Wifi 6E = AXE, när kan man köpa i Sverige/EU?

Permalänk
Medlem

Wifi 6E = AXE, när kan man köpa i Sverige/EU?

Jag skulle vilja uppdatera med mesh nätverk hemma och undrar när wifi 6E börjar säljas?

Asus har släppt ASUS ZenWiFi XT8 men det är bara ET8 som finns i Sverige ännu.
https://dongknows.com/asus-zenwifi-et8-vs-xt8-preview/

Linksys har släppt Linksys Atlas Max 6E: Tri-Band Mesh WiFi 6E System, 3-Pack
SKU MX8503
men det är bara Linksys Velop (AX) som finns i Sverige..

Permalänk
Medlem

Har du hört med Linksys själva om en eventuell sverige/europa lansering? Alternativt höra med återförsäljare om det är nånting dom kan ta in, eller har planer pp.

Permalänk
Medlem

Den delen av spektrumet som EU gör tillgängligt ska vara redo senast 1 december. PTS vet nog mer om vad som gäller för Sverige, än så länge syns inget i frekvensplanen. Det är betydligt mindre spektrum i EU än i USA.

Se artikel 3 i beslutet.

Citat:

By 1 December 2021, Member States shall designate the 5 945-6 425 MHz frequency band and make it available on a nonexclusive, non-interference and non-protected basis, for the implementation of WAS/RLANs in accordance with the
technical conditions set out in the Annex.

Det verkar vara ETSI EN 303 687 som sätter de detaljerade regelverken för hur enheter ska testas. Eftersom standarden verkar vara i draft-status kan det nog ta sin tid innan man kan sätta testade enheter på marknaden. Gissningsvis behöver man ha testat sina grejer innan de får säljas (men det är inget jag har belägg för).

Permalänk
Medlem

Man kanske inte skall vänta på detta enligt Small Net Builder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragnet:

Man kanske inte skall vänta på detta enligt Small Net Builder.

Det klart att man skall vänta på WiFI6e!
Man skall bara förstå vad det innebär, men allt som använder WiFi6e kommer att vinna på det så länge signalstyrkan är hyfsad.
Det sagt, så är det bara WiFi6e klienter som kan se någon förbättring alls. Och eftersom EU bara släpper hälften så stort band som USA kommer bara en klient kunna köra dual 160MHz, vilket är...mindre bra.
Å tredje sidan så representerar 6GHz bandet trots allt ett område till, så i längden innebär det ju ändå att belastningen på WiFi-nätet ökar långsammare.
WiFi 7 är inte superlångt borta. Men även det är fortfarande ännu-mer-av-samma. Intelligentare användning av en begränsad resurs.