Permalänk
Medlem

Internt Ljudkort

Tjena!
Ska bygga ihop en enklare surfdator till farsan, enda kravet han har är att kunna driva sin stereo anläggning via datorn. Han har en D/A tillhands. Räcker det med ett internt ljudkort där det finns Optisk utgång? eller är det värt att lägga pengar på ett internt ljudkort? Någon som använder liknande setup? Vill undvika all form av brus som kan uppkomma.

Permalänk
Medlem

Om det finns optical out på moderkortet så finns det ingen anledning att köpa ett internt ljudkort. Kommer inte vara något brus över en digital signal.

Permalänk
Medlem

Optisk utgång har förstås inget brus, alternativt om hans DAC har USB så är det ju lika bra. Optisk utgång är inte så vanligt på moderkort tyvärr. Annars finns det ganska många bra USB-DAC:ar för en tusenlapp eller två, ett internt ljudkort ger nog fler utgångar om man vill köra surround eller så men samtidigt är det ju mer utsatt för störningar och därmed större risk för brus. Men om tanken är att använda DAC:en så spelar ju ljudkortet mindre roll, alltså handlar det i så fall bara om att köpa ett ljudkort för att få den optiska utgången.

Fördelen med en USB-DAC eller ett externt ljudkort (vilket i princip är samma sak) är ju att den är lätt att flytta, vill man ha bättre ljud på sin telefon så kan man koppla den dit exempelvis (beroende på vilken man köper förstås, det finns mer portabla varianter och stationära med rör exempelvis som man inte har i fickan) och köper man en laptop i framtiden så är det bara att plugga in den.

Permalänk
Medlem

Det finns moderkort med optisk S/PDIF i de allra billigaste segmenten t.ex. Gigabyte A520 Aorus Elite för AMD eller ASRock B460M Steel Legend för Intel, så det finns ingen anledning att gå omvägen via ett ljudkort med optisk utgång då signalen ändå är digital.

Filtret "Optisk S/PDIF" för moderkort ger 401 resultat på Prisjakt, eller 198 resultat om man begränsar lanseringsår till 2018-2021, så det är nog bara att välja och vraka.

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar! Blir ett moderkort ja hitta med optisk!