Knepiga frågor om dynamiska listor i excel!

Permalänk
Medlem

Knepiga frågor om dynamiska listor i excel!

Jag har några kluriga excelfrågor som jag gärna skulle vilja ha hjälp med. Det är så här att jag har massor med transport faktura data för alla månader som jag vill räkna lite på och jag vill använda mig av dropdown listor i excel. Jag har samlat all data i ett "databanks" sheet och den innehåller: Land, månad, transportföretag, tjänst, antal, kostnad. Så typ:

Tyskland, Januari 2020, UPS, Express delivery, 1, 100 SEK
Finland, Januari 2020, DHL, Tracked parcel, 1, 150 SEK
Sverige, Januari 2020, Budbee, Bulk, 400, 11000 SEK

osv

Så jag vill skapa 4 listor för land, månad, transportbolag och tjänst. Detta har jag gjort med "dataverifiering". Men nu kommer vi till det jobbiga.

1. I datan så förekommer samma land och samma månad etc flera gånger och det gör den i listan också så jag har 10000 olika val för "land" men jag vill såklart bara ha ett alternativ för varje unikt värde. Hur gör jag det?

2. Hur gör jag för att listorna ska vara beroende av varandra? Dvs om jag väljer Tyskland i första listan så vill jag bara se dom månader vi hade transport till tyskland i den andra listan, och sen bara dom transportbolag som skickade till tyskland under den månaden osv?

3. Jag tänker att jag lägga ihop antal transporter och kostnad med summa.omf beroende på vad man väljer i listan, men jag vill även kunna se en total. Tex om jag bara väljer januari 2020 och lämnar tomt i allt annat så vill jag kunna se alla transporter oavsett land och transportbolag i januari. Eller om jag väljer "DHL" och "januari" men inget land, så vill jag kunna se alla transporter med dhl i januari till alla länder osv.

4. Vi kommer i framtiden lägga till mer data till databanken. För att se till att excel automatiskt tar med ny data i listorna har jag använt $C:$C, $D:$D osv i källan för listorna, det borde väl räcka för att den ska ta med allt nytt?

Tack!

Permalänk
Medlem

Jag hade troligen försökt med en pivot-tabell som hämtar sin data från en ren lista. Sen slicers kopplade till pivot-tabellen för att underlätta val.

Lite så här: https://www.excelbrevet.se/skapa-pivottabell-vad-ar-en-pivottabell/

Lagt till en länk.
Permalänk
Medlem
Skrivet av mrTLU:

Jag hade troligen försökt med en pivot-tabell som hämtar sin data från en ren lista. Sen slicers kopplade till pivot-tabellen för att underlätta val.

Lite så här: https://www.excelbrevet.se/skapa-pivottabell-vad-ar-en-pivottabell/

Tack för svaret. Jag gjorde en pivot först, men jag har så mycket data med olika service alternativ, länder, företag, månader osv att det blir väldigt plottrigt med en pivot. Att bara ha 4 celler där du bara gör ett val för varje cell och sedan ser bara det du vill se känns mer clean. Mitt problem är egentligen främst hur jag bara får listan att visa ett av varje av alla unika värden. Detta borde inte vara speciellt svårt att få fram eftersom man kan skriva formler i dataverifieringen med "unika" och bara visa ett av dom, fast jag vet vilken formel jag ska använda. Att koppla ihop datan mellan listorna borde också gå med en "om()" formel, typ att första listan ligger i A:2 och nästa lista i B:2 så borde man kunna skriva =om(A:2 är något så visa visa unika ett av alla unika värden i månadskolumnen på samma rad som det som står på samma rad.

Permalänk
Medlem

Hej

Vilken version av Excel använder du? Det finns numera en ny funktion i Excel som heter UNIK, som gör det den heter.

Se detta tips https://www.excelbrevet.se/en-unik-funktion/.

Om du använder utsnitt och gör ett val i ett Utsnitt markeras valbara alternativ i de övriga Utsnitten, kopplade till samma datakälla (antingen en Pivottabell eller Exceltabell).

Se detta tips https://www.excelbrevet.se/fem-satt-att-infoga-utsnitt-i-exce...

Se även detta självstudieavsnitt för att se hur du kan använda namngivna områden, som utökar sig med hjälp av Exceltabeller.

https://www.officekurs.se/unit/exceltabell-fordel-1-12/?id=12...