Permalänk
Medlem

Strul med nät i ny lgh

God dagens! Hjälper en kollega, han har som följande:
*Bahnof bredband med VPN
*Mediabox (itux, kanal-leverantör) och tror det är framtidens bredband som kopplat in media boxen.
Han får nät om han kopplar kabel direkt från media boxen in till datorn,
När han kopplar in sin nya asus router för att få wi-fi och flera portar, så slutar det funka helt, han satte i ett par timmar med bahnof igår och de hittar inget problem från sitt håll.

Min fråga: vart börjar man gräva? (Är själv usel på nätverk, så vänder mig till er för expertis )

Är det så att han måste göra något speciellt i ASUS router för att få den att fatta att sen inte är "första" routern?

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Farthinder:

God dagens! Hjälper en kollega, han har som följande:
*Bahnof bredband med VPN
*Mediabox (itux, kanal-leverantör) och tror det är framtidens bredband som kopplat in media boxen.
Han får nät om han kopplar kabel direkt från media boxen in till datorn,
När han kopplar in sin nya asus router för att få wi-fi och flera portar, så slutar det funka helt, han satte i ett par timmar med bahnof igår och de hittar inget problem från sitt håll.

Min fråga: vart börjar man gräva? (Är själv usel på nätverk, så vänder mig till er för expertis )

Är det så att han måste göra något speciellt i ASUS router för att få den att fatta att sen inte är "första" routern?

Skulle kunna bero på maclåsning om man inte låter routern sitta inkopplad över ett dygn innan man ger upp och kopplar ur den, vanliga tider på maclås är 20 min - 1 dygn om de går på timer. Det går också att göra dem permanenta så de behöver släppas manuellt men det är ovanligt.

De flesta routrar brukar kunna klona macadresser på wanporten sså prova klona den från datorn som funkade direktkopplad.

Det kan kanske också bero på strul med vpn om det har varit aktiverat på datorn.

Permalänk
Medlem

Be honom kolla att routern tar DNS från leverantören (Bahnhof) och sedan går till dhcp.bahnhof.se när routern är inkopplad.
Bahnhof har som mrqaffe säger MAC lås på uppkopplingen, detta går bara att sätta om du har Bahnhofs dns för annars når man inte sidan, man kan byta dns efter det är klart.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Ferrat:

Be honom kolla att routern tar DNS från leverantören (Bahnhof) och sedan går till dhcp.bahnhof.se när routern är inkopplad.
Bahnhof har som mrqaffe säger MAC lås på uppkopplingen, detta går bara att sätta om du har Bahnhofs dns för annars når man inte sidan, man kan byta dns efter det är klart.

Det du nämner handlalar väl däremot bara om om man valt en publik ip eller inte ? Bahnhof använder numera CGN och vill man inte ha det låser de väl tilldelning av dynamiskt publikt ip mot macadressen om man beställer ett publikt ip ?
De låser väl inte DNS mot mac ?

Hur som helst så bör ju datorn normalt sett använda DHCP så kolla så det och kolla även att routerns wanport använder DHCP.

För att kolla om det är DNS problem kan man tillfälligt prova att inte använda DHCP i datorn utan ange DNSserver manuellt typ Googles som har en adress som är lätt att komma ihåg, 8.8.8.8, eller Cloudflare, 1.1.1.1

Permalänk
Medlem

Hur är allt inkopplat, och är det någon mer router förutom den nya Asusroutern?
Rita gärna hur allt är inkopplat.

Kan det tex. vara så, om det är två routrar inkopplade, att båda routrarna delar ut IP-adresser i samma fysiska nätverk, då kan det bli som du beskriver, att allting dör. Om så är faller bör du stänga av NAT och DHCP i den routern som bara ska aggera switch/accesspunkt, samt koppla ihop de bägge routrarna mellan LAN-port.

Permalänk
Medlem
Skrivet av No_Jah:

Hur är allt inkopplat, och är det någon mer router förutom den nya Asusroutern?
Rita gärna hur allt är inkopplat.

Kan det tex. vara så, om det är två routrar inkopplade, att båda routrarna delar ut IP-adresser i samma fysiska nätverk, då kan det bli som du beskriver, att allting dör. Om så är faller bör du stänga av NAT och DHCP i den routern som bara ska aggera switch/accesspunkt, samt koppla ihop de bägge routrarna mellan LAN-port.

Nät in -> mediabox -> dator funkar
Nät in -> mediabox -> nya routern -> dator funkar ej

Låter ju som sagt att nya routern inte fattar att den är nummer 2?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Farthinder:

Nät in -> mediabox -> dator funkar
Nät in -> mediabox -> nya routern -> dator funkar ej

Låter ju som sagt att nya routern inte fattar att den är nummer 2?

Det du kallar mediabox, är det även en router?
Och när du ni kopplar i routern, får den då någon IP-adress på WAN-interfacet?

Permalänk
Medlem
Skrivet av No_Jah:

Det du kallar mediabox, är det även en router?
Och när du ni kopplar i routern, får den då någon IP-adress på WAN-interfacet?

Via mediaboxen (osäker på vad det är, kollegans ord)
Men när han kör med den nya routern så klagar den på DHCP, och han tror att den inte fick någon IP, så de skrev in den manuellt

Permalänk
Moderator
Skrivet av Farthinder:

Nät in -> mediabox -> dator funkar
Nät in -> mediabox -> nya routern -> dator funkar ej

Låter ju som sagt att nya routern inte fattar att den är nummer 2?

Skippa din förklaring att routern inte fattar att den är nr 2. Det finns inga sådana problem. Routern kommer normalt att fråga efter en IP-adress på WAN-porten och det spelar ingen roll vad den sitter bakom så länge den får en adress via DHCP. Sedan kan det spela roll med dubbel NAT i senare skede, tex om det är samma IPnr-serie på WAN och LAN. Men att surfa funkar nästan alltid bakom dubbel NAT också.

Jag hade provat att göra en nollställning av routern, särskilt om den använts på annan plats tidigare. Kan ligga inställningar kvar.
Sedan hade jag som första åtgärd loggat in på routern och gått igenom konfigurationen av den. De flesta routers kan själv känna av vad de sitter i för miljö, men det kan ju vara så att detta misslyckas av någon anledning och att den behöver hjälp.

Funkar det fortfarande inte så får man börja kolla steg för steg. Första steget är att se om routern fick ett IP på WAN. Får den inget IP hade jag ringt supporten igen och frågat varför min router inte får något IP.

Skrivet av Farthinder:

Via mediaboxen (osäker på vad det är, kollegans ord)
Men när han kör med den nya routern så klagar den på DHCP, och han tror att den inte fick någon IP, så de skrev in den manuellt

Skrev in IP manuellt??? Där har du mest troligt anledningen till alla efterföljande problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av giplet:

Skippa din förklaring att routern inte fattar att den är nr 2. Det finns inga sådana problem. Routern kommer normalt att fråga efter en IP-adress på WAN-porten och det spelar ingen roll vad den sitter bakom så länge den får en adress via DHCP. Sedan kan det spela roll med dubbel NAT i senare skede, tex om det är samma IPnr-serie på WAN och LAN. Men att surfa funkar nästan alltid bakom dubbel NAT också.

Jag hade provat att göra en nollställning av routern, särskilt om den använts på annan plats tidigare. Kan ligga inställningar kvar.
Sedan hade jag som första åtgärd loggat in på routern och gått igenom konfigurationen av den. De flesta routers kan själv känna av vad de sitter i för miljö, men det kan ju vara så att detta misslyckas av någon anledning och att den behöver hjälp.

Funkar det fortfarande inte så får man börja kolla steg för steg. Första steget är att se om routern fick ett IP på WAN. Får den inget IP hade jag ringt supporten igen och frågat varför min router inte får något IP.

Skrev in IP manuellt??? Där har du mest troligt anledningen till alla efterföljande problem.

Routern är helt ny, hans bror var över och körde en konfig på den nya routern. "Mediaboxen" är en Flux, men nu har vi lite att gå på och prova senare, kan bli lite miss i informationen då jag agerar mellanhand. Men ja, låter lite som att det kanske blivit en bridge mellan punkt 1 och 2?

Han får prova när han kommer hem från jobbet sen! Är tacksam för all hjälp, är själv helt värdelös på nätverk

Permalänk
Medlem

Kopplar ni in sladden från mediaburken i WAN-porten på routern?

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det du nämner handlalar väl däremot bara om om man valt en publik ip eller inte ? Bahnhof använder numera CGN och vill man inte ha det låser de väl tilldelning av dynamiskt publikt ip mot macadressen om man beställer ett publikt ip ?
De låser väl inte DNS mot mac ?

Hur som helst så bör ju datorn normalt sett använda DHCP så kolla så det och kolla även att routerns wanport använder DHCP.

För att kolla om det är DNS problem kan man tillfälligt prova att inte använda DHCP i datorn utan ange DNSserver manuellt typ Googles som har en adress som är lätt att komma ihåg, 8.8.8.8, eller Cloudflare, 1.1.1.1

Nej med DNS menade jag enbart att man inte kan nå dhcp.bahnhof.se när man använder andra DNS servrar än Bahnhofs (så har det iaf varit för mig).
Trodde det att alla kunde ändra vilken enhet som kopplade aktivt där, men det kanske bara är om man har publikt IP, vet att just MAC låset på uppkopplingen ställt till det flera ggr för mig. Ännu värre om man har flera tjänster som kräver deras routrar etc.

Edit:
Ska tydligen vara dhcp.bahnhof.net, men ja som sagt då kanske det inte är aktuellt i detta fall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av katsuaki93:

Kopplar ni in sladden från mediaburken i WAN-porten på routern?

Det gjorde dem

Permalänk
Medlem

Kan vara så att routern inte är konfigurerad och därför inte släpper igenom något internet? En del fabrikat kräver at man går igenom guiden i routern före internet kommer igång.

Prova routern hemma hos dig eller någon annan?

Det låter som att han inte gjort något fel. Möjligtvis att han provade datorn före routern och att det ställer till det tillfälligt. Men det löser sig oftast över en natt om man lämnar routern inkopplad.

Bilder på grejorna och hur det är kopplad kan också hjälpa oss att se ifall det är något knasigt.

Permalänk
Medlem

DHCP-problem försvinner efter några timmar, lämna allt urkopplat över natten eller över dagen när de är borta och koppla sen in routern så fungerar det.

Itux kör otaggat rent generellt, men det finns olika varianter överallt. Samma port som datorn fungerat på fungerar givetvis routern på.

Fungerar det inte efter det stått urkopplat en natt och en konfigurerad router stått inkopplad en dag så är det routern eller felinställt i routern. Asus delar inte ut internet utan att de ställs in.

Permalänk
Medlem

Update! De fick igång nätet nu i helgen och nu på morgonen var det borta igen *angrygamernoises*
Är det bahnof supporten nästa?

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Farthinder:

Update! De fick igång nätet nu i helgen och nu på morgonen var det borta igen *angrygamernoises*
Är det bahnof supporten nästa?

Ja det är din operatör du ska felanmäla till för allt utom fel i din egen hårdvara.

Permalänk
Medlem

Felet är funnet, visade sig att när de hade kommit och bytt ut boxen i lägenheten, så sattes den spegelvänt... Så port 1 blev port 4 osv, och ingen märkning, kollegan är nu lugn och fin igen 😁

Permalänk
Medlem
Skrivet av Farthinder:

Felet är funnet, visade sig att när de hade kommit och bytt ut boxen i lägenheten, så sattes den spegelvänt... Så port 1 blev port 4 osv, och ingen märkning, kollegan är nu lugn och fin igen 😁

Intressant, tack för att du delar med dig. Skulle vara kul att veta vilken modell.