Vad har du rädsla/noja/fobi för?

Permalänk
Medlem

Vad har du rädsla/noja/fobi för?

För egen del är ohotad nummer ett: Höjder och då snackar vi patetiska höjder. Ställa mig på en stol så får jag panik. Hamnade i sits för några år sen att jag skulle sätta upp ett par fågelholkar. Hade panik inför det. Tog fram stege. Klättrade och klättrade med svettningar ner till tårna, darrande stege och yrsel med panikkänslor. Högt nog i mitt huvud så kvedskrek jag att sträcka mig holk och skruvdragare. Höll holken med pannan medans jag med en hand fumlade mig till att borra fast holken, panikkramandes stegen.

Väl nere på backen och dyngsvettig och darrig så sneglar jag upp mot holken..... i ögonhöjd. Hade alltså tagit två pinnsteg på stegen och lyckats huka mig ju "högre" jag kom. Hade lika gärna kunnat ställa mig på tå och skruvat dit holken. Blev bara en holk uppsatt. (Bonus. Vevar jag upp flaggan i flaggstången och är dum nog att vid stången titta upp mot flaggan så får jag yrsel för flaggan "är sååååå högt upp")

Nummer två: Åska. Inte i samma grad som när jag var yngre för då satt jag i klädkammare med fingrarna i öronen och lallade. Numer är det oerhört otäckt men hjärnan lägger inte av att fungera iallafall.

Nummer tre: Spindlar. Mindre = du får vara men låt bli mig. Större = mindre blackout.

Sen diverse smånojor för mycket men låter bli att lista allt för det tar för lång tid att skriva och för er att läsa.

Edit: Rädsla om anhöriga och familj exluderat för det är givet.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem

Mexikanska jättegräshoppor var något jag upptäckte att jag tyckte var riktigt läbbiga.
De är som zombies och flyger bara rakt fram tills de kommer till något hinder att klamra sig fast vid!

https://www.backyardnature.net/yucatan/biggrass.htm

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem

Höjder och spindlar är mina två största.
Sedan många sorters små kryp får mig att må pyton. Däremot skulle jag absolut kunna ha en Python hemma viket många skulle ogilla.

Höjder för mig är väldigt från fall till fall. Vissa gånger får jag kallsvett och benen skakar / blir nudlar och andra gånger vill jag bara inte vara nära.
Spindlar spelar ingen roll vilken storlek, jag mår illa och ryser. Det fanns en spindel jag kunde leva med och den bodde vid centralgaragets tagg. Han satt alltid jämte i sitt nät och myste. Efter månader av konstant effort så blev jag knäpp och började prata med min lille "spiderbro" när jag kom hem om dagarna. RIP 2019-2020.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Långfingriga människor. Hatar att ständigt känna mig orolig och rädd för att folk skall stjäla saker från mig. Har haft otur med bilinbrott/källarinbrott de senaste åren och jag blir så förtvivlad över att flera saker utan värde, förutom affektionsvärde för mig, burits iväg av tjyvar, och troligtvis slängts när de inte kan använda eller sälja prylarna.

Vågar knappt använda min El-cykel om jag måste ställa den någonstans utan uppsikt.
hatar det!

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Medlem

Spindlar. Ugh! Alla andra kryp och djur går bra. Fattar inte varför jag är så patetiskt rädd för just spindlar.

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem

Hajar och djupt vatten.

Jag kan på allvar blir orolig över att en haj ska komma upp från djupet och hugga tag i mig när jag badar i en svensk insjö, trots att jag vet att det största i den troligen är gammelmörten på 350 gram.

Visa signatur

i7 8700k – Scythe Mugen 5 Rev.B-kylare // Galax RTX 3080 SG // 16GB G.Skill DDR4 3200 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Permalänk
Medlem

Sjukdom.

Nej, Covid-19-pandemin har inte hjälpt.....

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem

Är inte direkt rädd för nånting!
Spindlar/ormar/råttor/osv är jag lika rädd för som för flugor/myggor, dvs inte alls men hatar dom.
Klarar höjder bra men har samtidigt stor respekt.

Åska är ju bara mysigt och avslappnande, är det riktigt nära och smäller ordentligt så är det mer mäktigt än mysigt/avslappnande dock.

När jag var runt 6-8 nånting så var jag nära att drunkna då jag skulle simma från en steg på en brygga med ca 2,5meters djup in till strandkanten typ 5-8m.
Jag kunde simma rätt bra och 200+ meter utan problem MEN det var första gången (vilket jag ej tänkte på alls) jag skulle börja simma utan att stå på botten.

Vilket gjorde att jag "steg ut" från stegen och sjönk och fick panik med flaxande armar.
Min ej riktiga fars farsa (som vi var på besök hos) var nåt kliv från stegen när detta hända och försökte få upp mig men jag flaxade för mycket så han fick inget tag i nån arm så fick lägga sig på magen på bryggan och fick tag i mitt hår och kunde dra upp mig en bit så han fick bättre tag.

Jag var rätt chockad efteråt och frös dvs en påföljd av chocken, ca 2 tim senare så var jag i och badade igen dock utan att försöka simma.
Nån mån senare så simmade jag från stege/hoppa i på djupt vatten och ej starta från botten utan problem.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Avstängd

Harkrankar. De kommer flygandes som om de har druckit en flaska vodka och bryr sig inte om något. På natten vaknar man av att de om och om igen flyger in i en vägg med en liten duns.

Duns.. Duns.. Duns..

Och då vet man att slutet är nära.

Det var största fördelen med att ha katt, man kunde lyfta upp den mot harkranken så var problemet löst snabbt.

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Lego Master
Skrivet av Jonny Myran:

Hajar och djupt vatten.

Jag kan på allvar blir orolig över att en haj ska komma upp från djupet och hugga tag i mig när jag badar i en svensk insjö, trots att jag vet att det största i den troligen är gammelmörten på 350 gram.

Jag är med dig på detta, men bara på öppet hav. Och det sjuka är att jag har dykcert sen många år. Älskar att dyka, hatar djupet.

Sen ormar och spindlar. SAKER SKA HA LAGOM MÅNGA BEN! Inte för många, inte för få. 0 är åt helvete får få ben. 8 alldeles för många. Men jag har inget problem att hantera en enskild majsorm eller mindre pyton, tex. Men huggormar, skallerormar eller kobror får mig att krypa upp som en vettskrämd valp i soffan och jag drömmer fortfarande mardrömmar om att nån har lagt ormar i fotändan på sängen under täcket. Snart 40 år gammal. Far åt helvete vad jag hatar dom.

Sen en ny grej sen jag fick barn, gillar inte att stå på järnvägsstationer med båda ungarna för jag är rädd att dom ska börja busa och ramla ner på spåret när det kommer ett tåg som bara ska passera stationen i 190km/h. Kunde knappt somna igår kväll pga den tanken. Och vi har aldrig ens varit i närheten av att ha det faktiska problemet, ungarna har stor respekt för tåg och stora fordon. Men ändå. Rädslor är sällan rationella.

EDIT:
Fick tydligen blackout och glömde min klaustrofobi, som @Ostbullen så snällt (FAKK OFF MED DEN VIDEON!) påminde mig om.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Medlem

Bakteriefobi.

Svårt att prata om det för det finns så många som inte tar det på allvar, men för mig är det ren skräckscenario. Jag brukade äta ute ofta, men bara på ställen som jag ser har överlägsen hygien. När jag ser ett pizzeria hantera pengar samtidig med att direkt gå till salladen och fingera med maten - brukar jag bara gå därifrån. Har uppgett totalt att förklara för dom att inte hantera pengar medan ni hanterar burgaren/pizzan med händerna - men då får jag bara ett märkligt blick och "vadå?".

När jag har hälsat på någon, måste jag hitta ett toalett för att tvätta händerna, nu är det absolut INTE OCD så jag går inte och tvättar händer 30 ggr om dagen, men jag har nersatt immunförsvar och även om jag berättar detta (för att undvika att någon ska känna sig sårad eller illa berörd) så säger folk, ja-ha, och total ignorerar absolut allt som kan trigga min fobi.

Pandemin vi har just nu gör INTE livet bättre för en med bakteriefobi, jag hatar att gå att handla mat och det finns 2 ut av 100 besökande som har ansiktsskydd och stor sätt ingen där jag bor håller avstånd.

Andra grejer som är obehagliga är när vänner och kollegor bjuder mig på besök mitt i pandemin, under normala omständigheter ville jag vara jätteglad för invitationer - men dom har inte riktig uppfattat att vi är inne i en pandemi, och att Sverige är en av dom länder som är hårdast drabbat i Skandinavien, då många tror pandemin är en inte så farlig och troligen påhittat pandemi.

Tro mig när jag säger - pandemi + bakteriefobi suger fiskmås !

Stavkoll - är fortfarande Norsk i grunden.
Permalänk
Medlem

Ett ex jagade en gång runt mig i vår studentlya med en spindel i sina kupade händer. Jag hoppade över soffryggar, gled på arslet över bordsytor och skrek som en liten flicka *SLUTA, SLUTAAAAAAAAAA*

Det hon hade i händerna var en dammtuss.

Visa signatur

Ryzen 7 7800x3d | MSI 650 Tomahawk Wifi | Corsair Vengeance RGB 2 × 16 GB 6000 MHz | GWD GeForce RTX 4090 Phantom GS | 3x SSD 256+512+512GB | ASUS TUF Gaming 1000W Gold | Corsair 7000D Airflow | Samsung Neo G9 240Hz HDR/LG 27GN950 4k 140Hz | Oculus Quest 2

Permalänk
Medlem

Höjder är min stora fobi. Jag klarar att gå upp några meter t ex på en stege eller stå nån våning upp på en balkong, men över det är det riktigt jobbigt, även om jag är inomhus eller bakom glas. Blev en gång inbokad på ett hotell med dessa idiotiska glashissar, och fick rum flera våningar upp. Jag lyckades övertala personalen om att få ett annat rum som högst en våning upp.

Tyvärr gäller det även i spel, så det är många spel som jag inte kan spela, helt eller delvis, på grund av detta. Senast nu var Control gratis på Epic, och jag drog igång det. Efter en kvart kom jag till chefens kontor och plockade upp ett vapen, och blev då transporterad till nån annan värld där det var högt upp med massa flygande block. Stängde av och kommer aldrig att spela det mer. I Ubisoft-spel ska man fan alltid klättra på förbannade torn eller svinga sig i rep mellan klippor, och det är skitjobbigt. Vissa grejer får jag helt enkelt avstå. De borde ha ett "acrophobia"-läge utan höjdutmaningar lite på samma sätt som Satisfactory har ett "arachnophobia"-läge som gör om spindlar till katter...

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jonny Myran:

Hajar och djupt vatten.

Jag kan på allvar blir orolig över att en haj ska komma upp från djupet och hugga tag i mig när jag badar i en svensk insjö, trots att jag vet att det största i den troligen är gammelmörten på 350 gram.

Höjder och mörkt vatten. Är inte rädd för att det är djupt, utan för vad som gömmer sig under ytan. Skulle ALDRIG simma långt ut i t.ex. Australien.

Visa signatur

Ryzen 7800X3D, be quiet! pure rock 2, RTX 3090, Corsair 32GB 6000MHz CL36, Corsair TX850M

Permalänk
Festpilot 2020, Antiallo

Spetsiga saker riktade mot ögonen ger mig en fantomkänsla på näsbryggan som är väldigt obehaglig.

Drömmer även rätt ofta om att jag ska trilla och få något vasst instoppat i knät.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Kallsvettas av bara bilden.😨

Permalänk
Medlem

Fick en fobi när jag var liten när en trollsländelarv modell större hade klamrat sig fast på benet när jag badade i en insjö. Bildgoogla inte "odonata larvae" om du är känslig för dylika varelser...

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk
Medlem

@Beginner
Känner igen där 100% och det har ta mig tusan blivit värre med åren, idag är så illa att det börjar snurra i vissa trappuppgångar och loftgångar ska vi inte tala om.
Annars är det större småkryp typ gräshoppor storlek.

Visa signatur

Desktop|Intel i5 12600|Asus Prime B760 Plus|Nvidia RTX 3070|Corsair DDR5 2x16GB|1TB M.2/1TB SSD
Mouse|Sensei Ten|Keyboard|Xtrfy K4|Monitor|Asus PG279QZ|Dell u2415
Laptop|HP ProBook 4320s I3|525GB SSD|4GB DDR3|NAS|Synology 412+ 30TB
Phone|iPhone 13 128GB|Tab|Mi Pad 4 64GB|HTPC|Google TV|Server|Intel Nuc

Permalänk
Medlem

Att fastna i ett lite för trångt utrymmet. Början av följande video fick mig att kallsvettas:

Dold text

Edit: Nemas @Shudnawz! Lade till en spoilertagg också ifall någon skulle ogilla previewbilden

Lade till spoilerblock
Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Medlem

Maneter och saker som slingar runt benen när man badar är mina två värsta tror jag. Men det går inte ut över mitt liv så att jag inte badar. Men jävla flytande slemklumpar. Sjukt obehagliga.

Visa signatur

Gigabyte RTX 3070 | Samsung 980 | AMD 5950x
32GB 3600MHz CL14 | Corsair RM850X | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
Skärm: Acer 27" ConceptD CP3271KP IPS 4K HDR 144 hz

Skriv gärna ett svar om ditt problem löste sig.

Permalänk
Medlem

Höjder är det första jag tänker på.
Stegar kommer jag inte speciellt många steg upp på, och att springa runt uppe på tak och jobba är otänkbart.
Broar och höga balkonger och sånt funkar generellt OK i lagoma doser, men obehaget verkar snarare byggas på tills det inte funkar längre.

Jag åkte den där safari-linbanan på kolmården för typ fem år sen mot bättre vetande... Klarade mig hyfsat först, men höjden plus smågungandet gjorde att obehaget växte, så nånstans mitt i turen fick jag huka mig lågt typ mitt i vagnen och bara blunda och stänga ute alla intryck (typ meditera? eller semi-svimma? ) i flera minuter för att återställa mig lite.
Efter det kunde jag titta igen men det var obehagligt mot slutet när man gick över något krön och fick mer "höjdkänsla", men kunde klara det då man kunde se det var så kort kvar av turen... Inget jag lär göra om!

*edit* Men tex flyga är inga problem!

...

Gällande vattenfobier är jag nog lika nojig över botten som djupt vatten. En ren sandstrand är ju trevligt, men tänk om man trampar på någon manet, vass flaska, sjöstjärna, äckligt sjögräs, krokar fast i massa tång, trampar ner i ett hål, eller förstås mer fantasifulla grejer som trampa på blåsfisk, bläckfisk, kadaver, i gapet på nån haj osv
Samtidigt simmar man väl inte speciellt bra, så det är väldigt svårt att slappna av när man inte har bottenkänning! Man är aldrig nöjd

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Roger W:

Gällande vattenfobier är jag nog lika nojig över botten som djupt vatten. En ren sandstrand är ju trevligt, men tänk om man trampar på någon manet, vass flaska, sjöstjärna, äckligt sjögräs, krokar fast i massa tång, trampar ner i ett hål, eller förstås mer fantasifulla grejer som trampa på blåsfisk, bläckfisk, kadaver, i gapet på nån haj osv
Samtidigt simmar man väl inte speciellt bra, så det är väldigt svårt att slappna av när man inte har bottenkänning! Man är aldrig nöjd

Nån gång hittades en trosa, och en annan gång en blöja på botten där jag badade.

Ville ju bara skrika rakt ut alt. spy rakt ut när det inträffade

Visa signatur

Gigabyte RTX 3070 | Samsung 980 | AMD 5950x
32GB 3600MHz CL14 | Corsair RM850X | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
Skärm: Acer 27" ConceptD CP3271KP IPS 4K HDR 144 hz

Skriv gärna ett svar om ditt problem löste sig.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av thom.g:

Nån gång hittades en trosa, och en annan gång en blöja på botten där jag badade.

Ville ju bara skrika rakt ut alt. spy rakt ut när det inträffade

Ingen skulle bada i en pool med ett lik i, men alla badar ju havet där det garanterat finns lik någonstans.

Så alla har en ratio med lik/vattenmängd som de är OK med att bada i ;D

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Inaktiv

Cancer.

Permalänk

Trypofobi och något höjdrädd

Visa signatur

MB: ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D
GPU: MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X
Chassi: Phanteks NV5
Ram: G.Skill 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 Trident
Lagring: Kingston Fury Renegade M. 2 NVMe SSD Gen 4 2TB

Permalänk
Medlem

Spindlar. Klarar bara inte av hur de ser ut och hur de rör sig.

Men det är konstigt. Shelob i Sagan om ringen har jag inga problem med. Ser för animerad och klumpig ut antar jag.

Visa signatur

Das Haus, det bästa inom House.

| Asrock X670 SL | Ryzen 7800X3D | 32GB 6000mhz CL30 | Radeon 6950XT Red Devil | Kingston KC3000 2tb M.2 | 20tb+ HDD | Dell UP3017 30" 2560x1600 |

Permalänk
Medlem

Getingar. Har inga problem med Bin eller Humlor. Traska barfota på gräsmattan halvfull av klöver, inga problem trots att bin sitter överallt. Men kommer en geting flygandes så sticker jag. Måste jag vistas på platsen hämtas något att daska till den så att jag kan avlägsna den från jordelivet med så mycket våld som möjligt. Sitt still och ignorera finns inte. Fly eller slåss.

Bålgetingar håller jag mig borta från men dom är inte lika ettriga som sina mindre kusiner.

Annars så ogillar jag starkt sjöar. Kan bada i dom men inte gärna. Finner det mörka vattnet djupt obehagligt, allt är slemmigt och bara urk. Får rysningar enbart genom att tänka på det. Har inte samma problem med havet. Däremot ogillar jag om det finns sjögräs, tång är inget problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av griid:

Mexikanska jättegräshoppor var något jag upptäckte att jag tyckte var riktigt läbbiga.
De är som zombies och flyger bara rakt fram tills de kommer till något hinder att klamra sig fast vid!

https://www.backyardnature.net/yucatan/biggrass.htm

Wetas då?

https://en.wikipedia.org/wiki/Giant_w%C4%93t%C4%81

Permalänk
Medlem

*brr*
Jag är inte jätteharig över insekter/spindlar generellt men när de blir tillräckligt stora eller på annat sätt obehagliga så drar man sig automatiskt undan lite
Japanska bålgetingar är ett annat uppenbart exempel:
https://external-preview.redd.it/lgOcA_05HZTqr0HyzF01A64evXST...
https://external-preview.redd.it/HwyskzpTvnXc5G-M7i9Dlmdr-x0p...

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem

Mat som börjar bli gammal. Blir direkt illamående när mat har passerat utg. datum eller är nära därpå. Ett jätteproblem då jag kastar så sjukt mycket som garanterat är i jättefint skick...
Har så otroligt svårt med kollegor på jobbet som tar mjölken som passerat med några dagar och glatt säger; ja men den här ser bra ut. Ugh!

Visa signatur

7800X3D || 4080S || 32GB || Formd T1