Mekaniska hårddiskar slår rekord i levererad kapacitet – 350 exabyte

Permalänk
Medlem

SSD med TLC och QLC-minnen går heller inte att ha strömlösa någon längre tid utan att riskera tappad data (IO-fel vid läsning av data från SSD/NVMe-disk) eller korrupt data (SD-minne och USB-stickor) och det är att tänka på om man har datorer som är undanställda längre tider och kanske bara startas 1-2 ggr per år vilket inte sällan förekommer i företag med licensknutna datorer till mätinstrument...

SSD i priser i den nedre regionen är oftast QLC-minne eller skräpklassen av TLC-minnen och där kan datakorruptionen i ej strömsatt förvaring att uppträda inom några månader och ännu fortare om det förvaras i varm miljö. (retensiontiden halveras per 4 grader C eller så)

SSD som går ned i pris sedd till kr/TB är på bekostnad av allt mindre retension-tid i strömlös förvaring.

En snurrdisk designas alltid att hålla data intakt i minst 10 år även i varm miljö som 50-60 grader C hela den tiden. oavsett om den ligger undanlagt utan ström hela den tiden eller arbetar i en RAID i en server... då en skrivning på en diskyta behöver inte skrivas om med olika mellanrum på samma sätt som en SSD kräver för att hålla datat intakt.