Problem RTX 3090 och Seasonic Prime Ultra 850

Permalänk
Medlem

Problem RTX 3090 och Seasonic Prime Ultra 850

Har ett RTX 3090 FE från förra året. Fick problem med det från start, direkta omstarter utan mjukvarukrasch i spel. En grej som pekar på nätagg/överspänningsskydd.

Då jag hade köpt ett dyrt Seasonic Prime Ultra 850 Titanium för några år sedan var det rätt irriterande. En del på nätet pratade om att RTX 3090 kan dra betydligt mer än 350W vid peakar, men det är inget problem eftersom Seasonic nätagget är specat på 840W/70A på 12V (single rail).

Jag provade underklocka lite och det blev stabilt. Då prestandaförlusten bara var 3-5% körde jag så istället för att reklamera agget. Men för en månad sen började datorn krascha igen. Kanske beror på nya drivrutiner eller något annat som påverkarde. Men det hjälpte inte att underklocka och omstarterna kom rätt ofta.

Grävde fram ett nätagg från ett gammalt bygge, ett Corsair AX860. Bytte till det och alla krascher upphörde. Jag provade ta bort underklockningen och inte en krasch efter det heller.

Nu kör jag ett RTX 3090 med ett nätagg från 2012. Men det fungerar bra. Lite ironiskt är att AX860 ska vara byggt av Seasonic åt Corsair.

-

Seasonic nätagget är dyrt och prisbelönat, inte direkt ett agg man tror ska ha problem. Har också googlat på nätet och andra med Prime Ultra och RTX 3080/90 har haft dessa problem. Det kanske kan vara strul med en specifik tillverkningsserie. Möjligen fel på överspänningsskydd som slår till långt under spec. Nu när jag bytt till ett gammalt agg ska jag göra RMA på Seasonic agget, de har lång garanti.

Finns även andra trådar här på Swec fast med annat nätagg som t.ex. denna; https://www.sweclockers.com/forum/trad/1621054-rtx-3090-krasc...

Permalänk
Medlem

Låter mer som ett kompabilitetsproblem.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk

Man har ju läst en del om coil whine på grafikkort som försvinner med ett annat nätagg. Undrar om det är vidskepelse eller det finns något intrikat samband där typ kondensatorerna går in i resonansfrekvenser med varandra och [insert vidare technobabbel]

Permalänk
Medlem

Ändrade rubriken till mer informativ. Det var egentligen tanken med inlägget ifall andra också får liknande problem med RTX 3080/Ti/90. Även om det var lite kul att det gamla agget fungerar medans det nyare dyra från Seasonic hade problem.

De tidigare återkommande felen var en omedelbar shutdown utan mjukvarukrasch, precis som att dra strömmen. Kollar man i eventloggen var det kernel power event id 41. Försökt provocera fram problemet igen men det har varit stabilt sen byte av nätagg.

Permalänk

Tidigare revisionen av EVGA supernova 850 ga beter sig på samma sätt med ett 3080, så verkar vara en grej som kan hända.

Permalänk
Medlem

Transienterna är inte nådiga med vissa 3090. Trodde jag satt relativt safe med ett Seasonic kvalitetsagg på 750W men icke. Lyfte riggen till i mitt tycke absurda 1000W, också Seasonic och då försvann dessa omstarter. Testa också att FPS-cappa till rimliga nivåer så det inte sticker iväg flera hundra FPS till ingen nytta vid exempelvis mellanladdningar. Hjälpte till viss del.