Uppgradera processor och/eller grafikkort?

Permalänk
Medlem

Uppgradera processor och/eller grafikkort?

Grabben har en hembygd spelburk som är ihopsatt sommaren 2018.

Asus Prime B350+
Ryzen 5 1600 3,4GHz
Radeon RX580 4Gb Pulse
G.Skill Flare X 16Gb 2400 MHz
SSD 960 Evo 250Gb
Firecuda SSHD 1Tb

Frågan är om man ska uppgradera processor och/eller grafikkort?
Tänkt budget 5000-6000:-

Han spelar typ Battlefield, Fortnite, CS Go, Rust, Sea of Thieves, Ark.
Kör även Oculus Quest VR.
Dubbla skärmar.

Tacksam för tips & råd!

Permalänk
Medlem

Han kan uppgradera processorn, moderkort och minne så kan han få lite prestanda. Men att köpa grafikkort till ett bra pris just nu är totalt omöjligt. Det har varit brist på kretsar i flera månader så grafikkort säljs svindyrt just nu och det kommer inte bli bättre på lång tid.

Permalänk
Medlem

Jag har en liknande dator, men håller lite i hatten innan jag uppgraderar, jag följer prisbilden på Ryzen 7 3700X som just nu kostar 3000:- ny, men det börjar trilla in lite begagnade till salu också. Grafikkort är det nog runt 1080Ti/5700XT om man dubblar prestandan av ett RX580, men grafikkortsmarknaden har uppblåsta priser just nu, så är inte att rekommendera som prisvärt.

stavfel
Permalänk
Medlem

Man kan se det så här, antingen köp ett grafikkort för hela budgeten på 5-6k, ett 3060 går att få tag i för de pengarna med lite flyt. Eller uppgradera allting annat (CPU, moderkort, minnen borde gå få tag i för 6k, kolla på 11400 t.ex) istället och köp ett grafikkort när priserna sjunker senare. Under den nivån får man bara något gammalt kort från forna serier, hur kul är det liksom då kan man väl lika gärna fortsätta på det han har.

Grafikkort dum marknad just nu men det är ju också det som typiskt gör mest skillnad i en gamingburk.