CrystalDiskInfo visar caution hur illa är det?

Permalänk
Medlem

CrystalDiskInfo visar caution hur illa är det?

C5 Current Pending Sector Count: 3
Hur länge klarar den sig? disken är från 2010 tror jag? det är en samsung 2 TB använder den för spel lagring (STEAM)
märkte en tid efter att crystaldiskinfo raporterade den som caution så jag antar att den kommer att sluta fungera inom en tid

Permalänk
Medlem

Hur många reallokerade sektorer har du?

Den kommer definitivt sluta att fungera snart. Eftersom du bara har spel på den så behövs väl inga vidare åtgärder tas, men har du minsta lilla viktigt på den så kör en backup senast igår!

Permalänk
Medlem

Om Current Pending Sector Count är större än 0 och inte går ner till 0 efter ett tag, då har disken fått slut på reservsektorer för reallokering.
Det är illa. Gör backup snarast, helst igår, och var beredd på att disken kommer att krångla inom en snar framtid.

Permalänk
Medlem

Inte riktigt så, visar bara att den finns veka men fortfarande läsbara sektorer vid läsning och de försvinner inte förrän sagda sektorer skrivs över med ny data då de antingen blir godkända igen eller blir reallokerade sektorer - det kan alltså ta lång tid om veka sektorn (mycket felrättning behövs vid läsning som indikation att den är vek) tex. tillhör systemfiler för windows och i princip inte skrivs om förrän du blåser disken och en ny windowsinstallation görs från början med partitionering och allt som exempel, men på datadel kan försvinna fortare. Det tråkiga är att det i SMART inte går att få reda på exakt vilken LBA-nummer som är vek och behöver skrivas om.

Ett alternativ för att fräscha upp disken är att göra en RAW disk-image och sedan skriva tillbaka diskimagen då det skriver om alla sektorer på disken och i samband med det verifieras. Ett alternativ är tex diskfresh http://www.puransoftware.com/DiskFresh.html som ibland refereras i inlägg (ej testat själv, alltså på egen risk) och som går på lågnivå i windows och läser in sektorer och skriver tillbaka samma data igen och den vägen tvingar hårddisken att förnya skrivningen och kontrollera skrivningen för sagda sektorer

Det behövs rätt många reallokerade sektorer innan man riskerar att de tar slut och då pratar vi om tre och fyrsiffriga antal när det gäller reallokerade sektorer innan man börja närma sig gränsen för reallokering i en region av diskytan och med hög antal sektor-reallokeringar visar att disken är problematisk sedan länge.

Permalänk

Alla S.M.A.R.T-varningar är skarpa eftersom de bara triggas när diskens interna felkorrektion inte klarar lösa ett grundläggande problem, och är alltid ett tecken på förestående diskkrasch.

Över tio års livstid på en mekanisk hårddisk är extremt länge, särskilt om den stängts av dagligen, så du får vara glad att den hållit så länge som den har gjort.

Permalänk
Medlem

Det man skall hålla reda på är post "05 Reallocated sector count" i SMART - det är den som ger bäst indikation på om det är framtida problem med disken, C5 kan man ta lättare på och om post C3, C6 eller BB (olika beroende på snurrdisk/SSD) fortfarande är noll har man inte förlorat någon data (IO-error) vid läsning. Det man skall titta på är inte om siffran är just 0 eller 1 - utan hur fort det räknar upp - någon enstaka per år så finns det ingen orsak att stressa, men ökar det på månadsbasis så skall man hålla sina backupper uppdaterade och planera för en framtida byte då uppräkningen brukar gå allt fortare med tiden

Veka sektorer (post C5) kan man få av flera orsaker som stöt/spark eller vibrationer (av tex. granndiskars rotationsvibrationer och sökrörelsevibrationer i en NAS/server) under skrivning och upptäcks inte förrän senare när samma sektorer läses igen och spåret vinglade lite i sidled och lästa signalstyrka blev lägre och BER (Bit Error Ratio) åkte upp under läsningen just där och mer av sektorns paritetsdata (ECC) fick användas för korrektion.

Hade det varit SAS-diskar så hade den veka sektorn skrivits om automagiskt men den finessen är nogsamt borttagen för SATA snurrdiskar för att inte vara lika bra som SAS-diskar och peta ned det till 'konsumentklass' - på SSD var man dock tvungen att införa det när TLC-minnescellerna började visa tecken på mycket spänningsglidning på allt för kort tid, men fungerar bara om disken är strömsatt - ej offline-lagring utan ström.

Att det inte upptäcks redan vid skrivning beror på att läshuvudet som verifierar datat ligger enstaka 100 nanometer efter skrivhuvudet och märker inte huvudet stöts lite åt sidan under skrivningen av tex mekanisk stöt då det ändå ligger mitt i spåret efter skrivhuvudet. Ett skrivspår på disken är idag under 100 nanometer brett så det ställer enorma krav på servosystemet för läshuvudet att hålla det rätt i spåret och bättre nas och serverdiskar adapterar sig efter granndiskars rotationsvibrationer som hörs över, men hur bra algoritmerna än är så kan de inte förutse är plötsliga mekaniska stötar och där kan också läshuvudrörelser räknas in.

Med andra ord att "C5 Current Pending Sector Count" ökar behöver inte alls betyda att disken blivit gammal och nära haveri utan kan bero på att du körde i knät i datorn/bordsben eller bankade hårt i bordet under tex. spel så att vibrationerna och skakningar spreds in till disken just under skrivningen. Och försvinner den igen när sektorn ifråga skrivs med ny data utan att post '05' räknar upp så var det bara ett 'mjukt' problem och inte skada på diskytan