev det!

Smart'en i övrigt funkar riktigt bra och känslan i fjärren är helt enkelt underbar (känns som den kommer hålla i en evighet).
Det finns dock två problem det minsta är att den är så förbannat platt och sidorna är inte raka utan pekar utåt en del detta gör att den är lite "vass" att hålla i en längre tid vilket jag gör (kan sitta med en fjärr i näven i timmar) det blir i längden lite irriterande att hålla i den.
Sen det större problemet är att man kan lägga till "sekvenser" ett exempel nu vid ett knapp tryck så ska smart skicka ut ner,ner,ner,ner,ner (dvs som att du trycker ner 5 gånger) detta gör den, dock så är det en 1sek pause mellan varje "tryck" så dessa 5 "ner" tryck tar 5-6sek för smart att utföra.

JA jag är ganska kräsen när det gäller saker som knapptryckslagg och registrering av knapptrycken, varför ska tex en dator med en 2500k@4,5ghz 8gig minne behöva vara slöare med en IR fjärr än en sketen tv från 1985?
Det är jävligt irriterande att det inte finns bättre saker till HTPC marknaden (som inte är direkt liten) när det gäller fjärrkontroller/IR mottagare det som finns är ju det absolut billigaste skit som överhuvudtaget går att få tag på man får ju för fan bättre saker till en tv/stereo/reciver för 500-100:-
Enda sättet att hitta nåt bra är ju att gå till tex flirc som är en ensam kille som jobbar med detta på fritiden.

Permalänk
Medlem

Jag kör nuc och har kört liknande i ~10år.. sjukt nöjd och inga som helst planer på att byta.
Går att köra fjärr till dom oxå men jag kör idag bara tgb.

Permalänk
Medlem

Stort tack för allas kommentarer och råd. Jag har en Synology DS716+ och den borde jag kunna köra Plex servern ifrån till AppleTv'n. Enkel och snabb skärmdelning från iPhone och iPad till TV'n är viktigt så det lutar starkt år en AppleTV. Jag såg också att de hade en egen app till AppleTV'n som heter DS Video, som kör tillsammans med "Video Station" på NAS'en. Är det någon som har erfarenhet av DS Video vs. Plex ?

Permalänk
Medlem

Läste nu att "Video Station" inte är bra, så då blir frågan istället Plex eller Infuse på Synology DS716+ som spelas upp av AppleTV 4K?

Permalänk
Medlem

Har efter 8-9 år uppgraderat min gamla Asrock 252B till en Asus PN50 4500U och är väldigt nöjd med den. Asrock'en är "liten" och har funkat klockrent men börjar kännas lite "trött". Asus'en är knappt hälften så stor (11x11x5cm) och är ett litet "krutpaket". Kodi funkar perfekt att köra mot den Synology jag har och är om du frågar mig, så mycket bättre än Plex. (Hittade Asusen för 3600sek + minnen, NVME och SSD)
Fördelen med en HTPC är ju att det är en PC och går att använda till så mycket annat är att streama med, jämfört med t.ex en Apple TV. Vad gäller iPhone till PC skärmdelning, google is your friend.
Kolla lite på dessa reviews:
https://www.youtube.com/watch?v=AYkfxmQw07w&t
https://www.youtube.com/watch?v=FLdUVhCCo2c