Permalänk

plasma/biokänsla

Har kvar min gamla Plasma-tv (ca 12 år gammal) och tycker helt ärligt att bilden är mycket skönare och bättre än på nya tv-apparater. Självklart är det sämre upplösning men på något sätt känns bilden "mjukare" och man får en bättre biokänsla över det hela.

Kan man ställa in nya tv-apparater i något läge som ger denna mjukare bild, är det bioläge som gäller? Tycker att filmer på dagens Led-skärmar känns lite för bra helt enkelt. Det ser nästan ut som att allt är filmat med en hemvideokamera. Kan iof vara en vanesak men är det någon mer som upplever detta?

Permalänk
Medlem

Aldrig hört någon klaga på skarp bild förut. Men hemvideo-effekten kan ju bero på "motion smoothing", dvs fejkad högre bildfrekvens, och går alltid att stänga av. Du ser alltid denna inställning PÅ i affären. Det knepiga är att det alltid heter olika mellan tillverkare.

Man kan ju alltid testa att sänka skärpan också.

Biolägen på skärmar brukar ta bort bildbehandling, brusreducering och onaturlig skärpa etc. Du får testa.

Sänk ljusstyrkan ordentligt så kommer du närmare plasmaupplevelsen.

Alternativ 2 är att du skaffar den största jävla skärmen du kan hitta, typ 70 tum och uppåt och sen sitter närmare den. S

Visa signatur

MSI B650 Tomahawk / AMD 7800X3D / 2x16 GB Kingston Fury 6000Mhz DDR5 / ASUS TUF RTX3080 10GB / Corsair RM850x Shift / + Acer Predator XB27HU / Schiit Fulla 2 + Sennheiser/Massdrop 58X + XTZ Tune 4

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av hobbitar1:

Tycker att filmer på dagens Led-skärmar känns lite för bra helt enkelt. Det ser nästan ut som att allt är filmat med en hemvideokamera. Kan iof vara en vanesak men är det någon mer som upplever detta?

Det är typbeskrivning 1A för bildinterpolering och har inte med själva displaytekniken att göra utan är mer en finess som är standard på dagens mellan- och toppklass-TV sedan många år tillbaka. Även den senare generationen plasmamodeller utrustades med interpolering och gav upphov till exakt samma frågor där för en 10 år sedan eller så.

Detta går (så klart) att reglera och stänga av. Man behöver helt enkelt ta sig lite tid att förstå sin TV bortom hur den kommer inställd direkt ur kartong (eller visas i butik) där alla tänkbara distraherande finesser är på och överdriver bilden till något som inte riktigt är vad som en gång producerades.