Är openvpn säkrare än vanlig vpn?

Permalänk
Medlem

Är openvpn säkrare än vanlig vpn?

Är den säkrare än en vpn tjänst man betalar för?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Är den säkrare än en vpn tjänst man betalar för?

Äpplen och päron.

OpenVPN är ett protokoll som kan användas för att ansluta till en betaltjänst (eller en gratistjänst eller en hemmaserver eller osv osv).

Permalänk
Medlem

Det beror på vilket syfte du tänker på och vad du vill skydda/skydda dig mot? För openvpn är bara ett protokoll.

Permalänk
Medlem

OpenVPN, WireGuard, IPSec (IKE v1 och IKE v2) , L2TP och PPtP är olika protokoll där de två sistnämnda är direkt osäkra. De andra har inte automatiskt en fast algoritm för kryptering heller, utan i exempelvis IKE förhandlas det fram om man ska ha AES (128, 192 el 256), DES, 3DES, Blowfish eller vilket krypteringsalgoritm som används. Sedan har man också en HASH i SHA 1, SHA 256, MD5 osv.
Flera av dessa rekommenderas inte längre som DES, 3DES, SHA1 och MD5... Därför kan även "säkra" metoder göras mindre säkra.

Sedan pratar du också om VPN-tjänster där OVPN, Mullvad, NordVPN och ett antal andra kan användas. Där handlar det om att dels göra dig anonym, hindra att andra kan övervaka din trafik och i vissa fall se till att trafiken ser ut att komma från en specifik plats (som att se amerikanska netflix). Dessa tjänster kan såklart vara mer eller mindre säkra och det handlar dels om leverantören och dels om vilket protokoll som används. Så sent som för ett par år sedan kunde jag välja PPtP via NordVPN som är ett skitprotokoll, vilket gör en normalt säker leverantör till riktigt dålig om du inte vill kunna avlyssnas.