WD RED 8TB havererade i en Qnap NAS, Ersättningen lade av också

Permalänk
Medlem

WD RED 8TB havererade i en Qnap NAS, Ersättningen lade av också

Hej.

Jag hade ett planerat strömavbrott idag så jag stängde av min QNAP nas dagen innan. Strax efter strömavbrottet satte jag på NASen igen. Disk 4 började pipa och "starta om sig" och till slut så kopplades den ifrån. Jag bytte till en helt ny likadan 8TB disk och den NASen började återuppbygga RAID. Dock började den också pipa och till slut kopplade den ifrån. Jag förstår inte hur den nya reservdisken har lagt av så snabbt. Jag har förvarat den i en speciell dämpande väska.

Det tråkiga är att jag har fått många filer krypterade av ransomware. Jag fick malware för något år sedan men jag hade ingen aning om att den även hade installerat ransomware.

Permalänk
Medlem

Spontant så skulle jag gissa på att din NAS spökar.
Kanske nätdelen är dålig och inte riktigt orkar med när alla diskarna går för fullt.

Permalänk
Medlem

Det är mystiskt att det är just disk 4 som spökar. Jag tror det bara är tre års garanti på dessa diskar.

Permalänk
Medlem

Som @Svensktiger säger låter det mer som ett garantiärende av NAS, inte diskarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av razor1394:

Det är mystiskt att det är just disk 4 som spökar. Jag tror det bara är tre års garanti på dessa diskar.

Det är väl disk 4 som det skrivs till.
Och när OS'et känner av en massa fel så kastas disken ut.
Men som sagt, spekulerar lite.
Kanske rent av lite kontaktspray kan göra susen ^^

Permalänk
Medlem

dmesg visar mycket fel

11410.408919] ata4: SERR_PHYRDY_CHG SERR_DEV_XCHG. Clear the bit/burst error record
[11410.416425] ata4: SERR_PHYRDY_CHG SERR_DEV_XCHG. Clear the bit/burst error record
[11415.423040] ata4: COMRESET failed (errno=-16)
[11415.427454] ata4.00: ahci_err_handling(2714):retry 0 times with PxSERR=67436544, PxSCTL=800 and ata_link_spd=2(cap. 3).
[11415.438294] ata4: reset failed, giving up
[11415.442350] ata4: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xf t4
[11415.449423] ata4: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[11415.455453] ata4: SError: { CommWake DevExch }
[11415.459934] ata4: hard resetting link
[11415.463629] ata4: SERR_PHYRDY_CHG SERR_DEV_XCHG. Clear the bit/burst error record
[11415.471139] ata4: SERR_PHYRDY_CHG SERR_DEV_XCHG. Clear the bit/burst error record
[11417.468165] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 330)
[11417.473619] ata4: link online but 1 devices misclassified, retrying
[11417.479925] ata4: reset failed (errno=-11), retrying in 8 secs
[11425.761032] ata4: hard resetting link
[11425.764731] ata4: SERR_PHYRDY_CHG SERR_DEV_XCHG. Clear the bit/burst error record
[11425.772243] ata4: SERR_PHYRDY_CHG SERR_DEV_XCHG. Clear the bit/burst error record
[11427.331079] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 330)
[11427.336554] ata4: link online but 1 devices misclassified, retrying
[11427.342880] ata4: reset failed (errno=-11), retrying in 9 secs
[11436.000092] ata4: hard resetting link
[11436.003806] ata4: SERR_PHYRDY_CHG SERR_DEV_XCHG. Clear the bit/burst error record
[11436.011327] ata4: SERR_PHYRDY_CHG SERR_DEV_XCHG. Clear the bit/burst error record
[11441.752047] ata4: link is slow to respond, please be patient (ready=0)
[11441.810062] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 330)
[11441.815510] ata4: link online but 1 devices misclassified, retrying
[11441.821821] ata4: reset failed (errno=-11), retrying in 5 secs

Jag ska kontakta Qnap.

Permalänk
Medlem

Kan det vara så att du har en Atom C2000 series CPU i den?

Permalänk
Medlem

Nej det är en

Intel Celeron 1,6GHz dual core (Turbo upp till 2,48GHz)

.

Permalänk
Medlem
Skrivet av razor1394:

Nej det är en

Intel Celeron 1,6GHz dual core (Turbo upp till 2,48GHz)

.

Kan Qnap göra minnestest?

Japp verkar så, fast inte inbyggt:
https://wiki.qnap.com/wiki/Memory_Test
Börja där tycker jag.

Permalänk
Medlem

Iom att du får meddelandet "SATA link down" låter det troligare att nätaggregatet eller SATA-chipset'et på MB borkat. Du har förmodligen kontrollerat bakplanet och dess anslutningar i QNAP'en?

Permalänk
Medlem
Skrivet av razor1394:

Hej.

Det tråkiga är att jag har fått många filer krypterade av ransomware. Jag fick malware för något år sedan men jag hade ingen aning om att den även hade installerat ransomware.

Det var ett hack med ransomware i själva QSNAP för inte så länge sedan och man gick genom en multimedia-app med tillräckligt höga rättigheter via en gömd utvecklar-bakdörr som någon hade funnit och som med detta kortslöt all säkerhetsmekanismer som normalt finns i en Linux-OS och installera ransomware som 7-zippade filer med password lokalt på själva NAS:en. Har du QSNAP tillgänglig på publik IP så finns en risk att få angrepp den vägen men kan också göras via trojan/malware på laptop genom att använda sig av appens service och den vägen komma åt QSNAP.

en ren filserver/NAS skall bara ha exakt de funktioner de skall ha för jobbet och stänga av allt annat - problemet är att man fyller produkterna med en massa program och appar för att göra den attraktivt och flertal är igång default och har man flertal appar och servicar igång så har man ökat på ytan som angrepp kan göras igenom - både av misstag och att det faktiskt är gömda bakdörrar som det inte var meningen att hittas i en eller flera av apparna...

Det är vid sådana hotbilder är väldigt bra med externa USB-diskar med backup av sin NAS i helst 2 olika exemplar och förvaras urkopplade helt mellan backupperna och helst på en BTRFS-filsystem där man gör backupgenerationer med snapshot i readonly-mode så att inga vanliga filsystemsoperationer kan påverka de snapshot som är i readonly-mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hasenfrasen:

Iom att du får meddelandet "SATA link down" låter det troligare att nätaggregatet eller SATA-chipset'et på MB borkat. Du har förmodligen kontrollerat bakplanet och dess anslutningar i QNAP'en?

Jag är nog beredd att hålla med om det, titta på diskarna som kastats ut i en diskdocka eller koppla in direkt på en sata-anslutning i en stationär dator och se vad deras SMART säger - också testa och skriva och läsa diskarna från början till slut och köra dess inbyggda tester - troligen är det inga fel på dem och problemet är i NAS:en.

synka också upp din NAS-backup NU då om det börjar i ena ändan så är det troligen fler diskar/gränssnitt på tur - har du redan backupp så är det inte så mycket som behöver uppdateras - men måste du skapa en backup från början nu - bli inte förvånad om du får läsfel när du kopiera över filer för att med läsningen finner latenta fel och nu har du ingen fungerande RAID5 som kan gå in och rätta.