Problem med VFIO (gpu passthrough)

Permalänk
Medlem

Problem med VFIO (gpu passthrough)

Tjena SWEC!

litet stort problem, har fått ett grafikkort av polaren och tänkte att jag sätter igång med att börja med passthrough för att kunna spela v/a spel på en windows vm.

får detta problem just nu när jag försöker skapa min VM

"Please ensure all devices within the iommu_group are bound to their vfio bus driver."

Googlat och sökt men kommer ingen vart :/

IOMMU är igång.
VFIO är igång på GPU och tillhörande ljudkort.
modinfo vfio-pci ger mig detta, kan detta ha något med problemet att göra?

parm: disable_vga:Disable VGA resource access through vfio-pci (bool)

Distro är Arch!

är det något jag glömt?

(full fel log)

Unable to complete install: 'internal error: qemu unexpectedly closed the monitor: 2021-01-25T07:30:19.586753Z qemu-system-x86_64: warning: This feature depends on other features that were not requested: CPUID.8000000AH:EDX.npt [bit 0] 2021-01-25T07:30:19.586759Z qemu-system-x86_64: warning: This feature depends on other features that were not requested: CPUID.8000000AH:EDX.nrip-save [bit 3] 2021-01-25T07:30:19.587251Z qemu-system-x86_64: warning: This feature depends on other features that were not requested: CPUID.8000000AH:EDX.npt [bit 0] 2021-01-25T07:30:19.587258Z qemu-system-x86_64: warning: This feature depends on other features that were not requested: CPUID.8000000AH:EDX.nrip-save [bit 3] 2021-01-25T07:30:19.638342Z qemu-system-x86_64: -device vfio-pci,host=0000:01:00.0,id=hostdev0,bus=pci.0,addr=0x8: vfio 0000:01:00.0: group 0 is not viable Please ensure all devices within the iommu_group are bound to their vfio bus driver.' Traceback (most recent call last): File "/usr/share/virt-manager/virtManager/asyncjob.py", line 65, in cb_wrapper callback(asyncjob, *args, **kwargs) File "/usr/share/virt-manager/virtManager/createvm.py", line 2001, in _do_async_install installer.start_install(guest, meter=meter) File "/usr/share/virt-manager/virtinst/install/installer.py", line 701, in start_install domain = self._create_guest( File "/usr/share/virt-manager/virtinst/install/installer.py", line 649, in _create_guest domain = self.conn.createXML(install_xml or final_xml, 0) File "/usr/lib/python3.9/site-packages/libvirt.py", line 4035, in createXML if ret is None:raise libvirtError('virDomainCreateXML() failed', conn=self) libvirt.libvirtError: internal error: qemu unexpectedly closed the monitor: 2021-01-25T07:30:19.586753Z qemu-system-x86_64: warning: This feature depends on other features that were not requested: CPUID.8000000AH:EDX.npt [bit 0] 2021-01-25T07:30:19.586759Z qemu-system-x86_64: warning: This feature depends on other features that were not requested: CPUID.8000000AH:EDX.nrip-save [bit 3] 2021-01-25T07:30:19.587251Z qemu-system-x86_64: warning: This feature depends on other features that were not requested: CPUID.8000000AH:EDX.npt [bit 0] 2021-01-25T07:30:19.587258Z qemu-system-x86_64: warning: This feature depends on other features that were not requested: CPUID.8000000AH:EDX.nrip-save [bit 3] 2021-01-25T07:30:19.638342Z qemu-system-x86_64: -device vfio-pci,host=0000:01:00.0,id=hostdev0,bus=pci.0,addr=0x8: vfio 0000:01:00.0: group 0 is not viable Please ensure all devices within the iommu_group are bound to their vfio bus driver.

Edit:
Ska pröva stänga av secure boot, får se ifall det är vad som strular.
Var inte det :/

lspci som visar vfio

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GP106 [GeForce GTX 1060 6GB] [10de:1c03] (rev a1) Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device [1462:8c94] Kernel driver in use: vfio-pci Kernel modules: nouveau

01:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation GP106 High Definition Audio Controller [10de:10f1] (rev a1) Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device [1462:8c94] Kernel driver in use: vfio-pci Kernel modules: snd_hda_intel

edit2:
Tror IOMMU felar...

löpande edits nedan:

[ 0.765012] pci 0000:00:00.2: AMD-Vi: Unable to read/write to IOMMU perf counter. [ 0.765982] pci 0000:00:00.2: AMD-Vi: Found IOMMU cap 0x40 [ 2.891819] AMD-Vi: AMD IOMMUv2 driver by Joerg Roedel <jroedel@suse.de>

börjat leka med iommu= parametern, soft gav mig detta.. :S

[ 2.725647] AMD-Vi: AMD IOMMUv2 functionality not available on this system

får lägga detta på hyllan ett tag tills jag hittat eventuella fel som kan ligga bakom detta.

edit:
läser detta nu får se vad som kan komma att ändras
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=231&t=212692&sta...

Permalänk
Medlem

Vad har du för hårdvara? AMD Ryzen? Vilken generation? Har du senaste bios för ditt moderkort? AMD släppte lite AGESA-versioner för något år sen som pajade GPU passthrough fullständigt, men bör vara åtgärdat i senare versioner av BIOS för alla moderkort. (Får vi hoppas).

Grafikkortet ligger i sin egna IOMMU-grupp? Grafikkortet råkar inte dela iommu-grupp med något annat?
Du har aktiverat iommu ordentligt (inte bara i bios).
Om du kör grub, kolla så följande finns med för denna rad i /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet intel_iommu=on" (amd_iommu=on för AMD)

Och även uppdaterat grub efter ändringen med "update-grub".
Det här har du säkert gjort, men kan ändå vara bra att dubbelkolla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=fredrik=-:

Vad har du för hårdvara? AMD Ryzen? Vilken generation? Har du senaste bios för ditt moderkort? AMD släppte lite AGESA-versioner för något år sen som pajade GPU passthrough fullständigt, men bör vara åtgärdat i senare versioner av BIOS för alla moderkort. (Får vi hoppas).

Grafikkortet ligger i sin egna IOMMU-grupp? Grafikkortet råkar inte dela iommu-grupp med något annat?
Du har aktiverat iommu ordentligt (inte bara i bios).
Om du kör grub, kolla så följande finns med för denna rad i /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet intel_iommu=on" (amd_iommu=on för AMD)

Och även uppdaterat grub efter ändringen med "update-grub".
Det här har du säkert gjort, men kan ändå vara bra att dubbelkolla.

Tjena,

Ja jag har gjort det mesta - dual bootar just nu men vill gå över helt till linux som hs, jag har dock en väldigt konstig blandning av hårdvara vilket kan vara vad som sätter stop för mig, ska köpa ny cpu om ett tag men detta är ju såpass bra iom att den har en integrerad video krets.

grafikkortet är gtx 1060

Har en ryzen 3200G med ett b550 mobo :/ grafikkortet sitter i sin egna iommu grupp med tillhörande ljudkort - vet inte om det är där det kanske felar? att ljudet sitter på samma grupp som video? Har du nån erfarenhet kring det? eller ifall det helt enkelt kan vara min cpu som inte riktigt är ämnad för detta?
allt i bios/efi ser ut som det ska - detsamma gäller grub

har även senaste firmware på både mb och gpu :/