Varför är det så poppis med smarta hem?

Permalänk
Medlem

Varför är det så poppis med smarta hem?

Hejsan på er

Jag är mycket nyfiken på fenomenet smarta hem och varför alla ska ha saker som öppna dörrar hemmavid och slå av larmsystem osv, när man är på andra sidan stan, tända lampor o allt via mobiler o alexa/google osv vad alla heter.

Jag vet att många är lata så det är därför de vill ha det då det är jobbigt att lyfta på rumpan o gå två meter för att tända taklampan osv.. Samt sjukdomsbilder då de inte kan gå och tända lampan.
Men jag vill bortse från dessa två faktorerna.

Vad är det som gör att ni alla vill ha detta? alla vet att IT är hackningsbart.. Varför är fenomenet ändå så poppis?

Jag är nyfiken på filosofin bakom det.

Rubrik förkortad /Vzano, Mod
Permalänk
Medlem

Förutom den praktiska anledningen att kunna styra saker från mobilen så är det för att det är coolt.

Permalänk
Medlem

Teknik är kul?

Permalänk
Medlem

Kul att vara i framkanten av ny teknik.
Inte för att jag själv har nåt speciellt smart hem. Kan starta och skicka dammsugaren till valfri plats

Permalänk
Medlem

Du ställer frågan på Sweclockers? För mig ter det sig naturligt att teknikintresset spiller över även till kategorin smarta hem. För mig personligen är det både för att jag tycker att det är kul att pilla med (kör man Home Assistant blir det väldigt mycket av den varan ... ) och bekvämlighet. Även viss energisparande effekt eftersom jag har automatiseringar som ser till att all belysning stängs av när jag lämnar lägenheten.

T.ex. så älskar jag stämningsbelysning och skulle jag behöva gå och stänga av en fem-sex ljuskällor varje gång jag skulle kolla på film eller serie skulle det bli väldigt tidsödande och repetitivt. Nu har jag automatiseringar kopplade till Kodi, så när jag spelar upp media på TV:n så släcks/dimmas ljuskällor automatiskt och vice versa.

Det är bara ett exempel. Angående "hackningsbarhet" är det inget jag oroar mig så mycket över, det är mer den personliga integriteten jag är vaksam på. Kör inga molntjänster öht och skulle aldrig använda Alexa eller Google Home t.ex. Kör även uteslutande open source, inkl. firmware på IoT-enheterna. Framöver blir det kanske Zigbee istället om jag orkar byta ut allt någon gång.

Permalänk
Medlem

Riktigt gött på vinterhalvåret när det är mörkt och skit, och när man kommer hem så lyser lamporna så trevligt så.

Permalänk
Medlem

Sjukt många anledningar.

* Jag har riktigt svårt att vakna och det går att göra inställningar som är RIKTIGT störiga.
* Det är underbart att kunna komma konkande på två feta matkassar och ljuset i hallen och köket är redan tänt eftersom din Nest kände av att din mobil kopplade till ditt WLAN. Det släcktes även när du lämnade hemmet och då startades även din övervakningskamera, ditt larm, om temperaturen inte är som du vill ha den så kan ett element starta och stoppa och hålla temperaturen rätt.
* Det är väldigt trevligt att kunna släcka allt med rösten när man har bråttom hemifrån. Ska du springa in en runda med skorna på kan du byta ut ditt förslagna "Hey Google, turn of all lights" till t.ex. "Hey Google, turn off all lights in 45 seconds",
* Har du ställt eldrivna saker på ett otillgängligt ställe, som en NAS t.ex. och så hänger den sig? Har du köpte en fjärrbrytare för runt 99 spänn kan du t.ex. säga till din Nest att "Hej Google, starta om min NAS".
* Har du som jag en vän som däckar på soffan och inte svarar i telefon? Gör en irriterande och högljudd broadcast tills han vaknar.
* Vaknar han fortfarande inte? Slå på någon krigsfilm på din SmartTV, spela lite noise i en Bluetoothhögtalare och stäng av och sätt på ljuset lite då och då.
* Har du bråttom, står i hallen och vet inte vilken jacka du ska ha? "Hey Google, what temperature does it feel like outside right now?".
* Vill du hålla kolla på vad din dator/rigg/annan utrustning förbrukar? För sådär 200 spänn kan du köpa en kompatibel fjärrbrytare med energimätning och "Hey Google, what's the current power consumption/current wattage of my gamig computer?"
* Brukar du behöva lite info, helt gällande samma saker, innan du ska till jobbet varje dag? Sätt en rutin som du kan trigga med "Hey Google, I'm going to earn some cash so enlighten me" eller nått, som svar kan du få väder, eventuella trafikproblem, när nästa passande buss går, vad du har för notiser, påminnelser, kalenderhändelser idag och vänta - det kanske är en röd dag? Den infon får du även tillsammans med den sista punkten där.
* Är du mitt uppe i ett spel och blir hungrig? Spring ut i köket, slit ur din Billys ur frysen, släng in den i micron, spring tillbaka och halvskrik i panik över att du blir brandbombad i BF "Hey Google, set a timer for 2 minutes, and another for 5 minutes"
* Gillar du RGB? Köper du några av de helt sjukt många kompatibla RGB-lampor är det bara att "Hey Google, set all lights to hot pink at 60% brightness"
* Shit, var det lite väl mysigt och du däckade och vaknar nu av ditt plågamma larm? Skrik surt "HEY GOOGLE SHUT THE FUCK UP AND SET ALL LIGHTS TO WARM WHITE AT 100% BRIGHTNESS AND PLAY REZCORE - CAWFEE"
Eventuellt får det sistnämnda följas upp med "Hey Google! Feedback. <Vänta> Please learn your AI the name of more frenchcore artists"

The list goes on. Nödvändigt? Inte innan du skaffat det. Efteråt är det livsavgörande.

Permalänk
Rekordmedlem

Jag skulle aldrig komma på att använda mobilen som fjärr för det är extremt opraktisk och osmart !
Smart är när det sköter sig självt i stället för att det bli mer komplicerat och dumt genom att kräva en mobil för normal användning. Jag använder sensorer för att styra ett par lampor och dem verkar även katten ha lärt sig att tända eller i vart fall har hon ändrat favoritplatser så att ljuset tänds.
Använder också talstyrning av ljus och visst ljud via ett antal Google nest mini, de kan låta själva men de kan också anslutas till nått som låter bättre via blåtand så man kan ha dem som signalkälla till Ikea Eneby för ett prisvärt system som låter bättre än alla "färdiga smarthögtalare" i samma prisklass. Det går även att para Nest mot ett par hörlurar så att man slipper använda nån telefon.
Nestarna är alltså talkontroller och ersätter till viss del en köksradio och en klockradio samt agerar signalkälla till ett par bättre ljudåtergivare som används för lyssning när och/eller där jag inte har så stora krav på ljudkvalitet ungefär som en modern ersättare till en klassisk transistorradio och de får ju en del extra funktioner på köpet typ klocka med alarm och de går ju även att använda för samtal.

Permalänk
Medlem

Är inte så jätte insatt men gillar mina Philips Hue lampor och att ha två olika strömbrytare till den. Brytaren vid dörren sätter ljuset på starkt vitt 100% ljus (för kommer man in i rummet vill man troligen se bra), och den vid sängen sätter den på världens svagaste typ 1% gult ljus (för man vill inte bli bländad om man stiger upp mitt i natten).
Förutom det så tänder den även ljuset sakta sakta på morgonen innan mitt larm ringer... vet inte om det är placebo men tycker det är lättare att stiga upp då.

Förutom dem så har jag även 2 smarta uttag. En har jag för att styra motorvärmaren till bilen på vintern (så om det är kallt kan jag öka tiden inifrån via telefonen ist för att gå ut och frysa) och den andra har jag nu kopplad till en vanlig bordsfläkt bara så jag kan starta den enkelt, typ om jag ligger i säng och tycker det är varmt.

Och så finns det ju Robotdammsugaren såklart. Den dammsuger väldigt mycket oftare, om än något mindre noggrant, än vad jag gör/gjorde vilket gör att hemmet är renare överlag.

Permalänk
Samsung Sverige

För egen del är smart styrning av lampor (både inomhus och utomhus) kanske den grejen som används mest i vardagen. Det är insomningsljus i vardagsrummet och sovrummet som påminner om att det är dags att tänka på refrängen, och motsatt på morgonen. Utomhus är det "dumma" lampor kopplade till rörelsesensorer och fjärrbrytare som är mycket smidigare än lampor som bara styrs på skymningsrelä och rörelsedeckare.
Jag kan bland annat säga åt flera lampor att tändas av en rörelsedeckare och justera påslagstider och avslagstider smidigt. Jag har också något rum i en stuga där lampströmbrytaren sitter dumt till, så där kör jag också med rörelsedetektor för att tända.

Även assistentfunktioner som att ställa larm används flitigt, och röststyrning för att spela musik. Det är skönt att inte alltid behöva fiska upp telefonen ur fickan eller var den nu befinner sig.

Permalänk
Medlem

En del bra svar redan, för mig handlar det om flera saker. Med "smarta lampor" kan jag dimma, ändra färgtemp och sånt, vilket är trevligt, men den stora vinsten ligger ju i styrningen av detta. Med exempelvis scenarion som att om jag sätter på teven (på rätt sätt förstås) så dimmas mysbelysningen samtidigt som taklamporna släcks helt. Jag kan också schemalägga belysningen, på toan exempelvis minskar jag ljusstyrkan ju senare på kvällen det är så att man inte blir så pigg när man borstar tänderna på grund av stark belysning. I klädkammaren har jag istället en rörelsesensor som tänder lampan när man går in där. Sen har jag ett antal "dimmer switches" där jag kan kontrollera vilka lampor eller grupper av lampor de styr, jag har också lagt in så att exempelvis ett långtryck på "på" ger maxstyrka på lamporna vilket är bra om man letar efter något eller så, och ett dubbelklick ger minimal ljusstyrka. Utöver det går det förstås att styra med telefonen, via widgets eller i appen om man vill ha mer detaljstyrning. Röststyrning finns ju också men är nog det som använd minst för belysningen, men ibland är det ju bra att ha. Exempelvis om jag ska lägga mig så kan jag viska till högtalaren "Ok Google, släck alla lampor" så gör den det utan att jag behöver plocka fram telefonen eller så.

Sen har jag ett antal smarta högtalare men de används mest för att spela musik. Ljudet går inte upp mot en stereoanläggning förstås men ändå helt ok. Men att kunna spela upp samma musik i alla högtalare är ju ganska nice. Sen används broadcast-funktionen en del, exempelvis för att ropa ut att maten är klar. Sonen, som är fyra år, är för liten för att kunna söka och hitta musiken han vill lyssna på på en surfplatta eller så, men han kan ju spela vad han vill med röststyrningen. Det är inte alltid kul för mig förstås, om jag exempelvis lagar mat och lyssnar på något så kommer han in och byter till Michael Jackson eller något ännu värre ganska ofta, men han tycker ju det är kul i alla fall.

Att enheterna skulle kunna bli utsatta för "hackning" är inget större problem i mina ögon. Det enda som skulle kunna hända som är värre än något irriterande (som om någon skulle börja blinka med mina lampor eller så), är ifall någon på något sätt skulle lyckas lyssna på Google-högtalarens mikrofon. Det hade inte varit så kul förstås, men jag tror inte den risken är så stor. Dels är frågan vem som skulle vilja lyssna på min lägenhet så gärna att de lägger en massa tid på det, och dels så finns det ju andra mikrofoner, på datorer och telefoner exempelvis, som sannolikt är lättare att hacka eller komma åt om någon nu skulle vilja det.

Permalänk
Medlem

Because I can?
Räcker inte det som argument så vet jag inte vad!

//Lanhead

Permalänk
Medlem
Skrivet av fragande:

Du ställer frågan på Sweclockers? För mig ter det sig naturligt att teknikintresset spiller över även till kategorin smarta hem. För mig personligen är det både för att jag tycker att det är kul att pilla med (kör man Home Assistant blir det väldigt mycket av den varan ... ) och bekvämlighet. Även viss energisparande effekt eftersom jag har automatiseringar som ser till att all belysning stängs av när jag lämnar lägenheten.

T.ex. så älskar jag stämningsbelysning och skulle jag behöva gå och stänga av en fem-sex ljuskällor varje gång jag skulle kolla på film eller serie skulle det bli väldigt tidsödande och repetitivt. Nu har jag automatiseringar kopplade till Kodi, så när jag spelar upp media på TV:n så släcks/dimmas ljuskällor automatiskt och vice versa.

Det är bara ett exempel. Angående "hackningsbarhet" är det inget jag oroar mig så mycket över, det är mer den personliga integriteten jag är vaksam på. Kör inga molntjänster öht och skulle aldrig använda Alexa eller Google Home t.ex. Kör även uteslutande open source, inkl. firmware på IoT-enheterna. Framöver blir det kanske Zigbee istället om jag orkar byta ut allt någon gång.

Självklart ställer jag frågan här inne Det är ju det bästa stället i hela vida världen för att få svar på frågan från de som använder det.
Hade jag frågat på ett äldreboende hade jag ju bara fått en massa levande frågetecken framför mig, med en motfråga tillbaka.. vad är smarta hem *hihi*

Jag är genuint nyfiken på hur smarta hem exploderat på marknaden och alla vill ha det lixom.
och är man nyfiken på saker i livet så ska man ju fråga de som kan svaren sägs det ju.. det vill säga användarna.

Okej.. integritetsbiten förstår jag till fullo att det är en problematik om man vill ha smarta hem. Så är det ju med de fem stora it-jättarna att man kan inte både ha kakan och äta kakan.. någonstans måste man ju ge vika.. antingen inte använda produkterna eller släppa tanken på personlig integritet. Svår avvägning kan jag tänka mig.
open source ger ju lite kontroll

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZaInT:

Sjukt många anledningar.

* Jag har riktigt svårt att vakna och det går att göra inställningar som är RIKTIGT störiga.
* Det är underbart att kunna komma konkande på två feta matkassar och ljuset i hallen och köket är redan tänt eftersom din Nest kände av att din mobil kopplade till ditt WLAN. Det släcktes även när du lämnade hemmet och då startades även din övervakningskamera, ditt larm, om temperaturen inte är som du vill ha den så kan ett element starta och stoppa och hålla temperaturen rätt.
* Det är väldigt trevligt att kunna släcka allt med rösten när man har bråttom hemifrån. Ska du springa in en runda med skorna på kan du byta ut ditt förslagna "Hey Google, turn of all lights" till t.ex. "Hey Google, turn off all lights in 45 seconds",
* Har du ställt eldrivna saker på ett otillgängligt ställe, som en NAS t.ex. och så hänger den sig? Har du köpte en fjärrbrytare för runt 99 spänn kan du t.ex. säga till din Nest att "Hej Google, starta om min NAS".
* Har du som jag en vän som däckar på soffan och inte svarar i telefon? Gör en irriterande och högljudd broadcast tills han vaknar.
* Vaknar han fortfarande inte? Slå på någon krigsfilm på din SmartTV, spela lite noise i en Bluetoothhögtalare och stäng av och sätt på ljuset lite då och då.
* Har du bråttom, står i hallen och vet inte vilken jacka du ska ha? "Hey Google, what temperature does it feel like outside right now?".
* Vill du hålla kolla på vad din dator/rigg/annan utrustning förbrukar? För sådär 200 spänn kan du köpa en kompatibel fjärrbrytare med energimätning och "Hey Google, what's the current power consumption/current wattage of my gamig computer?"
* Brukar du behöva lite info, helt gällande samma saker, innan du ska till jobbet varje dag? Sätt en rutin som du kan trigga med "Hey Google, I'm going to earn some cash so enlighten me" eller nått, som svar kan du få väder, eventuella trafikproblem, när nästa passande buss går, vad du har för notiser, påminnelser, kalenderhändelser idag och vänta - det kanske är en röd dag? Den infon får du även tillsammans med den sista punkten där.
* Är du mitt uppe i ett spel och blir hungrig? Spring ut i köket, slit ur din Billys ur frysen, släng in den i micron, spring tillbaka och halvskrik i panik över att du blir brandbombad i BF "Hey Google, set a timer for 2 minutes, and another for 5 minutes"
* Gillar du RGB? Köper du några av de helt sjukt många kompatibla RGB-lampor är det bara att "Hey Google, set all lights to hot pink at 60% brightness"
* Shit, var det lite väl mysigt och du däckade och vaknar nu av ditt plågamma larm? Skrik surt "HEY GOOGLE SHUT THE FUCK UP AND SET ALL LIGHTS TO WARM WHITE AT 100% BRIGHTNESS AND PLAY REZCORE - CAWFEE"
Eventuellt får det sistnämnda följas upp med "Hey Google! Feedback. <Vänta> Please learn your AI the name of more frenchcore artists"

The list goes on. Nödvändigt? Inte innan du skaffat det. Efteråt är det livsavgörande.

upps..
Det var en lång lista.. Jag vart stressad av att bara läsa den

Skulle en vän somna på min soffa, så hade jag nog bara puttat/skakat på vännen o sagt till den att vakna.. hade jag någon som sov över medans jag åker till jobbet.. ja då får den väl sova hur länge den vill.. Jag bestämmer inte hur många timmar någon annan ska sova.. då jag inte vill att någon ska bestämma när jag sover.

Men lever du ett så stressat liv asså?. Det låter som du behöver varva ner lite för din hälsas skull

Men jag kan förstå latheten i allt det andra.. Människan är lat i sin natur... även jag. hahaha.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag har inge vidare intresse att koppla upp rinklockan, jag behöver inte kunna dimmra spisfläkten från mobilen och jag har inget behov av att färga hallen rosa eller grön med ett knapptryck ;).
Själv har jag faktiskt inte nå större intresse av att ha automatiska funktioner så som att beslysningen ställer in sig av att jag kollar på film eller så heller egentligen.
Och någon röstassistent vill jag inte ha i nuläget.
Många grejer saknar jag inte ett dugg i min vardag.

MEN!

Jag har minsann sett fördelar här ändå.

Det jag personligen ser mest vinst med är att kunna sätta en trådlös brytare för en lampa på nå ställe där det i dagsläget inte är draget el.
Väldigt mycket billigare att bara smälla dit en sändare som når lampan trådlöst istället för att fräsa upp väggar och tak, ta in elektriker, köpa elutrustningen, tapetsera/måla om och allt det där. Inte en "smart" lösning i allas ögon kanske, men jo, lite smart behöver lösningen vara ändå.
Eller bara grejen att slippa dra sladd för trappkopplingar! Win bara där alltså.

Permalänk
Medlem

Superskojigt att höra era anledningar och ja jag förstår att primära anledningen är för att det är teknik.

Det som gör mig nyfiken, är just att mitt intresse ligger i IT-säkerhet och integritet.. så jag har ju en helt annan synvinkel på saker o ting i IT-världen..
Och man kan aldrig förstå ett koncept om man inte skaffar sig kunskap från båda sidorna av myntet, så att säga.

Permalänk
Medlem

Känslan jag fått är att det i ~98 % av fallen rör sig om nördar som gillar att pilla med nördiga saker. Varken mer eller mindre.

Jag köpte ett startpaket med Philips Hue eftersom vi har en taklampa utan lampknapp… Efter det satt jag länge och funderade att gå all in och göra hemmet smart men kom fram till att det är väldigt mycket jobb och pengar för mycket liten vinst. Eftersom jag inte har smarta hem som hobby blev det inget av det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jag har inge vidare intresse att koppla upp rinklockan, jag behöver inte kunna dimmra spisfläkten från mobilen och jag har inget behov av att färga hallen rosa eller grön med ett knapptryck ;).
Själv har jag faktiskt inte nå större intresse av att ha automatiska funktioner så som att beslysningen ställer in sig av att jag kollar på film eller så heller egentligen.
Och någon röstassistent vill jag inte ha i nuläget.
Många grejer saknar jag inte ett dugg i min vardag.

MEN!

Jag har minsann sett fördelar här ändå.

Det jag personligen ser mest vinst med är att kunna sätta en trådlös brytare för en lampa på nå ställe där det i dagsläget inte är draget el.
Väldigt mycket billigare att bara smälla dit en sändare som når lampan trådlöst istället för att fräsa upp väggar och tak, ta in elektriker, köpa elutrustningen, tapetsera/måla om och allt det där. Inte en "smart" lösning i allas ögon kanske, men jo, lite smart behöver lösningen vara ändå.
Eller bara grejen att slippa dra sladd för trappkopplingar! Win bara där alltså.

Jo många greppar inte det riktigt: Vad är det viktigaste i ett smart hem? Knappar till allt. Det är väl inte smart?!?

Men knappar är väldigt bra, alla förstår hur de funkar, man behöver inte lära sig några specifika röstkommandon, man behöver ingen app eller ens låsa upp en telefon för att kunna styra saker.

Permalänk
Medlem

Jag tycker inte smarta hem existerar än. Det är inte smart att kunna släcka ljuset med telefonen när strömbrytaren finns intill och det är inte smart att kunna sätta på ugnen/kaffemaskinen med mera om ingen är hemma. Ett smart hem för mig är när man kan fylla tvättmaskinen, få tvätten tvättad, torkad och upphängd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jag har inge vidare intresse att koppla upp rinklockan, jag behöver inte kunna dimmra spisfläkten från mobilen och jag har inget behov av att färga hallen rosa eller grön med ett knapptryck ;).
Själv har jag faktiskt inte nå större intresse av att ha automatiska funktioner så som att beslysningen ställer in sig av att jag kollar på film eller så heller egentligen.
Och någon röstassistent vill jag inte ha i nuläget.
Många grejer saknar jag inte ett dugg i min vardag.

MEN!

Jag har minsann sett fördelar här ändå.

Det jag personligen ser mest vinst med är att kunna sätta en trådlös brytare för en lampa på nå ställe där det i dagsläget inte är draget el.
Väldigt mycket billigare att bara smälla dit en sändare som når lampan trådlöst istället för att fräsa upp väggar och tak, ta in elektriker, köpa elutrustningen, tapetsera/måla om och allt det där. Inte en "smart" lösning i allas ögon kanske, men jo, lite smart behöver lösningen vara ändå.
Eller bara grejen att slippa dra sladd för trappkopplingar! Win bara där alltså.

Din synvinkel förstår jag helt, då jag är inne lite på samma sak.
Det är smidigt att kunna ha en strömbrytare utan att behöva dra 20meter kablage. Dock ska brytaren vara egen sändare, så man inte är beroende av ett wifi.

Problematiken med att förlita sig på wifi är att om man inte är förutseende och har en backup router hemma.. så kan man hamna i sitsen att routern pajar vid absolut sämsta tillfälle. Nu är det coronatider så jag tar det som exempel.. Säg att man har åkt på corona och ska hålla sig isolerad hemma. Routern pajar och alla smarta saker hemma är helt plötsligt o-manövrerbara.. Hur hör man här.. börjar koppla förbi alla produkter så man kan köra dem manuellt eller leva med att alla lampor och prylar är i off läge.
Man kan ju inte gå ut o köpa en ny router direkt.
Några kan säkert lösa problemet med att sätta telefonen som wifi-router o där med få access igen.

Permalänk
Medlem

Många smarta hem Plejd, fibaro och vad annat som finns ligger nu i sånt pris att man kanske väljer det istället för vanlig dumdimmer.

Om man tar som min kompis som installerade plejd i köket, inte för att det var smart hem utan för en bra dimmer i sig som de inte behövde dra om för mycket kabel för att få knapparna att styra de lampor de ville ha, så går knappen funktionen trådlöst istället. Annars hade det varit säkert en fet summa pengar i att borra betong.

Sen fick de väl lite småsaker på köpet då de nu kunde övervåningen från sovrummet osv.
Inte för att de var smart hem intresserade...de har nest wifi punker med avstängd röstfunktion för det var bra pris på de. Men man ser lite att de funderar på mer grejer nu när de fick känning på vad man kan göra.

Sen har vi vissa som min farsa som visseligen bara har gamla nexa pluggar men det är sensorer lite var stans, musfälla och annat...som jag tycker är idiotiskt men han tycker det är kul att leka och ha koll på.
Slippa gå ut i garaget för att kolla om gamla frysen inte stannat, bara öppna en app och kolla temp.

Finns ju lite olika, de som vill ha något lite smartare, är väl där plejd (som kompisen har) drar mycket kunder (samt att elektriker verkar gilla det), och de som ska sitta och pula på allt med home assistant och miljoner givare.

Sen är ju philips hue vanligt. De jag känner som har det kör det mest som RGB mood light. Få en liten konstrast färg i hörnet av rummet, som komplement till vanlig belysning eller som enda lampan när man sitter och ser film

Permalänk
Medlem
Skrivet av Marie SWE:

Självklart ställer jag frågan här inne Det är ju det bästa stället i hela vida världen för att få svar på frågan från de som använder det.
Hade jag frågat på ett äldreboende hade jag ju bara fått en massa levande frågetecken framför mig, med en motfråga tillbaka.. vad är smarta hem *hihi*

Jag är genuint nyfiken på hur smarta hem exploderat på marknaden och alla vill ha det lixom.
och är man nyfiken på saker i livet så ska man ju fråga de som kan svaren sägs det ju.. det vill säga användarna.

Okej.. integritetsbiten förstår jag till fullo att det är en problematik om man vill ha smarta hem. Så är det ju med de fem stora it-jättarna att man kan inte både ha kakan och äta kakan.. någonstans måste man ju ge vika.. antingen inte använda produkterna eller släppa tanken på personlig integritet. Svår avvägning kan jag tänka mig.
open source ger ju lite kontroll

Skrivet av Marie SWE:

Superskojigt att höra era anledningar och ja jag förstår att primära anledningen är för att det är teknik.

Det som gör mig nyfiken, är just att mitt intresse ligger i IT-säkerhet och integritet.. så jag har ju en helt annan synvinkel på saker o ting i IT-världen..
Och man kan aldrig förstå ett koncept om man inte skaffar sig kunskap från båda sidorna av myntet, så att säga.

Det ena utesluter inte det andra, man får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna. Att ha smarta lampor exempelvis, eller att man kopplar kaffemaskinen till sin väckarklocka, betyder inte på något sätt att man får "släppa tanken på personlig integritet". Röststyrning kan förstås kännas värre, men det är en ganska liten del av smarta-hem-lösningar egentligen. Röststyrningen får mycket uppmärksamhet för det liksom känns mer "framtid" än smarta knappar eller så, men i praktiken är den ju absolut ingen central del av det hela.

Min personliga integritet är inte så beroende av att det är hemligt när jag tänder mina lampor, eller ens att någon kanske hör vilka låtar jag lyssnar på liksom. Google vet redan exakt hur jag rör mig alltid när jag har telefonen med mig, till stor del vilka jag kommunicerar med och så vidare, att min Google Home hör att jag är lite hes en söndagsmorgon gör inte så stor skillnad på det stora hela.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trunk:

Känslan jag fått är att det i ~98 % av fallen rör sig om nördar som gillar att pilla med nördiga saker. Varken mer eller mindre.

Jag köpte ett startpaket med Philips Hue eftersom vi har en taklampa utan lampknapp… Efter det satt jag länge och funderade att gå all in och göra hemmet smart men kom fram till att det är väldigt mycket jobb och pengar för mycket liten vinst. Eftersom jag inte har smarta hem som hobby blev det inget av det.

Nördar finns inom allt . Det är inte bara IT skräpet.. det finns bilnördar, vinnördar osv osv.. listan är oändlig
Men det är ju nördarna vi har nytta av när vi vill ha svar på en specifik fråga utan att behöva googla viner i fyra timmar för att veta vilket vin som passar bäst till aktuella maträtten.. Eller om vi behöver en router som klarar specifika saker som vi inte har lust att ägna fyra dagar för research... Då frågar man nörden o får lösningen.. Jag ser det som positivt att vi har nördar som gräver ner sig på mikroskopisk nivå. Det gynnar ju alla oss som bara är måttligt intresserade och det driver utvecklingen framåt.

Skrivet av MsSmith:

Jag tycker inte smarta hem existerar än. Det är inte smart att kunna släcka ljuset med telefonen när strömbrytaren finns intill och det är inte smart att kunna sätta på ugnen/kaffemaskinen med mera om ingen är hemma. Ett smart hem för mig är när man kan fylla tvättmaskinen, få tvätten tvättad, torkad och upphängd.

Den var såååå bra... jag köper den totalt asså
När disken efter maten sköter sig helt själv från avplock på bord till diskad o klar i skåpet, samt det du säger om tvätten... Det är ett smart hem
Dock tror jag det går under hemtjänst/rutavdrag idag. hihi

Permalänk
Medlem

De jag använder
Nexa - Belysning - Fördelar, jag slipper springa runt hela huset och tända och släcka mina lampor på kvällarna och det lyser även när jag inte är hemma så kanske det skrämmer bort någon som inte har där att göra. Får också notis om någon öppnar en dörr eller ringer på hemma hos mig.

Danfoss elektroniska termostater - Kan styra värmen i varje rum för sig, använder rätt sällan appen då allt är inställt en gång.

Arlo - Kameror - Fördelar, får notiser om någon person går in på min tomt på nätter eller när jag inte är hemma.

Det underlättar mitt liv en del men mest är att jag slipper springa och tända och släcka lampor. Gillar inte att sitta i mörkret.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av snajk:

Det ena utesluter inte det andra, man får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna. Att ha smarta lampor exempelvis, eller att man kopplar kaffemaskinen till sin väckarklocka, betyder inte på något sätt att man får "släppa tanken på personlig integritet". Röststyrning kan förstås kännas värre, men det är en ganska liten del av smarta-hem-lösningar egentligen. Röststyrningen får mycket uppmärksamhet för det liksom känns mer "framtid" än smarta knappar eller så, men i praktiken är den ju absolut ingen central del av det hela.

Min personliga integritet är inte så beroende av att det är hemligt när jag tänder mina lampor, eller ens att någon kanske hör vilka låtar jag lyssnar på liksom. Google vet redan exakt hur jag rör mig alltid när jag har telefonen med mig, till stor del vilka jag kommunicerar med och så vidare, att min Google Home hör att jag är lite hes en söndagsmorgon gör inte så stor skillnad på det stora hela.

Svagheten i säkerhet handlar väl visserligen inte främst i att någon kan komma över ens tänd/släckcykler.
Problemet är väl snarare att det går att ta över enheter med svag säkerhet och skicka in egen mjukvara i grejerna så att man får in trojanenheter i ens nätverk.
Beroende på syftet från angriparen kan det vara - inte så farligt upp till att vara väldans illa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Svagheten i säkerhet handlar väl visserligen inte främst i att någon kan komma över ens tänd/släckcykler.
Problemet är väl snarare att det går att ta över enheter med svag säkerhet och skicka in egen mjukvara i grejerna så att man får in trojanenheter i ens nätverk.
Beroende på syftet från angriparen kan det vara - inte så farligt upp till att vara väldans illa.

Jo absolut. Separat nät för IOT-enheter är att rekommendera om man är orolig för sånt.

Men det är absolut ett problem att IOT-tillverkare inte tar säkerheten på tillräckligt stort allvar. En del enheter är ju mer känsliga än andra dock, kameror som är uppkopplade och (mer eller mindre) aktiva konstant hade känts jobbigt i mina ögon även om jag förstår att det kan vara kul och bra om man exempelvis har katt eller så. Men det problemet kan man ju lösa med ett smart eluttag som stänger av kameran när man kommer hem kanske. Men det finns absolut saker som gör att jag drar öronen åt mig, en enhet som kräver inloggning med något "riktigt" konto som ens Gmail eller liknande utan större motivering hade jag varit väldigt försiktig med exempelvis.

Men jag tycker vi borde separera säkerhetsproblem och personlig integritet även om den personliga integriteten förstås kan hotas av dålig säkerhet. Man kan avhjälpa mycket av problemen med säkerheten med exempelvis separat nät, eller genom att inte alls släppa ut enheterna på nätet och styra med något annat än Googles eller Amazons lösningar. Sen kan man försöka att köpa produkter från etablerade tillverkare och inte leta efter det billigaste som finns på Aliexpress eller liknande, förhoppningsvis håller de sina saker uppdaterade bättre och fortsätter att göra det även på sikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Det ena utesluter inte det andra, man får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna. Att ha smarta lampor exempelvis, eller att man kopplar kaffemaskinen till sin väckarklocka, betyder inte på något sätt att man får "släppa tanken på personlig integritet". Röststyrning kan förstås kännas värre, men det är en ganska liten del av smarta-hem-lösningar egentligen. Röststyrningen får mycket uppmärksamhet för det liksom känns mer "framtid" än smarta knappar eller så, men i praktiken är den ju absolut ingen central del av det hela.

Min personliga integritet är inte så beroende av att det är hemligt när jag tänder mina lampor, eller ens att någon kanske hör vilka låtar jag lyssnar på liksom. Google vet redan exakt hur jag rör mig alltid när jag har telefonen med mig, till stor del vilka jag kommunicerar med och så vidare, att min Google Home hör att jag är lite hes en söndagsmorgon gör inte så stor skillnad på det stora hela.

Så är det med många saker i livet, att man måste överväga fördelar med nackdelar.. Men även att vara lite objektiv i vad behöver jag.
Sedan om man har det som hobby eller intresse.. varför inte.. man ska ju ha kul i livet oxå

Du är inne på rätt spår, då du inte aktivt jagar efter den personliga integriteten på det sättet, då du säger att google vet ju redan hur du rör dig i och med telefonen.. och då är lampa av och på ganska oviktigt i sammanhanget lixom

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo absolut. Separat nät för IOT-enheter är att rekommendera om man är orolig för sånt.

Men det är absolut ett problem att IOT-tillverkare inte tar säkerheten på tillräckligt stort allvar. En del enheter är ju mer känsliga än andra dock, kameror som är uppkopplade och (mer eller mindre) aktiva konstant hade känts jobbigt i mina ögon även om jag förstår att det kan vara kul och bra om man exempelvis har katt eller så. Men det problemet kan man ju lösa med ett smart eluttag som stänger av kameran när man kommer hem kanske. Men det finns absolut saker som gör att jag drar öronen åt mig, en enhet som kräver inloggning med något "riktigt" konto som ens Gmail eller liknande utan större motivering hade jag varit väldigt försiktig med exempelvis.

Men jag tycker vi borde separera säkerhetsproblem och personlig integritet även om den personliga integriteten förstås kan hotas av dålig säkerhet. Man kan avhjälpa mycket av problemen med säkerheten med exempelvis separat nät, eller genom att inte alls släppa ut enheterna på nätet och styra med något annat än Googles eller Amazons lösningar. Sen kan man försöka att köpa produkter från etablerade tillverkare och inte leta efter det billigaste som finns på Aliexpress eller liknande, förhoppningsvis håller de sina saker uppdaterade bättre och fortsätter att göra det även på sikt.

Du är inne på det som jag ser som ett problem.. Säkerheten.
Problematiken jag ser är inte att någon kan lyckas att tända o släcka en lampa. Utan problemet har redan uppstått flera gånger som uppmärksammats.. där IoT prylar tagits över för att skapa botnets för attacker.

Sedan får man ha i åtanke att vissa saker ska man inte kunna styra externt. Larm av/på, Kameraövervakning av/på Dörrlåset öppet/låst.
Även om det systemet som folk köper just nu inte har lyckats hackas, så betyder det inte att det är ohackningsbart.. utan mer en fråga om NÄR någon lyckas hacka det.
Värsta scenariot. en kriminell liga pysslar med bostadsinbrott och samarbetar med en hackergrupp. De avaktiverar larmet via nätet, de avaktiverar kamerorna så ingen blir fångad på film och de låser upp dörren.
Sannolikt.. njae ganska låg..... Möjligt... absolut.
När någon köper larm, lås, kameraövervakning så köper man det för en lång tid.. man byter inte ut sakerna mot modernare saker en gång i halvåret/året. Så risken att det går att göra ökar med tiden, då hackers har som rent nöje att hacka prylar.. inte för att de jagar en speciell individ. De har det nöjet som många av er har nöjet att spela spel.

Så mitt råd är som ditt.. ha prylarna på separat nätverk.. Men när det kommer till lås, larm kameraövervakning.. Det ska absolut inte gå att stänga av online.. Men att kunna monitorera larm osv online, det är jäkligt bra

Sedan var du inne på att bara köpa från etablerade tillverkare.. Det räcker tyvärr inte, det var nyligen en tråd här inne om en kamera som folk fick felaktig access till.. men etablerade det är bättre än en noname

Allt med mikrofoner och kameror kan nyttjas av utpressare om de får access.. datorer, eller IoT. Det har hänt och kommer hända igen.
Så man ska ju vara varsam med vart man har dem och att deaktivera dem i känsliga situationer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Marie SWE:

Nördar finns inom allt . Det är inte bara IT skräpet.. det finns bilnördar, vinnördar osv osv.. listan är oändlig
Men det är ju nördarna vi har nytta av när vi vill ha svar på en specifik fråga utan att behöva googla viner i fyra timmar för att veta vilket vin som passar bäst till aktuella maträtten.. Eller om vi behöver en router som klarar specifika saker som vi inte har lust att ägna fyra dagar för research... Då frågar man nörden o får lösningen.. Jag ser det som positivt att vi har nördar som gräver ner sig på mikroskopisk nivå. Det gynnar ju alla oss som bara är måttligt intresserade och det driver utvecklingen framåt.

Absolut. Ska kanske förtydliga att jag inte lägger någon negativ betydelse i begreppet nörd.

Att tycka illa om nördar och ha ett konto på sweclockers är lite motsägelsefullt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trunk:

Absolut. Ska kanske förtydliga att jag inte lägger någon negativ betydelse i begreppet nörd.

Att tycka illa om nördar och ha ett konto på sweclockers är lite motsägelsefullt

hahaha... jaaaaaa, det är sant