Permalänk
Skrivet av Alphahanne:

Utan tvekan. Kan jag inte grilla hamburgarna så får det bli något annat den dagen. Nötfärs och egentligen bara lite salt och peppar är vad som behövs, grillningen ger den smak som behövs i övrigt.

Har du och ni andra som resonerar så verkligen testat bra smashburger?
Tyckte det förändrade hela min syn på hamburgare första gången jag testade flippin burger och då första gången smashburgare. Inte sagt att flippin på nåt sätt är bäst, bara första jag testa

Visst grillat är gott men typ en fjärdeldel av så god en bra smashburgare är

Vad är det ni tycker är bättre med grillat? Fettet som droppar bort ner i grillen, är ju det som ger så himla mycket god smak. Därför man vill steka burgaren på gjutjärn och pressa fram all härlig maillardeffekt

Visa signatur

z690, 12600k, 32Gb ddr4, rtx 4080, 1000w, 1440p

Permalänk
Medlem

Kan tipsa om göra burgarna sous vide. Jag grovmaler riktigt fet högrev (typ 30% fett) och saltar/pepprar. Sen vakuumförpackar jag burgare i 200g storlek.

Släng i burgarna i 54 grader vatten i cirka 1 timme, sedan steker man 30s/sida i riktigt varm stekpanna.

En extra bonus är att fryst eller färsk inte spelar någon större roll för smakupplevelsen, så de burgarna man gjort som man inte kan äta den dagen fryser man in och lägger till 30 min extra i sous viden för samma smakupplevelse.

Permalänk

Så här gör jag mina burgare, man får inte glömma worcestersås, som han har på när han gör burgare i en annan video.

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Medlem

Ohh en tråd om burgare!

Ibland behöver man inte krångla till det. Bröd, majo, silverlök, burgare, ost, american yellow mustard i locket och sen avnjuta.
Jag tar gärna lite crispsallad och 2 skivor tomat till, bacon och stekt ägg också, kanske pickles? Men de är inte nödvändigt, de blir gott med de få ingredienserna också!

PS. kanske inte stekt ägg och pickels på samma burgare, men de ena eller de andra.

Visa signatur

Corsair 7000D Airflow > 2x Alphacool NexXxus 420mm Rads > EK Quantum Kinetic TBE 300 >
AMD 5900X > Aorus X570 Master > G.Skill 32gb @ 3733mhz CL14 > 6900XT Liquid Devil Ultimate
Skärmar: > Acer 31,5" 2160p@144hz > 27" 1440p@60hz
Garaget.org > Ford Focus ST mk3 Stage 2

Permalänk
Medlem

Det jag brukar ha på en hamburgaren är en fetaoströra med soltorkade tomater, salladsblad, stekt bacon, pepperjack, rostad lök, ketchup och dressing. Ibland har jag även på ett stekt ägg. Vill man ha ett vegetariskt alternativ så går det att skippa bacon och byta ut burgaren. Hälsans köks Sensational Burger är riktigt god. Väldigt saftig med en smak som kommer väldigt nära kött.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baalex:

Högkvalitativt kött, rulla till boll, fräs på hög värme, krossa/smash med en oljad tallrik i pannan. Salt, peppar. Busenkelt.

Nice! satt och googlade recept och försvann väldigt snabbt i hamburgerträsket igen efter att ha ätit nyttigt i flera veckor

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem

Senap, ketchup, gul lök & ost, allt som behövs för en perfekt burgare Ju färre ingredienser desto bättre, det är kombinationen av sött, salt, surt & beskt samt mängderna som gör helheten, köttet är också avgörande.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem

Kan tipsa alla om att köpa MSG och ha på tillsammans med salt. Man kan med fördel även ha lite i dressingen om man gör egen. Hittas i asiatiska matbutiker ofta

Visa signatur

En potatis

Permalänk
Medlem

Utan någon ordning är det här dom godaste burgarna jag har ätit.

Flippin burgers
bun meat bun
Phil's burger
In n out burger
5 guys

Permalänk
Medlem

70% högrev och 30% ryggbiff. Jag maler köttet i en klassisk handvevad köttkvarn.

Jag rullar färsen till en hårt packad korv typ 15cm i diameter, virar in den i PE-plastfolie, ninjaplast t.ex. och formar till en så perfekt cylinder det går.

Sen semifryser jag färsen, alltså inte helt igenom, men den får ligga i frys kanske 1,5-2h.

Förvärm din ugn till ca 70°C.

Sen tar man bort plasten och skär runt 1,5cm tjocka skivor och steker omedelbart på en förvärmd stekpanna mellan medel och hög värme 60-70s på varje sida, salt och nymalen svartpeppar, ingen jäkla teflonpanna, släng alla teflonpannor som finns och införskaffa antingen en rejäl gjutjärnspanna eller Scanpan (livstids garanti om du sköter den rätt). Släng på en 24 månaders lagrad prästost i tunt lager och låt vila i ugnen 7-13min beroende på hur du vill ha stekgraden.

Tillbehör utöver ost är ju en smaksak och högst individuellt.

Jag föredrar lök på tre olika sätt på samma burgare. Karamelliserad rödlök, picklad rödlök och rå rödlök, lite grann av varje.
Svenskt jägarbacon.
Inlagd sotad paprika.
En eller ett par tunna skivor bifftomat.
Lite hackad jalapeño.

Jag föredrar en Mojo Rojo (mocho rocho) smaksatt med srirachasås och en uns rökt paprikapulver framför en traditionell dressing. Kan även syras och mildras ytterligare med lite majonnäs.

Ska det vara sallad så tycker jag att romansallat passar bra. Kraftigt salladsblad som inte blir solkig, mjuk och tråkig. Hellre ett större, helt blad än strimlad.

För lite crunch har jag gärna på rostad lök också.

Jag gillar alla typer av burgare, även de med få tillbehör. Men burgaren med tillbehören ovan är än Så länge den regerande burgaren hos mig.

Kul med mat. Att läsa hur amatörkockar/hemmakockar gör är mest intressant för det är mest de som tänker utanför boxen - 99% är väl sådär - men så finns det den 1% som kan vara helt suveräna.

Jag kan göra egna bröd när andan faller på men inte så ofta. Tycker Frisco från Max är ett helt okej bröd men det finns ju en del helt okej Brioche också. Annars finns ju ett sällsynt bra alternativ och det är Källarfranska.
Glöm inte att rosta alla hamburgerbröd lite lätt.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fade:

För mig så fungerar det bra runt 24%+, annars så håller jag med om det mesta, speciellt beef-to-bun ratio. För mig behövs inte mycket tillbehör alls egentligen när man får till "biffen" som den ska.

Jo, för det första är ju smaken som baken. Och jag är inte den som påstår att det måste vara just precis si och så, annors är det inte ätligt. Nog kan man göra helt bra burgare med vanligt malet kött från butiken, med typ 10-15 % fett. Men de blir ju inte bästa möjliga då.

Jag vill förresten lägga till en disclaimer här. Jag missförstod tidigare vad som avsågs med smashburgare. Inget fel på smashburgare, men jag föredrar metoden som Flippin' Burgers använder (det låter lite liknande som smashburgare, men biffen blir inte så platt och tunn, utan "normalstorlek").

Permalänk
Medlem

Liten köpburgare super deluxe syrad krisp (cheese eller hamburgare) enbart max / anpassningarna finns inte i panelerna på övriga kedjor.
https://www.max.se/maten/meny/burgare/cheeseburgare/
+ extra lök
+ extra syrad lök
+ extra avokado (Avokadon är valfri , övrigt är obligatoriskt)
+ extra sallad
+ extra tomat
+ extra salt gurka

Hemburgare
2x Smashat kött (vad som) även färdiga kapat i två funkar / inte för mycket kött två tunna bitar (köttet är tillbehöret)
Hamburgerbröd (dela överdelen i två, inte för mycket bröd jag gillar frisco)
Finhackad rödlök (på båda köttbitarna/mycket)
Finstrimlad isbergssallad (på båda köttbitarna/mycket)
Bicmac majo på underdelarna/mycket: Köpmajonäss eller egen + någon syra+krisp (exvis hackad salt gurka och vitvins/äppelcider (ätticka?) eller någon vinäger som man gillar) kanske valfria kryddor paprika/vitlök eller färsk vitlök etc rör ihop (finns recept på mcd's hemsida om man vill följa 100% men det är ju syran som och lite krisp som skapar dressingen så findetaljerna är inte superviktigt
Ost är valfritt brukar köra utan, bigmac har på en köttbit

Permalänk
Medlem
Skrivet av griid:

Nice! satt och googlade recept och försvann väldigt snabbt i hamburgerträsket igen efter att ha ätit nyttigt i flera veckor

Och underförstått då såklart är ju en bra ost i slutskedet. Jag gillar gruyère, men just västerbottenost är en höjdare man inte skall underskatta.

Visa signatur

Any machine is a smoke machine if you use it wrong enough - AvE

Permalänk

Hallå!
Kul initiativ med en riktig burgartråd

Jag började min karriär med nötfärs och malen bacon för att få upp fetthalten men numera så blir det oftast högrev/bringa eller en fin bit entrecote.

Enbart högrev har jag väldigt svårt för då den i min smak är alldeles för fettsnål.
Den perfekta färsen bör vara någonstans mellan 30%> i mitt tycke.
INGET annat än salt och peppar.

Har testat mig fram och tillbaka gällande puckstorlekar och min sweetspot är 85g per puck (alltid dubbelpuck/dubbel ost)
Går man uppe emot 100g så tycker jag att det finns risk att dom blir lite väl tjocka och under 80g lite väl små i diameter.

Just nu så är jag hooked på hemmagjord tryffel mayo, karamelliserad lök, och max någon skiva tomat men jag håller det mer än gärna väldigt simpelt.
Som bröd väljer jag mer än ofta garants brioche men det händer även att jag kör Martins potato rolls även om jag ibland kan tycka att dom är lite väl ”studsiga” / inte tillräckligt luftiga.

/Kalle

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Fiskburgare av tre-fyra fiskpinnar funkar också. Min morsa var ihop med en amerikan när jag var liten, han gjorde typ fyra maträtter riktigt bra: pannkakor, tonfisksallad, vanliga burgare och fiskburgarna. De kräver kanske lite andra tillbehör, men egentligen inte så stor skillnad, mer att man kan skippa ketchup och senap typ. Majo vill man ju ha ändå, gärna med lite hackad inlagd gurka och så och kanske utblandad med lite yoghurt, och sallad och tomat funkar ju lika bra på fiskburgaren liksom.

Färsk sej mixad med chili och en gnutta salt stekt i smör blir bra burgare. Enda kruxet är att få burgarna att hålla ihop. Brukar bli ett ägg i smeten. Fusk tycker många. En del gillar inte den grå färgtonen på sejköttet men jag gillar smaken och när man stekt den är den ju inte grå längre. Gillar att ha på en sås av sweet chili blandat med lite japansk soja. Ibland blir det hackat citrongräs i smeten också och då och då byter jag såsen mot Q.P. Majo (hittar man på Lilla Japan) som jag tycker är bättre än svensk majo.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Felix:

Kan tipsa alla om att köpa MSG och ha på tillsammans med salt. Man kan med fördel även ha lite i dressingen om man gör egen. Hittas i asiatiska matbutiker ofta

MSG = Ajinomoto Natriumglutamat Umami??

Permalänk

När det gäller burgare är högrevsfärs från affären bäst. Att mala sin egen med 50% högrev 30% bringa 20% biff är bara löjligt, smakmässigt då det i princip smakar likvärdigt förutom det massiva jobbet med att skära upp köttet i lagom bitar för kvarnen, och att RENGÖRA kvarnen är ett helvete. Smakmässigt kan man jämföra arbetsinsatsen/smakförbättring med att göra egen pasta. Ett sjuhelvetes massa jobb för i princip någon procent MAX i smakförbättring
Brödet är ganska viktigt men nu för tiden finns det bra bröd i affären men undvik ICA's Brioche då deras saffransbullar smakar likvärdigt med MAX's saffransbullar som kallas Friscobröd.
Om man är ute på språng finns världens bästa burgare på Mc-Donalds och den heter Tripplecheese. Ultimat burgare vad det gäller kött/bröd/ost ratio ,förutom den förhatliga gurkan som dom envisas med att alltid ha med men går att ta bort vid beställning.

Permalänk
Medlem

Hängmörad, cheddar, klassikern, så man bänkar burgare mot varandra. Kan inte ett hak skapa en bra cheeseburgare så är de nåt fel.

Permalänk
Medlem

1: Bun meat bun
2: Flippin burgers

Resten - Meh

Permalänk
Medlem

Högrev är det som gäller. Jag blandar gärna ner bringa och lägg tillsammans med lite talg. Ger mycket bra smak på köttet.

En favorit jag har är väldigt simpel, men extremt god.
Tryffel majonnäs, karameliserad rödlök med gruyere ost och bacon.
Enchanté

Permalänk
Avstängd

Då vill jag rekommendera The Slayer på Syno Flame Grill i Larnaca i Cypern. Helt VANSINNIGT stark burgare, fruktansvärt god!

220gr beef, jalapenos, lettuce, tomato, onion, slayer sauce with extra heat

Africano är också otroligt god.
220gr beef, caramelized bacon, onion rings, lettuce, africano sauce

Så om ni nån gång ska åka till Larnaca, käka på Syno Flame Grill.

Visa signatur

LG OLED65CX6LA | Samsung 840 EVO 1TB SSD | Samsung 840 Pro 256GB SSD | Eizo Foris FS2333 | Cougar 200K DE

Permalänk
Medlem
Skrivet av dalledalle:

Har du och ni andra som resonerar så verkligen testat bra smashburger?
Tyckte det förändrade hela min syn på hamburgare första gången jag testade flippin burger och då första gången smashburgare. Inte sagt att flippin på nåt sätt är bäst, bara första jag testa

Visst grillat är gott men typ en fjärdeldel av så god en bra smashburgare är

Vad är det ni tycker är bättre med grillat? Fettet som droppar bort ner i grillen, är ju det som ger så himla mycket god smak. Därför man vill steka burgaren på gjutjärn och pressa fram all härlig maillardeffekt

Jag tycker bara att grillsmaken är så mycket bättre. Att du tycker annorlunda är helt okej.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem

Bästa burgaren Hands down jag käkat var på Kush Miami. Ett litet hak i hörnet av den hippa stadsdelen Wynwood. Burgaren var hyfsat liten men ack så delikat! De la på någon slags skinka som förhöjde smakupplevelsen till skyarna. Letar fortfarande med ljus och lykta efter något liknande i Sverige men hittills har jag gått bet

Visa signatur

Kör Cupra | Stockholmare i Småland | Asus ROG Strix B550-F GAMING WI-FI 6 | AMD Ryzen 3700X | EVGA RTX 3070 XC3 Ultra | G.Skill Trident Z Neo 32GB 3200 | Samsung 980 Pro m.2 | Corsair CX650F White | NZXT | www.marcus-segerros.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av dalledalle:

Har du och ni andra som resonerar så verkligen testat bra smashburger?
Tyckte det förändrade hela min syn på hamburgare första gången jag testade flippin burger och då första gången smashburgare. Inte sagt att flippin på nåt sätt är bäst, bara första jag testa

Visst grillat är gott men typ en fjärdeldel av så god en bra smashburgare är

Vad är det ni tycker är bättre med grillat? Fettet som droppar bort ner i grillen, är ju det som ger så himla mycket god smak. Därför man vill steka burgaren på gjutjärn och pressa fram all härlig maillardeffekt

Håller med, smashed är verkligen så mycket godare. Går ju dessutom utmärkt att göra på grillen om man skaffar stekbord eller murika.

Angående kött, så om man inte kan få tag på riktigt fet färs funkar det bra att finhacka ett paket bacon eller blanda i lite talg.

Visa signatur

Chassi: Define Mini C Mobo: ASUS PRIME B450M-A CPU: Ryzen 5 2600 GPU:MSI GTX 1080 Gaming X RAM: Corsair Vengeance LPX 16 GB 3200 MHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Färsk sej mixad med chili och en gnutta salt stekt i smör blir bra burgare. Enda kruxet är att få burgarna att hålla ihop. Brukar bli ett ägg i smeten. Fusk tycker många. En del gillar inte den grå färgtonen på sejköttet men jag gillar smaken och när man stekt den är den ju inte grå längre. Gillar att ha på en sås av sweet chili blandat med lite japansk soja. Ibland blir det hackat citrongräs i smeten också och då och då byter jag såsen mot Q.P. Majo (hittar man på Lilla Japan) som jag tycker är bättre än svensk majo.

Lite mosad kokt potatis är bra bindemedel för fiskburgare och ’lite’ potatismjöl. Jag gillar inte ägg som bindemedel, förstör smaken lite.

Som god crunch kan man dessutom vända dem i panko och sen steka i smör och rapsolja

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dredden100:

När det gäller burgare är högrevsfärs från affären bäst. Att mala sin egen med 50% högrev 30% bringa 20% biff är bara löjligt, smakmässigt då det i princip smakar likvärdigt förutom det massiva jobbet med att skära upp köttet i lagom bitar för kvarnen, och att RENGÖRA kvarnen är ett helvete. Smakmässigt kan man jämföra arbetsinsatsen/smakförbättring med att göra egen pasta. Ett sjuhelvetes massa jobb för i princip någon procent MAX i smakförbättring
Brödet är ganska viktigt men nu för tiden finns det bra bröd i affären men undvik ICA's Brioche då deras saffransbullar smakar likvärdigt med MAX's saffransbullar som kallas Friscobröd.
Om man är ute på språng finns världens bästa burgare på Mc-Donalds och den heter Tripplecheese. Ultimat burgare vad det gäller kött/bröd/ost ratio ,förutom den förhatliga gurkan som dom envisas med att alltid ha med men går att ta bort vid beställning.

Så roligt att läsa sånt här hahaha. Jag tycker inte man kan ha mer fel än dig. Jobbigt hit nån procent smakförbättring hit.
Laga mat är bara inte din grej, face it. Att rengöra en kvarn är inte alls ett helsikes jobb och egen pasta är inte direkt jobbigt att göra, hahaha. Gå och lägg dig!

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Funky food chicken truck lever upp till hypen, vet inte vad dom gör för att få till stekytan men det är någonting extra. Bun meat bun är klar två över Flippin. Barrels, Jureskog, Prime, Brödernas osv är... typ ok på sin höjd.

Permalänk
Medlem

När jag åt kött och var på jakten efter den perfekta burgaren minns jag att worcestersås gjorde skillnaden mellan medioker och utmärkt. Någon som sökt och funnit efter ett fiskfritt alternativ som är snarlikt?

Visa signatur

Asus B550F - 5900X - TUF4080S - 32 GB DDR4 - NH-D15 - Define S - Samsung OLED G9 - LG OLED55CX
PlayStation 5 - Nintendo Switch - Wii U - RPi3
a silent computer is a glorious computer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elakekocken:

Så roligt att läsa sånt här hahaha. Jag tycker inte man kan ha mer fel än dig. Jobbigt hit nån procent smakförbättring hit.
Laga mat är bara inte din grej, face it. Att rengöra en kvarn är inte alls ett helsikes jobb och egen pasta är inte direkt jobbigt att göra, hahaha. Gå och lägg dig!

Lite förutfattade meningar om hur mycket tid andra har tillgodo och kan/vill lägga på matlagning. Jag tror aldrig jag har träffat någon som kör köttkvarn hemma, överhuvudtaget.

Låt alla ha sina åsikter! Jag tror verkligen inte alla håller med dig heller. Mat som tar mer än en timme att laga i en barnfamilj eller för någon som pendlar långt är ofta inte rimligt.

Nu handlar tråden om bra burgare, och det är kul att läsa om allas idéer och tips, men det är sjukt spretigt i vad folket faktiskt använder och är nöjda med. Alla har sina prioriteringar och pålägg

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karate Taco:

När jag åt kött och var på jakten efter den perfekta burgaren minns jag att worcestersås gjorde skillnaden mellan medioker och utmärkt. Någon som sökt och funnit efter ett fiskfritt alternativ som är snarlikt?

Tonkatsu-sås, lite tjockare och lite mindre kryddad jämfört med worcestersås men krydda extra kan man ju experimentera med. Ex:
Bull-Dog

Funkar bra även till okonomiyaki.