Hur petiga är ni när ni bygger ny dator?

Permalänk
Medlem

Hur petiga är ni när ni bygger ny dator?

Hej!

Jag håller på och bygger ny dator vilket har tagit ganska mycket längre tid än vad jag trott pga att tillverkarnas kvalitetskontroll på komponenterna och min egen petighet inte riktigt går ihop. Att få ett chassi utan defekter i färgen, repor, eller liknande har varit det svåraste. Men även två moderkort och två fläktar har åkt tillbaka pga repor och defekter.

Förstår såklart att detta beror mycket på att mina krav är för höga med tanke på att det är ändå är massproducerade saker vi pratar om. Jag är väldigt försiktig med mina grejer, det har jag alltid varit, ända sen jag var liten och därför vill jag gärna ha en dator utan repor eller andra defekter åtminstone när den är ny. Sen kan ju saker hända under tidens gång.

Hur petiga är ni när ni bygger? Undersöker ni sakerna ni får hem eller åker det in i burken av bara farten och sen går ni vidare i livet?

Såhär 4 veckor senare när datorn fortfarande inte är klar så tänker jag ju ibland att om jag bara slappnat av och tänkt att det inte är hela världen så hade jag ju haft en rolig månad med datorn istället Men jag har så svårt att komma över repiga eller på annnat sätt skadade saker från fabrik.

Mvh J

Permalänk
Medlem

Ja det är ju bra om chassit och skärmar inte har ngn repa eller dylikt på utsidan. I övrigt kollar jag bara lite snabbt på allt om allt sitter som det ska och att det inte är beggat. Tror att jag aldrig skickat tillbaka ngt pga av att det var någon repa, inte ens letat aktivt. Ser allt bra ut, tjopp in det åker.

Permalänk
Hedersmedlem

Repor på moderkort? Antingen har jag inte kollat tillräckligt noga eller så har jag aldrig råkat ut för det på drygt 20 års datorbyggande.

Jag är definitivt i lägret plocka ihop och se. Har nog aldrig returnerat något pga utseendet. Defekta pixlar skulle jag dock inte stå ut med, men jag har sluppit undan dem på varje skärm jag någonsin haft.

Permalänk
Medlem

Jag är väl rätt petig, tog väl större delen av en eftermidag + kväll att uppgradera min men delvis pga Corona tiderna så fick inte tag i 100% rätt brackets men lite modifikation senare så passar dom med min CPU kylare.

Lådan är egenbyggd och så klart repade man det LITE på ett ställe men varit med i 6 år nu så får väl leva med det, igen å skicka tillbaks den till.

Har nog inte vad jag mins fått repiga saker eller så från tillverkare.

Mer att jag vet att JAG kan repa eller paja saker så tar hellre tid på mig och planerar det då jag inte bygger på ackord så får det hellre ta hela dagen att byta mobo, cpu och ram om det betyder att jag inget pajar och resultatet blir snyggt.

Permalänk
Medlem

Jag kan vara extremt petig ibland, men beror lite på vad jag är på för humör och hur mycket jag betalat för saken.

Jag köpte en cykel från Canyon för några år sen och det var en kanske 1x3mm flisa av lacken som slagits bort från Lockout:en på stötdämparen när jag fick den. Det blev ett väldigt liv från mig då

Fick typ 50kr i rabatt, vilket jag använde för att köpa en vattenflaska... Men tycker ändå att saker ska vara i fint skick när man får dom.

Ibland kollar jag däremot bara lite snabbt och kör vidare med saken.

När det gäller datorprylar när jag bygger saker gäller det väl typ samma, ibland är jag extremt petig, ibland är jag pragmatisk och tänker "det påverkar inte funktionen".

Är det begagnat däremot så står jag ut med det mesta...

Permalänk
Medlem

Reporna/defekterna på moderkorten har varit en stor repa på en kylfläns till m2 disk sloten och en där io delen varit repad. Chassit jag till slut bestämde mig fick duga var ett Lian Li O11 dynamic, även det hade dock en repa i glaset men där skickade Lian Li ett nytt direkt.

Jag är väl lite extra petig med detta bygget kanske då jag satsar på att få det riktigt snyggt och med ett tema. Jag kanske ska sluta undersöka grejerna så noga för jag tycker nästan allt man köper har någon liten repa eller annan defekt på sig. Bryr mig inte om sånt som inte syns men är det något jag kommer se i något läge så stör jag mig på det.

Sen har jag lite väl höga krav ibland också, som sagt så är det massproducerade saker och kvalitetskontrollen är inte alltid den bästa verkar det som

Permalänk
Medlem

Kvalitetskontrollen är ju avvägd till priset, större andel refuserade produkter i kvalitetskontrollen = högre priser

Permalänk
Medlem

Det beror lite på vad det är för skada, var de sitter och vad det är för produkt. Det handlar väl oftast mycket om hur mycket det syns, hur besvärligt det är att skicka och hur stor risken är för att nästa produkt har samma fel.

Fronten på min Asus PG279Q hade en liten skada, men dels ser man inte det i motljuset från skärmen när den är igång, och dels orkade jag inte hålla på med att skicka in en såpass stor komponent för att kanske få tillbaka en annan reparerad som hade sett sämre ut totalt sett. Likadant har jag köpt chassin som haft mindre skador på baksidan, vilket inte syns ändå, så inte heller känt att det är värt besväret att dribbla med retur för något man aldrig ser i normala fall.

Eftersom jag är något av en perfektionist brukar jag ställa mig frågan "syns det så väl att jag kommer se det utan att tänka på det", och om svaret är nej så försöker jag glömma det.

Ett typexempel är kylflänsarna på CPU/GPU-kylare där det ofta finns någon som inte är helt perfekt rak, vilket i de flesta fall ändå inte är något man kommer se samt oftast går att rätta till själv.

Permalänk
Medlem

På interna komponenter spelar det ingen som helst roll för mig. Det sagt så har jag heller aldrig sett att några har varit repade eller så. Chassin och sånt kan jag vara lite mer känslig med, men inte heller där har jag märkt av några sådana problem. Laptops känns än mer viktiga och där har jag faktiskt gnällt och fått utbytt någon gång.

Permalänk
Medlem

Så länge det inte är något jag kommer behöva kolla på varje dag eller att det påverkar prestandan negativt kommer jag inte lägga tid på att få det utbytt.

Skulle det vara så att jag vill byta ut något för en visuell defekt hade jag antingen sett till att det var en fysiskt butik där jag kan byta direkt eller om det är online, att det inte tar mer än 1-2 dagar. Hade absolut inte känts värt att vara utan dator i en vecka/flera veckor för att det till exempel är en liten repa i någon plastdetalj.

Permalänk
Medlem

Kan inte minnas att jag någonsin gjort en väldigt nära kontroll av allt, men klart om man notera något som skulle kunna ge problem för funktionen hade man väl skickat tillbaka det. Om där bara är något som är en skönhetsdetalj är jag nog benägen att säga att jag inte bryr mig alls för interna komponenter. Tydliga report i t.ex. ett chassi hade jag nog dock inte accepterat.

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Har nog aldrig gjort en såpass nära koll av alla delar. Man kollar efter större märken eller om något verkar trasigt och sedan bygger man ihop datorn. På min nuvarande speldator hade kabel till skyddet/RGB'n över IO-portarna lossnat eller ens aldrig monterats så det fick jag göra.

Permalänk
Medlem

Har aldrig gått in för att verkligen leta fel på nya delar, men om något är uppenbart repat eller skadat på något sätt är det klart man överväger om det faktiskt spelar roll eller ej.

För min del är det om det verkligen syns alternativt skulle kunna orsaka problem som det blir intressant att tjafsa om det. Annars tycker jag inte det är värt tiden och energin det skulle kräva att lösa.

Permalänk
Föredetting

När jag bygger dator ska allt in i en låda utan fönster. Jag blir bara arg om grejerna lyser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meantek:

När jag bygger dator ska allt in i en låda utan fönster. Jag blir bara arg om grejerna lyser.

Haha

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meantek:

När jag bygger dator ska allt in i en låda utan fönster. Jag blir bara arg om grejerna lyser.

Håller helt med. Men med en låda utan fönster går det lättare att tolerera att det lyser (vilket nästan är oundvikligt med dagens konsumentorienterade datorkomponenter).

Permalänk
Medlem

får nog säga att jag inte är jättenoga, funktion framför utseende brukar vara det jag kör på, (döda pixlar och repor på själva skärmen godtar jag dock inte, är det repor på skalet bryr jag mig inte)
sedan kan jag dock klämma i rgb så datorn lyser som en julgran, (alltid retar det någon som är på besök

Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Håller helt med. Men med en låda utan fönster går det lättare att tolerera att det lyser (vilket nästan är oundvikligt med dagens konsumentorienterade datorkomponenter).

Att en dator är snygg och lyser är huvudsaken att den sen fungerar är bara sekundärt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meantek:

När jag bygger dator ska allt in i en låda utan fönster. Jag blir bara arg om grejerna lyser.

Jag minns tidigt 2000-tal när jag kopplade in en Compaq ProLiant jag precis hade köpt och nätdelen lös upp hela rummet. Jag blev också arg.

Permalänk
Lego Master

Chassit står under skrivbordet. Out of sight, out of mind.
Med det sagt, så hade jag nog blivit arg om det var en fet repa tvärs över den anodiserade aluminiumfronten när jag fick den. Om nån ska repa mina grejjor, så är det jag.

Men skärmen däremot, får fanimej vara fläckfri. Den ska jag glo på dag ut och dag in, inga repor eller skador där tack.

Permalänk
Föredetting

För några veckor sedan sprang jag i och för sig på en defekt som störde mig en aning. Jag plockade ut mitt RTX 3070 ur nedre PCI-E-porten på mitt TUF X570 Plus, men hela porten valde att följa med.

Kortet funkar ju som det ska, men jag är en expansionsplats fattigare nu. Det kanske sammanfattar min hållning till hur petig jag är, det ser nu förjävligt ut, men det fungerar. Tur att fönstret på mitt chassi sitter på fel sida så ingen ser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jaxione:

Att en dator är snygg och lyser är huvudsaken att den sen fungerar är bara sekundärt

Det verkar vara så folk resonerar ibland, för mig är snyggt avskalat och rent, inget RGB kan någonsin bli avskalat, det enda som ska lysa i ett mörkt rum är mina skärmar
För mig finns det inget hemskare än fönster med massa lysande vattenkylningar och saker, men tycker folk om det så är det väl upp till dom och inget jag har emot

OK jag har en blå diod bakom mesh-fronten på mitt meshify c men den vill jag helst slippa...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av bogg:

OK jag har en blå diod bakom mesh-fronten på mitt meshify c men den vill jag helst slippa...

Det är väl bara att dra ur den?
Jag tejpade för min (Define C) så att det enda som lyser är ringen runt knappen. Liite svårt att se eftersom datorn står under skrivbordet, men att ha den projicera blått ljus över halva golvet och väggen är ju rätt drygt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bogg:

Det verkar vara så folk resonerar ibland, för mig är snyggt avskalat och rent, inget RGB kan någonsin bli avskalat, det enda som ska lysa i ett mörkt rum är mina skärmar
För mig finns det inget hemskare än fönster med massa lysande vattenkylningar och saker, men tycker folk om det så är det väl upp till dom och inget jag har emot

OK jag har en blå diod bakom mesh-fronten på mitt meshify c men den vill jag helst slippa...

Haha det är så kul att man är så olika Jag är en vuxen man som älskar rgb och helst vill ha glas runtom så man riktigt ser allt vackert

Jag har RGB i datorn, musmattan, tangentbordet, skärmen, hörlurarna, hörlurstället och har funderat lite på en gamingstol med rgb men det känns inte så praktiskt med sladd från stol till dator

Min dator ska vara ett konstverk som ska visas upp, det är väl lite därför man är extra petig.

Permalänk
Medlem

Jag brukar kika på grejerna jag beställt att det ser bra ut, inga skador.
Annars är jag petig när det ska fixas med kablarna, vill ha det snyggt och rent.

Permalänk
Medlem

Inte alls. Fick fel färg på mitt chassi men orkade inte bry mig. Så länge allt fungerar som det ska bryr jag mig inte nämnvärt om någon repa eller två.

Men om jag skulle få för mig att lägga ned ordentligt med tid på att bygga en dator med snyggt dragen vattenkylning och matchande belysning så hade jag absolut velat ha prylar i toppskick.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jaxione:

Hej!

Jag håller på och bygger ny dator vilket har tagit ganska mycket längre tid än vad jag trott pga att tillverkarnas kvalitetskontroll på komponenterna och min egen petighet inte riktigt går ihop. Att få ett chassi utan defekter i färgen, repor, eller liknande har varit det svåraste. Men även två moderkort och två fläktar har åkt tillbaka pga repor och defekter.

Förstår såklart att detta beror mycket på att mina krav är för höga med tanke på att det är ändå är massproducerade saker vi pratar om. Jag är väldigt försiktig med mina grejer, det har jag alltid varit, ända sen jag var liten och därför vill jag gärna ha en dator utan repor eller andra defekter åtminstone när den är ny. Sen kan ju saker hända under tidens gång.

Hur petiga är ni när ni bygger? Undersöker ni sakerna ni får hem eller åker det in i burken av bara farten och sen går ni vidare i livet?

Såhär 4 veckor senare när datorn fortfarande inte är klar så tänker jag ju ibland att om jag bara slappnat av och tänkt att det inte är hela världen så hade jag ju haft en rolig månad med datorn istället Men jag har så svårt att komma över repiga eller på annnat sätt skadade saker från fabrik.

Mvh J

Det står i paritet till priset och även hur stor risk det är att jag själv repar. Skulle jag köpa en macbook för 20 papp skulle jag inte tolerera mycket, köper jag en chromebook för 2000 som jag tänkt slänga ner i väskan utan dedikerat skydd skulle jag inte bry mig så mycket om den kom med lite repor (givietvis skulle jag inte acceptera att skärmen var repig men utsidan spelar inte så stor roll i det exemplet).

Permalänk
Medlem

Skulle inte heller godta repiga produkter vid inköp. Inte för att jag bryr mig så mycket om en repa på ett moderkort, men det tyder på användning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jaxione:

Såhär 4 veckor senare när datorn fortfarande inte är klar så tänker jag ju ibland att om jag bara slappnat av och tänkt att det inte är hela världen så hade jag ju haft en rolig månad med datorn istället Men jag har så svårt att komma över repiga eller på annnat sätt skadade saker från fabrik.

Mvh J

Hej!

Det låter som att din noggrannhet ställer till det i din vardag.

Jag hade helt klart rekommenderat att ta frågan med en leg psykolog för att få rätsida på vad som är rätt och fel.

Vad är en repa och vad är ofrånkomliga imperfektioner från industriell produktion?

Mvh

Permalänk
Medlem

Absolut inte så petig som du @Jaxione
Ser jag inte det så skiter jag i det ytliga när det kommer till dator tex. Döda pixlar / repor på skärm / kringutrustning gör mig mer än komponenterna. De ska in i ett chassi som står utom synhåll ändå. Jag testar prestanda och funktion.