Ljuskänsliga ögon - allround laptop TN skärm sökes

Permalänk
Medlem

Ljuskänsliga ögon - allround laptop TN skärm sökes

Edit:
Förtydligar vad jag söker (bortse från diskussionen nedan kring ljuskänslighet, den leder ingen vart)

Begagnad Laptop 15-17 tum
Paneltyp skärm TN - gärna med hz >70
Dualband Wifi
Intel processor
Nvidia/Geforce grafikkort
5 000 - 10 000 kr.

Ska primärt användas till surf och streama film & sekundärt till spelande (enkla eller medium-krävande spel). Tyst prioriteras framför hög FPS.

**************************************

En ngt udda önskan, men jag söker en TN laptop med låg kontrast(?) pga mina problem med ljuskänslighet på nära håll.

Jag har läst skärmguiderna på forumet och tror mig ha förstått att TN skärmar passar mig bäst eftersom de inte är lika ljusa/skarpa som IPS skärmar.

Jag har jämfört min nuvarande laptop med TN skärm (Asus X555D) mot Lenovo thinkpad (ips skärm) samt Acer Nitro 5 144 hz (IPS skärm).
Även om jag justerar gamma, kontrast, ljus m.m. så mår ögonen bäst av min gamla Asus. IPS skärmarna ger bättre färger och bättre kontrast, men vid vita fält på t.ex. filmer och spel, så bländar IPS skärmarna mig.

Min Asus har gjort sitt och jag söker en ersättare. Vet ej hur olika TN skärmar skiljer sig åt, och funderar på om jag ska köra säkert och välja en ASUS TN och hoppas att skärmen är ungefär likadan som min nuvarande.

Jag söker alltså en 15 tums laptop med TN skärm för surf och lite enklare spel (strategi/peka klicka spel, Age of Empires II t.ex). Helst intel processor med nvida grafikkort där drivrutinerna aldrig krånglar. Beggad i prisklassen 5 000 eller nypris 5 000 -10 000.

Och jag har kollat upp ögonen hos ögonspecialist, ifall ngn undrar.

MVH NoOob

Förtydligande om laptop specs
Permalänk
Medlem

Du säger att du varit hos en ögonspecialist. Har du glasögon mot blått ljus som skyddar ögonen?

Permalänk
Medlem

Har använd blåljusbehandlade glasögon i ngt år utan att märka ngn skillnad.
Mitt problem bottnar att ögonen inte kan hantera kontraster så bra på nära håll.
Jag kan vara ute i solen utan problem.

Permalänk
Medlem

Även om bara du så klart kan avgöra vad dina ögon gillar bäst så känns det som logiken haltar här och det du söker snarare än en bra panel som du kan ha låg ljusstyrka på (och då gärna utan PWM). Sen är ju frågan lite hur din omgivning ser ut när du använder laptopen, om du är så ljuskänslig som du skriver även i en ljusare omgivning borde du aldrig kunna gå ut utan kraftfulla solglasögon osv. Men jag är så klart ingen ögonspecialist så har du talat med en sådan som säger något annat bör du nog satsa på vad den personen sagt istället

Något förenklat är väl enda skälet att köra TN panel idag antingen att man är en riktigt seriös eSport-gamer eller att man vill ha något riktigt billigt.

Det här lär @laxpudding kunna reda ut med sedvanlig ackuratess

Permalänk
Rekordmedlem

Om du upplever att du blir bländad av vitt så har du väl snarare för hög ljusstyrka och kanske dålig belysning i rummet.

Permalänk
Medlem

Jag har både IPS och TN skärmar.
IPS är en Lenovo P27h-10 1440P skärm, och TN är en 1440P Asus VG27BQ.
Båda 27"

Det roliga är att lenovon så följde det med kalibreringspapper för skärmen, och den ska ha jättebra färgåtergivning mot min Asus, men av någon anledning så känns Lenovon mer "oskarp" och färgerna känns mer gråa av någon anledning.
Det som annars är underbart med denna skärm är USB-C för både bild och laddning av laptop.

Är i den åldern att ögonen inte är så bra längre, och jag har lättare för att läsa text på min asus tn än ips:en.
Däremot så har jag dragit ner ljusstyrkan på båda skärmarna då båda är default alldeles för ljusstarka.

Permalänk
Medlem

Som Improwise skriver, så kanske jag behöver en skärm jag kan ha låg ljusstyrka på. IPS skärmarna tvingades jag dra ner ljuset för att slippa de ljusaste fälten, men då blev resten för mörkt (justerade även gamma) Jag söker skärm med mindre avstånd mellan ljusaste och mörkaste fälten (tror jag iaf).

Cubacola - är det stationära skärmar du pratar om?
Mina stationära skärmar på jobbet är TN och dem är jag nöjd med.

Ang övriga råd om belysning så har jag testat mig fram till optimal ljussättning i kringbelysningen både hemma och på mitt arbetskontor och jag kör sandbrun bakgrund i windows på jobbet. När jag spelar på stationär dator (på min TV 2-3 m avstånd) så har jag betydligt mindre problem.