100% disk utilization när jag spelar

Permalänk
Medlem

100% disk utilization när jag spelar

På senare tid så misstänker jag att min Intel 660p M2 disk börjat må dåligt. När jag spelar exempelvis FH4 som i praktiken försöker läsa 10mb/s under hela spelet, såg går min disk upp till 100%. I vissa sekvenser så kan spelet lagga, och det verkar vara relaterat till disken.

Vad skulle detta kunna bero på? Disk temp ligger mellan 75-80 grader, kanske för mycket? Men det är inget mot min Samsung M2 på över 90 grader...

Intel disken som strular sitter på moderkortets baksida, så inklämd mellan CPU och GPU i min Ghost S1, i praktiken utan något luftflöde.

Visa signatur

AMD Ryzen 7900 | 64 GB | RTX 4070 FE | Phanteks Evolv Shift XT

Permalänk
Hedersmedlem

1. Hur full är din 660p?
2. Uppstår samma problem om du lägger FH4 (vad är det för spel?) på din Samsung M.2?

Kan vara så att din 660p är mitt uppe i en operation där den fått slut på sitt SLC-cache och behöver lasta om grejerna in till QLC, så en grej som kan lösa det kan vara bara att låta datorn stå på ett tag för att din 660p ska få chansen att jobba klart med sitt underhåll.

Permalänk
Medlem

Disken har 300GB ledigt (av 2TB), och jag har bara spel på den disken - så det skrivs inte speciellt mkt, mer än vid uppdateringar av spel. Brukar har datorn igång på nätterna, så det borde funnits mycket tid att tugga eventuell underhåll på disken.

Har även hänt 2ggr (vad jag noterat) att steam choke'at vid nerladdning av ett spel - menar då att disken jobbar 100% och nerladdningen har indirekt pausats. Då har jag bara haft en webbläsare igång förutom steam.

Jag är medveten om att 660p och QLC inte optimalt (iaf inte för skrivningar), men jag tänkte att den skulle duga som speldisk.

Visa signatur

AMD Ryzen 7900 | 64 GB | RTX 4070 FE | Phanteks Evolv Shift XT

Permalänk
Inaktiv

@tsint
Jag noterar att taskmanager rapporterar över 12ms accesstid, det är inte normalt för SSD iallafall i min erfarenhet. Kan tänkas att något är vajsing med din disk hårdvarumässigt. Att disken rapporterar 100% aktiv tid vid 10MB överföringshastighet (och 12ms accesstid) är HDD-siffror från slutet av 1990-talet typ.

Om jag gör ett enkelt test, som att verifiera Steam-installationen på något spel jag har inlagt så får jag typ 13-14% aktiv tid och cirkus 360-370MB/s och 0.8ms på min Optane SSD, och något lägre överföringshastighet överlag på min Samsung 960Evo, men i övrigt ungefär samma siffror. Obs, gäller spel med stora datafiler; är det mycket småfnassel ger det också lägre siffror...

Skulle kanske vara läge att köra diskkontroll på din SSD, och kanske backupa den, rensa helt ren, och sedan köra lite prestandatest och diagnostikverktyg på den.