Komplett a135 Epic Gaming PC - vad bör man ev. "anpassa" och byta/ändra?

Permalänk
Medlem

Komplett a135 Epic Gaming PC - vad bör man ev. "anpassa" och byta/ändra?

Hej!

Funderar på denna som gaming dator till min 13-årige son som första Gaming dator

https://www.komplett.se/product/1179192/dator-surfplatta/komp...

MEN, jag funderar lite på ifall jag "bör" anpassa och "tweaka" den lite med ev. ett lite kraftigare nätaggregat etc.?

https://www.komplett.se/configure/1179192/dator-surfplatta/ko...

Det är ju "default" en 550W corsair PSU med, men man kan ju tydligen lägga till för lite kraftigare för mer "framtidssäkert".
Jag har dock ingen koll på detta med "Gold" och "Bronze" för PSU'er - jag vill ha något hyffsat "tyst" som kyler bra och som är relativt "framtidssäkert".

Är moderkortet annars "OK" för denna, eller bör man fundera på annat där också?

Grabben spelar inte så mycket (än typ Fortnite på PS4 / Nintendo Switch) än så länge, men vill ändå ha något "hyffsat" till gaming-dator som hörhoppningsvis "håller" ett tag iallafall

/Makusi

Permalänk
Medlem

Åh andra sidan när jag kollar på att "anpassa" och ev. lägga till och gå upp en nivå till t ex 650W eller 750W PSU och fortsatt går på en "GOLD" variant, så verkar man ju få pröjsa till extra i paketpriset nästan lika mycket som PSU'n kostar "löst" att köpa..!

https://www.komplett.se/configure/1179192/dator-surfplatta/ko...

...så det känns ju som att nästan ändå köra på den 550W som är default, och ha den så länge man ev. har GTX 3060 kortet, och den dagen man ev. uppgraderar det, då helt enkelt köpa en ny PSU också ifall det då behövs.
...jag menar, lägga till i paket-priset för datorn kanske 700:- extra för en kraftigare PSU inför framtiden när ev. i framtiden köper ett nyare grafikkort - när kanske en PSU kostar typ mellan 900:- - 1000:- ...

Men jag kanske tänker "fel"?

/Makusi

Permalänk
Medlem

Finns tyvärr inte så mycket att konfigurera, ganska balanserad dator enligt mig. 550W kommer räcka även för framtida uppgraderingar. Om du kan installera Windows själv kan du spara 899:-, finns mycket billigare nycklar att köpa online.

Permalänk
Medlem

Tack!

..och dribbla med att byta till och "uppgradera" till något annat moderkort än vad de har satt i default är väl kanske heller ingen större ide att krångla med?

Vad jag mest var ute efter var en prisvärd dator med typ Ryzen 5600X och GTX 3060.

Än så länge är grabben (13 år) ingen inbiten gamer - (mer än Fortnite på PS4 och/eller Nintendo Switch) - men men vill han ha en gaming dator och spela med sina kompisar (vad de nu spelar...

Default uppsättningen på denna verkar dator verkar ju då ganska prisvärd och inte "helt fel", eller?

/Makusi

Permalänk
Medlem

Det är ganska bra pris för att vara en färdigbyggd skulle jag säga, du kan säkert hitta en billigare från typ märken som HP, Acer osv men då är de i regel inte alls lika tysta och uppgraderingsvänliga. Moderkortet är bra, kostar ju 1890:- löst, så ett av de dyrare moderkorten. Hade rekommenderat att köpa en 144hz skärm om det inte redan finns.

Permalänk
Medlem

Tack! Jag beställde en "standard" uppsättning av denna:

https://www.komplett.se/product/1179192/dator-surfplatta/komp...

Jag tror säkert att grabben blir nöjd med det

"Riktig" skärm finns inte ännu, så det får vi också leta efter - antingen 27", 32" (eller kanske 34"?) - Det är tyvärr lite "begränsad" plats på skrivbordet - så vi får se vad vi får plats med för skärm, tror det blir trångt med 2 st skärmar i vilket fall som helst.

Vad rekomenderas för skärm då?
Gärna en skärm som även funkar OK att även koppla in till PS4 eller Nintendo Switch (för de kommer nog leva kvar ett tag till..)

Mvh
/Makusi

Permalänk
Medlem

Palit eller Gainward, är det "same-same-but-different"?
(Palit dubbla fläktar, Gainward 1 fläkt - men lite,lite annan spec annars..)
...någon av de som är att "föredra" framför den andre - är nog kanske lite "slump" vad man ev. får... - eller är det "skit-samma"?
(grabben kommer nog iofs till att börja med inte känna någon större skillnad..) 😉

Någon av dessa att föredra framför den andre, ifall priset i gaming-paketet är detsamma?
Iofs förstår jag att man just nu med grafikkort "tager vad man haver.."

Palit GeForce RTX 3060 Dual
Grafikkort, PCI-Express 4.0, 12GB GDDR6, Ampere
https://www.komplett.se/product/1180409#

Gainward GeForce RTX 3060 Pegasus OC
Grafikkort, PCI-Express 4.0, 12GB GDDR6, Ampere
https://www.komplett.se/product/1180411#

Mvh
/Makusi

Permalänk
Medlem

Skillnaden mellan grafikkorten är enbart kylningen, Palit grafikkortet har ju en till fläkt och betydligt större kylfläns så den kommer nog gå mycket tystare/svalare. Vill du veta hur mycket får du kolla recensioner.

Skärmar finns det så otroligt många av, speciellt i budgetklassen och det beror ganska mycket på olika reor osv.
Denna verkar det vara ganska bra pris på just nu https://www.inet.se/produkt/2216881/acer-27-nitro-xv270p-ips-...

Permalänk
Medlem

Tack!
Blev lite "nojig" när de under en period erbjöd Gainward kortet till samma paketpris för datorn fast enbart Gainward-kortet löst är typ 1000:- dyrsre (men det betyder ju inte att det är "bättre").

Angående skärm, Acer skärmen verkar ju schysst, men att den "bara " har en max upplösning på 1920 x 1080, det är inget att hänga upp sig på då?

Permalänk
Medlem

Finns denna skärm med 1440p https://www.inet.se/produkt/2216885/acer-27-nitro-xv272uv-qhd.... Men man får tänka på att det även kräver mer från datorn eftersom det är fler pixlar.
Annars finns ju t.ex en 24" 1080p skärm som borde räcka mer än väl för en 13-åring https://www.elgiganten.se/product/gaming/gamingskarm/252629/h...