Underklockar processorn, får 1,7V i VCORE

Permalänk
Medlem

Underklockar processorn, får 1,7V i VCORE

Hej!

Sitter här och försöker underklocka min cpu via vcore men jag lyckas bara öka vcore an någon anledning.
Testade först manuell vcore 1.25v men i windows får jag 1.36v.
Då testade jag adoptive vcore, 1.2v (står 1.2v totalt) men i windows fick jag 1.7v och cpu temp gick till 60c idle.
Vad gör jag för fel?

Rubrik förtydligad /Mod
Permalänk
Medlem

Hur mäter du vcore? Vilken mjukvara? Vilket moderkort?

Känns som att det saknas mycket variablar.

Har du mätpuntker på moderkort så prova med multimeter för att se till att det inte bara är mätarfel i mjukvara.

Permalänk
Medlem

Mycket möjligt att du har varit och ändrat i din Load Line Calibration (LLC)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zeedarn:

Hur mäter du vcore? Vilken mjukvara? Vilket moderkort?

Känns som att det saknas mycket variablar.

Har du mätpuntker på moderkort så prova med multimeter för att se till att det inte bara är mätarfel i mjukvara.

Cpu-z har alltid visat rätt vcore för mig. Och det var garanterat rätt då idle temp låg på 60c!!
Testade att stänga av VID support men då bootar inte ens datorn även vid låg klock frekvens, så jag förmodar att detta sätter vcore för lågt i stället typ 1.0v.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Injen:

Mycket möjligt att du har varit och ändrat i din Load Line Calibration (LLC)

Jag testade med llc 4, men även stock. Men att adoptivte vcore skulle gå från 1.2v (bios) till 1.7v pga LLC är inte troligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av asus574:

Jag testade med llc 4, men även stock. Men att adoptivte vcore skulle gå från 1.2v (bios) till 1.7v pga LLC är inte troligt.

Självklart är det troligt. Här läst en massvis trådar genom åren sedan 2010 ish om liknande problem som mer eller mindre är en bug.
Bäst vore att köra en CMOS och testa igen

Permalänk
Medlem

När du gör en sådan här tråd så börja med vad du har för hårdvara tack. Det hjälper dig att få svar.

Skriv det och nollställ din bios helt.

Permalänk
Medlem

Problemet löst efter bios update. Kunde knappt tro det då det redan var relativt nytt bios från början, och jag läste alla "fixar" som gjorts på det senaste bios och det var inga viktiga ändringar som gjorts, typ bara stöd for gen 11.
Hoppas inte mitt chip blev grillat efter den där 1.7v rundan. Men jag kan inte hållas till ansvar när det tydligt stod "total adoptive vcore is 1.2v".

Edit: jag gjorde ett antal "optimize default" innan jag flashade det senaste bios så det är inte det som var problemet

Permalänk
Medlem

Jag låg 2 bios efter, eller bara 1 om man inte är sugen på att flasha beta.
Min bios var Version 0901

Version 2004 Betaversion
2021/01/15 8.81 MBytes
ROG STRIX Z490-F GAMING BIOS 2004
-Support 11th Gen Intel® Core™ Processors
- improve ReSizable BAR compatibility for NVIDIA RTX30 series graphics cards

Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (SZ490F.CAP) using BIOSRenamer.

Version 1003
2020/12/23 6.38 MBytes
ROG STRIX Z490-F GAMING BIOS 1003
1. Add a Re-Size BAR Support option to enhance GPU performance
2. Improve system performance

Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (SZ490F.CAP) using BIOSRenamer.

https://rog.asus.com/se/motherboards/rog-strix/rog-strix-z490...

Permalänk
Medlem

Pratade för tidigt, det måste vara något fel på min cpu..

Har testat 1.2v till 1.3v manuell vcore men det är exakt samma i windows 1.13v load, har även testat LLC från 2 till 6 men exakt samma vcore ändå. Jag testade 5.1ghz och då är load 1.13v som jag skrev ovan, men kör jag 5.2ghz då får jag 1.35v i load oavsätt om jag kör 1.2v i bios, med låg LLC på 2.

Men det som är ännu konstigare, kör jag ett stresstest i cpu-z (helt stock i bios) så ligger jag på 200w enbart på cpu och cpun ligger konstant på 4.9ghz.
Det som är helt fel är att det spelar ingen roll om jag väljer "Enforce All Limits and Enable - Remove All Limits - asus" jag ligger ändå på 200w i cpu-z test och klocken ligger konstant på 4.9ghz. Och som jag förstår så ska det ena lägget klocka ner frekvensen när 125w TPD uppnås?

Permalänk
Medlem

Må det bara vara jag! Men jag ser fortfarande inte vilken CPU du kör med.
Kasta den i soporna, skicka den till rädda barnen, skicka tillbaka den till ÅF eller ge den till kråkorna. Ingen orkar ge dig ett svar tills dess du förklarar vilken CPU du har.

EDIT: Försöker du ge dig in på en överklockning men det funkar inte så har du gett dig in på en bajsmacka, då får du skylla dig själv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Injen:

Må det bara vara jag! Men jag ser fortfarande inte vilken CPU du kör med.
Kasta den i soporna, skicka den till rädda barnen, skicka tillbaka den till ÅF eller ge den till kråkorna. Ingen orkar ge dig ett svar tills dess du förklarar vilken CPU du har.

EDIT: Försöker du ge dig in på en överklockning men det funkar inte så har du gett dig in på en bajsmacka, då får du skylla dig själv.

det är en i9 10900kf.
Du måste ju läsa vad jag skriver ang allt annat.
Någon annan som sitter på ett asus z490-f gaming och en i7 eller i9 som kan testa de olika lägen i bios "Enforce All Limits and Enable - Remove All Limits - defult" och se om eran cpu också körs som min? (alltså inte trottlar något även fast TPD är långt över)
Skulle ju vara trist om jag köpte en ny cpu och får samma problem.

Permalänk
Medlem

Ingen som har ett asus z490-f gaming här?
Har suttit uppe hela natten och testat men cpu.n körs konstant i max boost, 4.9ghz all core och 200w i cpu-z test.

Permalänk
Medlem

Köpte en ny i9 10900k, exakt samma problem som förut....................................

Permalänk
Medlem

Problemet är nog handhavande, och det känns inte som du riktigt läst och förstått guiderna som finns tillräckligt för att ge dig på detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrWhizeguy:

Problemet är nog handhavande, och det känns inte som du riktigt läst och förstått guiderna som finns tillräckligt för att ge dig på detta.

Jag har många års erfarenhet av att bygga datorer och även överklocka.
Kommer ifrån ett asus z390 -f och i7 9700k, och har aldrig haft några sådana problem som nu.
Det är inga stora skillnader i bios på dessa.

Tex att sätta en manuell vcore på säg 1.25v (med en högre LLC så inte vcore droppar så mycket i load) i windows inte ens ligger nära.
Under alla mina år så ger manuell vcore en fixad vcore men jag ligger ändå på en rörlig vcore från 0.690v precis som en auto voltage eller en adoptive.

Om jag är en sämre människa än dig så får du gärna förklara hur jag ska göra.

Permalänk
Medlem

Har inte kommit längre med mina problem, har testat allt.

Efter en massa google så förstår jag att "CPU SVID SUPPORT" inte kan köras disable när man kör adoptive vcore eller offset eller auto för den delen?
Men jag kör ju manual vcore, så det betyder att inte manual vcore inte körs vilket jag också kan se när jag är inne i windows och vcore pendlar som auto/offset/adoptive.

Snälla finns det ingen som kan hjälpa till, jag kan ta bilder etc på allt om det behövs.
Jag orkar inte köpa ett tredje moderkort och testa med. Börjar bli en dyr historia nu

Edit: Detta låter liknande mitt problem
"Overclocking
The short answer here is overclocking was not easy, even with the new 0509 BIOS Asus supplied. The biggest issue was what appeared to be enormous VDroop, but the fixed voltage seemed to trail what we'd set in the EFI even at idle. Loadline calibration failed to solve our Vcore falling from a set 1.3V to below 1.15V under load, which we only discovered when we fired up CPU-Z, with inevitable consequences for stability. In the end, we needed to apply 1.475V to see a reading of 1.3V in CPU-Z under load and here, as with other boards we've tried, we got a stable 5.1GHz overclock with our Core i9-10900K. All very odd, especially as this didn't result in the kind of power consumption or temperatures you'd expect, but we've had issues with most boards, including others from Asus and other manufacturers here, which we hope will be ironed out soon.
Asus has also come up with a nifty tweak to ensure the 5.3GHz boost is achieved regularly with the Core i9. On startup, before entering the EFI, you can hit F1 to enter the EFI or F3 to apply Asus' advanced increased power limits. As this was outside the EFI, where we only enable the XMP profile at stock speed, we decided to give it a go."

https://bit-tech.net/reviews/asus-rog-strix-z490-e-gaming-rev...