Livsmedelsbutikernas egna varor slår ut enskilda företag

Permalänk
Medlem

Livsmedelsbutikernas egna varor slår ut enskilda företag

Sedan en lång tid tillbaka så har butiker i olika utsträckning haft egna varor, det började väl, om jag inte minns fel, med KF (Coop) och deras satsning blåvitt. Blåvitt såldes bara hos Coop, eller Konsum/Domus som det väl hette på den tiden. Tanken var; lågt pris, samma kvalitet. Blåvitt lanserades först 1979, det är verkligen länge sen nu.

Sen fortsatte det, butikskedja efter butikskedja lanserade egna märken som satsningar. Idag är det inte längre en fråga om lågt pris och samma kvalitet. Idag ser man egna märken i butiken som säljs som "premium" eller med en miljöincitament.

För några dagar sen gick Melker Chark AB ut med att man lägger ner korvfabriken i Falun efter 130 år. Dels pekar man på att man varit för dålig på att marknadsföra korven lokalt men man pekar även på att butikens egna varor gjort det svårt att sälja korv i hela Sverige. [Länk]

I slutet av förra året så påbörjade DN en serie där man granskar butikerna och deras egna varor, där lyftes bland annat "Ewalies Fröknäckebröd" fram. Grundaren menar att hon blev utkonkurrerad av ICA som valde att kopiera hennes koncept, samma bageri, samma recept och att knäckebrödet fick en bättre placering på i butikerna, vilket gjorde att hon fick lägga ner sitt företag. [Länk bakom betalvägg]

Vad hände med Blåvitt då? Jo, när Coop Norden bildades i samarbete med motsvarigheterna i Danmark och Norge så valde man att göra om blåvitt till Coop X-tra. Det varumärket finns än idag, åtminstone på de större KF-ägda butikerna i Sverige.

Är det här ett problem för enskilda aktörer idag? Hur stort är problemet med butikernas egna varor? Hur tror du att det påverkar det oss konsumenter, på kort sikt och på längre sikt? Är konkurrensen bra för vår ekonomi eller kan den leda till att konkurrensen minskar på sikt?

Berätta vad du tycker och tänker!

Permalänk
Medlem

Jag personligen köper det som är mest prisvärt oftast. Vissa grejer är det skillnad på kvalitet såklart men en hel del av tex Ica basic, Coops egna märken samt City Gross egna märken är basicly same same different name. Då betalar jag hellre mindre. Men vissa saker som smakar helt olika är det originalet som gäller.
Jag tänker inte våga mig på att kill-gissa på hur det påverkar på kort och längre sikt etc som du nämner.

Edit: Svenskt > utländskt kött är också viktigt.

Permalänk
Snusfri

Väldigt sällan jag köper butikernas egna varor.
Köper lokalproducerat så långt det är möjligt.

Vill stödja de lokala producenterna så att de finns kvar.

Permalänk
Medlem

Jag väljer alltid i första hand svenskt(om livsmedel).

I andra hand kommer smaken(om livsmedel).

Och till slut kommer priset(per kilogram eller liter).

Märket har jag ingen värdering kring.

T.ex. så kan det skilja en hel krona per kg vetemjöl mellan Willys och Coop samma dag trots att det ser ut som samma förpackning(alltså pappret, inte trycket) och typsnittet samt placeringen utav bäst-före datum är exakt samma och placerad på exakt samma plats vilket intalar mig att det är exakt samma produkt inuti. Har t.ex. inte provat Kungsörnens vetemjöl just för att dom är dyrare än Coop/Willys.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Veni:

T.ex. så kan det skilja en hel krona per kg vetemjöl mellan Willys och Coop samma dag trots att det ser ut som samma förpackning(alltså pappret, inte trycket) och typsnittet samt placeringen utav bäst-före datum är exakt samma och placerad på exakt samma plats vilket intalar mig att det är exakt samma produkt inuti. Har t.ex. inte provat Kungsörnens vetemjöl just för att dom är dyrare än Coop/Willys.

Vet inte hur det är med just det mjölet men i många fall är det precis så det fungerar, en tillverkare kör med olika förpackning beroende på kund. Däremot kan man inte vara säker bara pga det, olika tillverkare kan köpa in likadana packmaskiner

Permalänk
Medlem

Givetvis kan ICA eller Coop köpa in produkten mycket billigare från ett eget bageri och innehållsdeklarationen står på förpackningen. Men lite kunskap om kemi och bakning inom fabrikstillverkning så är det inga problem att efterlikna eller helt enkelt kopiera ett recept och sen göra det billigare.
Jag försöker att köpa svenska varor så långt det går men ibland undrar man varför det ska vara såååå mycket dyrare. Fläskfilé är väl ett praktexempel, dans eller tysk fläskfilé mellan 49 - 79 kr/g och den svenska oftast runt 149 kr/kg. Vill man ha en Restaurangfilé som är lite större och enligt vad jag hittat är en fläskfilé men från suggan så kostar det 169 - 179 kr/kg. Jag köper ändå den svenska ska tilläggas men tycker prisskillnaden är lite väl stor. Vår djurvård är kanske bättre med mindre antibiotikaanvändning osv men en del av detta borde vägas upp av kortare transporter och bättre för miljön. Danskarna har dessutom högre lön än vad vi i Sverige har då jag jobbar på ett dansk/svenskt bolag.
Samma gäller oxfilé där den Brasilianska kan kosta 199 kr och den svenska 299 kr på extrapris och normalt 449 kr/kg.

Vissa varor köper jag Ica basic där jag helt enkelt inte kan känna någon skillnad men många gånger är originalet mycket bättre och då betalar jag gladligen de extra kronorna för det. Jag vill äta gott och inte bara bukfylla även om det blir så också ibland.

Tyvärr ser många givetvis till priset när man handlar och alla har inte råd att köpa korv där kilopriset ligger på 80 kr när du kan köpa falukorv för 29 kr. Skillnaden är givetvis innehållet och mängden företaget säljer.
För 10 år sen så pratade alla om att Willys skulle vara så billigt så när det öppnade i orten så testade jag och sambon att åka dit för att verkligen kolla hur det var. Vi handlade och absolut så var priserna bra men vilken smörja man fick, det var mer skal i riset än vad det var ris och mycket annat. Kvalitén var helt enkelt riktigt illa och efter det så har jag inte gått in till Willys igen, de kanske har blivit bättre men jag betalar hellre ett högre pris och kan köpa bra produkter.

Nu märker man att många fabrikörer istället för att höja priserna på sin produkt minskar förpackningen till samma pris. Du får alltså mindre produkt men till samma pris, ex. santa maria gjorde om sina glasburkar med några gram mindre innehåll och pipen blev värdelös och det var ramaskri. De stora chipstillverkarna har minskat sina förpackningar till 275g istället för 300g som tidigare, samma pris. En del av juicetillverkarna har nu 1,75 l eller 1,5 l i sina förpackningar istället för tidigare 2 l och det finns säkerligen många fler produkter där samma sak skett.

Jag handlar till 98% på Ica Maxi ska tilläggas då den affären är trevligast, inte så långt att åka och har bra utbud där jag bor plus att man nu är så van så man hittar det mesta i den. Veckohandlar alltid så en tripp i veckan räcker.

Permalänk
Medlem

Melker började köra med utländskt kött i flera produkter vilket i min mening är en större anledning till att man gick under snarare än att de själva försöker skylla på ICAs egna varor.

Ja Ica har en egen falukorv, med svenskt kött och märkningen "från sverige". Detta saknade Melkers då den innehåller även bla tyskt kött. Då blev valet enkelt för mig, inte nödvändigtvis för att Icas var billigare utan också för att den bara innehöll svenskt kött.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

olika tillverkare kan köpa in likadana packmaskiner

Sant .

Dock så märker jag skillnaden mellan svensk skinka och tysk skinka. Råkade en gång på Willys bara titta på kilopriset och glömde ursprungsmärkningen . Har sedan dess aldrig tagit fel.

Permalänk
Medlem

Känns vid det här laget som något som var oundvikligt, precis som allt annat här i världen så tar megaföretagen över, folk förlorar sina jobb och samhället försöker anpassa sig.

Tragiskt men undrar hur mycket man verkligen kan göra.

Enda jag gör själv för att hjälpa till är väl att köpa lokalproducerad honung, kött och ost vid högtider som jul.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Vår djurvård är kanske bättre med mindre antibiotikaanvändning osv men en del av detta borde vägas upp av kortare transporter och bättre för miljön.

Priset på svensk fläskfilé är inte högt utan priset på den danska är extremt lågt på grund av en fruktansvärd djurhållning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baltzar:

Priset på svensk fläskfilé är inte högt utan priset på den danska är extremt lågt på grund av en fruktansvärd djurhållning.

Så kan det absolut vara. Jag tycker bara att våra svenska politiker som alltid pratar så fint om lokalproducerat, miljö, ta bort långa transporter och antibiotikaresistens borde subventionera de svenska matleverantörerna ännu mera så vår befolkning faktiskt har råd att köpa den svenska maten och på det sättet få våra bönder att faktiskt få betalt för sitt kött. Jag har råd att betala de extra kronorna men det finns många som absolut inte har det och säkerligen skulle välja svenskt om priset inte var det dubbla.

Samma borde givetvis gälla våra grönsaker och liknande. Varför måste en svensk tomat kosta 39 kr/kg när man kan köpa en holländsk för 29 kr/kg.

Jag vet inte om det redan nu subventioneras på något sätt men skulle i så fall behövas mer. Du kan alltid söka EU stöd vet jag men det handlar mer om annat tror jag. Jag är ju inte bonde själv som ni säkert förstår mer än på farming simulator men det är lite annat.

Permalänk
Medlem

Om Svenska tomatodlare är så dåliga på att producera tomater att Holländska är billigare, trots frakt, bör inte svenska tomatodlare odla tomater.

Det danska grisköttet är en annan fråga dock, det har med djurens hälsa att göra. Vi borde inte köpa dansk gris.

Jag köper närapå aldrig butikernas egna märken. Om det står mellan Felix och Ica är det skit samma dock.

Permalänk
Medlem

Försöker att undvika butikernas märken, är det nån krona i skillnad då blir det annat än butiksmärket. De må vara prisvärda nu, men när oberoende producenter slås ut och det inte finns många alternativ kvar kommer kedjorna att börja mjölka kunderna ordentligt.

Permalänk
Skribent
Skrivet av Ernesto:

Om Svenska tomatodlare är så dåliga på att producera tomater att Holländska är billigare, trots frakt, bör inte svenska tomatodlare odla tomater.

Med tre timmar solsken om året blir det inga höjdartomater i Sverige. Holländarna har det inte så fett ställt på solfronten heller, men de odlar sina tomater i vattenpölar bara för att de kan – och båda smakar och har färg därefter.

För att vara on topic: jag köper det som är bra och är märkesagnostisk. Barillas pastasåser är exempelvis hemska, Coops egna är betydligt bättre (om än kanske inte bäst). ICA och Axfood (Garant) har skakat fram seriöst bra korvar på senare år, ofta tyska, medan svenska korvtillverkares försök är rent ut sagt dåliga.

När det kommer till mejerivaror är ju bondelobbyn såpass stark att allt kommer från samma ställe oavsett, så där är det mindre viktigt vad som står på paketet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ernesto:

Om Svenska tomatodlare är så dåliga på att producera tomater att Holländska är billigare, trots frakt, bör inte svenska tomatodlare odla tomater.

Du kan inte jämföra en odling i Nederländerna med en svensk odling. Allt där är extremt. Återigen är det de svenska tomaterna som bör ses som riktmärke gällande pris, kvalitet och tillgänglighet. Med det sagt så är livsmedelsimport i sig inget negativt då det exempelvis kan jämna ut skillnader i tillgänglighet sett över året.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baltzar:

Du kan inte jämföra en odling i Nederländerna med en svensk odling. Allt där är extremt. Återigen är det de svenska tomaterna som bör ses som riktmärke gällande pris, kvalitet och tillgänglighet. Med det sagt så är livsmedelsimport i sig inget negativt då det exempelvis kan jämna ut skillnader i tillgänglighet sett över året.

Båda länderna odlar tomater i växthus, klart du kan jämföra dem? Nederländerna gör det i större skala, de är världens största exportör för en del grönsaker. Det leder till billigare produkter, inga konstigheter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baltzar:

Du kan inte jämföra en odling i Nederländerna med en svensk odling. Allt där är extremt. Återigen är det de svenska tomaterna som bör ses som riktmärke gällande pris, kvalitet och tillgänglighet. Med det sagt så är livsmedelsimport i sig inget negativt då det exempelvis kan jämna ut skillnader i tillgänglighet sett över året.

Visst kan man jämföra dem. Svenska tomater håller ju om möjligt än lägre kvalitet än nederländska. Jag köper inte superofta färska tomater eftersom bara italienska eller spanska håller måttet och jag gillar inte att man fraktar grönsaker över en kontinent. Tycker vi klarar oss utan färska tomater och ananas etc. Ibland ja, men exotiskt grönt borde man köra sällan, däri räknar jag tomater

Permalänk
Medlem

Undviker alltid butikens eget märke i den mån det går och inte påverkar slutresultatet för mycket. Det finns undantag då butiksmärket är märkbart bättre; till exempel är Icas falukorv och rårörda lingon mycket bättre än de dyrare alternativen från Scan och Felix. Men i mejeriavdelningen är det bara att plocka på sig vad som helst som inte är Icas egna.

Permalänk
Medlem

Under pandemin tvingades jag köpa dyrare krossade tomater än de jag brukar köpa (hemköps egna). Hemköps egna märke innehåller 60% tomater, resten är vatten. Det jag köpte istället var muttis krossade tomater, och den innehöll 99%tomater, och fan vilken skillnad det var när man öppnade burken! Aldrig mer lågprisvarianten av något.

Permalänk
Medlem

Köper sällan butikens varumärken men ibland är det vad som finns och i vissa fall är det ju bra grejer.

Till exempel: Sonen gillar köttbullar så det är bra att ha några redo i kylen eller frysen om han vägrar den vanliga maten, och Garants köttbullar är både billigare och godare än Scans. Vill man ha en salsa verde utan att åka till en väldigt välsorterad butik eller någon specialist så är det ju Icas egna som gäller. Den är inte super men funkar. Garants chipotle en adobo är ganska bra, och är också en av få som finns lättillgänglig för mig. Det är inte alltid jag har tid att åka förbi Extreme Food även om den ligger hyfsat nära.

För många saker är dock butikernas märken märkbart sämre än alternativen. Garants krossade tomater har vunnit flera smaktester exempelvis men de är ju inte i närheten av typ Mutti, Petti eller för den delen Kung Markatta. Och prisskillnaden är ju försumbar.

Däremot är det riktigt dåligt när de använder sin makt till att konkurrera ut mindre eller mer lokala tillverkare. Icas krav på att leverantörer ska finansiera deras reklam och liknande känns inte ok heller. Ica i allmänhet är ju sjukt dominerande så jag försöker handla på Hemköp/Axfood istället. De hade säkert varit lika kassa om de hade varit dominerande, men nu är de inte det så då känns det lite bättre.

Permalänk
Medlem

Något som inte nämns i tråden är hur EMV har räddat väldigt många producenter. Saken är att sälja ut sin produkt till en butikskoncern eliminerar behovet att behöva marknadsföra produkten, det tar butikskoncernen hand om därav trots prispressandet som pågår så får producenten hyfsat betalt för sitt samarbete. Sen även hur EMV ser till att de kända varumärkena inte spårar ur i sin prissättning till slutkund.

Men precis som diskussioner om GMO så finns det både bra och dåliga sidor gällande EMV. Det är väldigt svårt för en ny producent att äntra den svenska marknaden, man måste helt enkelt satsa lokalt och sälja sin själ tidigt enbart för popularitet vilket kommer fördröja den första riktiga vinstsiffran vid årsslut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xtQ:

Sen fortsatte det, butikskedja efter butikskedja lanserade egna märken som satsningar. Idag är det inte längre en fråga om lågt pris och samma kvalitet. Idag ser man egna märken i butiken som säljs som "premium" eller med en miljöincitament.

Öh? Vem exakt ser deras egna märken som "premium"? Tvärtom ser jag, och alla andra jag kan tänka mig att fråga, deras egna märken fortfarande som det mest budgetiga av budgetvaror. Speciellt om vi pratar COOP X-tra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Öh? Vem exakt ser deras egna märken som "premium"? Tvärtom ser jag, och alla andra jag kan tänka mig att fråga, deras egna märken fortfarande som det mest budgetiga av budgetvaror. Speciellt om vi pratar COOP X-tra.

Ica har väl tre nivåer på sina egna produkter exempelvis: Ica Basic - budget, Ica - "vanligt" men ändå aningen budget, Ica Selection - "premium". Ica selection har en del riktigt bra produkter faktiskt.

Edit: Missade ett par nivåer till: Ica Gott liv - hälsomedvetna produkter, och Ica I love Eco - Eko.

Edit två: De har ju ännu fler: Ica skona - miljö och "milt" så parfymfritt typ.

Permalänk
Medlem

Har hört skräckexempel från inblandade på hur upphandling och kontraktering sker med dessa märken. Det är ingen vacker saga. Producenterna går ofta back på dessa kontrakt och kan "när som helst" bli av med det.

Själv är jag intresserad av mat och märker oftast skillnad så undviker så långt jag kan då dessa märken i princip alltid är av lägre kvalitet. Dessutom svårt eller omöjligt att få överblick varifrån maten faktiskt kommer ifrån. Vi borde skala ner och gå mer lokalt istället för tvärtom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Ica har väl tre nivåer på sina egna produkter exempelvis: Ica Basic - budget, Ica - "vanligt" men ändå aningen budget, Ica Selection - "premium". Ica selection har en del riktigt bra produkter faktiskt.

Edit: Missade ett par nivåer till: Ica Gott liv - hälsomedvetna produkter, och Ica I love Eco - Eko.

Edit två: De har ju ännu fler: Ica skona - miljö och "milt" så parfymfritt typ.

Huruvida de har bra produkter eller inte blir ju irrelevant i frågan hur man ser på produkterna gällande budget vs premium. I mina ögon är "ICA Selection" fortfarande budget - det bästa av budget. Så ser jag och de flesta i min närhet på deras produkter.

Sedan innebär det inte att budget i sig är dåliga produkter - deras ICA Basic gouda ost är godare än vilken Arla-ost som helst, t.ex.

Resterande delar som hälsa, eco, miljö etc. är också tämligen relevant i diskussionen "ser man ICA's produkter som budget eller premium".

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Huruvida de har bra produkter eller inte blir ju irrelevant i frågan hur man ser på produkterna gällande budget vs premium. I mina ögon är "ICA Selection" fortfarande budget - det bästa av budget. Så ser jag och de flesta i min närhet på deras produkter.

Sedan innebär det inte att budget i sig är dåliga produkter - deras ICA Basic gouda ost är godare än vilken Arla-ost som helst, t.ex.

Resterande delar som hälsa, eco, miljö etc. är också tämligen relevant i diskussionen "ser man ICA's produkter som budget eller premium".

Jo det är ju ett problem för kedjorna att deras egna grejer alltid ses som budget. Ica Selection är ju bra mycket bättre än Ica Basic och ungefär i nivå med andra premiumprodukter, sen är det klart att det alltid finns "finare" produkter men det gäller ju alla produkter liksom. Sen är det inte alltid så förstås, jag jobbade lite med KappAhls lansering av deras premiummärke Hampton Republic exempelvis och de kläderna är ju ungefär som alla andra kläder från kedjan, även om utseendet försöker vara mer premium (eller snobbigt).

Permalänk
Medlem

Själv tar jag avstånd till att köpa egna märke som ICA har, varför dom kan ha låga priser beror på att dom slippar alla mellan händer som tar en kostnad för det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tjodd:

Har hört skräckexempel från inblandade på hur upphandling och kontraktering sker med dessa märken. Det är ingen vacker saga. Producenterna går ofta back på dessa kontrakt och kan "när som helst" bli av med det.

Själv är jag intresserad av mat och märker oftast skillnad så undviker så långt jag kan då dessa märken i princip alltid är av lägre kvalitet. Dessutom svårt eller omöjligt att få överblick varifrån maten faktiskt kommer ifrån. Vi borde skala ner och gå mer lokalt istället för tvärtom.

Låter inte helt logiskt. Varför skulle en procent välja kontrakt som försätter dom i konkurs? Inget företag skulle överleva särskilt länge med konstant förlust.

Håller absolut inte med om att det alltid är lägre kvalitet, såvida du inte köper budgetvarianten som ica basic till exempel.

Skrivet av superegg:

Själv tar jag avstånd till att köpa egna märke som ICA har, varför dom kan ha låga priser beror på att dom slippar alla mellan händer som tar en kostnad för det.

Vad är det negativa i att eliminera onödiga mellanhänder?

..hade du klagat på kvalitén hade det varit mer rimligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SprengdPanda:

Låter inte helt logiskt. Varför skulle en procent välja kontrakt som försätter dom i konkurs? Inget företag skulle överleva särskilt länge med konstant förlust.

Precis, men om det är en stor producent så kan man hålla igång verksamheten och förhoppningsvis tjäna pengar på sina egna märken, eller från andra kontrakt. Det är inte alltid rak förtjänst är det viktigaste i kapitalism, märkligt nog.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SprengdPanda:

Låter inte helt logiskt. Varför skulle en procent välja kontrakt som försätter dom i konkurs? Inget företag skulle överleva särskilt länge med konstant förlust.

Håller absolut inte med om att det alltid är lägre kvalitet, såvida du inte köper budgetvarianten som ica basic till exempel.

Vad är det negativa i att eliminera onödiga mellanhänder?

..hade du klagat på kvalitén hade det varit mer rimligt.

Skriv inte att det var något negativt, att varan skickas från tillverkare till ett lager och sen till ett grossist och sen till ett centrallager, det ICA gör att dom tillverka det och sen skicka det till ett lager eller till deras centrallager på en gång och då spara dom pengar på det som gör att dom kan sänkta sina priser på sina varor.

Själva poängen var att tillverkare inte kan skänka sina priser hur mycket om vill då dom har utgifter, medans ICA spara in pengar och kan ha låga priser som gör att andras tillverkare inte kan möta det.

Eller har jag fel?