Veckans fråga: Vilken processortillverkare föredrar du i bärbara datorer?

Permalänk
Cylon

Veckans fråga: Vilken processortillverkare föredrar du i bärbara datorer?

Om du får välja helt fritt, vilket typ av processor och tillverkare vill du helst se i din nästa bärbara dator?

Läs hela artikeln här

Permalänk
Medlem

Apple?

Permalänk
Medlem
Skrivet av hölmiz:

Deras M1 CPU antar jag.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Apple_M1

Permalänk
Medlem

Tveklöst en M1:a. Dock vill jag inte ha den låst till Apples ekosystem.

Vet att det är en ARM, men det finns Linux till ARM.

Permalänk
Hedersmedlem

Bärbar soffsurfarburk istället för platta eller mobil, Apple som läget är nu. En lagom bantad 15"-16" motsvarande MBP idag vore perfekt.

Bärbar (släpbar) arbetsstation, AMD.
Men då ska den gå att lasta ganska tungt innan den låter som en dammsugare som bråkar med en svärm getingar.

Permalänk
Medlem

Amd för bärbart samt minst 2.5 GHz, minst 512 GB ssd lagring i någon form, 16 GB ram som minst och gärna ett dedikerat grafikkort. 15,4" eller 17,3", inte mindre. Vikten skiter jag fullkomligt i.

Permalänk
Medlem

Jag köper många olika typ av laptops, alltifrån workstations för över 40 000kr till enklare chromebooks.
Och har helt olika krav på dem. Workstations så är det såklart prestanda och stöd för mycket hårdvara, min nuvarande workstationlaptop har 128GB ram och det börjar bli lite snålt och man får begränsa vilken typ av jobb man kan göra på den och sprida lasterna till fler maskiner. Det hade varit roligt att kunna köra allt på laptoppen, men...
När det gäller enklare laptop så är hög singel IPC, liten strömförbrukning och billig dator det viktiga. De kvittar egenligen vilken cpu det är utan det är mest för pengarna som gäller.

Detta leder till att Apple för privat bruk blir en processortillverkare som inte riktigt passar mig. Såklart deras 13" med 16GB ram och 500GB ssd för runt 18 000kr inte är fel, men det är ingen datormodell som jag skulle köpa från någon tillverkare.
Den typ av laptop lägger jag mig på runt 5000kr klassen. Detta för att det tillsammans med alla andra datorer blir så fruktansvärt dyrt.

Permalänk
Medlem

Den vackra dagen (typ 1-2 år) när jag bygger mig en "portabel" desktop så kan det nog bli en AMD som cpu. Kanske AM5, ddr5, pcle5.0 och kanske ett rtx 40** som grafikkort... Det vattnas redan.

Permalänk
Medlem

Är lite partisk kanske men Apple M1 är grejer det

Permalänk
Medlem

Macbooks med M1 ser väldigt lovande ut, främst för att övriga tillverkare verkar sitta fast i att det bara finns två typer av människor, Bosse som vill ha en 17,3 workstation med Quadro, och Olle som skall ha en 15,4 med RTX3080...

En 14 -15 tum, med minst 8 kärnor (AMD, aldrig mer Intel i bärbart...), 15 - 25W, max 2160 i 16:10 (4K är hittepå och slukar bara batteri), ett enormt batteri tillsammans med 16 - 32GB minne och RIKTIG I/O med minst 1 ethernet-port och fullstor USB så kan jag garantera att dem flyger av hyllorna.

Till och med Lenovo har lärt sig att 16:10 är framtiden , kanske dags för HP att börja utmana?

Edit*

Insåg precis.
Den perfekta datorn är en Surface Laptop 4 som går att köpa när processorn som sitter i faktiskt är relevant (Både 3 och 4an kom på tok för sent i tiden för att kunna rättfärdiga priset...)

Permalänk
Master of Overkill

Intel XMG laptopmärke med Desktop CPU.
*Och annars intel med cuz Thunderbolt och små saker.

Permalänk
Rekordmedlem

TSMC ?

Permalänk
Medlem

Ge mig en liten strömsnål dator så skiter jag vad som sitter i den. Och börja "streama" alla tunga applikationer! Varför köra tunga beräkningar lokalt när man lika gärna kan göra det på en server för ändamålet.

Permalänk
Medlem

AMD! Väntar bara på att det kommer en modell med endera Thunderbolt 3 alternativt USB-4 (som kommer hantera TB3). Behöver bara ordinär grafik i själva laptopen, bättre grafik får jag via TB3 och min break-out box med 2060S.

Permalänk
Medlem

Även om jag helt saknar behov för en laptop idag så känns en fläktlös Macbook M1 som det enda alternativet. Allting annat känns nästan lite gammalt

Permalänk
Medlem

Helt klart Apples M1, helt fantastisk i en bärbar dator.

Permalänk
Medlem

Skulle va fel att inte svara AMD iom att jag nydligen fick tag på en lenovo legion med 5800h och rtx 3070, ganska enormt lyft från en laptop med 7700hq och ett 1070 ^^

Permalänk
Avstängd

AMD.

Permalänk
Medlem

Störtnöjd med min 5900HS+3060 laptop

Permalänk
Medlem

VIA? 🤔

Permalänk
Medlem

AMD eller Intel, bara det är x86. För min del vill jag att en laptop ska vara en förlängning av min hemdator, som kan fixa att köra samma mjukvara och har samma grundläggande funktioner.

Permalänk
Medlem

Nu är jag en datorentusiast så jag föredrar en stationär dator

I det bärbara segmentet kan man väl säga att Intel varit det enda CPU-alternativet de senaste åren.
Men att AMD med Zen3 antagligen kan sägas placerade Intel på andra platsen
Just nu är väl Zen3+Vega det bästa
Den riktiga kioskvältaren förväntas väl blir Zen3+RDNA2, när den nu kommer

Permalänk
Medlem

Den som går att köpa.

Permalänk
Medlem

Intel. Strömsnålt och Win-10 i soffan. Enkelt och okomplicerat!
Kommer köpa AMD den dagen de levererar strömsnåla grejer.
Apple, tillför inget längre. Förr var det kvalitet nu samma som andra men med mindre genomtänkt operativ.

Permalänk
Medlem

Bryr mig inte så mycket om märket helt ärligt. Sålänge laptopen jag köper kommer ha tillräckligt med kraft så jag kan utföra mitt arbete så är det andra saker som spelar större roll. Typ, vikt, anslutningar, Wifi version, SSD, M.2 osv osv...

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperSverker:

... 4K är hittepå och slukar bara batteri...

Ja eller ta t.ex. text som blir jäkligt mycket trevligare på en riktigt högupplöst skärm. Och text är ju en hel del av det man tar del av på en dator.

Permalänk
Medlem

För mig spelar CPU:n ingen roll jag vill ha prestanda för pengarna sen att det är AMD, Intel, Nvidia och etc spelar ingen roll jag kör bara med 17,1 tum datorer för där fick man GPU, CPU och kylning vad man betalar för men har nu inte uppdaterat på 3-4år p.g.a att nu ska även 17,1tum datorer vara slimmade.(?!?!?)

Kom igen personer som vill ha bärbart och inte släpbar kör på apple eller 15tums datorer alt mindre.

LÅT 17,1tum vara 25mm+ tjocka så vi kan behålla ordentliga komponenter med hyffsad kylning så man slipper ha igång jetmotorn 24/7 bara för att man vill spela eller köra tyngre belastning utan att skiten ska börja throttla direkt.

Permalänk
Medlem

Det är bara Apple som gäller för min del när det är laptops, ingen annan jag använt kommer i samma nivå. Men gällande just processor så blir det i så fall automatiskt Apples processor, men om jag skulle vara tvungen att välja annat så blir det AMD jag kommer spana på.

Permalänk
Medlem

Är just i processen att byta ut min bärbara gaming laptop.

Mina krav var.

Processor: Ryzen 5000 serien.
Grafikkort: RTX 3080 med 150w.
Skärm: 1440p minst dock ej 4K.

Och kan inte säga att det fanns mycket att välja bland...

Permalänk
Entusiast
Skrivet av hasseb64:

Apple, tillför inget längre. Förr var det kvalitet nu samma som andra men med mindre genomtänkt operativ.

Med tanke på att tråden handlar om vilken CPU en laptop ska ha framstår det markerade för mig som ett något märkligt omdöme mindre än ett halvår efter lanseringen av M1.