Inget flyt i bilden på min PC, dock flyt via min smart TV

Permalänk
Medlem

Inget flyt i bilden på min PC, dock flyt via min smart TV

Hejsan kära medlemmar

Jag har idag en PC (Lenovo ThinkCentre M710q) som jag haft några år som film/streaming dator från play-tjänster (Viaplay, Youtube etc.).
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4235979

Datorn har endast VLC installerat, detta så jag skulle få en så effektiv HTPC som möjligt. När jag spelar upp en .MKV video (allt ifrån 4-30 GB), så flyter inte bilden, känns som ~30 FPS. När jag kollar informationen om filmen via VLC så är den kodad för 60 FPS. Lika dant när jag streamar, det hackar inte, men det är liksom inget flyt i bilden. Datorn är uppdaterad med dom senaste drivrutinerna samt den senaste Windows-uppdateringen, filmen ligger på SSD-disk. Jag har provat olika webbläsare för streaming (Chrome, Edge m.fl) samt andra spelare för film än VLC. PCn peakar mellan 30 - 50% när den spelar upp film från VLC.

Jag har varit van att haft det på detta sätt när jag har sett film under många år, och jag har inte brytt mig så mycket.

Dock köpte jag en ny TV förra månaden (LG OLED65CX6LA).
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5258827

Det är sådant sjukt bra flyt i bilden (60 FPS) på TVn när jag kör via följande på/via TVn.
- TVns appar, ex. Viaplay/Youtube
- Chromecast Ultra (kopplad till LAN via RJ45).
- Xbox Series X

Dock inte via min PC ?

Vad säger ni, är min datorns grafikkort/processor möjligvist för slö? Dags att byta dator, vad behöver jag i så fall?

Flyter era filmer i VLC samt streamingtjänsterna såsom Viaplay i webbläsaren via eran PC ?

Ha det bäst.

MVH Christian

Permalänk
Medlem

Hur mycket belastas ditt grafikkort? Sånt går att se i task manager nu för tiden. Det kanske är hårdvaruavkodningen som blir lite för tung när du ska kod av en film med hög bitrate?

Permalänk
Medlem

Jag ska kolla detta, tack för tipset. Vad behöver jag för grafikkort för att spela upp film med 60 FPS ? Jag vill helst ha en mini-PC, ingen stor Tower, då jag endast har datorn för film och streaming.

Permalänk
Medlem

Vad jag kan se på nätet så är det en väldigt liten dator utan separat grafikkort. Högst troligt den som är flaskhalsen då processorn både får köra med avkodning samt grafik.
Grafiken är intel HD 630
Sen är 60fps avspelning olika krävande beroende på om det via mjukvara eller från källfilen som i detta fallet, om jag uppfattat rätt.
Prova gärna med en annan spelare om se om det hjälper. Kör själv med pot player sen flera år tillbaka. https://potplayer.daum.net/
VLC är rätt tungdriven jämfört med den.

Permalänk
Medlem

Nice, thanks. Ska prova när jag kommer hem från jobbet.

Permalänk
Medlem

Är du helt säker på att filmen du spelar upp verkligen är 60 fps? Vanligtvis är ju "riktiga" filmer inspelade i 24 fps

Permalänk
Medlem

Kanske får kolla en gång till...

Permalänk
Medlem

För streamingtjänster på en dator med Windows så rekommenderas verkligen apparna från butiken, om tjänsten har en sådan alltså. Många ger väl inte mer än "HD" i webbläsaren, men även om man får 4K i webbläsaren så känns det som det generellt funkar bättre och lättare med apparna. Å andra sidan är ju tevens appar ännu smidigare och då behöver man inte fundera på HDR i Windows och så som kan vara lite problematiskt fortfarande. Själv bytte jag över till en Chromecast med Android TV för det som inte teven hanterar själv och den är lite seg i menyer och så, men när streamingen väl är igång så funkar det i allmänhet väldigt bra.

Edit: Potplayer rekommenderar jag också. För mig har den funkat bättre än VLC under ganska lång tid nu.

Permalänk
Medlem

Kan det vara så att TV:n har inbyggd "smoothing"-funktion? Sånt som brukar kallas MotionPlus och liknande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dalledalle:

Är du helt säker på att filmen du spelar upp verkligen är 60 fps? Vanligtvis är ju "riktiga" filmer inspelade i 24 fps

Hehe, det finns ju särskilda "laptopfilmer" som är i 60fps, för maximalt flyt

Permalänk
Medlem

Troligtvis har du nån "motionplus" eller liknande motion interpolation i TVn. Det gör att allt ser ut att vara hög framerate.

Permalänk
Entusiast

Kan inte utantill hur OLED65CX är inställd från fabrik, men om rörelse"fÖrBäTtRiNg" är aktiverat kan det ge intryck av bättre flyt. Personligen tål jag inte sådana funktioner då de oundvikligen skapar äckliga artefakter i bilden samt förstås visar innehållet på ett annat sätt än det är tänkt att visas. Så min rekommendation är att slå av TruMotion helt.

Real Cinema, däremot, bör du absolut låta vara aktiverat, ty det är LG:s namn på "spela upp 24p korrekt"; utan det blir filminnehåll hackigt.

Slutligen bör du kolla vilken uppdateringsfrekvens det är på signalen datorn skickar till skärmen. Du kanske kör 30 Hz?

För att kunna säga mer än så skulle jag säga att det behövs mer information. Vad är det för innehåll du spelar upp (titel, upplösning, etc)? Till vilken skärm är datorn ansluten och på vilket sätt (kabeltyp, utgång på datorn etc)?

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av billeohamn:

Vad behöver jag för grafikkort för att spela upp film med 60 FPS ? Jag vill helst ha en mini-PC, ingen stor Tower, då jag endast har datorn för film och streaming.

Du behöver inget separat grafikkort alls om du väljer en modern cpu, integrerad grafik räcker, enklaste dator som klarar det är nog en Raspberry Pi men en mediaspelare är troligen en bättre lösning, allt från Chromecast och uppåt spelar film och inta sällan gör de det mycket bättre än om du ska blanda in Windows.

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar Har inte hunnit mecka ännu med detta (har jobbat)...