Bränna cd-skivor som går att spela upp på gamla cd-spelare (ej mpeg3)

Permalänk
Medlem

Bränna cd-skivor som går att spela upp på gamla cd-spelare (ej mpeg3)

Som rubriken säger tänkte jag spela in en del cd-skivor att ha i gamelbilens cd-spelare som inte klarar mpeg 3. Har läst lite olika på forumen med vad som gäller, men vad gäller egentligen. Kan inte äldre spelare läsa CD-R eller vad gäller för att lyckas?

Permalänk
Hedersmedlem

De måste nog vara väldigt gamla för att inte klara CD-R, men det kan inträffa vad jag vet. Att inte klara MP3 är något helt annat; de flesta "vanliga CD-spelare" klarar att läsa CD-R, men att ha MP3-stöd är ju något helt separat som kräver en processor som kan avkoda osv.

Kan du inte testa dig fram?
I regel så anses det bäst att bränna i låg hastighet, förresten -- det är inte bara snake oil heller utan gör skillnad, framför allt vad gäller kompatibilitet. Vissa CD-spelare klarar helt enkelt inte av skivor som är brända i för hög hastighet överhuvudtaget. Det skulle inte heller förvåna mig om äldre spelare är kinkigare än snittet.
Däremot så går det inte alltid att bränna i låg hastighet; på en dator blev det 48x eller inget när jag försökte. På min gamla Macbook Pro 2011 gick 8x som minst. Har inte hört om några problem att spela upp de skivorna (det var till ett mindre skivsläpp på c:a 70 ex).

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Nu var det en herrans massa år sedan gjorde det senast, men är det inte WAV som gäller för det? Ska inte vara något komprimerat format i alla fall. Sen ska den väl brännas som "audio CD", inte "data" eftersom det senare innebär filsystem.

Visst ska det gå i alla fall, sen kan ju lasern vara rätt trött i en gammal bilstereo men det är ju bara att prova.

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070

Permalänk
Medlem

På tiden det begav sig, så använde jag mig av cdburnerXP för vanliga audio-CD. Om jag inte glömtihåg helt fel, så var det bara att välja audio CD, och sedan dra över önskade musikfiler till skivan - programmet löste konvertering från mp3 till vanligt CD format... Och dessa skivor gick sedan att köra in en "vanlig" DC-spelare, även modell äldre...

https://cdburnerxp.se/

Visa signatur

AMD Ryzen 5900x | ASUS ROG STRIX B550-F GAMING |
HyperX Fury DDR4 2x16GB@3600MHz CL17 | ASUS TUF RTX 3060 Ti

Permalänk
Medlem

Får tänka på att ljud-CD kom före moderna datorers filsystem, ändelser och formatkrig.

Du måste ha ett program som kan mastra CDn efter konstens alla regler. Lyckligtvis finns det inbyggt stöd i Windows fortfarande mha Windows Media Player. Därinne hittar du en tab som heter "Burn". Musik som är indexerat i WMP kan du dra till burn-tabben och den sköter resten.

Det ska till väldigt gamla CD-spelare för att CD-R ej ska stödjas. CD-RW är däremot svårare.

Visa signatur

i7-2700K 5GHz | 32GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene | GTX 980 2-way SLI

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aaberg:

Som rubriken säger tänkte jag spela in en del cd-skivor att ha i gamelbilens cd-spelare som inte klarar mpeg 3. Har läst lite olika på forumen med vad som gäller, men vad gäller egentligen. Kan inte äldre spelare läsa CD-R eller vad gäller för att lyckas?

De flesta CD-spelare klarar CD-R, men däremot kan CD-RW vara struligare med en del äldre CD-spelare på grund av lägre reflektivitet. Den Blaupunkt från 2002-2003 någonstans jag hade i en bil klarade CD-RW. Jag tror faktiskt att en stationär CD-spelare från 1993 eller något åt det hållet gör det också, men jag ska inte svära på det. CD-R klarar den helt klart utan problem.

Däremot måste du bränna skivorna som "Red Book", dvs en audio-CD. Du kan inte bränna en data-CD med wav-filer på och tro att det ska fungera om spelaren inte kan spela upp data-CD, vilket man ju oftast använder för komprimerade format, typ MP3. Alltså behöver du ett program som bränner audio-CD och eventuellt konvertera filerna (om de t ex är MP3) till vanlig PCM (som oftast lagras i wav på PC) i förväg om inte programmet gör det åt dig.

Permalänk
Medlem

Min gamla S80 har bara kassett o CD, så får bränna ut CD skivor då o då med favvo musiken. Tror Windows egna Windows Media Player har så du kan bränna ljud CDs från MP3or tex.

Jag använder vanliga CD-R som jag köpte på Biltema en gång i tiden, fungerar bra.

Permalänk
Rekordmedlem

Alla cd läsare kan inte läsa brända skivor men hur som helst ska skivorna också brännas som audio cd dvs följa red book standarden https://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_Books
Det är nått man kan behöva välja manuellt i brännarprogrammet och hur man gör det beror på vilket program man använder...

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.