Permalänk
Medlem

Blåskärm criticical process died

Ena kusinen byggde dator i helgen. Efter bygget är det blåskärm med critical process died som uppstår gång på gång efter några minuter efter start.

Jag har själv inte försökt hjälpa honom ännu men såg på hans inköpslista att RAM minnet ej stödde moderkortet han köpte. Han har intel system men RAM minnet var främst för AMD.

Kan det orsaka blåskärmen?

Permalänk
Medlem

Jag skulle pröva att installera om windows först för att se om någon fil blev korrupt under installationen. Jag har svårt att tro att minnet skulle orsaka detta av den anledningen, men minnet kan ju vara trasigt ? Kanske bra att köra en memtest eller liknande för att utesluta det. Kör minnena i låg hastighet också för att säkerställa att det inte är bekymmer där. T ex 2400 mhz eller liknande.

Permalänk
Medlem

Följande komponenter

https://www.inet.se/produkt/1903192/asus-prime-z490-p
https://www.inet.se/produkt/5303123/intel-core-i5-10600k-4-1-...
https://www.inet.se/produkt/5301172/corsair-16gb-2x8gb-ddr4-2...

Resulterar efter en stund i blåskärm. Jag ber ägaren om att köpa ett annat par RAM minnen som står på moderkortets QVL lista men istället inhandlades detta par.

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/h...

Felet kvarstår och jag försöker kolla vad som kan vara fel.
Windows har ominstallerats och bootats från en 3,5tums samt ominstallerats till en ny ssd. Samma problem kvarstår med att datorn segar ner efter 5-10 min. Letar efter cache, fryser sig och därefter blåskärm. Jag har lyckats framkalla felet genom tex att öppna många internetflikar och få datorn att ladda.

Kört ca 10 min Prime95 utan problem.

Nollställer jag minnet så kan jag få datorn att fungera lite längre.

Har prövat att sänka hastighet på minnen men då datorägaren ej ägde något usb minne så kunde jag ej köra Memtest men då samma fel uppstår på 2 olika RAM minnen så är min slutsats att antingen fungerar inte RAM stickorna som är inköpta till valt moderkort eller så är det något vajsing med moderkortet. Magkänslan säger att datorn inte matar fram minne som då tar slut vilket orsakar blåskärmen.

Tankar?

Nästa steg hade varit för mig att börja om på ruta ett. Har bett ägaren att vid tillfälle köra Memtest.

Permalänk
Medlem

Låter som en memory leak ? Vilken browser ? Klart skumt fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daniel75:

Låter som en memory leak ? Vilken browser ? Klart skumt fel.

Körde i Edge

Permalänk
Medlem

Tips på åtgärder någon innan man skickar tillbaka moderkort?